EUROLYGA 2023

Rio krepšinio turnyre – Argentinos maratonas ir P. Gasolio šou

Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyre liko tik viena nepralaimėjusi komanda – per keturis turus visas keturias pergales iškovojusi JAV rinktinė.

Argentina po dviejų pratęsimų įveikė Braziliją.
Argentina po dviejų pratęsimų įveikė Braziliją.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 14, 2016, 2:03 PM, atnaujinta May 15, 2017, 11:45 PM

Tris turus su amerikiečiais koja kojon žengė Lietuvos krepšininkai, tačiau šeštadienį mūsų šalies rinktinę ant žemės skaudžiai nuleido Ispanijos komanda. Ispanai sutriuškino lietuvius net 109:59. B grupėje nebeliko ir nelaimėjusių komandų – pirmąją pergalę iškovojo Nigerijos krepšininkai, pranokę kroatus 90:76. O atkakliausiose ne tik dienos, bet ir viso olimpinio turnyro rungtynėse argentiniečiai per antrąjį pratęsimą palaužė brazilus 111:107.

Po keturių turų grupėje pirmauja po tris kartus laimėjusios Lietuvos ir Argentinos rinktinės. Ispanijos ir Kroatijos komandos laimėjo po du kartus, Brazilijos ir Nigerijos – po vieną. Dvi pirmosios komandos jau užsitikrino kelialapius į ketvirtfinalį, o kitų keturių ekipų likimas paaiškės pirmadienį.

Skirtumas. 50 taškų skirtumas, užfiksuotas Ispanijos ir Lietuvos rinktinių rungtynėse, yra antras didžiausias Rios de Žaneiro žaidynėse. Didesniu skirtumu baigėsi tik pirmojo turo mačas, kuriame JAV rinktinė pranoko Kinijos komandą 57 taškais (119:62).

Maratonas. Argentinos ir Brazilijos krepšininkai surengė varginantį maratoną, kuriame stipresnieji paaiškėjo tik per antrąjį pratęsimą. Stipresnieji buvo argentiniečiai, ketvirtojo kėlinio pabaigoje išsikapstę iš kone beviltiškos padėties ir pasinaudoję varžovų nuovargiu.

Tiesa, atrodė, kad nuovargis turėtų labiau paveikti Argentinos rinktinę. Net trys jos krepšininkai žaidė ilgiau nei 40 minučių: Andresas Nocioni – 47,4, Facundo Campazzo – 42,8, Patricio Garino – 43,3. Brazilijos ekipos treneris Rubenas Magnano krepšininkus keitė dažniau ir daugiausiai laiko aikštėje praleidęs Nene Hilario rungtyniavo „tik“ 38,5 min.

Ketvirtajame kėlinyje argentiniečiai išties atrodė pavargę ir darė daug vaikiškų klaidų. Vis dėlto sukaupę paskutinius likučius „balti-mėlyni“ pavijo 8 taškais pirmavusius šeimininkus, o A.Nocioni likus 3 sek. iki pagrindinio laiko pabaigos tolimu metimu iš kairiojo krašto išlygino rezultatą 85:85.

Per pratęsimus svarstyklės keliskart pakrypo tai į vieną, tai į kitą pusę, o brazilai lemiamą klaidą padarė iki antrojo pratęsimo pabaigos likus 3 sek. Argentinos rinktinė pirmavo 109:107, bet jos žaidėjas Carlosas Delfino nepataikė nė vienos iš dviejų baudų. Brazilijos komanda turėjo galimybę sugriebti išsigelbėjimo šiaudą, tačiau po savo krepšiu neatkovojo kamuolio – jį sugriebė Emanuelis Ginobili.

Brazilams dar sykį prasižengus, E.Ginobili dviem taikliais baudos metimais užfiksavo galutinį rezultatą.

Lyderiai. Argentinos rinktinėje nuostabiu rezultatyvumu pasižymėjo du beveik be keitimų žaidę krepšininkai: A.Nocioni pelnė 37 taškus ir atkovojo 11 kamuolių, F.Campazo įmetė 33 taškus ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

A.Nocioni labiausiai siautėjo pirmajame kėlinyje, kai po jo keturių tritaškių argentiniečiai 8-ąją min. nutolo 24:14. F.Campazzo aukštesnę pavarą įjungė ketvirtojo kėlinio antroje pusėje, o aukščiausią – per antrąjį pratęsimą, per kurį įmetė 9 taškus.

Tuo tarpu lietuviams nesustabdomas E.Ginobili šįkart savo komandai pridarė ir nemažai žalos. Jis pelnė 13 taškų, bet nepataikė nė vieno iš 8 tritaškių. Dar prasčiau sekėsi C.Delfino. Jis nepataikė nė vieno iš 4 metimų žaidžiant ir abiejų baudų.

Treneriai. Rio de Žaneire puikiai žaidžiančioje Argentinos rinktinėje rungtyniauja net keturi krepšininkai, prieš 12 metų Atėnuose tapę olimpiniais čempionais: E.Ginobili, A.Nocioni, C.Delfino ir Luisas Scola. Šeštadienį jiems teko kovoti prieš buvusį trenerį – prie Brazilijos komandos vairo stovi 2004-ųjų auksinės komandos strategas R.Magnano.

Įdomu, kad argentiniečių trenerių Rio de Žaneiro žaidynėse yra daugiausiai. Šios šalies specialistai vadovauja ne tik Brazilijos ir Argentinos (Sergio Hernandezas), bet ir Venesuelos komandai (Nestoras Garcia).

Dvi iš JAV krepšininkų sudarytas rinktines treniruoja JAV krepšinio specialistai. JAV rinktinės treneris yra Mike‘as Krzyzewski, Nigerijos – Williamas Voigtas. Ispanijos krepšininkai klausosi italo Sergio Scariolo nurodymų, o kitas šešias rinktines treniruoja savi specialistai.

Greitis. Amerikietis W.Voigtas su Nigerijos „tigrais“ šeštadienį džiaugėsi pirmąja olimpine pergale. Afrikos čempionai pasiūlė kroatams pašėlusį tempą, kuris europiečiams buvo per didelis. Kroatai irgi bandė žaisti labai greitai, bet tai pasiteisino tik pusantro kėlinio. Antrojo ketvirčio viduryje Nigerijos krepšininkai išsiveržė į priekį ir nuo tada Kroatijos komanda matė tik varžovų nugaras.

Nigerijos rinktinė puikiai pataikė iš toli. Pirmojoje pusėje varžovų tinklelį draskė Michaelas Umeh, dar iki didžiosios pertraukos įmetęs penkis tritaškius. Antrojoje pusėje jo geru pavyzdžiu užsikrėtė ir komandos draugai. Iš viso „tigrai“ pataikė 17 iš 36 tritaškių (M.Umeh – 6 iš 10, Ebi Ere – 4 iš 5, Johnas Akognonas – 3 iš 6), kroatai – tik 6 iš 28 (Krunoslavas Simonas – 0 iš 4, Mario Hezonja – 1 iš 5, Roko Leni Ukičius – 1 iš 6).

Lyderiai. Po ketvirtojo turo į rezultatyviausių žaidėjų sąrašo viršų pakilo kroatas Bojanas Bogdanovičius, pelnantis 25,5 taško. Antrąją vietą dalijasi po 20,5 taško įmetantys australas Patrickas Millsas ir kinas Yi Jianlianis.

Mantas Kalnietis pelno 17,5 taško ir užima aštuntąją vietą. K.Kalnietis lieka antras pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,3). Šioje statistikos kategorijoje toliau pirmauja australas Matthew Dellavedova (10,5).

Daugiausiai kamuolių olimpiniame turnyre atkovoja Ike Diogu iš Nigerijos (vid. 9,8).

Tritaškiai. Keistai atrodo geriausiai tritaškius metančių krepšininkų lentelė. Jos viršutinėje eilutėje atsidūrė ispanas Pau Gasolis. Didžiąją karjeros dalį iš toli beveik neatakuodavęs vidurio puolėjas Rio de Žaneiro žaidynėse pataikė 8 iš 12 tritaškių (66,7 proc.), tarp jų – 5 iš 5 į Lietuvos rinktinės krepšį.

Kas toliau? Sekmadienį vyks penktojo turo rungtynės A grupėje: JAV – Prancūzija, Australija – Venesuela ir Serbija – Kinija. Šioje grupėje tris kelialapius į kitą etapą užsitikrino JAV, Australija ir Prancūzija, o dėl ketvirtosios vietos kovoja Serbija, Venesuela ir Kinija. B grupės komandos paskutines rungtynes žais pirmadienį. Tą dieną susitiks: Nigerija – Brazilija, IspanijaArgentina ir Lietuva – Kroatija.

Dienos penketas

Facundo Campazzo (Argentina). 33 taškai (4/12 dvitaškių, 5/10 tritaškių, 10/12 baudų) ir 11 rez.perd. per 43 min.

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija). 28 taškai (5/9 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 9/12 baudų) per 36 min.

Andresas Nocioni (Argentina). 37 taškai (3/7 dvitaškių, 8/12 tritaškių, 7/8 baudų) ir 11 atk.kam. per 47 min.

Pau Gasolis (Ispanija). 23 taškai (2/4 dvitaškių, 5/5 tritaškių, 4/5 baudų), 5 atk.kam. ir 5 rez.perd. per 23 min.

Nene Hilario (Brazilija). 24 taškai (11/17 dvitaškių, 2/4 baudų) ir 11 atk.kam. per 38 min.

Dienos žaidėjas

Andresas Nocioni (Argentina).

Rezultatai

Argentina – Brazilija 111:107 (po 2 pratęsimų). A.Nocioni 37, F.Campazzo 33, L.Scola 14, E.Ginobili 13/ Nene 24, M.Huertasas ir A.Garcia po 14, V.Benite 13.

Ispanija – Lietuva 109:59. P.Gasolis 23, N.Mirotičius 17, R.Fernandezas 13, R.Rubio ir F.Reyesas po 11/ M.Kuzminskas 17, M.Kalnietis 16.

Nigerija – Kroatija 90:76. M.Umeh 19, J.Akognonas 18, E.Ere 14, A.Aminu 13/ Boj.Bogdanovičius 28, R.L.Ukičius 10.

 Vasaros olimpines žaidynes RIO2016 žiūrėkite per „Lietuvos ryto“ televiziją arba portale www.lrytas.tv

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.