EUROLYGA 2023

Australai laukia: varžovų koziris ir svarbus klausimas Lietuvai

Tik vienas pralaimėjimas, stabilus žaidimas ir išsaugotos jėgos.

Lietuvos rinktinės lyderis – M.Kalnietis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Lietuvos rinktinės lyderis – M.Kalnietis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Australijos rinktinės gynėjas M.Dellavedova.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Australijos rinktinės gynėjas M.Dellavedova.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
A.Bogutas – vienas Australijos rinktinės lyderių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
A.Bogutas – vienas Australijos rinktinės lyderių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 8:54 PM, atnaujinta May 15, 2017, 6:13 PM

Australijos krepšininkai pakilios nuotaikos ruošiasi olimpinio krepšinio ketvirtfinaliui su Lietuvos rinktine.

Australams istorija – nepalanki

Australai galingai rungtyniavo A grupėje, kurioje pralaimėjo tik JAV krepšininkams (88:98). Kituose mačuose daug NBA žaidėjų turinti rinktinė dominavo: sutriuškino prancūzus (87:66), serbus (95:80), Kiniją (93:68) ir Venesuelą (81:56).

Vos vieną nesėkmę patyrusi „Boomers“ komanda pirmą kartą nuo 1996-ųjų Atlantos olimpinių žaidynių tokiu geru rezultatu baigė grupės etapą.

Tačiau būtent Lietuvos rinktinė, vedama Arvydo Sabonio, Šarūno Marčiulionio ir Rimo Kurtinaičio, tąkart nutraukė Australijos kelionę medalių link, kai mažajame finale dėl bronzos medalių laimėjo 80:74. Po ketverių metų Sidnėjuje australai vėl krito nuo lietuvių mažajame finale, kai jau naujoji Lietuvos rinktinės karta su Š.Jasikevičiumi priešakyje pranoko olimpiados šeimininkus 89:71.

Tačiau šį kartą Rio olimpinio krepšinio turnyro pusfinalyje vienos iš šių rinktinių tikrai nebus. Pirmoji ketvirtfinalio kova, prasidėsianti 17 val. Lietuvos laiku, atsakys, kuriai rinktinei anksčiau baigsis kelionė olimpinių medalių link.

Lietuvos rinktinė taip pat puikiai startavo turnyre, bet paskutiniai du pralaimėjimai kiek išbalansavo komandą, o australai, metę iššūkį ir JAV rinktinei, neslepia ambicijų pakovoti dėl medalių.

„Visos aštuonios komandos, patekusios į ketvirtfinalį, tiki, kad turi šansą pakovoti dėl aukso. Tai yra gerai krepšiniui“, – kalbėjo Australijos rinktinės treneris Andre Lemanis.

Australai – pailsėję

Latvių kilmės strategas turi savų kozirių prieš mačą su Lietuva. Pirmiausia – ekipa turi išsaugojusi daugiau jėgų. Australai grupių etapą baigė diena anksčiau nei varžovai, kurie paskutinįjį mačą su Kroatija žaidė vėlyvą pirmadienio vakarą.

Be to, paskutiniajame A grupės mače su Venesuela A.Lemanis leido pailsėti savo lyderiui Patty Millsui, o Matthew Dellavedova ilsėjosi rungtynėse su Kinija ir mažai rungtyniavo akistatoje su Venesuela.

„Šis turnyras sunkus ir fiziškai, ir psichologiškai, todėl svarbu kontroliuoti žaidėjų kūno apkrovas“, – sakė A.Lemanis, taupęs lyderių jėgas lemiamoms kovoms.

O taupyti buvo galima – anksti vietą ketvirtfinalyje užsitikrinę australai paskutiniuosius mačus žaidė su grupės autsaiderėmis Kinija ir Venesuela.

„Mes anksti atlikome savo darbą“, – džiaugėsi vienas Australijos rinktinės lyderių Andrew Bogutas. – Pergalės prieš Serbiją ir Prancūziją buvo labai svarbios, todėl vėliau galėjome leisti sau tokią prabangą. Patty pailsėjo, aš – taip pat. Vėl jaučiame kojas – tikiuosi, kad tai padės ne tik ketvirtfinalyje, bet ir dar kitame etape“.

Pagrindinis australų trejetas – P.Millsas (20,5 taško per rungtynes), A.Bogutas (13 taškų ir 5,8 atk. kamuolio) ir M.Dellavedova (9,4 taško ir 8,6 rez. perd.) rungtynėms su Lietuva ruošis atgavę jėgas.

Rungtynėse su Kinija (93:68) A.Bogutas iš viso nežaidė, P.Millsas ir M.Dellavedova rungtyniavo tik du kėlinius. Lengvas pasivaikščiojimas lyderiams buvo ir rungtynėse su Venesuela (81:56) – P.Millsas nerungtyniavo, A.Bogutas aikštėje buvo 18 minučių, M.Dellavedova – vos 8.

Ar atlaikys M.Kalnietis?

Tuo tarpu lietuviai, poilsio turėsiantys viena para mačiau nei australai, tokios prabangos neturėjo. Rinktinės lyderis Mantas Kalnietis pralaimėtose rungtynėse su Kroatija (81:90) žaidė be keitimų, Jonas Mačiulis – 36 minutes, Jonas Valančiūnas – 32 minutes.

Nors Lietuvos rinktinėje iššauti gal bet kuris žaidėjas, vieno iš jų žaidimas bus labai svarbus koziris.

Lietuvos rinktinės įžaidėjas M.Kalnietis yra geriausias ir naudingiausias ne tik komandos, bet ir viso turnyro krepšininkas. 29-erių kaunietis per rungtynes pelno po 19,2 taško ir atlieka po 8 rezultatyvius perdavimus)

Pagal rezultatyvumą lietuvis turnyre užima penktąją vietą, pagal rezultatyvius perdavimus – antrąją (po M.Dellavedovos), pagal dvitaškių taiklumą – taip pat antrąją (76 proc.), pagal naudingumą – pirmąją (32,1 balo) vietas.

Tačiau didžiausias pavojus – ar rinktinės lyderiui užteks jėgų. Pralaimėtame mače su Kroatija M.Kalnietis žaidė be keitimų, o jau po mažiau nei pusantros paros jo laukia kieta akistata su patyrius M.Dellavedova.

Pagrindinio Lietuvos rinktinės įžaidėjo, aikštėje per rungtynes praleidžiančio vidutiniškai po 32 minutes, laukia dar vienas alinantis mūšis.

Lietuvos rinktinės medikų ir masažuotojų personalui per artimiausią parą teks atlikti puikų darbą, kad paruoštų vyrus svarbiausiai kol kas šio turnyro kovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.