EUROLYGA 2023

Jonas Kazlauskas: „Galbūt mes kartais per daug norime“

Jonas Valančiūnas atidžiai klausėsi Arvydo Sabonio patarimų, Mindaugas Kuzminskas ir Domantas Sabonis skraidino vieną tritaškį po kito, o rinktinės treneriai dėliojo paskutinius žaidimo štrichus. Lietuvos rinktinės treniruotėje olimpiniame Rio treniruočių centre lietuviai ruošėsi svarbiausiam kol kas šios vasaros mačui – ketvirtfinaliui su Australija.

J.Kazlauskas turi nedaug laiko pasiruošti ketvirtfinalio rungtynėms su Australija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kazlauskas turi nedaug laiko pasiruošti ketvirtfinalio rungtynėms su Australija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kazlauskas turi nedaug laiko pasiruošti ketvirtfinalio rungtynėms su Australija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kazlauskas turi nedaug laiko pasiruošti ketvirtfinalio rungtynėms su Australija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kazlauskas turi nedaug laiko pasiruošti ketvirtfinalio rungtynėms su Australija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kazlauskas turi nedaug laiko pasiruošti ketvirtfinalio rungtynėms su Australija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 17, 2016, 2:21 AM, atnaujinta May 15, 2017, 5:56 PM

Dviem pralaimėjimais B grupės etapą baigusi Lietuvos komanda bandys perkąsti vieną kiečiausių šio turnyro riešutų.

Australai galingai rungtyniavo A grupėje, kurioje pralaimėjo tik JAV krepšininkams (88:98). Kituose mačuose daug NBA žaidėjų turinti rinktinė dominavo: sutriuškino prancūzus (87:66), serbus (95:80), Kiniją (93:68) ir Venesuelą (81:56).

„Jie nugalėjo ir Serbiją, ir Prancūziją, todėl pajėgumu abejoti negalime“, – teigė Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

61-erių strategas turi pusantros paros paruošti komandą akistatai su latvių kilmės trenerio Andre Lemanio treniruojamais krepšininkais, kurių priešakyje – įspūdinga trijulė: Andrew Bogutas, Patty Millsui ir Matthew Dellavedova.

– Ar sutinkate, kad Australijos komanda turi labai savitą žaidimo stilių ir žaidžia truputį kitaip nei kitos olimpiadoje dalyvaujančios krepšinio rinktinės? – žurnalistai paklausė J.Kazlausko.

– Taip. Tai tikrai kitaip žaidžianti komanda, kuri daugiau skiria dėmesio ne žaidimui „du prieš du“, o išbėgimams iš įvairių užtvarų, labai galingai žaidžia po krepšiu – paskutinėse dvejose rungtynės vienu metu žaidė du galingi centrai. Tai yra jų stilius, taip jie žaisdavo visada ir čia nieko nuostabaus.

– Australijos rinktinė turėjo daugiau poilsio, nes grupės varžybas baigė diena anksčiau nei Lietuva. Be to, paskutinėse dvejose rungtynėse su Kinija ir Venesuela labai nedaug rungtyniavo lyderiai. Ar tai gali būti jų pranašumas prieš Lietuvos rinktinę?

– Pamatysime po rungtynių (šypteli). Taip, mūsų žaidėjai paskutinėse dvejose rungtynėse žaidė per daug, bet yra taip kaip yra – čia yra olimpinės žaidynės ir čia sportininkai atvažiavo ne pasitaupyti ar pailsėti.

– Australijos rinktinė labai galingai pradėjo turnyrą, vėliau žaidė su silpnesnėmis komandomis. Ar australų žaidimo lygis kyla?

– Jiems pirmosios rungtynės buvo labai svarbios – jie startavo tikrai gerai, o su JAV rinktine žaidė labai įspūdingai. Paskutinėse dvejose rungtynėse jiems nebuvo jokio būtinumo maksimaliai išsikrauti, todėl pasakyti, kad jų žaidimo kreivė nukrito – negalima.

– Australijos komandoje yra svarbios kelios figūros – A.Bogutas, P.Millsas, A.Dellavedova. Nuo kurių žaidėjų labiausiai priklausoma ši rinktinė?

– Pirmiausia A.Dellavedova ir P.Millsas, kurie kuria progas kitiems žaidėjams. P.Millsas pridėjo metimų iš greičio. Nereikia pamiršti ir kitų žaidėjų – prisiminkime, kaip jie žaidė su JAV: jeigu kai kurios komandos išsigąsta tokio varžovo, šie – priešingai.

– M.Kalnietis per rungtynes vidutiniškai žaidžia po 32 minutes. Ar atlaikys tokį krūvį pagrindinis komandos įžaidėjas?

– Man atrodo, kad turnyre yra daugiau už jį rungtyniaujančių krepšininkų – ir Argentinos, ir Kroatijos komandoje (Bojanas Bogdanovičius – po 35 min, Dario Šaričius – po 34 min. – red.). Jeigu jie atlaiko, Mantas irgi atlaikyti.

– Apibendrinant grupės etapą, kuria Lietuvos rinktinės statistikos kategorija esate labiausiai nepatenkintas, o kuria – atvirkščiai?

– Statistikose eilutėse mus labiausiai žemyn nustūmė rungtynės su Ispanija, kurios buvo tikrai nenusisekę. Iki jų statistika nebuvo pati blogiausia. Bet ji ne visada atspindi situaciją.

Pavyzdžiui, Kroatijos rinktinė iki rungtynių su mumis: šios komandos pataikymas buvo 43 procentai, o Bojano Bogdanovičiaus – 54 proc. Be B.Bogdanovičiaus – 40 proc. Bet matėte – rungtynėse po trijų kėlinių jie buvo pataikę 10 tritaškių iš 12. Taip kad ta statistika kartais yra pražūtingas dalykas, jeigu vien tik ją sektume.

– Ar tie du pralaimėjimai atvėrė tas Lietuvos žaidimo spragas, kurių galbūt nesimatė pirmosiose trejose rungtynėse?

– Kai sužaidi daug draugiškų rungtynių ir dar trejas olimpiadoje, išsaugoti kažkokias paslaptis yra pakankamai sudėtinga. Tada labai svarbu yra charakteris, individualūs dalykai. Analizuojant rungtynes su kroatais, matėsi, kad jų veiksmuose buvo labai daug individualumo, ko mums labiausiai trūko – žaidimo vienas prieš vieną, ryžto, greičio. O deriniuose jau visi išsianalizavę vieni kitus. Dabar lemia charakteriai.

– Galbūt trūksta ir didesnio atsarginių žaidėjų indėlio?

– Jūs galvojote, kad tie, kurie pirmą kartą atvyko, nuvers kalnus. Taip nebūna. Taip, Domantas Sabonis šiemet padėjo daug daugiau nei pernai, bet juk jis dar nėra NBA žaidėjas, o du kursus baigęs 20-metis. Galbūt mes kartais per daug norime.

Lietuvos ir Australijos rungtynės trečiadienį Lietuvos laiku prasidės 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.