EUROLYGA 2023

Didžiausi LKL praradimai: kurių žaidėjų sirgaliai pasiges labiausiai?

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) vasarą prarado du žaidėjus, praėjusiame čempionate išrinktus į geriausiųjų penketą. Nuo šio rudens ne Lietuvos, o užsienio klubų sirgalius džiugins ir geriausias praėjusio LKL sezono kovotojas dėl atšokusių kamuolių, ir dar keli mūsų šalyje daug gerbėjų turėję krepšininkai.

LKL prarado daug čia spindėjusių krepšininkų.
LKL prarado daug čia spindėjusių krepšininkų.
A.Marei.<br>Maverick Sports nuotr.
A.Marei.<br>Maverick Sports nuotr.
J.Randle.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Randle.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Zavackas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Zavackas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Butterfieldas.<br>lkl.lt nuotr.
S.Butterfieldas.<br>lkl.lt nuotr.
G.Orelikas.<br>M.Kulbio nuotr.
G.Orelikas.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Ewingas.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Ewingas.<br>M.Kulbio nuotr.
I.Vougioukas.<br>M.Kulbio nuotr.
I.Vougioukas.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Pocius.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Pocius.<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Vasiliauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Š.Vasiliauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Rolandas V. Eidvilas

2016-09-19 20:23, atnaujinta 2017-05-12 14:04

Danielas Ewingas (iš „Neptūno“ į Ašdodo „Maccabi“, Izraelis)

Prieš metus D.Ewingas buvo vadinamas vienu geriausių, o gal ir pačiu geriausiu LKL klubų pirkiniu. „Neptūną“ sustiprinęs amerikietis nė trupučio nenuvylė ir buvo kone svarbiausia Klaipėdos komandos pergalių priežastis. Jis pelnydavo 13,2 taško, atlikdavo 3,6 rezultatyvaus perdavimo, buvo išrinktas į geriausių lygos krepšininkų penketą ir apdovanotas geriausio LKL legionieriaus prizu.

D.Ewingo vedamas „Neptūnas“ pasiekė beveik maksimalų rezultatą ir antrą kartą tapo šalies vicečempionu. Deja, Klaipėdos sirgaliams teko atsisveikinti su komandos lyderiu. 33 metų gynėjas šį sezoną bandys aukštyn pakelti kuklų Ašdodo „Maccabi“ klubą, kuriam praėjusį pavasarį net nepavyko patekti į Izraelio lygos atkrintamąsias varžybas (Ašdodo krepšininkai užėmė tik devintąją vietą).

Spenceris Butterfieldas (iš „Juventus“ į „Nanterre“, Prancūzija)

Kitas amerikietis S.Butterfieldas mūsų šalyje irgi užtruko vos vieną sezoną, bet uteniškiai dar ilgai jį minės geru žodžiu. Pernai iš Ispanijos antrosios lygos atvykęs gynėjas iškart puikiai pritapo „Juventus“ komandoje, pelnydavo 14,5 taško (užėmė antrąją vietą rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje), atkovodavo 6,2 kamuolio, pasiekė sezono pelnytų taškų (34) bei atkovotų kamuolių (18) rekordus ir buvo išrinktas į LKL geriausių krepšininkų penketą.

23-ejų S.Butterfieldas karjerą tęs „Nanterre“ klube, kuris prieš trejus metus tapo Prancūzijos čempionu ir debiutavo Eurolygoje, tačiau praėjusį sezoną užėmė tik aštuntąją vietą ir vos pateko į atkrintamąsias varžybas.

Šarūnas Vasiliauskas (iš „Vytauto“ į Badalonos „Joventut“, Ispanija)

Vienam sezonui į tėvynę grįžęs Š.Vasiliauskas žaidė gerai, bet tikriausiai ne taip gerai, kaip tikėjosi ir jis pats, ir „Vytauto“ sirgaliai. Įvertinimo „labai gerai“ gynėjas turbūt būtų vertas tik tuo atveju, jei būtų sulaukęs kvietimo į Lietuvos rinktinės stovyklą.

Tačiau 13,4 taško ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo žaidžiant į LKL pusfinalį nepatekusioje Prienų-Birštono komandoje rinktinės trenerio Jono Kazlausko neįtikino.

Pasibaigus sezonui 27-erių Š.Vasiliauskas antrą kartą išvyko į užsienį. 2013-2015 metais jis atstovavo Sopoto „Trefl“ klubui, o šiais metais priėmė sunkesnį iššūkį ir vilkėdamas Badalonos „Joventut“ aprangą bandys įsitvirtinti stipriausioje nacionalinėje Europos lygoje.

Ianas Vougioukas (iš „Žalgirio“ į Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija)

Vadinti buvusį Graikijos rinktinės vidurio puolėją praėjusio sezono „Žalgirio“ atradimu būtų neteisinga, bet jo žaidimas Kauno komandoje lūkesčius pranoko. Tiesa, jo pozicinės klaidos ginantis treneriams kėlė nemažai galvos skausmo, tačiau puldamas I.Vougioukas dažniausiai kompensuodavo kitoje aikštės pusėje paliekamas spragas. Jo naudą patvirtina 9,9 taško ir 4,1 atkovoto kamuolio vidurkis.

„Žalgiris“ netgi bandė pratęsti sutartį su I.Vougiouku, bet po neblogo sezono Kauno komandoje krepšininkas turėjo iš ko rinktis. Šiek tiek pasvarstęs, jis tarė „taip“ teisės žaisti Eurolygoje neapgynusiam Krasnodaro „Lokomotiv“ klubui, kurio didžiausiu koziriu tapo stiprus graikiškas akcentas – Kubanės komandą treniruoja I.Vougiouko tautietis Fotis Katsikaris.

Jerome‘as Randle‘as (iš „Žalgirio“ į „Adelaide 36ers“, Australija)

Šių metų vasarį į LKL atvykęs J.Randle‘as buvo išrinktas naudingiausiu finalo serijos žaidėju, tačiau „Žalgirio“ sirgaliams su juo išsiskirti tikriausiai visai negaila.

Ukrainos pilietybę turintis amerikietis nesustiprino Kauno komandos tiek, kad ji taptų konkurencinga Eurolygoje, o LKL aukso žiedus žalgiriečiai tikriausiai būtų iškovoję ir be šio krepšininko pagalbos.

J.Randle‘ui „Žalgiris“ buvo labiau reikalingas, negu „Žalgiriui“ – J.Randle‘as. Krepšininkas savo biografijoje įrašė vertingą eilutę, kuriai svorio prideda gana solidi statistika – 11,6 taško ir 3,8 rezultatyvaus perdavimo. Šie skaičiai amerikiečiui, ko gero, padėjo sudaryti geresnę sutartį su Australijos lygos „Adelaide 36ers“ klubu, kuriame J.Randle‘as jau buvo žaidęs 2015-2016 metų sezone.

Gediminas Orelikas (iš „Lietuvos ryto“ į Bandirmos „Banvit“, Turkija)

Užpraėjusiame čempionate G.Orelikas buvo ne tik rezultatyviausias „Lietuvos ryto“, bet ir vienas rezultatyviausių LKL žaidėjų (užėmė trečiąją vietą), tačiau praėjusį sezoną jo vaidmuo sumažėjo ir vidurkis nukrito iki 9,7 taško.

Tai tapo ženklu abiem pusėms: „Lietuvos rytui“ – kad reikia kitų krepšininkų, G.Orelikui – kad reikia kitos komandos. 26 metų puolėjas Lietuvoje kitos komandos nerado ir pirmą kartą išvyko į užsienį. Jis rungtyniaus Turkijos lygoje, kurioje atstovaus praėjusį sezoną penktąją vietą užėmusiam, bet vasarą biudžetą apkarpiusiam ir ambicijas sumažinusiam Bandirmos „Banvit“ klubui.

Martynas Pocius (iš „Žalgirio“ į Mursijos UCAM, Ispanija)

Tarp užsienio klubų ir „Žalgirio“ klajojančiam M.Pociui praėjęs sezonas buvo prasčiausias iš keturių, kuriuos jis žaidė LKL čempionate. Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas pelnydavo 7,1 taško, sulaukdavo nemažai priekaištų dėl netaiklių metimų ar agresyvumo stokos ir nebuvo pakviestas į nacionalinės komandos treniruočių stovyklą.

„Žalgiris“ be didelės širdgėlos atsisveikino su 30-mečiu gynėju, kuris antrą kartą patraukė į Ispaniją. M.Pocius sukirto rankomis su ACB lygos vidutinioku Mursijos UCAM klubu, kuris praėjusį sezoną užėmė septintąją vietą ir pirmą kartą pateko į atkrintamąsias varžybas.

Donatas Zavackas (iš „Neptūno“ į Pėzaro „Consultinvest“, Italija)

Kai kam galbūt atrodė, jog užpernai į „Neptūną“ grįžęs Donatas Zavackas gimtojo miesto komandoje žais iki karjeros pabaigos. Tačiau po Europą daug pakeliavęs 36 metų puolėjas nenustygo vietoje ir vėl išvyko į užsienį. Jis kartu su kitu lietuviu Simu Jasaičiu žais Pėzaro „Consultinvest“ klube, kuris praėjusį sezoną iki paskutiniųjų turų kovojo dėl išlikimo „Serie A“ ir tik per didelius vargus užėmė 12-ąją vietą.

D.Zavacko išvykimas „Neptūnui“ – žymus praradimas. Ir labiau gaila net ne jo pelnomų 8,8 taško ir atkovojamų 3,8 kamuolio, kuriuos kaip nors pasidalins kiti aukštaūgiai, o užsispyrimo ir nenuolaidumo, dėl kurių klaipėdietį labai vertina jo atstovaujamų komandų sirgaliai ir nekenčia varžovų aistruoliai.

Assemas Marei (iš „Šiaulių“ į Bairoito „medi“, Vokietija)

Pirmasis Lietuvoje žaidęs egiptietis A.Marei praėjusiame LKL čempionate užėmė pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 7,5) ir pelnydavo 12,1 taško. Vis dėlto jis nepasižymėjo stabilumu ir nebuvo nepakeičiamas žaidėjas, dėl kurio išvykimo Šiaulių sirgaliai lietų ašaras.

24 metų aukštaūgis iškeliavo buvusiems LKL legionieriams gana įprastu maršrutu – į Vokietiją. Antrąja jo karjeros stotele Europoje tapo praėjusį sezoną į bundeslygos atkrintamąsias varžybas nepatekęs Bairoito „medi“ klubas.

Verta paminėti

Adas Juškevičius (iš „Lietuvos ryto“)

Praėjusį sezoną 8,7 taško pelnydavęs A.Juškevičius nepratęsė sutarties su „Lietuvos rytu“ ir kol kas nepasirašė sutarties su jokiu kitu klubu. Kur Lietuvos olimpinės rinktinės gynėjas tęs karjerą, dar nežinia, bet tikriausiai papildys iš LKL praradimų sąrašą.

LKL praradimai

„Žalgiris“: O.Hanlanas (Le Mano „Sarthe“, Prancūzija), M.Pocius (Mursijos UCAM, Ispanija), J.Randle‘as („Adelaide 36ers“, Australija), K.Vecvagaras (Rygos VEF, Latvija), S.S.Vene („Nižnij Novgorod“, Rusija), I.Vougioukas (Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija).

„Neptūnas“: T.Baderis, A.Brandtas („Perth Wildcats“, Australija), D.Ewingas (Ašdodo „Maccabi“, Izraelis), T.Plaistedas (Hageno „Phoenix“, Vokietija), D.Zavackas (Pėzaro „Consultinvest“, Italija).

„Lietuvos rytas“: K.Brownas (Amalijos „Koroivos“, Graikija), A.Juškevičius, D.Lukašovas, G.Orelikas (Bandirmos „Banvit“, Turkija), M.Runkauskas (Bukarešto „Steaua“, Rumunija).

„Juventus“: S.Butterfieldas (Nantero JSF, Prancūzija), Ch.Lewisas (Briuselio „Basic Fit“, Belgija), L.Samėnas (Pakšo „Atomeromu“, Vengrija), E.Želionis („Ventspils“).

„Vytautas“: J.Jogėla (Rygos „Barons“, Latvija), L.Kisielius (Minsko „Cmoki“, Baltarusija), K.Okmanas („Liepaja“, Latvija), Š.Vasiliauskas (Badalonos „Joventut“, Ispanija), S.Zagreba.

„Šiauliai“: C.Ayersas, D.Bubalo, P.Dambrauskas (Beno Ekso „Savoie“, Prancūzijos 2 lyga), D.Dudzinski (Bukarešto „Steaua“, Rumunija), A.Marei (Bairoito „medi“, Vokietija), E.Mološčiakas („Coburg“, Vokietijos 4 lyga), M.Scottas.

„Lietkabelis“: S.Buterlevičius (Šarlvilio-Mezjero „Etoile“, Prancūzijos 2 lyga), M.Iličius, A.Labuckas (Rygos VEF, Latvija), M.Pavkovičius, J.Žuža (baigė karjerą).

„Pieno Žvaigždės“: R.Moore‘as („Melbourne United“), L.Radosavljevičius, S.Timofejenka.

„Nevėžis“: T.Kingas, A.Kolčenka, E.McKnightas, V.Volkus (Pernu „Sadam“).

„Dzūkija“: Lin.Lekavičius (Surguto „Universitet“, Rusijos 2 lyga), J.Robinsonas.

Sąraše – sutarčių nepratęsę užsieniečiai ir į užsienį išvykę lietuviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.