EUROLYGA 2023

Tamsusis „Lietuvos ryto“ periodas: kas kamuoja Vilniaus klubą?

„Verta sunerimti“, – stebėdamas Vilniaus „Lietuvos ryto“ kreivę sako Šarūnas Sakalauskas. Krepšinio specialistas įsitikinęs – jau du iš eilės Vilniaus klubo pralaimėjimai reiškė pavojų, o dabar situacija tapo dar sudėtingesne.

Š.Sakalauskas (dešinėje viršuje) giliau pažvelgė į „Lietuvos ryto“ komandą.<br>lrytas.lt montažas
Š.Sakalauskas (dešinėje viršuje) giliau pažvelgė į „Lietuvos ryto“ komandą.<br>lrytas.lt montažas
"Lietuvos rytas" Vokietijoje pralaimėjo per pratęsimą.<br>R.Vyšniausko nuotr.
"Lietuvos rytas" Vokietijoje pralaimėjo per pratęsimą.<br>R.Vyšniausko nuotr.
"Lietuvos ryto" sirgaliai Vokietijoje.<br>R.Vyšniausko nuotr.
"Lietuvos ryto" sirgaliai Vokietijoje.<br>R.Vyšniausko nuotr.
"Lietuvos rytas" Vokietijoje pralaimėjo per pratęsimą.<br>R.Vyšniausko nuotr.
"Lietuvos rytas" Vokietijoje pralaimėjo per pratęsimą.<br>R.Vyšniausko nuotr.
T.Pačėsas sakė: „Jeigu krepšinio dievai yra, tai jie mūsų tikrai nesaugo“.<br>T.Bauro nuotr.
T.Pačėsas sakė: „Jeigu krepšinio dievai yra, tai jie mūsų tikrai nesaugo“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 10:35 AM, atnaujinta May 9, 2017, 3:34 PM

„Po dviejų pralaimėjimų skamba pavojaus varpai, o po trijų – darosi neramu. O čia pralaimėjimų turime daugiau“, – pridūrė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) sporto direktoriumi tapęs Š.Sakalauskas.

Vilniaus „Lietuvos rytas“ – duobėje. Tomo Pačėso komanda Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) pralaimėjo du paskutiniuosius mačus, o Europos taurėje dar nėra ragavusi pergalės skonio.

„Nesmagi situacija. „Lietuvos rytui“ reikia tų teigiamų emocijų, o vienintelis vaistas – laimėti, – svarstė Š.Sakalauskas. – Į pergalę yra keletas kelių. Galbūt pašnekesiai, galbūt drausminės priemonės. Vieno atsakymo nėra. Galiu tik svarstyti, kas vyksta, nes nežinau situacijos iš vidaus. Klubas mato, kaip žaidėjai dirba, kaip atlieka užduotis ir reaguoja į trenerio pastabas. Jeigu visą darbą atlieka gerai, tada problema – psichologijoje.“

T.Pačėsas po rungtynių Vokietijoje apie nesėkmes kalbėjo taip: „Jeigu krepšinio dievai yra, tai jie mūsų tikrai nesaugo.“

Ant pečių – per didelė našta

Trečiadienį „Lietuvos rytas“ buvo labai arti pirmosios pergalės Europos fronte, bet nesugebėjo išlaikyti šaltakraujiškumo ketvirtojo kėlinio pabaigoje. Berlyno „Alba“ išplėšė pratęsimą, o tada per pratęsimą laimėjo 124:115.

Tai nebuvo pirmasis kartas, kada „Lietuvos rytui“ koją pakiša būtent paskutinės rungtynių akimirkos.

„Lietuvos rytas“ turi patyrusių žaidėjų, o ir T.Pačėsas turi daug patirties. Tačiau komandą jau slegia atsakomybę, nes tai ne pirmas kartas, kada nepavyksta sužaisti paskutinės atkarpos. Tiek krepšininkams, tiek pačiam treneriui, kuris yra buvęs tokiose situacijose dar kai žaidė, tai nėra naujiena. Jie turi parengę ir derinį, bet įtampa ir atsakomybė po keleto pralaimėjimų iš eilės priverčia stresinėje situacijoje priimti ne tuos sprendimus, kuriuos būna sutarę“, – svarstė Š.Sakalauskas.

„Lietuvos rytas“ dar turėjo progą per pratęsimą, bet „Alba“ krepšininkai jau buvo ant bangos. Pasak Š.Sakalausko, norint įveikti varžovus išvykoje per pratęsimą, turi būti ryškiai stipresnis.

„Nebuvo Vokietijos komanda stipresnė ar jų žaidėjai geresni. Tiesiog juos paveikė emocinis pakilimas, nes pavyko išgelbėti pralaimėtas rungtynes. Jiems pabaigoje sekėsi geriau, – sakė Š.Sakalauskas. – Nebuvo „Alba“ ta neįveikiama komanda. „Lietuvos rytas“ tiesiog neįgyvendino plano ir leido varžovams žaisti po krepšiu, taip pat – lengvai žaisti du prieš du. „Lietuvos rytas“ žinojo, kad Elmedinas Kikanovičius (33 taškai) yra stiprus, bet jam suteikė per daug laisvės.“

Pasiekė savo lubas?

Visus tris Europos taurės mačus išvykose žaidęs „Lietuvos rytas“ dabar yra B grupės dugne. Sirgaliai su nerimu stebi, ar nepasikartos praėjusių metų scenarijus. Tada „Lietuvos rytas“ savo sezoną Europoje baigė dar prieš Naujuosius metus. Po tokio kryčio žemyn „Lietuvos rytas“ tada ir pakvietė T.Pačėsą.

Šis sustygavo komandą pergalėms ir nors LKL čempionatą baigė trečiojoje vietoje, iškovojo Karaliaus Mindaugo taurę.

Dabar komandai ir vėl nesiseka visur. Europos taurėje „Lietuvos rytas“ jau yra pralaimėjęs „Alba“, Maskvos srities „Chimki“ (71:76) ir Bilbao „Basket“ (76:80) komandoms. Paskutiniame LKL ture „Lietuvos rytas“ 78:79 nusileido Klaipėdos „Neptūnui“, o prieš tai 74:81 pralaimėjo Utenos „Juventus“ ekipai.

„Lietuvos rytas“ pralaimėjo ir pirmąjį susitikimą su Kauno „Žalgiriu“ (66:74).

T.Pačėsas po paskutiniųjų dvikovų giria savo komandą už kovingumą. Įprastai kritikos nevengiantis strategas tiki, kad situaciją galima ištaisyti sugrįžus į namus. Europos taurėje „Lietuvos rytas“ dar nežaidė nė vieno mačo Vilniuje, o du pastarieji pralaimėjimai LKL pirmenybėse irgi patirti svetur.

„Galbūt „Lietuvos rytas“ yra pasiekęs savo lubas ir negali padaryti daugiau? Tada reikėtų geresnio žaidėjo. Bet čia – tik svarstymai“, – teigė Š.Sakalauskas.

Reikia sustiprinti komandą

Turbūt mažai kas prieštarautų, kad „Lietuvos rytui“ nesutrukdytų nauji pajėgūs žaidėjai. Š.Sakalauskas mano, kad Vilniaus klubas galėtų savo pozicijas sutvirtinti keletu krepšininkų, kurie užpildytų ryškiausias spragas.

„Reikėtų stiprinti įžaidėjo poziciją, tačiau 3 ir 5 pozicijoje žaidėjai – nuspėjami. Nuo 3 iki 5 pozicijos „Lietuvos rytas“ turi tik vieną pajėgų krepšininką, tad kažkur čia reikėtų pastiprinimo. Čia esantys žaidėjai tiesiog nėra pajėgūs pagal „Lietuvos ryto“ siekius: gerai pasirodyti Europos taurėje ir LKL žaisti finale. Manau, kad „Lietuvos rytui“ reikėtų spręsti, ar jiems reikėtų lengvojo krašto ar centro“, – svarstė Š.Sakalauskas.

„Lietuvos ryto“ komandoje Vokietijoje ryškiausiai sužaidė trys krepšininkai. Corey Fisheris ir Davidas Loganas pelnė po 23 taškus. Tiek pat jų pridėjo ir Deividas Gailius. Pastarieji legionieriai – jau įprasti lyderių sąrašuose ir yra pelnę T.Pačėso pasitikėjimą. Tvirtai sužaidė ir aukštaūgis Drew Gordonas.

Š.Sakalauskas teigė, kad ir reikėtų kalbėti būtent apie šiuos tris legionierius, nes Rashaunas Broadusas ir Adamas Lapeta komandoje turi kitą vaidmenį.

„C.Fisheris ir D.Loganas – tikrieji legionieriai, kurie tempia komandą į priekį. A.Lapeta ir R.Broadusas nėra tie stiprieji žaidėjai. Mano manymu, jie komandoje reikalingi tam, kad užpildytų pozicijas, nes klubas Lietuvoje nerado tokių žaidėjų. Jie tinka treniruočių procese ir gali šiek tiek pagelbėti per rungtynes, tad ir matome tokį rezultatą. Jiems nereikėtų reikšti daug priekaištų, nes jų užduotis – visiškai kitokia nei tų, kurie kviečiami kaip lyderiai“, – sakė Š.Sakalauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.