EUROLYGA 2023

Į Vilnių grįžtantis Marcelo Nicola – apie „Lietuvos rytą“ ir Donatą Motiejūną

Marcelo Nicola sugrįžta į Vilnių. Tiesa, tik vienerioms rungtynėms ir ateinantį trečiadienį 45-erių argentinietis jau stovės kitoje barikadų pusėje – buvęs „Lietuvos ryto“ treneris dabar yra Jeruzalės „Hapoel“ trenerio asistentas, o šios komandos tarpusavio dvikova „Siemens“ arenoje pradės Europos taurės „Top 16“ etapo kovas.

M. Nicola<br>P. Mantauto nuotr.
M. Nicola<br>P. Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Ivaškaitė

Jan 3, 2017, 8:58 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:44 PM

2015-ųjų pabaigoje iš „Lietuvos ryto“ atleistas treneris vyras kurį laiką dirbo su vaikais, kol praėjusią vasarą naujuoju „Hapoel“ treneriu paskirtas Simone Pianigiani jį pasikvietė savo pagalbininku. Ambicingame Izraelio klube M.Nicola prisideda treniruojant ir NBA superžvaigždę – Amare'ą Stoudemire'ą.

Per „Lietuvos ryto“ ir „Hapoel“ akistatą vietos sentimentams tikrai nebus. Tačiau naujų siekių kupinas M.Nicola linkęs pamiršti jam nesėkmingą karjeros etapą Vilniuje ir apie Lietuvą atsiliepia gražiausiais žodžiais.

Sugrįžimas bus išskirtinis

„Lietuvos rytą“ palikęs M.Nicola neabejojo, kad dažnos žaidėjų traumos ir sunki naujokų adaptacija tuomet skaudžiai atsiliepė ekipos formai, nors sirgaliai ir žiniasklaida kaltinti buvo linkę trenerį.

Bet dabar nesutarimai – jau praeityje, o pats M.Nicola nekantrauja sugrįžti į Lietuvą.

„Prieš išvyką į Vilnių dar sužaidėme dvejas rungtynes, todėl stengėmės koncentruotis į jas. Tačiau kai kurie mūsų krepšininkai iki mačo su „Lietuvos rytu“ turi atsigauti ir patobulinti žaidimą. „Lietuvos rytas“ yra labai talentinga komanda. Turi gynėjų, galinčių pelnyti daug taškų. Aukštaūgiai taip pat stiprūs, todėl gali išmušti iš vėžių.

Dabar „Lietuvos ryto“ žaidimas kardinaliai pasikeitęs. Tai visiškai ne ta komanda, kurią aš treniravau prieš metus“, – sunkią dvikovą su savo buvusia ekipa prognozavo M.Nicola.

Jis pabrėžė, kad atsinaujinęs Europos taurės turnyras šį sezoną yra kaip niekada stiprus, o konkurenciją su didžiaisiais žemyno klubais apsunkina skirtingi finansiniai ištekliai. Pavyzdžiui rusų grando, Maskvos srities „Chimki“ klubo, biudžetas šį sezoną nors ir sumažėjo, vis tiek viršija 25 milijonus eurų.

„Europos taurėje šį sezoną yra daug aukščiausio lygio ekipų, kurios pagal savo biudžetą galėtų rungtyniauti ir Eurolygoje. Dėl to pasiekti pergales tampa vis sunkiau, o ir į titulą pretenduoja labai daug komandų. Tarp favoritų matau Ispanijos ekipas – „Valencia“, „Malaga“ ir „Gran Canaria“, kuri šįmet gerokai sustiprėjo. Rusų „Chimki“ irgi yra turtinga komanda, galinti sau leisti turėti daug patyrusių žaidėjų, todėl jiems priešintis nelengva.

Bet kokiu atveju, „Hapoel“ tikslas vienas – patekti į kitą etapą. Labai stengsimės tai pasiekti, kaip ir visos mūsų grupės komandos. Neabejoju, kad „Lietuvos rytas“ taip pat turi neblogus šansus“, – kalbėjo treneris.

M.Nicola neslėpė: nors dirbant Lietuvoje jo aštrūs pasisakymai ne visada sulaukdavo palankios reakcijos, jam čia sugrįžti bus tikrai malonu. Anot trenerio, tiek Vilniaus klubo vadovai, tiek krepšininkai, jam užtikrino pačias geriausias sąlygas atlikti savo darbą.

„Man tikrai patiko čia gyventi ir dirbti, buvau laimingas Vilniuje. Tai ypač gražus miestas. Žmonės taip pat buvo draugiški ir maloniai su manimi bendravo. Klubas suteikė viską, kad tinkamai atlikčiau savo darbą, gerai pasirūpino ir mano šeima. Tai buvo fantastiška patirtis, todėl nekantrauju čia sugrįžti ir pasimatyti su senais draugais. Net šalčio nebijau“, – juokėsi po Izraelio saule besišildantis M.Nicola.

Nuo vaikų – iki NBA žvaigždės

2015-2016 m. sezono įkarštyje „Lietuvos rytą“ palikęs argentinietis grįžo į Italiją, kur gyvena jau daug metų ir ten ėmė krepšinio paslapčių mokyti vaikus. Atlygio už darbą negaudavęs specialistas teigė, jog tokia patirtis jam teikė malonumą, o sezono viduryje jį tenkinančių klubų pasiūlymų sulaukęs nebuvo.

„Myliu krepšinį ir trenerio darbą. Ir visai nesvarbu, ar treniruoju profesionalius žaidėjus, ar vaikus, ar paauglius. Visada noriu sukaupti kuo daugiau patirties ir gerai atlikti savo darbą“, – apie netradicinį savo žingsnį kalbėjo M.Nicola.

Su jaunąją karta jam teko dirbti ir Lietuvoje, kai M.Nicola praėjusią vasarą buvo pakviestas prisijungti prie Donato Motiejūno vardo vaikų krepšinio stovyklos Kaune trenerių komandos.

Argentiniečiui D.Motiejūno karjeros vingiai visada buvo įdomūs, o šiuo metu esanti kebli lietuvio situacija jį liūdina.

„Nuolat seku Donato situaciją NBA, skaitau visas naujienas. Manau, kad jam dabar tikrai sunkus metas, nes nežaisti tokiu karjeros metu yra didelė problema. Tikiuosi, kad jis kuo greičiau pasirašys sutartį ir grįš į aikštę. Tikiu, kad jis visiems įrodys, koks geras žaidėjas yra“,- komandos vis nerandančiam D.Motiejūnui pagyrų negailėjo M.Nicola.

Šiuo metu „Hapoel“ ekipoje rungtyniauja ir krepšinio superžvaigždė A.Stoudemire'as. 34-erių amerikietis vasarą paskelbė, jog baigia karjerą NBA ir keliasi būtent į Jeruzalę. Tiesa, Izraelyje jis jau spėjo pasižymėti ne tik rezultatyviu žaidimu, bet ir skandalingu elgesiu aikštėje.

Vienose rungtynėse po, A.Stoudemire'o manymu, neteisingo teisėjo sprendimo, amerikietis ironiškai jam pasiūlė savo akinius. Kitame mače puolėjas be jokios priežasties tiesiog nugriovė varžovą ant žemės.

Bet su patyrusiu krepšininku dirbantis M.Nicola tikino, kad jokių priekaištų A.Soudemire'ui neturi: „Su juo dirbti yra fantastika. Jis labai šaunus vyrukas, visada sunkiai dirba ir elgiasi kaip aukščiausio lygio profesionalas. Treniruoti jį yra labai lengva, tad galiu atsiliepti tik gražiais žodžiais“.

Tuo tarpu kalbėdamas apie „Lietuvos ryto“ talentus, jis pabrėžė, jog didžiausią pažangą padarė būtent Artūras Gudaitis, kurį M.Nicola nesėkmingai bandė pratinti prie sunkiojo krašto pozicijos.  

„Nors treniravau tik tris dabartinius „Lietuvos ryto“ krepšininkus, bet manau, kad labiausiai patobulėjęs A.Gudaitis – jis subrendo ir tapo geresniu žaidėju. Anksčiau jį nuolat persekiojo traumos, buvo sunku, tačiau Artūras niekada nenustojo dirbti ir dabar akivaizdu, kad jis tampa vienu iš pagrindinių žmonių aikštėje. Be abejonės, jis kyla labai sparčiai. Neabejoju, kad jis galėtų žaisti ir NBA. Jis vis dar jaunas, todėl turi tik sunkiai dirbti“, – 23-ejų krepšininko karjeros perspektyvas brėžė M.Nicola.

Patenkintas tuo, kur ir ką dirba

47-erių S.Pianigiani asistentas M.Nicola Izraelyje yra patenkintas sąlygomis tobulinti savo metodus ir dirbti su aukščiausio lygio krepšinio specialistu.

Nors argentinietis prieš prasidedant šiam sezonui turėjo ir daugiau pasiūlymų, tačiau viską pasvėręs pasirinko būtent Jeruzalės ekipą.

„Palikęs „Lietuvos rytą“ turėjau keletą nerimtų pasiūlymų, kurie manęs netenkino. Tiesiog nemačiau ateities tuose klubuose. Situacija tuo metu buvo gana kebli, todėl nutariau dar kiek palaukti ir paslui pasirinkau „Hapoel“. Čia galiu mokytis iš tikrai patyrusio ir profesionalaus specialisto bei bandyti išsikovoti savo vietą“,- pozityviai į ateitį žvelgė M.Nicola.

„Hapoel“ kol kas nedemonstruoja geros formos ir Izraelio čempionate užima ketvirtąją vietą. Ekipa sėkmingiau žygiuoja būtent Europos taurėje. M.Nicola neabejoja, jog svarbiausi mačai dar laukia ateityje.

„Izraelio lygoje esame duobėje, tačiau po truputį bandome atsitiesti. Stengiamės eiti į aikštę aukštai iškeltomis galvomis ir siekti palankaus rezultato. Nors pralaimėjome keletą svarbių išvykos rungtynių, bet esminiai mačai laukia sezono pabaigoje, todėl iki tol dar turime laiko pagerinti savo žaidimą“,- sakė jis.

M.Nicola nebuvo didelis iššūkis prisitaikyti prie Izraelio krepšinio, nes šios šalies ir Lietuvos nacionalinių lygų ypatumai pernelyg nesiskiria: „Lietuva ir Izraelis nėra didelės valstybės. Todėl nacionalinės lygos nepasižymi dideliu komandų skaičiumi, skiriama daug dėmesio vietos krepšininkams“.

Kur toliau galėtų pasukti jo karjera, M.Nicola nesvarsto.

„Esu laimingas „Hapoel“ ir iki sezono pabaigos galvosiu tik apie šią komandą. Šiuo momentu man Jeruzalėje tikrai patinka ir stengiuosi kaip galima geriau pabaigti sezoną. Turiu kontraktą ir kitam sezonui, bet vasarą žiūrėsiu, kaip viskas bus“, – kalbėjo buvęs „Lietuvos ryto“ treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.