EUROLYGA 2023

Į Kovo beprotybę įšokęs Norbertas Giga: „Amerikoje konkurencija yra visur“

Savaitgalį lietuvio Norberto Gigos atstovaujama „Jacksonville State Gamecocks“ ekipa nustebino visą Ameriką ir pirmą kartą universiteto istorijoje pateko į Kovo beprotybe vadinamas  JAV studentų lygos (NCAA) atkrintamąsias varžybas.

N.Gigos atstovaujama „Jacksonville State Gamecocks“ pirmą kartą universiteto istorijoje pateko į atkrintamąsias NCAA varžybas.<br>„Twitter“ nuotr.
N.Gigos atstovaujama „Jacksonville State Gamecocks“ pirmą kartą universiteto istorijoje pateko į atkrintamąsias NCAA varžybas.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Ivaškaitė

Mar 7, 2017, 12:08 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:29 AM

Iš Kėdainių kilęs 21-erių puolėjas prie šio pasiekimo prisidėjo svariai ir „Ohio Valley“ konferencijos finale, kurį pradėjo starto penkete, pelnė 7 taškus bei atkovojo 6 kamuolius, o jo komanda triumfavo, 66:55 įveikusi „UT Martin Skyhawks“.

Dabar N.Gigos laukia dar didesnis iššūkis – pagrindiniame NCAA turnyre teks ne tik kovoti su stipriausiomis šalies studentų ekipomis, bet ir konkuruoti su gausiu būriu talentingų krepšininkų, siekiančių bet kokia kaina sudominti akylai juos stebinčius klubų skautus.

„Amerikoje konkurencija yra visur, kur tik beeitum. Ypač jaunesni žaidėjai visada bando įrodyti savo vertę. Tam, kad išsiskirtum, reikia daug dirbti, o tam sąlygos čia tikrai geros“, – įspūdžiais dalijasi prieš kelerius metus rungtyniauti į JAV persikėlęs N.Giga.

Krepšinis neturi trukdyti mokslams

Iki tol Vilniuje krepšinio paslapčių mokęsis vaikinas neslėpė, jog sprendimą išvykti už Atlanto priėmė ne iš karto, tačiau dabar dėl šio pasirinkimo nė kiek nesigaili.

„Dar besimokydamas gimnazijoje gavau stipendiją ir galimybę žaisti vienoje geriausių Amerikos vidurinių mokyklų – „St. Benedict's Preparatory School“. Tačiau mama manęs nenorėjo išleisti ir teko kelis mėnesius ją įkalbinėti, kad viskas bus gerai. Dabar visiškai nesigailiu, kad nusprendžiau išvažiuoti“, – sakė jis.

Nors specialistų palankiai vertinama lietuviška krepšininkų rengimo sistema N.Gigos nenuvylė, tačiau krepšininkas pabrėžė, jog su tokiomis treniruočių sąlygomis, kokios yra sukuriamos JAV, lygiuotis gali ne visi.

„Krepšinio sistema Lietuvoje tikrai labai gera, bet Amerikoje viskas labiau sustatyta į vietas – mokslai visada pirmoje vietoje. Mūsų šalyje treneriai taip smarkiai neatsižvelgia į mokslus, kaip tai daroma JAV.

Be to, čia treneriai visada pasiruošę padėti, nesvarbu, ar to prireiktų 6 valandą ryto, ar 10 valandą vakaro. Komandoje taip pat turime kelis pagalbininkus, kuriuos vadiname „managers“ – jie su mumis keliauja į varžybas, padeda treniruotėse, padavinėja kamuolius ir kai dirbame individualiai su treneriais, ir be jų“, – pasakojo vaikinas.

Nutildė kritikus

Ne paslaptis, jog net tarp komandos draugų NCAA verda milžiniška konkurencija, o apie pakvietimą į NBA svajojantys jaunuoliai nuolat jaučia didelę įtampą – visi supranta, kad keli sezonai gali nulemti visą jų karjerą.

„Kiekvienas į tai reaguoja skirtingai, bet man asmeniškai šis dalykas nesukelia didesnės įtampos. Treneriai nuo pirmų dienų sakydavo, kad žaisčiau savo žaidimą ir nesijaudinčiau, kas stebi mūsų varžybas.

Bet galima pastebėti, kad klubų skautai labai įdėmiai stebi užsieniečius, ypač iš Europos. Taip yra būtent dėl įgūdžiu, kuriuos išmokstame mūsų krepšinio mokyklose“, – teigė krepšininkas.

Nors N. Giga šį sezoną dėl nugaros traumos pradėjo keliomis savaitėmis vėliau, tačiau tai nesutrukdė jam demonstruoti gerus statistinius rodiklius – lietuvis per rungtynes vidutiniškai pelno po 10,4 taško bei atkovoja 8,1 kamuolio.

Solidžiai žaidžiantis puolėjas atskleidė, jog jo komanda prieš sezoną apie patekimą į pagrindinį NCAA turnyrą galėjo tik pasvajoti, o prie netikėto pasiekimo prisidėjo ir kardinaliai pasikeitusi ekipos sudėtis.

„Mūsų komanda buvo sulipdyta nuo nulio – nauji treneriai, nauji žaidėjai. Sezoną pradėjome 15-ą iš 16-os varžybų žaisdami išvykoje ir rungtyniavome prieš aukščiausio lygio komandas: „University of Maryland“, „Texas Christian University“ bei „University of Tulsa“.

Buvome nurašyti ir niekas netikėjo, kad savo konferencijoje, kurioje yra 12 komandų, galėtume laimėti bent 10 varžybų iš 30-ies, o ką jau kalbėti apie patekimą į NCAA atkrintamąsias. Išėjo taip, kad laimėjome 17-ka rungtynių ir perrašėme savo universiteto istoriją. Dabar su komanda bandysime nukeliauti kuo toliau“, – džiaugėsi jis.

Su tautiečiais susidurti beveik netenka

Nors šį sezoną NCAA pirmenybėse dalyvauja 12 lietuvių, tačiau dėl konferencijų sistemos susitikti jiems pavyksta itin retai. Alabamos valstijoje žaidžiantis N. Giga iki šiol aikštėje kovėsi tik prieš vieną tautietį ir atskleidė, jog dažniau seka būtent NBA rungtyniaujančių mūsų šalies krepšininkų pasirodymus.

„Kartais pasidomime, kaip kam sekasi, pasveikiname vienas kitą po pergalių. Mano konferencijos „Austin Peay“ komandoje žaidžia Domas Budrys. Kol kas jis vienintelis lietuvis, prieš kurį man teko rungtyniauti. Šiaip seku ir NBA lietuvius – įdomu pasižiūrėti, kaip jiems sekasi“, – pasakojo puolėjas.

Nors pačiam N. Gigai NCAA pirmenybėse liko vos vienas sezonas, tačiau jaunasis krepšininkas dar nėra tikras, kur pasuks jo karjera.

„Po 2016-2017 sezono man liks dar vieneri metai ir baigsiu universitetą. Tuomet, kaip ir kiekvieną vasarą, su treneriu sportuosiu individualiai ir bandysiu išsigydyti visas traumas – dėl profesionalios karjeros galvos dar nesuku. Jei pasitaikys proga žaist Lietuvoje – kodėl gi ne, vis tiek čia sava šalis, savi žmones ir kultūra“, – svarstė vaikinas.

Nors anksčiau nacionalinėms jaunių rinktinėms atstovavęs lietuvis prieš porą metų nepateko į galutinį dvidešimtmečių ekipos dvyliktuką, tačiau žaidėjas patikino, jog ir ateityje atstovauti savo šaliai jam būtų didelė garbė.

„Kaip ir daugumai krepšininkų, žaisti savo šalies rinktinėje man yra aukščiausias įvertinimas. Jei pasitaikys proga, žinoma, norėčiau patekti ir į vyrų komandą“, – teigė N. Giga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.