EUROLYGA 2023

Europos taurė. Eurolygos žemėlapyje vėl atsiras Malagos miestas

Į Eurolygą kitą sezoną grįš Malagos „Unicaja“ klubas. Buvusio Kauno „Žalgirio“ trenerio Joano Plazos vadovaujami Malagos krepšininkai trečiadienį išvykoje laimėjo lemiamas trečiąsias Europos taurės finalo rungtynes su „Valencia“ ekipa 63:58 ir iškovojo antrąjį pagal svarbą Senojo žemyno prizą, su kuriuo kartu įteikiamas kelialapis į Eurolygą.

„Unicaja“ iškovojo Europos taurę.<br>eurocupbasketball.net
„Unicaja“ iškovojo Europos taurę.<br>eurocupbasketball.net
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2017, 11:56 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 9:09 PM

„Unicaja“ pirmą kartą surengtą Europos taurės finalo seriją laimėjo rezultatu 2:1. Dvejos pirmosios rungtynės buvo žaidžiamos praėjusią savaitę ir baigėsi šeimininkų pergalėmis. Valensijoje nugalėjo „Valencia“ 68:62, Malagoje – „Unicaja“ 79:71.

Prisikėlimas. „Unicaja“ per lemiamas rungtynes atliko tikrą sporto žygdarbį. 31-ąją min. Malagos krepšininkai atsiliko didžiausiu per visą seriją 13 taškų skirtumu 43:56, tačiau nuo tada 7,5 min. neleido varžovams nė karto įmesti į krepšį, o patys pelnė net 18 taškų.

Galingas spurtas nutildė 8,5 tūkstančio Valensijos sirgalių ir visiškai išmušė iš vėžių Valensijos krepšininkus.

Savo ruožtu Malagos ekipa sugebėjo atsitiesti po pagrindinio vidurio puolėjo Aleno Omičiaus pašalinimo. Bosnis buvo išvytas iš aikštės už tai, kad trečiojo kėlinio pabaigoje smogė „Valencia“ veteranui Rafai Martinezui.

Kaip tik po šio incidento „Unicaja“ pateko į duobę ir smarkiai atsiliko, bet, kaip paaiškėjo vėliau, atsilikimas nebuvo pražūtingas.

Geriausieji. Naudingiausiu finalo serijos krepšininku išrinktas „Unicaja“ gynėjas Alberto Diazas. Šį mėnesį 23-ąjį gimtadienį pažymėsiantis ispanas per lemiamas rungtynes pelnė 12 taškų ir buvo rezultatyviausias nugalėtojų žaidėjas. A.Diazo sezono vidurkis yra vos 4,2 taško.

Naudingiausio viso sezono žaidėjo prizas buvo įteiktas „Chimki“ gynėjui Aleksejui Švedui. Šis rusas taip pat buvo ir rezultatyviausias šio sezono Europos taurės krepšininkas (vid. 22,1 tšk.).

Kartu su A.Švedu į sezono geriausių žaidėjų penketą pateko amerikiečiai Curtisas Jerrellsas (Jeruzalės „Hapoel“) ir Mardy Collinsas (Krasnodaro „Lokomotiv“), serbas Dejanas Musli („Unicaja“) ir juodkalnietis Bojanas Dubljevičius („Valencia“).

Geriausiu treneriu išrinktas „Valencia“ strategas Pedro Martinezas.

Sugrįžimas. „Unicaja“ į Eurolygą grįš po metų pertraukos. Net 15 sezonų Eurolygoje žaidęs Malagos klubas anksčiau turėjo ilgalaikę licenciją, bet ją prarado, kai pernai buvo nuspręsta sumažinti stipriausiame žemyno turnyre rungtyniaujančių komandų skaičių.

„Unicaja“ išsaugoti vietos Eurolygoje nepadėjo net solidūs rezultatai. Andalūzijos klubas 11 sezonų iš eilės (2006-2016 m.) pateko į „Top 16“ etapą, o 2007 m. nukeliavo iki finalo ketverto. Europos taurės turnyre Malagos komanda šį sezoną kovojo pirmą kartą. Ir jau pirmasis bandymas buvo laimingas.

„Unicaja“ tapo ketvirtąja Europos taurę iškovojusia Ispanijos ekipa. Ji prisidėjo prie buvusių čempionių „Valencia“ (2003, 2010 ir 2014 m.), Madrido „Real“ (2007 m.) ir Badalonos „Joventut“ (2008 m.).

Šiais metais finale suklupusi „Valencia“ yra labiausiai tituluota Europos taurės komanda. Be jos daugiau nei po kartą Europos taurę iškovojo tik dvi ekipos: Vilniaus „Lietuvos rytas“ (2005 ir 2009 m.) bei „Chimki“ (2012 ir 2015 m.), kurią tuomet treniravo dabar Vilniaus komandoje dirbantis Rimas Kurtinaitis.

Lietuva. Šį sezoną Europos taurės turnyre kovojo du Lietuvos klubai „Lietuvos rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“. Jų rezultatai nebuvo geri – ir vilniečiai, ir panevėžiečiai iškrito „Top 16“ etape. „Lietuvos rytas“ laimėjo 6 iš 14 rungtynių, „Lietkabelis“ – 5 iš 14.

Beje, nei „Lietuvos rytas“, nei „Lietkabelis“ nė sykio nesusitiko su abiem finalininkėmis Valensijos ir Malagos ekipomis.

Lietuvos klubai galėjo pasiguosti nebent tuo, kad „Lietkabelio“ žaidėjai Kšištofas Lavrinovičius, Žygimantas Skučas ir Gintaras Leonavičius bei „Lietuvos ryto“ žaidėjas Davidas Loganas po kartą buvo pripažinti geriausiais turo krepšininkais.

Su Vilniaus komanda jau atsisveikinęs D.Loganas užėmė ketvirtąją vietą rezultatyviausių turnyro žaidėjų rikiuotėje (vid. 18,1 tšk.) ir pateko į dar kelis asmeninės statistikos lyderių sąrašus, o kitas „Lietuvos ryto“ amerikietis Drew Gordonas iki pat sezono pabaigos liko pirmas pagal atkovotus kamuolius (vid. 9,6).

Eurolyga. „Unicaja“ tapo dvyliktąja komanda kito sezono Eurolygos sąraše. Vienuolika svarbiausiame žemyno turnyre rungtyniaujančių klubų turi ilgalaikes liecencijas. Tai – „Real“, „Barcelona“, Vitorijos „Baskonia“, Stambulo „Fenerbahce“, Stambulo „Anadolu Efes“, Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“, Milano „Emporio Armani“, Tel Avivo „Maccabi“, Maskvos CSKA ir Kauno „Žalgiris“.

Dar keturi kelialapiai pažadėti Adrijos lygos čempionui (į šio turnyro finalą pateko Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Zagrebo „Cedevita“), Vokietijos lygos čempionui, Vieningos lygos čempionui (arba vicečempionui, jei čempionu taps CSKA) ir stipriausiam šio sezono Ispanijos klubui, neskaičiuojant turinčių ilgalaikes licencijas.

Vis dėlto šis sąrašas yra preliminarus. Oficialų sprendimą Eurolygos vadovybė paskelbs vėliau. O Ispanijai iškovojus kelialapį per Europos taurės varžybas, tikėtina, jog Eurolyga pakvies ne penktą Ispanijos komandą, bet, pavyzdžiui, trečią Turkijos ekipą.

Europos taurė. Finalo trečiosios rungtynės (iki 2 pergalių). „Valencia“ – Malagos „Unicaja“ 58:63 (B.Dubljevičius 16/ A.Diazas 12; serija 2:1).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.