EUROLYGA 2023

Nemalonios replikos sulaukęs teisėjų vadovas apie Žygimantą Skučą: „Tai tęsis toliau"

Kol pirmosiose LKL pusfinalio rungtynėse tarp „Lietuvos ryto" ir Panevėžio „Lietkabelio" Žygimantas Skučas savo elgesiu provokavo vilniečius, už aikštės ribų vietoje nenustygo ir Rimas Kurtinaitis.

 Žygimanto Skučo žaidimas iš kantrybės išvedė ir Rimą Kurtinaitį.<br> G.Bartuškos nuotr.
 Žygimanto Skučo žaidimas iš kantrybės išvedė ir Rimą Kurtinaitį.<br> G.Bartuškos nuotr.
 Visą sezoną su Ž.Skuču konfliktuojantis D.Gordonas gerokai susierzino ir pusfinalyje.<br> G.Bartuškos nuotr.
 Visą sezoną su Ž.Skuču konfliktuojantis D.Gordonas gerokai susierzino ir pusfinalyje.<br> G.Bartuškos nuotr.
 Po susistumdymo su Ž.Skuču, techninę pražangą užsidirbo ir T.Brownas.<br> G.Bartuškos nuotr.
 Po susistumdymo su Ž.Skuču, techninę pražangą užsidirbo ir T.Brownas.<br> G.Bartuškos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-05-16 16:10, atnaujinta 2017-08-29 20:23

Dėl savo žaidėjų kovojęs treneris išbandė viską - po nepalankių švilpukų jis teisėjus iškart pavaišindavo žodžių tiradomis, o galiausiai nesusilaikęs nudrožė ir pas netoliese sėdėjusį LKL teisėjų direktorių Algimantą Pavilonį.

„Apie Skučą gi dvi valandas kalbėjomės!", - sirgalius perrėkti mėgino R.Kurtinaitis.

Nelaukęs A.Pavilonio atsako „Lietuvos ryto" treneris pasuko link atsarginių žaidėjų suolelio, tačiau šį epizodą prisiminė ir po rungtynių. 

„Neseniai mes, teisėjai ir treneriai, turėjome seminarą, o vienas iš jo herojų buvo Ž.Skučas. Jis turi konfliktų su visais krepšininkais - Pauliumi Jankūnu, Drew Gordonu...

Per rungtynes paklausiau A.Pavilonio, kam mes darome tuos seminarus, jei vis tiek žaidžiama nešvariai. Reikia tai stabdyti, nes tai ne vienos dienos, o visų metų ir šio žaidėjo problema", - spaudos konferencijoje ramiu balsu dėstė R.Kurtinaitis.

Tokių pastabų Ž.Skučas sulaukė per rungtynes pasižymėjęs keliais epizodais, po kurių teisėjams su vienu geriausiu Lietuvos arbitru Jurgiu Laurinavičiumi priešakyje teko skubiai raminti įsiaudrinusius žaidėjus.

Iš pradžių stiprų smūgį alkūne į veidą gavo D.Gordonas, kurį tiesiai į rūbinę palydėjo komandos personalas, o po po kelių akimirkų su tuo pačiu Ž.Skuču susistumdė ir Tayloras Brownas, tačiau šįkart teisėjai techninę pražangą skyrė būtent „Lietuvos ryto" amerikiečiui.

Maža to, trečiojo kėlinio pabaigoje į aikštę sugrįžęs D.Gordonas vos nekibo Ž.Skučui į atlapus, bet jį šalin kaip mat nusivedė Artūras Jomantas, o teisėjai galiausiai nubaudė ir patį „Lietkabelio" krepšininką.

Nieko keisto, kad po tokių rungtynių R.Kurtinaitis suskubo klausti - ar įmanoma kaip nors užkirsti kelią nešvariam žaidimui?

„Emocijos yra emocijos. Per seminarus gi kalbamės ir apie žingsnius, ir apie pražangas, bet ar nuo to niekas žingsnių nebedaro?", - juokaudamas atsaką R.Kurtinaičiui pasiuntė A.Pavilonis.

LKL teisėjų direktorius patikino, kad tokie krepšininkų veiksmai pro lygos akis tikrai nepraslysta, todėl ir šįkart rungtynės bus detaliai analizuojamos.

„Žiūrėsime rungtynes, o ar kils minčių dėl sankcijų Ž.Skučui ar dar kam nors, jau yra kitas klausimas. Dabar peržvelgsime skubios peržiūros sistemos kamerų įrašus iš įvairių kampų ir jei priimsime sprendimus, apie juos pranešime.  

Bus žaidėjų, teisėjų, inspektoriaus ataskaitos, todėl su analize stengsimės negaišti. Žinome pavardę, bet visiems taisyklės bet kokiu atveju turi būti vienodos", - kalbėjo jis.

A.Pavilonis pabrėžė, jog nors teisėjams Ž.Skučas bei kiti panašaus stiliaus krepšininkai yra puikiai pažįstami, tačiau tinkamai reaguoti ir užkirsti kelią emocijoms vis tiek nėra lengva.

„Teisėjai viską supranta ir puikiai žino, kuris žaidėjas mėgsta neleistinus veiksmus. Bet problema yra ne žinojime, o sugebėjime tokius dalykus iškart pastebėti ir įvertinti.

Krepšininkų veiksmai teisėjams kartais būna sunkiai matomi, juos užstoja kiti žaidėjai, be to, net ir pamačius, situaciją reikia vertinti labai greitai bei nuspręsti, ar tai pražanga, ar abipusis kontaktas", - aiškino A.Pavilonis.

Visgi gana daug klausimų sukėlė būtent T. Browno konfliktas su Ž.Skuču, kai kovodami po krepšiu žaidėjai susikibo rankomis, tačiau tuomet techninės pražangos sulaukė tik amerikietis.

„Krepšinyje yra daug kontaktų ir ne visi iš jų yra pražangos. Net jei tai ir būna pražanga, teisėjai nebūtinai ją švilpia. Nors visokie susikabinimai ir rankų „užrakinimai" yra neleistini, bet jei jie neturi įtakos žaidimui, nieko fiksuoti nereikia.

Aišku, T.Browno ir Ž.Skučo susikibimas rankomis po krepšiu apsikeičiant ir įvairiais žodžiais yra jau yra visai kita situacija ir joje būtinai reikėjo taikyti sankcijas", - neabejojo teisėjų vadovas.

Nors Ž.Skučas techninės pražangos sulaukė tik mačui einant į pabaigą, tačiau A.Pavilonis nemano, jog arbitrai pavėlavo nubausti „Lietkabelio" žaidėją.

„Be abejo, tam tikrų teisėjų klaidų visada yra, bet Ž.Skučui rungtynėse buvo duota įspėjimų. O pasverti, kiek būtent jam pražangų turėjo būti skirta, galima tik po tikslios analizės. Tačiau nemanau, kad į situaciją sureaguota per vėlai", - sakė jis.

Nešvariu elgesiu dažnokai pasižymintis Ž.Skučas jau įstrigo ne tik teisėjų ar varžovų sirgalių galvose - po pastarųjų rungtynių ir Kazys Maksvytis kalbėjo, jog jo auklėtinis užsidirbo liaudies priešo statusą.

Nors tai tėra tik kalbos, į kurias Ž.Skučas teigė pernelyg nereaguojantis, tačiau A.Pavilonis perspėjo, jog krepšininkui peržengus ribą, lyga galėtų imtis griežtesnių veiksmų.

„Skučas yra Skučas. Jis pastoviai stumia, kabina, bet mes galime tiesiog skirti pražangą. Dėl pavardės juk negalime bausti labiau, nei baudžiame kitus žaidėjus.

Vieni krepšininkai visuomet gauna daug pražangų, kiti mažiau. Kaip ir su treneriais - kai kurie turi prisirinkę techninių, o kai kurie negavo nė vienos. Bet negalime „išjungti" jų iš žaidimo todėl, kad jie tokie yra.

Mes galime tik elgtis pagal taisykles: yra pražangos, nesportinės pražangos, diskvalifikacinės pražangos. Teisėjai gali veikti šių dalykų ribose.

O jei žaidžiama absoliučiai nesportiškai, peržengiamos pavojingumo sveikatai ribos, tada lyga ne pagal rungtynių taisykles, bet pagal pačius nuostatus gali imtis atitinkamų veiksmų", - patikino teisėjų direktorius.

Kita „Lietuvos ryto" ir „Panevėžio" akistata laukia jau trečiadienį - pirmąjį pusfinalio mačą 96:85 laimėję vilniečiai keliaus į varžovų areną, kurioje galbūt matysime toliau besitęsiantį Ž.Skučo „šou".

„Tai tęsis ir toliau - tokių žaidėjų yra visur", - šypsodamasis atsiduso A.Pavilonis.

„Kai kurie gal naudoja ne tokius įkyrius būdus, bet nuo nešvaraus žaidimo krepšinyje nepabėgsi. Iš teisėjų pusės ir vėl bus skiriamos pražangos, o jei žaidėjas imsis grubių veiksmų ar tyčinių smūgių į veidą, jos bus diskvalifikacinės. O ar lyga imsis tolimesnių veiksmų, matysime po peržiūrų", - pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.