EUROLYGA 2023

Algirdas Brazys – apie „Lietkabelio“ sėkmę ir nepaaiškinamus „Lietuvos ryto“ sprendimus

Panevėžio „Lietkabelis“ LKL pusfinalio serijoje iki trijų pergalių palaužė Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkus 3:1 ir pirmą kartą klubo istorijoje žengė į finalą. Kol panevėžiečiai gyvena euforijoje, Vilniuje apie atsistatydinimą prakalbo ilgametis "Lietuvos ryto" klubo vadovas Martynas Purlys, keturi amerikiečiai nušalinti, o ištikimiausi komandos fanai nusprendė boikotuoti mažojo finalo seriją prieš Klaipėdos „Neptūną“.

 A.Brazys pažvelgė į „Lietuvos ryto“ problemas.<br> lrytas.lt montažas.
 A.Brazys pažvelgė į „Lietuvos ryto“ problemas.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (6)

Haris Augustynas

May 26, 2017, 12:11 PM, atnaujinta May 26, 2017, 8:58 PM

Krepšinio specialistas Algirdas Brazys portalui lrytas.lt atskleidė savo nuomonę dėl „Lietkabelio“ sėkmės, taip pat papasakojo kokią svarbą komandoje turi broliai Lavrinovičiai ir negailėjo pagyrų vyriausiajam ekipos treneriui Kaziui Maskvyčiui. Tuo tarpu kalbėdamas apie „Lietuvos rytą“ specialistas negailėjo aštrios kritikos klubui, tačiau pripažino, kad išvydo ir teigiamų sprendimų pastaruoju metu. 

„Turint  vieną Lavrinovičių savo komandoje yra didžiulė jėga, o kai tokie pusiau sveiki  broliai žaidžia,poroje, tai yra labai didelė paspirtis. Aš nekalbu apie kitus veteranus, kaip Mindaugas Lukauskis ar Gintaras Leonavičius, bet vien turint brolius yra sunku pralaimėti. Net jei jie nežaidžia, sugeba užvesti visus komandos draugus", - kalbėjo A.Brazys. 

Apie "Lietuvos ryto" situaciją A.Brazys sakė: "Dalis sirgalių, žinoma, džiaugiasi, kad „Lietuvos rytas“ pralaimėjo pusfinalyje. Aš esu tarp tų žmonių. Smagu, kad žmonės supranta, kokios problemos yra komandoje ir mato kas čia vyksta tame krepšinyje. Tai tikrai ne M.Purlio problema, nes tikrai yra daug daugiau žmonių prisidėjusių prie „Lietuvos ryto“ kracho".


– Kaip vertintumėte „Lietkabelio“ patekimą į finalą?

– Tai yra labai didelis pasiekimas „Lietkabeliui“ ir aš juos norėčiau nuoširdžiai pasveikinti. Taip pat, kaip praėjusį sezoną į finalą pateko „Neptūnas“, taip ir šiais metais tai nėra eilinis įvykis. Tai yra fantastika. 

– Ar jus nustebino, kad „Lietkabelis“ prasibrovė į finalą ar tikėjotės to prieš sezoną?

– Nenustebino. „Lietkabelis“ yra labai gerai sukomplektuota komanda. Mane maloniai nustebino, kad vyresnio amžiaus krepšininkai sugebėjo atlaikyti viso sezono krūvius. Juk komanda gerai pasirodė ir Europos taurėje, LKL taip pat buvo ganėtinai sunku.

Labai dideli nuopelnai atitenka "Lietkabelio" treneriui, nes jis labai gerai sustygavo visą treniruočių procesą. Būtent dėl to  žaidėjai ir atlaikė visą sezoną. Kitas dalykas, kad sugebėjo padėti krepšininkams įgauti gerą sportinę formą sezono pabaigoje.

– Tikite, kad tai gali būti ilgalaikis rezultatas ir dažniau matysime „Lietkabelį“ finale?

– Visi puikiai supranta, kad krepšininkai nėra amžini. Tai, kas įvyko šiais metais, tai bus sunku pakartoti. Yra daug panašaus lygio komandų, kurios bandys panevėžiečiams įkasti. „Lietkabelis“ turi daug krepšininkų, kuria yra solidaus amžiaus ir neaišku, kiek jie dar galės žaisti. Bet tikiu, kad „Lietkabelis“ ieškos kuo pakeisti veteranus, kai tam ateis laikas ir jie tikrai mėgins išlaikyti panašų lygį. Jiems tikrai bus sunku, bet nieko nėra neįmanomo.

– Ar pokyčiai „Lietuvos ryte“ išeis klubus į naudą?

– Jei kažkas nusprendė jau dabar „Neptūnui“ kabinti bronzą, nes vilniečiai žais be keturių legionierių, tai, mano nuomone, būtų tikrai klaidinga. Klaipėdiečiams dėl to bus sunkiau. „Lietuvos rytas“ turi ir daugiau aukšto lygio žaidėjų, o jie visi bandys tai įrodyti, bandys parodyti savo vertę. Pagrindiniai krepšininkai liko lietuviai ir jie žino šitos serijos vertę, žino bronzos medalių vertę.

„Neptūnui“ tikrai bus sunkiau šioje serijoje. Jei būtų likę tie keturi legionieriai, tai jie būtų Vilniuje tiesiog todėl, nes turi būti pagal kontraktą. Todėl jų nebuvimas tik apsunkins klaipėdiečių padėtį.

 

– Ar sprendimas neleisti legionieriams žaisti mažojo finalo serijoje buvo ne per griežtas? 

– Per daugelį metų galiu pasakyti, kad tai pirmas protingas „Lietuvos ryto“ ėjimas. Nežinau, kas priėmė šį sprendimą, bet pasirodo, kad ir „Lietuvos ryto“ struktūroje yra protingų žmonių. Manau, kad Rimas Kurtinaitis turėjo prisidėti prie šio žingsnio, nes jam reikia dirbti su tais krepšininkais. O padėtis tikrai buvo nevaldoma. Trenerio duona nėra lengva, bet aš esu labai nustebęs, kad R.Kurtinaitis nesugebėjo jų suvaldyti. Žinant jo charakterį, tai tikrai atrodo labai keista. Net neabejoju, kad jis labai daug prisidėjo prie to, kad būtų žaidžiama be tų amerikiečių. Tai yra labai sveikintinas žingsnis.

– R.Kurtinaitis atskleidė, kad kai prisijungė prie komandos, krepšininkai net nesišnekėjo tarpusavyje. Ką tokiu atveju reikia daryti, kaip spręsti problemą?

– R.Kurtinaitis žinojo į kur eina. Jis žinojo, kokia komandos situacija, jis ją stebėjo iš arti, nes tuo metu pats neturėjo darbo. Tačiau galima paminėti, kad trenerio darbas nėra tik vadovauti rungtynėms. Į trenerio, kaip pedagogo funkcijas įeina ir komandos sujungimas į vieną. Per šiuos tris mėnesius treneris turėjo juos apjungti, čia jo darbas buvo ištaisyti šias problemas. Todėl keista klausyti, kad jie net nesišnekėjo. Tu privalai ieškoti būdų, kaip visa tai ištaisyti, nes tikslas yra kartu laimėti. Keista, kad tokie dalykai vyksta tokioje komandoje. Laimėti ką nors rimto tokioje padėtyje yra labai sudėtinga. 

– Ką manote apie „Lietuvos ryto“ B tribūnos fanų sprendimą boikotuoti seriją su „Neptūnu“?

– Galbūt šis jų sprendimas jau pasikeis, kai buvo atsisakyta legionierių, kai pamatė, kad yra priimami sprendimai. Tačiau galiu pasakyti, kad jie elgiasi teisingai, nes krepšinis ir yra žaidžiamas dėl žiūrovų. Labai gražu, jog Panevėžyje susirenka pilna arena sirgalių, nes dėl jų ir yra žaidžiama. Jei fanai nusisuka nuo komandos, tai yra žiaurus dalykas. Tačiau dabar, kai fanai mato, kad kažkas vyksta, galbūt jie nebus tokie kategoriški, nors žinoma - tai yra jų reikalas. Labai gaila yra žiūrėti, kad Vilniuje nėra normalaus krepšinio. Toks miestas, tokios tradicijos ir man taip gaila žiūrėti, kaip krepšinis yra sugriautas, gaila tų žmonių, kurie nori matyti aukšto lygio krepšinį. O kai į rungtynes ateina apie 1000 žiūrovų, tai yra graudu žiūrėti. 

– R.Kurtinaitis teigė, kad pats pasikvietė į komandą Taylorą Browną ir jam suteikė visas galimybes, tačiau jam nuvylus, atsakomybė krenta ant trenerio pečių. Kaip išvengti tokių nusivylimų kviečiantis krepšininką į komandą?

– Ten tiek priimta buvo visokių žmonių per pastaruosius du metus...  Pernai pagrindas buvo lietuviai su legionierių pagalba, šį sezoną legionieriai buvo pagrindiniai ir lietuviai tik padėdavo. Manau, kad jei komandoje prasuki 30 žmonių ir visi yra blogi, ir niekas nemoka žaisti, tai pirmiausia reikia pasižiūrėti į veidrodį. Tad gal kalti ne žaidėjai, o kažkas kitas?

Kadangi Tomas Pačėsas puikiai žino Lenkijos rinką ir stebi ją daug metų, manau, kad čia buvo nemaža ir T.Pačėso įtaka dėl T.Browno atvykimo. Bet tai yra tiesiog eilinis legionierius, tokių mes matėme daug žaidžiančių Lietuvoje ir net nestipriausiose komandose. Tai nėra kažkoks žaidėjas, kuris turėjo mus stebinti LKL. Pavyzdžiui „Neptūnas“ pasiėmė Chrisą Loftoną, kurio žaidimą yra smagu žiūrėti. Taškų gal pastaruoju metu jis daug neįmeta, nes dėmesys jam yra milžiniškas, visada ginasi prieš jį du žmonės. Bet tu grožiesi jo žaidimu ir matai kokio lygio krepšininkas tai yra. Galime matyti, kokia protinga atranka buvo į komandą. O T.Brownas yra eilinis žaidėjas. Negi jie tikėjosi, kad jis išgelbės „Lietuvos rytą“? Tokie žaidėjai negelbsti komandų tokiame lygyje. Jau praėjusį sezoną mane stebino Vilniaus klubo sprendimai - pavyzdžiui, Adamo Lapetos ar Artūro Jomanto įsigijimai. 

– „Lietuvos ryto“ laukia labai darbinga vasara. Jūs, kaip specialistas, įžvelgiate kažkokią komandos viziją ar tai yra visiškai nenuspėjama?

– Tikrai nežinau. Manau, kad pats miestas turi kištis į komplektaciją, nes jei nebus viskas keičiama iš pagrindų, tai niekas greitu metu nepagerės. Aš labai noriu, kad Vilnius turėtų gerą komandą, nes Kauno „Žalgiriui“ reikia gero varžovo Lietuvoje. Bet matydamas per tiek metų, kaip čia viskas vyksta, tai tikrai abejoju, kad kažkas pasikeis, nors ir labai norisi, kad Vilnius turėtų normalų krepšinį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.