EUROLYGA 2023

Aukščiausi apdovanojimai – tik silpnesnių Europos lygų lietuviams

Lietuvos krepšininkai šį sezoną buvo pasklidę pusėje Europos ir žaidė daugiau nei 20 šalių profesionalų lygose. Tačiau nueiti visą ilgą kelią ir pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje iškovoti garbingiausius apdovanojimus pavyko vos keliems lietuviams, žaidusiems nelabai stipriose nacionalinėse pirmenybėse.

Lietuvos krepšininkams sezonas užsienyje nebuvo itin sėkmingas.<br> lrytas.lt montažas.
Lietuvos krepšininkams sezonas užsienyje nebuvo itin sėkmingas.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2017, 12:13 PM

Rygos VEF krepšininkas Arnas Labuckas šiais metais tapo Latvijos čempionu, sezono viduryje į Klužo „Banca Transilvania“ perėjęs Vaidas Kariniauskas – Rumunijos čempionu, Lietuvoje ilgai gyvenęs ir mūsų šalies jaunimo rinktinėse žaidęs Michailas Anisimovas padėjo Kijevo „Budivelnyk“ susigrąžinti Ukrainos čempiono vardą.

Vokietijos čempionu sąlyginai galima vadinti Arnoldą Kulboką. Jis žaidė Bambergo „Brose“ dublerių komandoje antrojoje lygoje, bet debiutavo ir pagrindinėje ekipoje, kuri iškovojo bundeslygos aukso medalius. 

Sidabras ir bronza

Latvijos ir Rumunijos lygose Lietuvos krepšininkai tauriausius apdovanojimus užsitikrino dar prieš paskutinįjį mūšį. Šiose šalyse lietuvių turėjo abi į finalą patekusios komandos.

Latvijos pirmenybių finale pralaimėjimą patyrė ir sidabru tenkinosi „Ventspils“ su Edgaru Želioniu, Rumunijos lygoje lemiamą dvikovą pralaimėjo Bukarešto „Steaua“ su Mariumi Runkausku.

Latvijoje mūsų šalies krepšininkai iškovojo visų trijų spalvų apdovanojimus. Rygos „Barons“ klubui užkopti ant trečiojo garbės pakylos laiptelio padėjo Tauras Jogėla ir Denisas Krestininas.

Rungtynės dėl bronzos rengiamos nedaugelyje Europos lygų, bet lietuviai tarp mažojo finalo nugalėtojų buvo dar keliose šalyse. Vengrijos pirmenybių bronzą iškovojo Zalaegersego „Zalakeramia“ su Adomu Drungilu, Estijos – „Tartu Ulikool“ su Dominiku Milka, Baltarusijos – Mahiliovo „Barisfen“ su Vytautu Kamarūnu.

Pralaimėti finalai

Lietuviai tarp pralaimėjusių nacionalinės lygos finale buvo ne vien Latvijoje bei Rumunijoje, bet ir dar trijose šalyse. Ispanijos lygos finale pralaimėjo ir čempiono vardą prarado Madrido „Real“ aprangą vilkėjęs Jonas Mačiulis.

Kartu nutrūko ilga J.Mačiulio auksinė serija – Lietuvos rinktinės puolėjas nuo 2012 metų čempionu tapo net penkis sezonus iš eilės. 2012 metais jis su Sienos „Montepaschi“ triumfavo Italijoje, 2013 ir 2014 metais su Atėnų „Panathinaikos“ – Graikijoje, 2015 ir 2016 metais su „Real“ – Ispanijoje.

Šį sezoną liūdnai baigė ir Augustas Pečiukevičius, kurio komanda Briuselio „Basic Fit“ pralaimėjo Belgijos lygos finale, bei D.Milka, kuris pasibaigus sezonui Estijoje dar spėjo pažaisti Ženevos „Lions“ ekipoje ir tapo Šveicarijos vicečempionu.

Dviem Lietuvos rinktinės senbuviams J.Mačiuliui ir Milano „Emporio Armani“ žaidėjui Mantui Kalniečiui lemiamas sezono etapas buvo itin skaudus.

Jų komandos tapo reguliariojo sezono nugalėtojomis ir prieš atkrintamąsias varžybas užsitikrino geriausias pozicijas, bet jomis nepasinaudojo. „Emporio Armani“, kuri kaip ir „Real“, prarado čempionės vardą, šiais metais net nepateko į Italijos lygos finalą. 

Taurių laimėtojai V.Kariniauskas šiais metais iškovojo du titulus. „Banca Transilvania“ ne tik laimėjo Rumunijos pirmenybių auksą, bet ir buvo stipriausia taurės turnyre. A.Labuckas neturėjo galimybės pakartoti V.Kariniausko laimėjimą, nes Latvijoje taurės turnyras nerengiamas.

Tačiau nacionalinių taurių laimėtojais lietuviai tapo kitose šalyse: J.Mačiulis su „Real“ – Ispanijoje, M.Kalnietis su „Emporio Armani“ – Italijoje, Gediminas Orelikas su Bandirmos „Banvit“ – Turkijoje.

Marius Grigonis iškovojo pirmąjį tarptautinį trofėjų. Jis su komandos draugais iš Lagunos „Iberostar“ tapo Čempionų lygos nugalėtojais. Šio turnyro finale „Iberostar“ nuliūdino G.Oreliką ir „Banvit“ klubą.

Antrųjų lygų čempionai

Trys lietuviai tapo antrųjų lygų čempionais, o du iš jų padėjo savo komandoms iškovoti kelialapį į stipriausią nacionalinio krepšinio pakopą. Ispanijos antrojoje lygoje geriausiai žaidė San Sebastiano „Retabet“ su Tautvydu Šležu, Vokietijos antrojoje lygoje – Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ su Eimantu Stankevičiumi.

Tapusios čempionėmis šios ekipos grįžo ten, kur visai neseniai buvo. „Retabet“ tik pernai iškrito iš ACB lygos, „Mitteldeutscher“ – iš pirmosios bundeslygos. Surguto „Universitet“ su Linu Lekavičiumi tapo Rusijos antrosios lygos čempione. Tačiau dėl Rusijos krepšinyje daug metų tvyrančios struktūrinės betvarkės net pirmoji vieta neužtikrina paaukštinimo. 

Rezultatyviausi lietuviai

Tarp lietuvių, rungtyniavusių Europos didžiosiose nacionalinėse lygose (jei tokiomis vadintumėm lygas, kurių komandos turi teisę žaisti Eurolygoje), asmeniškai labiausiai pasižymėjo G.Orelikas.

Jis Turkijos lygoje įmesdavo 15 taškų ir atkovodavo 5,1 kamuolio. Dviženkliu rezultatyvumo vidurkiu galėjo pasigirti labai nedaug didžiosiose lygose žaidusių Lietuvos krepšininkų.

Šarūnas Vasiliauskas (Ušako „Muratbey“) pelnydavo 12,2 taško Turkijos lygoje, Martynas Gecevičius (Saragosos „Tecnyconta“) – 11,3 taško Ispanijos lygoje, Benas Veikalas („Gottingen“) – 11,3 taško Vokietijos lygoje, Gilvydas Biruta (Trikalos „Aries“) – 10,6 taško Graikijos lygoje, Deividas Dulkys (Santjago „Rio Natura“) – 10,3 taško Ispanijos lygoje.

Absoliučiai rezultatyviausias legionierius buvo Vaidotas Volkus, kuris įmesdavo 18,1 taško Estijos lygoje, bet sezono viduryje išvyko iš Pernu „Sadam“ klubo ir grįžo į LKL. Rumunijos lygoje 16,9 taško pelnydavo M.Runkauskas („Steaua“), Graikijos antrojoje lygoje 16,8 taško – Dovydas Redikas (Tripolio „Arkadikos“), Norvegijos lygoje 16,1 taško – Robertas Bitinas (Oslo „Ammerud“), Estijos lygoje 15,3 taško – Edvinas Šeškus („Sadam“). B

eje, rezultatyviausias LKL lietuvis buvo 13,8 taško pelnydavęs Tomas Delininkaitis (Prienų-Birštono „Vytautas“).

Skirtinga trenerių dalia

Užsienyje dirbusiems Lietuvos treneriams pastarasis sezonas nebuvo labai geras. Sezono viduryje darbo Kantu „Mia“ klube (Italija) neteko Rimas Kurtinaitis, Pakšo „Atomeromu“ (Vengrija) – Gediminas Petrauskas. Vis dėlto nesėkmės persekiojo ne visus. Audriaus Prakuraičio treniruojamas Prištinos „Sigal“ šiais metais tapo Kosovo čempionu ir iškovojo Kosovo taurę. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.