EUROLYGA 2023

A.Guoga: Vilniaus krepšinio klubo valdžioje bus A.Macijauskas, J.Valančiūnas ir L.Kleiza

 Jau daugiau kaip 20 metų gyvuojantis  Vilniaus krepšinio klubas šią vasarą gali pakeisti ekipos pavadinimą iš „Lietuvos ryto“ į kitą. Tokią nuostatą išdėstė sostinės krepšinio komandos reikalus pirmadienį perėmęs verslininkas ir europarlamentaras Antanas Guoga. „Komandos pavadinimo klausimu paskutinį žodį tars Vilniaus meras Remigijus Šimašius“, – aiškino naujasis klubo savininkas.

Antanas Guoga<br>G.Šiupario nuotr.
Antanas Guoga<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-20 17:37, atnaujinta 2017-06-20 18:12

Jam jas perleido su klubu susiję žmonės – Sigitas Židonis ir Remigijus Kazilionis. 

Dar viena „Krepšinio ryto“ akcijų dalis priklauso Vilniaus savivaldybei, paskutinė – verslininkui ir viešųjų ryšių specialistui Dariui Gudeliui.

Dar prieš geras dvi savaites dėl LKL medalių kovojusio „Lietuvos ryto“ klubo vardas pastaruoju metu buvo minimas dėl jo vadovo Gedvydo Vainausko pasisakymų.

Antradienį iš klubo pasitraukęs G.Vainauskas praėjusios savaitės interviu pareiškė, kad patirtis jam sako, kad negalima ekipoje turėti daugiau kaip du juodaodžius legionierius.

Tokie žodžiai sukėlė tarp sportininkų ir specialistų pykčio audrą. G. Vainauskas išplatino pareiškimą, kuriame jis atsiprašė, kad netinkamai parinko žodžius. Vadovas sakė norėjęs atkreipti dėmesį į legionierių neprofesionalumą.

„Po to, kai sostinės krepšinio ekipa negatyviai nuskambėjo pasaulio žiniasklaidoje, buvo galima išsigąsti, kad Vilniaus klubas tikrai praras vietą Europos taurėje, komanda taps nekonkurencinga. Be to, norėjosi, kad sugrįžtų rimta konkurencija ir su Kaunu – juk „Žalgiriui“ reikalingi stiprūs varžovai. Reikėjo kažkam kelti ranką ir nedvejojau: turiu nemažai sėkmės. Kad ir prisiminkime 2010-uosius, kai Lietuvos rinktinė neturėjo kelialapio į pasaulio krepšinio čempionatą, o man prisidėjus laimėjome bronzos medalius. Dabar dirbu su irkluotojais – esu šalies irklavimo federacijos viceprezidentas ir įnešiau į šią organizaciją tam tikrų pokyčių. Patys matote, kokie irkluotojų puikūs rezultatai. Mano vadybinė patirtis turėtų suteikti kuo geresnius pokyčius ir krepšinio komandai“, – negailėjo sau gerų žodžių praeityje garsus pokerio žaidėjas.

– Jei kalbate apie pokyčius, kokie jie turėtų būti?, – lrytas.lt paklausė 43-ejų  A.Guogos.

– Siekis aiškus. Jau kitą sezoną tapti Lietuvos krepšinio lygos čempionais.

– 2010-siais metais jūs buvote šalia Vilniaus „Sakalų“ klubo, 2013 metais – lėšas nukreipėte į Prienų ekipą. Šie  projektai nebuvo itin sėkmingi – tiesa, prieniškiai šalies krepšinio padangėje lyg ir sužibėjo, tačiau „Sakalų“ projektas nepajudėjo...

– Matote, aš rimtai finansiškai parėmiau „Prienus“ ir „Sakalus“, tačiau visiškai nebuvau susijęs su ekipų vadyba. Tai buvo mano finansinės pagalbos komandoms gestas. Aš nekalbu apie „Sakalus“, kurie turėjo nemažai problemų – net ir arenos klausimą. Tačiau Prienų klubo sėkmė buvo milžiniška: laimėti LKF taurę ir įveikti tiek „Lietuvos rytą“, tiek ir „Žalgirį“, manau, tai buvo viena didžiausių sėkmių mano gyvenime. Reikia aiškiai sudėlioti faktus ir pasakyti – aš skyriau šioms komandoms finansinę paramą, tačiau jokių vadybos klausimų nesprendžiau. Tuo tarpu dabar su irklavimu turiu visą spektrą veiklos – važinėju, tariuosi, ieškau geriausių trenerių ir rezultatai yra akivaizdūs. Pamatysite, ir Vilniuje krepšinio rezultatai bus akivaizdūs ir geri.

– Kaip galima suprasti iš jūsų žodžių, kuriate gan populiarų sporto klubų modelį, kuriame sirgaliai taip pat turėtų savo žodį  – į Vilniaus ekipos valdymo organus kviesite pasijungti visus norinčius, gebančius kurti ir prisidėsiančius finansiškai. Būtent taip ateityje atrodys Vilniaus krepšinio komandos vadyba?

– Manau, kad toks valdymo modelis gali pasiteisinti. Kita vertus, man dabar svarbiau, kad prie būsimos veiklos prisijungtų tikrai galingi krepšinio žmonės. Vos tik sužinojus apie pasikeitimus, su manimi susisiekė buvęs „Lietuvos ryto“ žaidėjas Arvydas Macijauskas, kuris pasirengęs padėti. Reikia į klubą sugrąžinti žmones, kurie myli krepšinį. Dar vienas žingsnis yra pritraukti Liną Kleizą ir visus tuos krepšinio žmones, kurie gyvena Vilniuje, kurie turi patirties, kurie galėtų būti kad ir šalia klubo.

– To pakanka?

– Žinoma, kad ne. Be to, reikia turėti mažiausiai penkerių metų viziją bei vadybą. O klubo dalininkams mes atviri – kas nori prisidėti, atnešti į komandą savo indėlį, visada prašome. Vilniaus komanda privalo tapti visų vilniečių klubu – tikrai komanda nebus tik Antano Guogos produktas.

– Apie dar vieną krepšinio klubą sostinėje yra galvojęs ir NBA „Toronto Raptors“ komandoje žaidžiantis Jonas Valančiūnas. Ne viename viešame savo pasisakymų teigėte, kad prie Vilniaus ekipos gali prisijungti ir NBA krepšininkas. Juo taps J.Valančiūnas?

– Aš tikiuosi, kad jis tikrai prisidės. Esame su juo seniai pažįstami ir su Jonu kalbėsimės. Tų kontaktų dėl tam tikrų krepšinio situacijų su juo buvo ir anksčiau. Apie Vilniaus komandos reikalus dar su juo nesikalbėjome, tačiau, manau, J.Valančiūnas pasijungs ir sukursime labai gerą struktūrą. Reikia neužmiršti, kad tai ne pelno siekiantis projektas – svarbiausia bus įtraukti visus vilniečius į šį reikalą.

– Ar komandos treneris Rimas Kurtinaitis lieka klube ir kokias funkcijas jam tuomet deleguosite?

– Rimas Kurtinaitis turi galiojančią sutartį su ekipa ir džiaugiuosi, kad Vilniuje bus vienas geriausių Lietuvos trenerių. Jam keliamas tikslas kitais metais iškovoti LKL čempionatą. Jei kalbėsime apie priemones tą tikslą pasiekti, tai atsisėsime ir derinsime klausimus pagal finansines galimybes – ko reikia Rimui. Tai labai bus svarbu, nes tik gerai ekipoje besijaučiantis ir gerus žaidėjus turintis treneris gali laimėti titulus.

– Nebijote su tokiais pasisakymais suerzinti Kauno „Žalgirio“ sirgalių? Juk esate ir kaunietis – lyg ir stojate prieš savo miestą.

– Reikia viską atskirti – aš nestoju prieš savo miestą. Tai yra konkurencija.  Pastaruosius penkerius metus esu Kauno „Žalgirio“ rėmėjas ir prisidedu prie ekipos gyvavimo finansiškai. Tai nėra du susiję dalykai. Juk tu visada gali padėti, o pasikeitus aplinkybėms net ir atstovauti kitai komandai. Manau, nugalėti Kauno komandą visiems vilniečiams ir „Lietuvos ryto“ sirgaliams būtų miela. Ir man dabar bus miela  – nes tapau vienu didesniu sostinės ekipos gerbėju.

– Per dieną, kai jau esate klubo vadovas, pasklido nemažai gandų, apie pokyčius ekipoje – kalbama, kad komandos direktoriumi ateis jūsų bendražygis, buvęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. Tokie gandai turi pagrindą?

– Girdėjau ir aš apie tokias kalbas.  Sąžiningai, net nesvarsčiau šios kandidatūros. Šiai dienai reikia palaukti su direktoriaus paskyrimu, nors jau keli žmonės yra pareiškę, kad norėtų iš Martyno Purlio  perimti kėdę. Juk M.Balčiūnas gyvena Kaune, o komanda bazuojasi sostinėje – vis dėlto, reikia turėti žmogų iš Vilniaus. Sakysime taip, kad aš labai sunkiai matyčiau M.Balčiūną sostinės ekipos direktoriaus vaidmenyje – galbūt, visai nematyčiau. Be to, reikia pakalbėti ir su pačiu M.Purliu – kokia jo vizija, ką jis mato, kokie pokyčiai komandoje būtų ilgalaikiai, o ne trumpalaikiai. 

– Tai reiškia, kad M.Purlys gali likti prie komandos vairo?

– Jei tu nori keisti viską iš pagrindų, turi keisti tik tuomet, kai turi ilgalaikį ir gerai išgliaudėtą planą bei sprendimo žingsnius. Jei susirinkę dalininkai, miesto sirgaliai bei rėmėjai nutars keisti direktorių, reikia pasielgti taip ir padaryti viską, kad po mėnesio niekas negraužtų nagų dėl šio sprendimo. Svaidytis greitais sprendimais šiandien nėra geras laikas. Kol kas esame atviri visiems siūlymams.

– Kaip bus su komandos pavadinimu. Jis dar šį sezoną bus „Lietuvos rytas“?

– Tai bus klubo dalininkų sprendimas, bet galutinį ir lemiamą žodį tars Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Nes esame taip sutarę – miestas turi didžiausią indėlį į klubo finansinį stabilumą, tad natūralu, kad sostinės meras tars galutinį žodį, ar mes keisime dabar ekipos pavadinimą. Jei keisime – turime labai mažai laiko. Bet ir vėl – turime viską labai rimtai apsvarstyti, pasižiūrėti, kaip atrodys ekipos logotipas, sužinoti miestiečių nuomonę dėl naujo pavadinimo. Asmeniškai aš nenorėčiau skubėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.