EUROLYGA 2023

Analizė: kaip būsimieji „Lietuvos ryto“ varžovai atrodė pastarąjį sezoną?

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai ketvirtadienį sužinojo, su kuo rudenį susitiks Europos taurės turnyro pirmajame etape. 

Vilniečiai jau žino būsimus varžovus Europos taurėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai jau žino būsimus varžovus Europos taurėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2017, 6:08 PM, atnaujinta Jul 7, 2017, 2:55 PM

Šešis sezonus Eurolygoje žaidęs „Lietuvos rytas“ pateko į vieną grupę su komandomis, kurios anksčiau irgi bent po vieną sezoną rungtyniavo stipriausiame žemyno turnyre. O du Vilniaus klubo varžovai – Belgrado „Partizan“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ – buvo nužygiavę net iki Eurolygos finalo ketverto. 

Kartu su jau paminėtomis ekipomis Europos taurės C grupėje kovos Berlyno ALBA, Bilbao „Retabet“ ir Limožo CSP. 

„Lokomotiv“

Praėjusį sezoną. Vieningos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą, pusfinalyje pralaimėjo Maskvos CSKA. Europos taurės pusfinalyje pralaimėjo Malagos „Unicaja“. 

Kubanės klubas sudrebino žemyno krepšinį 2016 metų pavasarį, kai nepabūgo tituluotų varžovų ir pateko į Eurolygos finalo ketvertą. Tačiau šis rezultatas neužtikrino teisės likti Eurolygoje, o atsisveikinęs su stipriausiu Europos turnyru, „Lokomotiv“ turėjo atsisveikinti ir su daugeliu geriausių krepšininkų. Nors ir susilpnėjęs, „Lokomotiv“ praėjusį sezoną nedaug atsiliko nuo lyderių, bet tiek iš Vieningos lygos, tiek iš Europos taurės iškrito pusfinalyje. Įdomu, kad Krasnodaro krepšininkai abiejuose turnyruose pralaimėjo būsimiems čempionams: Maskvos CSKA (Vieningoje lygoje) ir Malagos „Unicaja“ (Europos taurėje).

Nors rezultatai nebuvo optimalūs, klubo vadovai neturėjo esminių priekaištų treneriui Sašai Obradovičiui, kuris ir toliau vadovaus Krasnodaro komandai. Tuo tarpu sudėtyje bus svarbių permainų. Iš „Lokomotiv“ išvyksta Ianas Vougioukas, Mattas Janningas ir Tayloras Rochestie, bet svariu pastiprinimu turėtų tapti naujokai Chrisas Babbas ir Frankas Elegaras, iki šiol žaidę silpnesniuose klubuose, tačiau įrodę, jog gali kovoti su pajėgiausiais.

Berlyno ALBA

Praėjusį sezoną. Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 6 vietą, ketvirtfinalyje pralaimėjo Miuncheno „Bayern“. Iš Europos taurės iškrito antrajame etape. 

Vokietijos krepšinio sirgaliai buvo įpratę, kad ALBA šalies pirmenybėse kovoja tik dėl aukščiausių vietų. Tačiau pastaraisiais metais varžovai nustūmė sostinės komandą žemyn ir ji antrą sezoną iš eilės nepateko į atkrintamųjų varžybų pusfinalį. 

Suprantama, ALBA vadovybė negali taikytis su tokia padėtimi ir ieško išeičių. Šį tarpsezonį Berlyno krepšinio gelbėtojo vaidmuo numatytas legendiniam katalonų treneriui Aito Garsia Renesesui, kuris pirmą kartą karjeroje susigundė kvietimu vadovauti ne Ispanijos komandai. Tikėtina, kad ALBA vadovai pažadėjo suburti konkurencingą sudėtį, o pirmąja jos dalimi tapo šių metų ACB lygos čempionas Luke‘as Sikma, į Berlyno ekipą perėjęs iš „Valencia“. 

Vis dėlto norint galynėtis su Bambergo „Brose“ komanda, berlyniečiams reikės ir dar stipresnių krepšininkų. 

Bilbao „Retabet“

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 10 vietą. Iš Europos taurės iškrito pirmajame etape.

Bilbao klubui kartais pavyksta padraskyti akis Ispanijos krepšinio favoritams, bet jis anaiptol ne kasmet patenka į ACB lygos atkrintamąsias varžybas. O du praėjusius sezonus „Retabet“ buvo priverstas tenkintis pozicijomis antroje lentelės pusėje. 

Atrodo, kad kitas sezonas neturėtų būti geresnis. „Retabet“ jau beveik surikiavo gretas, tačiau po vasaros atostogų nebus sustiprėjęs. Net penki komandos naujokai – kituose žemynuose rungtyniavę JAV ar Pietų Amerikos krepšininkai, kurie, be abejo, turi ambicijų prisistatyti Europos krepšinio visuomenei, tačiau jų biografijos nesuteikia didelių vilčių, kad jie gali tapti ACB lygos žvaigždėmis. 

Treneriui Carlesui Duranui teks pasikliauti senąja gvardija: Alexu Mumbru, belgais Axeliu Hervelle‘iu bei Jonathanu Tabu ir sirgalių numylėtiniu tapusiu šokliuoju Michealu Ericu iš Nigerijos. 

Limožo CSP 

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 10 vietą. Tarptautiniuose turnyruose nedalyvavo.

Eurolygos vadovybei nepavyko suvilioti stipriausių Prancūzijos klubų, tad šiai šaliai Europos taurės turnyre atstovaus praėjusį sezoną į „Pro A“ atkrintamąsias varžybas nepatekęs CSP. 

Kukli vieta lentelės viduryje atspindėjo buvusių daugkartinių Prancūzijos čempionų dabartines galimybes. Nors Limožo ekipą treniravo garsusis serbas Duško Vujoševičius, CSP sudėtis buvo gana silpna. O teigiamų pokyčių veikiausiai nebus ir prieš kitą sezoną – CSP jau susitarė su keliais krepšininkais, bet garsių pavardžių tarp naujokų nėra. 

Pasigirti skambiu karjeros aprašymu negali ir naujasis treneris Kyle‘as Millingas. Prancūzijoje šaknis įleidęs amerikietis praėjusį sezoną treniravo „Pro A“ autsaiderį Jero-Tulono „Var“ klubą. 

Belgrado „Partizan“ 

Praėjusį sezoną. Serbijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą, pusfinalyje pralaimėjo Belgrado FMP. Adrijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą, pusfinalyje pralaimėjo Zagrebo „Cedevita“. Čempionų lygos šešioliktfinalyje pralaimėjo Salonikų PAOK. 

Praėjusį dešimtmetį ir šio dešimtmečio pradžioje net 13 iš eilės sezonų Eurolygoje žaidęs „Partizan“ šiuo metu išgyvena labai sunkius laikus. Garsus klubas turi didelių finansinių problemų, o praėjusį sezoną pirmą kartą nuo 1999 metų nepateko į nacionalinės lygos finalą. 

Nors „Partizan“ ateitį gaubia migla, Belgrado klubas šią savaitę pasirašė sutartį su treneriu Miroslavu Nikoličiumi, kuris pakeis į Podgoricos „Budučnost“ komandą išvykusį Aleksandarą Džikičių. Tačiau komandos sudėtis visiškai neaiški – buvę lyderiai kelia sparnus ir ieško naujų darbdavių, o sklindant kalboms apie „Partizan“ skolas, pasikviesti pajėgių naujokų nebus paprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.