EUROLYGA 2023

K .Porzingis įžiebė naujas Latvijos krepšinio rinktinės viltis

Ainaras Bagatskis Latvijos vyrų krepšinio rinktinę treniruoja jau aštuntus metus, tačiau iki šiol tikriausiai niekada nesijautė taip tvirtai. Šią vasarą 50-mečiui specialistui pavyko suburti itin stiprią komandą, kuri įžiebė naujas Latvijos krepšinio viltis ir ženkliai pakėlė lūkesčių kartelę. 

 K.Porzingis pirmą kartą atstovaus nacionalinei komandai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 K.Porzingis pirmą kartą atstovaus nacionalinei komandai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Bertanis atsigavo po traumų<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Bertanis atsigavo po traumų<br> AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis turėtų tapti Latvijos rinktinės lyderiu<br> AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis turėtų tapti Latvijos rinktinės lyderiu<br> AFP/Scanpix nuotr.
Janis Blumas nori būti pavyzdžiu jauniesiems krepšinikams<br> AFP/Scanpix nuotr.
Janis Blumas nori būti pavyzdžiu jauniesiems krepšinikams<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 4, 2017, 6:30 PM

Ar viltys ne per didelės, paaiškės tik rudenį, per Europos čempionatą, kuriam besirengianti Latvijos rinktinė šį savaitgalį kovoja Klaipėdoje vykstančiame keturių komandų turnyre. 

Sulaukė garsaus debiutanto

Pagrindinė padidėjusių lūkesčių priežastis – 22 metų aukštaūgio Kristapo Porzingio debiutas. 221 cm ūgio milžinas jau spėjo tapti pastebima figūra net ir NBA čempionate, tačiau Latvijos vyrų rinktinėje dar niekada nežaidė. 

Suprantama, K.Porzingis visą laiką buvo A.Bagatskio akiratyje, tačiau žaidėjas, klausydamas agento patarimų, vis atsisakydavo atvykti į nacionalinę komandą ir pagal jam sudarytą asmeninę treniruočių programą rengėsi užkariauti NBA. 

Užkariavimo planas buvo sėkmingai vykdomas. Užpernai talentingąjį latvį NBA naujokų biržoje aukštu ketvirtuoju šaukimu pasirinko „New York Knicks“ klubas, kuriame K.Porzingis iškart tapo svarbiu žaidėju. Jau debiuto sezoną jis pelnydavo 14,3 taško ir buvo išrinktas į NBA geriausių naujokų pirmąjį penketą, o praėjusiame čempionate savo vidurkį pakėlė iki 18,1 taško.

Tvirtai įkėlus abi kojas į stipriausią pasaulio lygą, buvo galima pagalvoti ir apie Latvijos rinktinę. „Ilgai galvojau, ir visą sezoną vis stiprėjo jausmas, kad noriu žaisti rinktinėje. Praėjusią vasarą turėjau skirti daugiau dėmesio fiziniam pasirengimui ir sustiprinti kūną. Todėl daugiau dirbau individualiai. Šiais metais prioritetai pasikeitė“, - sakė K.Porzingis, dar balandžio mėnesį, vos pasibaigus NBA reguliariajam sezonui, pažadėjęs, kad atvyks į Latvijos komandą ir ruošis Europos čempionatui. 

K.Porzingis rinktinės stovykloje dirbo nuo pirmosios treniruotės, tačiau į Klaipėdą neatvažiavo. Šiuo metu jis yra išvykęs į Pietų Afriką, kur žais NBA rengiamose parodomosiose rungtynėse. 

Atsigavo po traumų

Būsimas K.Porzingio debiutas užgožė kitą svarbų įvykį. Į rinktinę po ilgos pertraukos grįžo puolėjas Davis Bertanas, praėjusį sezoną žaidęs „San Antonio Spurs“ klube ir NBA čempionate pelnydavęs 4,5 taško. 

Dav.Bertanas praėjusį kartą rinktinės aprangą vilkėjo 2012 metais, o paskui jį iš rikiuotės išmušė dvi sunkios traumos. 2013 metų vasarą ir 2015 metų pavasarį tuometiniam Belgrado „Partizan“ ir Vitorijos „Baskonia“ komandų žaidėjui dukart trūko dešiniojo kelio raiščiai. 

Dav.Bertanas ilgus mėnesius praleido daugiau bendraudamas ne su krepšinio treneriais, bet su gydytojais, tad apie rinktinę negalėjo būti nė kalbos. 

Dabar, atrodo, didžiosios negandos jau nuslinko į praeitį ir 24 metų krepšininkas jaučiasi pakankamai gerai, kad galėtų vėl ginti savo šalies garbę. 

Suvažiavo iš visos Europos

Du NBA krepšininkai – svarus Latvijos rinktinės pastiprinimas, tačiau treneris A.Bagatskis gali pasidžiaugti, kad pastaraisiais sezonais didelį žingsnį į priekį žengė ir kiti krepšininkai. 

Eurolygoje vertingos patirties sukaupė Janis Strėlniekas (Bambergo „Brose“) ir Dairis Bertanas (Stambulo „Darussafaka“), stipriose Europos lygose žaidė Janis Timma (Sankt Peterburgo „Zenit“), Rolandas Šmitas (Fuenlabrados „Montakit“), Ojaras Silinis (Bonos „Telekom“), Žanis Peineris (Salonikų PAOK), Janis Bėrzinis (Kapo d‘Orlando „Betaland“). 

Šią vasarą keli Latvijos rinktinės krepšininkai pakeitė klubus, bet nė vieno iš jų karjera nepasuko žemyn. J.Strėlniekas perėjo į Pirėjo „Olympiakos“, Dair.Bertanas – į Milano „Emporio Armani“, J.Timma – į Vitorijos „Baskonia“, P.Silinis – į Trento „Dolomiti Energia“, Ž.Peineris – į Panevėžio „Lietkabelį“, praėjusį sezoną Rygos VEF žaidęs Martinis Meieris – į Kazanės „Uniks“. 

Tiesa, J.Bėrzinis vykti į Europos čempionatą negalės. Jis per pirmąsias šios vasaros draugiškas rungtynes su Suomijos ekipa patyrė traumą, dėl kurios turėjo palikti treniruočių stovyklą. 

Iš geriausių Latvijos krepšininkų atvykti į rinktinę atsisakė tik Anžejus Pasečnikas. Praėjusį sezoną Las Palmaso „Herbalife“ klube žaidęs vidurio puolėjas šiais metais buvo pakviestas NBA naujokų biržoje ir tikisi sudaryti sutartį už Atlanto.

„Anžejus – perspektyvus žaidėjas, mums jo trūks. Kita vertus, mes turime pakankamai aukštaūgių“, - 21 metų krepšininko sprendimą pakomentavo A.Bagatskis. 

Apie tikslus – aptakiai 

Buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas ir treneris A.Bagatskis savo šalies rinktinei vadovavo jau trijuose Europos čempionatuose. Jo darbo laikotarpiu komandos rezultatai vis gerėjo: jei 2011 metais buvo pralaimėtos visos penkerios rungtynės (tiesa, net tada latviai sirgalius džiugino akiai mielu krepšiniu), tai 2013 metais Latvijos rinktinė prasibrobė į aštuntfinalį, o užpernai pateko į ketvirtfinalį, užėmė aštuntąją vietą ir iškovojo kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą. 

Šiais metais A.Bagatskis apie tikslus kalba labai aptakiai: „Žinome, ką sugebame. Mūsų tikslas – užimti kuo aukštesnę vietą. Sunku suformuluoti tiksliau, bet jei žaisime, kaip planuojame, jei laiku pajausime žaidimo ritmą, būsime lygiaverčiai varžovai bet kuriai komandai“. 

A.Bagatskis turi laiko, kad išaiškintų krepšininkams savo žaidimo filosofiją. O dėl auklėtinių nusiteikimo jam nekyla jokių rūpesčių. „Kiek žinau, beveik visi krepšininkai treniravosi dar prieš atvykdami į stovyklą. Tai rodo jų profesionalumą ir pareigingumą. Mums reikia tokių žmonių, kurie neieško pasiteisinimų, - žaidėjų požiūriu džiaugėsi treneris. – Vien talento neužtenka. Kad komanda būtų stipri, reikia ir vienybės, ir gero pasirengimo“.

Nori būti pavyzdys

Latvijos rinktinę galima vadinti ateities komanda. Jos branduolį sudaro gana jauni krepšininkai, kurie galės žaisti dar ne viename didžiajame turnyre. 

Vyresniajai kartai atstovauja tik rinktinės kapitonas 35-erių Janis Blūmas (praėjusį sezoną žaidė Rygos VEF) ir 34-erių Kristapas Janičenokas („Ventspils“). Trečiam pagal amžių J.Strėlniekui per Europos čempionatą sukaks dar tik 28-eri. 

Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas J.Blūmas ruošiasi dalyvauti jau septintajame Europos čempionate, tačiau, pasak paties veterano, jam nekilo abejonių, ar verta pusę vasaros lieti prakaitą rinktinės stovykloje. 

„Mano noras žaisti rinktinėje kasmet vis didėja. Į komandą ateina vis daugiau gabaus jaunimo ir aš tikiuosi, kad būsiu jiems geras pavyzdys, - sakė J.Blūmas. – Kitose šalyse nemažai jaunų krepšininkų atsisako žaisti rinktinėje. Noriu parodyti mūsų jaunajai kartai, kad labai svarbu atstovauti savo šaliai“.

Pirminiame kandidatų sąraše buvo dar du šiek tiek vyresni žaidėjai: 31-erių Kasparas Bėrzinis (Krasnodaro „Lokomotiv“) ir 29-erių Rolandas Freimanis (Ušako „Muratbey“). Bet treneris A.Bagatskis į stovyklą jų nepakvietė, nes pasikeitusioje komandoje negalėjo skirti svarbaus vaidmens. 

„K.Bėrzinis ir R.Freimanis daug davė rinktinei. Bet jei patyręs krepšininkas negali gauti daug žaidimo laiko, geriau suteikti progą jaunam. Tai bus naudingiau ir žaidėjui, ir rinktinei“, - sprendimo motyvus išdėstė A.Bagatskis. 

Žais su Lietuvos rinktine
Latvijos rinktinė treniruojasi nuo liepos 17 d. Tiesa, keli pagrindiniai krepšininkai į stovyklą atvyko vėliau. 

Liepos pabaigoje A.Bagatskis savo komandą kelioms dienoms išvežė į Tamperę, kur latviai sužaidė dvejas rungtynes su Suomijos rinktine.

Pirmąsias rungtynes, vykusias už uždarų durų, Latvijos krepšininkai laimėjo 87:67, per antrąjį mačą svečių persvara buvo mažesnė 85:81. Antrosiose rungtynėse rezultatyviausiai žaidė Aigaras Škėlė, Ž.Peineris (po 16 taškų) ir O.Silinis (12).

Šiuo metu Latvijos krepšininkai vieši Klaipėdoje, o paskui grįš namo ir iki pat Europos čempionato visas draugiškas rungtynes žais Rygoje. Latvijos sostinę aplankys Lenkijos (rugpjūčio 11 d.), Lietuvos (rugpjūčio 19 d.), Rumunijos (rugpjūčio 20 d.) ir Čekijos (rugpjūčio 24-25 d.) komandos. 

Europos čempionato pirmajame etape latviai kovos D grupėje Stambule. Jų varžovai bus Serbijos, Turkijos, Rusijos, Belgijos ir Didžiosios Britanijos krepšininkai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.