EUROLYGA 2023

Grėsminga Lietuvos varžovė Prancūzija – atjaunėjusi ir ieškanti T.Parkerio įpėdinio

Vos prieš ketverius metus Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai kovojo Europos pirmenybių finale. Atrodo, nuo tos dienos prabėgo visai nedaug laiko, tačiau šią vasarą abi buvusios finalininkės sunkiai atpažįstamos. 2017 metų žemyno pirmenybėms rengiasi tik po penkis 2013 metų Europos čempionus ir vicečempionus. 

 Prancūzijos rinktinė nori surasti įpėdinį ilgamečiam žaidėjui Tony Parkeriui<br> Lrytas.lt koliažas
 Prancūzijos rinktinė nori surasti įpėdinį ilgamečiam žaidėjui Tony Parkeriui<br> Lrytas.lt koliažas
 B.Diawas dar turi jėgų žaisti rinktinėje<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Diawas dar turi jėgų žaisti rinktinėje<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzijai padėti sutiko ir Kevinas Seraphinas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzijai padėti sutiko ir Kevinas Seraphinas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 "Žalgirio" naujokas A.Toupane sulaukė netikėto kvietimo į Prancūzijos rinktinę<br> AFP/Scanpix nuotr.
 "Žalgirio" naujokas A.Toupane sulaukė netikėto kvietimo į Prancūzijos rinktinę<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Fournier įvardijamas kaip pagrindinis T.Parkerio įpėdinis<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Fournier įvardijamas kaip pagrindinis T.Parkerio įpėdinis<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 10, 2017, 3:30 PM, atnaujinta Aug 10, 2017, 3:32 PM

Rungtynės vyks 21 val. 30 min.

Lietuvos rinktinėje liko Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas, Prancūzijos ekipoje – Nando De Colo, Thomas Heurtelis, Antoine‘as Diot, Boris Diaw ir Joffrey Lauvergne‘is. Šie krepšininkai ketvirtadienį susitiks Orleane, kur vyks Lietuvos ir Prancūzijos komandų draugiškos rungtynės. 

B.Diaw nuo rinktinės nepavargo

Kai prieš ketverius metus „mėlynieji“ tapo Europos čempionais, tarp jų buvo nemažai krepšininkų, jau tuo metu įkopusių į ketvirtą dešimtį. Permainos buvo neišvengiamos, ir per Rio de Žaneiro olimpines žaidynes paskutinį puslapį rinktinėje užvertė ryškiausia prancūzų žvaigždė Tony Parkeris, kartu su juo atsisveikino ilgamečiai bendražygiai Mickaelis Gelabale‘is ir Florent‘as Pietrus.

Tiesa, vienam T.Parkerio bendraamžiui žaisti rinktinėje dar nenusibodo. 35-erių Boris Diaw šią vasarą vėl atsiliepė į trenerio Vincent‘o Collet kvietimą ir su keliolika metų jaunesniais vaikinais lieja prakaitą treniruočių stovykloje. 

„Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės mums baigėsi ne taip, kaip tikėjomės. Kai kuriose rungtynėse žaidėme gerai, bet apskritai mūsų žaidimas nebuvo pakankamai geras. Nenorėjau užversti knygos, palikdamas joje liūdną paskutinį puslapį, - iš kur sėmėsi jėgų dar vienai vasarai nacionalinėje komandoje, paaiškino B.Diaw. – Negalvoju apie dar tolimesnę ateitį, bet šiame Europos čempionate turiu tą patį tikslą, kaip ir visuose turnyruose, kuriuose žaidžiau – laimėti medalį“. 

Vasarą keitė klubus

„Nors rinktinė pasikeitė ir atjaunėjo, joje yra keletas senbuvių. Pavyzdžiui, Nando De Colo, kuris su mumis žaidžia jau beveik dešimt metų. Kai kurie žaidėjai gerai žino, kaip veikia rinktinės mechanizmas, ir yra pasiruošę padėti jaunesniems vaikinams greičiau pritapti komandoje. Įpratau būti vienas lyderių. Šiuo atžvilgiu, palyginti su praėjusiais metais, niekas nesikeis“, - prieš treniruočių stovyklą kalbėjo B.Diaw.

Praėjusį sezoną „Utah Jazz“ klube žaidęs B.Diaw lyderio našta dalinsis ne vien su Maskvos CSKA ekipoje spindėjusiu N.De Colo. Ateiti į pagalbą veteranui pasiruošę ir kiti patyrę krepšininkai: Eurolygos klubuose sėkmingai žaidę Thomas Heurtelis (Stambulo „Anadolu Efes“), Leo Westermannas (Kauno „Žalgiris“) ir Kimas Tillie (Vitorijos „Baskonia“), Ispanijos čempionu tapęs Antoine‘as Diot („Valencia“), NBA komandose rungtyniavę Joffrey Lauvergne‘is („Chicago Bulls“), Kevinas Seraphinas („Indiana Pacers“) ir Evanas Fournier („Orlando Magic“). 

Beje, nemažai geriausių prancūzų krepšininkų vasarą pakeitė darbovietę. Kitą sezoną K.Seraphine‘as ir Th.Heurtelis kartu gins „Barcelona“ garbę, L.Westermannas sustiprins CSKA klubą, kuriame prisidės prie N.De Colo, K.Tillie apsivilks Pirėjo „Olympiakos“ aprangą, o J.Lauvergne‘is pereis į „San Antonio Spurs“. 

Šansas „Žalgirio“ naujokui

Nors į rinktinę atvyko nemažai garsių krepšininkų, treneris V.Collet į stovyklą pakvietė ir keletą žaidėjų, kurie iki šiol vardą kūrėsi tik Prancūzijos lygoje. 

Jie tikriausiai net nebūtų gavę progos, jei V.Collet nebūtų reikėję ieškoti pamainos žaidėjams, nepanorusiems kovoti dėl Europos pirmenybių medalių. Tarp atsisakiusių taip pat netrūksta garsenybių, o sąrašo viršūnėje – NBA klubų krepšininkai Nicolas Batumas ir Rudy Gobert‘as.

N.Batumui dar tik 28-eri, tačiau jis jau yra vyrų rinktinės senbuvis ir nuo 2009 metų nepraleido nė vieno didžiojo turnyro. Vis dėlto šią vasarą „Charlotte Hornets“ puolėjas nusprendė, kad atėjo laikas padaryti pertraukėlę.

25-erių R.Gobert‘as pakluso „Utah Jazz“ vadovų pageidavimui ir naujam sezonui rengiasi pagal klubo sudarytą individualią programą. Joje vietos Europos čempionatui neatsirado. 

R.Gobert‘o praradimas „mėlyniesiems“ ypač ženklus, nes šis vidurio puolėjas praėjusį sezoną atsiskleidė labai ryškiai. Jis pelnydavo 14 taškų, atkovodavo 12,8 kamuolio ir buvo išrinktas į antrąjį geriausių NBA krepšininkų penketą.

Į treniruočių stovyklą nebuvo pakviesti arba atsisakė atvykti dar keli pajėgūs žaidėjai: Alexis Ajinca, Ianas Mahinmi, Adrienas Moermanas, Rodrigue‘as Beaubois.

Tuo tarpu Timothe Luwawu-Cabarrot ir Moustapha Fallis atvyko į stovyklą, bet po sveikatos patikrinimo buvo išbraukti iš kandidatų sąrašo, o Fabienas Causeur per vieną pirmųjų treniruočių patyrė pėdos traumą. 

Šių krepšininkų problemos rinktinės duris atvėrė „Žalgirio“ naujokui Axeliui Toupane‘ui. Treneris V.Collet iš pradžių jo nekvietė, bet paprašė atvykti, kai iš rikiuotės iškrito T.Luwawu-Cabarrot ir F.Causeur. 

Kyla nauja žvaigždė

Pasibaigus T.Parkerio erai, prancūzų sirgaliai ieško, kas rinktinėje galėtų tapti buvusio lyderio įpėdiniu. Šiam vaidmeniui labiausiai tinka 24 metų E.Fournier.

Prieš penkerius metus jis išvyko į NBA net nespėjęs pasižymėti Europoje, tačiau nepasimetė stipriausioje pasaulio lygoje ir per kelis sezonus tapo „Magic“ ekipos pagrindinio penketo žaidėju. Praėjusiame NBA čempionate 201 cm ūgio gynėjas įmesdavo 17,2 taško.

Pernai E.Fournier atsisakė padėti Prancūzijos rinktinei per olimpinį atrankos turnyrą, nes tuo metu tarėsi su „Magic“ dėl naujos sutarties. Prieš olimpines žaidynes parašai jau buvo sudėti, ir E.Fournier norėjo prisidėti prie komandos Rio de Žaneire, tačiau nebuvo pakviestas dėl T.Parkerio prieštaravimo. „Mėlynųjų“ vedlys griežtai pareiškė, kad nauji žaidėjai neturi moralinės teisės išstumti iš dvyliktuko krepšininkų, kurie kovojo dėl olimpinio kelialapio. 

Karšto būdo E.Fournier tuomet truputį apsižodžiavo su T.Parkeriu, bet dabar sako, jog nepyksta dėl nemalonios istorijos ir trenerio V.Collet sprendimo. „Anksčiau Prancūzijos rinktinėje praleidau porą puikių vasarų, todėl malonu vėl į ją grįžti“, - prieš kelias savaites sakė E.Fournier.
Paryžietis E.Fournier (jis gimė Prancūzijos sostinės priemiestyje Sent Morise) rinktinėje turi ilgalaikių planų ir jau dabar svajoja apie 2024 metų olimpines žaidynes, kurios tikriausiai vyks Paryžiuje. „Labai noriu dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Kasdien meldžiausi, kad Paryžius taptų 2024 metų olimpine sostine, nes 2028-aisiais jau būsiu per senas. Dalyvauti olimpinėse žaidynėse, kurios vyksta gimtajame mieste – didžiausia bet kurio sportininko svajonė“, - tvirtino naujoji Prancūzijos krepšinio viltis. 

Su lietuviais žais dukart

Kol kas iki olimpinio Paryžiaus dar toli. E.Fournier ir jo komandos draugų artimiausiame akiratyje – šių metų Europos čempionatas, kuriam „mėlynieji“ pradėjo ruoštis liepos 29 d. 

Naujos komandos lipdymo procesas sudėtingas, ir per pirmąsias draugiškas rungtynes Prancūzijos rinktinei trūko darnos. Praėjusį šeštadienį prancūzai nelengvai pralaužė Tuniso rinktinės gynybą (laimėjo 67:53), o antradienį pirmosiose Orleane vykstančio turnyro rungtynėse pralaimėjo Kroatijos krepšininkams 87:92.

Iki Europos čempionato Prancūzijos komanda žais dar šešerias draugiškas rungtynes, tarp kurių bus dvi dvikovos su Lietuvos rinktine. Lietuviai ir prancūzai ketvirtadienį susitiks Orleane, o rugpjūčio 15 d. išmėgins jėgas Kauno „Žalgirio“ arenoje. 

Europos čempionato pirmajame etape Prancūzijos rinktinė žais A grupėje Helsinkyje. „Mėlynųjų“ varžovės bus Graikijos, Slovėnijos, Lenkijos, Islandijos ir Suomijos rinktinės. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.