EUROLYGA 2023

Nepamirštama „Svajonių komanda“: įdomiausi faktai apie legendinę rinktinę

Ketvirtis amžiaus – tiek laiko prabėgo nuo to, kai Barselonos olimpinėse žaidynėse savo žaidimu abejingų nepaliko ir nuo kelio varžovus šlavė „Svajonių komanda“ praminta JAV rinktinė. 1992-ųjų rugpjūčio 8 dieną jie tapo olimpiniais čempionais, o jų pasirodymo pasaulis negali pamiršti iki šiol.

 Prieš 25-erius metus NBA žvaigždėmis perpildyta JAV krepšinio komanda triumfavo Barselonos olimpiadoje<br> Lrytas.lt koliažas
 Prieš 25-erius metus NBA žvaigždėmis perpildyta JAV krepšinio komanda triumfavo Barselonos olimpiadoje<br> Lrytas.lt koliažas
 Michaelas Jordanas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Michaelas Jordanas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karlas Malone<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Karlas Malone<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Larry Birdas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Larry Birdas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Magicas Johnsonas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Magicas Johnsonas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Charlesas Barkley<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Charlesas Barkley<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 10, 2017, 10:34 AM, atnaujinta Aug 10, 2017, 10:59 AM

Jau pirmosiose olimpinio krepšinio turnyro rungtynėse amerikiečiai 116:48 sutriuškino Afrikos atstovus Angolos krepšininkus. Tačiau toks rezultatas buvo mažiausiai svarbus.

„Svajonių komandos“ dalyvavimas 1992-ųjų Barselonoje, amžiams pakeitė olimpines žaidynes, olimpinį krepšinio turnyrą bei visą pasaulio krepšinį. Net vienuolika atetų, žaidusių legendinėje rinktinėje dabar yra įtraukti į Krepšinio šlovės muziejų, o specialistai neabejoja, kad amerikiečiai davė stiprų postūmį visam tarptautiniam krepšiniui. 

1992-aisiais NBA lygoje rungtyniavo 23 ne Amerikoje, tačiau kitose pasaulio šalyse gimę krepšininkai, kai tuo tarpu 2016-2017 metų sezone tokių buvo jau 113-ka.

1992-aisiais Tarptautiniam olimpiniam komitetui vadovavęs Juanas Antonio Samaranchas po Barselonoje praūžusių olimpinių žaidynių pabrėžė: „Svarbiausias olimpinių žaidynių aspektas – nuaidėjusi krepšinio turnyro sėkmė. Mes tapome geriausio krepšinio pasaulyje liudininkais. „Palau Municipal d'Esports de Badalona” arena tapo tikra krepšinio meka“.

Jameso Naismitho krepšinio šlovės muziejus „Svajonių komandą“ išskirtinai įvardijo kaip „Didžiausia krepšinio talentų kolekcija pasaulyje“.

JAV krepšinio federacija, 25-erių metų jubiliejaus proga surinko keletą linksmų ir įdomių, su legendine 1992-ųjų nenugalimąja komanda susijusių faktų.

Įdomiausi faktai:

– 1992-aisiais olimpinėse žaidynėse, iš sužaistų 320 minučių, amerikiečiai prieš varžovus pirmavo net 306 minutes ir 54 sekundes. Lygus rezultatas su kitomis komandomis laikėsi 7 minutes ir 1 sekundę, o atsilikinėta buvo vos 6 minutes ir 5 sekundes.

– „Svajonių komandos“ treneris Chuckas Daly nė karto per visą turnyrą nepaprašė minutės pertraukėlės.

– JAV rinktinės per rungtynes pelnomas 117,3 taškų vidurkis iki šiol išlieka olimpinių žaidynių rekordu.

– Christianas Laettneris yra vienintelis atletas iš 1992-ųjų metų JAV krepšinio rinktinės, kuris nėra įtrauktas į Steveno Naismitho krepšinio šlovės muziejų. Tiesa, jis įtrauktas į Koledžų krepšinio šlovės muziejų.

– Didžiausias atsilikinėjimą 1992-ųjų olimpinėse, JAV patyrė prieš Ispaniją, kai rungtynių pradžioje atsiliko 0:4.

– Barselonoje buvo pelnyti paskutiniai karjeroje NBA legendos Larry Birdo taškai. Krepšininkas taškus pelnė paskutinėmis pusfinalio rungtynių prieš Lietuvą minutėmis, 1992-ųjų rugpjūčio 6-ąją dieną. Apie oficialią karjeros pabaigą atletas paskelbė po dvylikos dienų.

– Rezultatyviausias rungtynes Barselonos olimpiadoje sužaidė Charlesas Barkley. Amerikietis pelnė 30 taškų pergalingose rungtynėse prieš Braziliją.

– Sudėjus „Svajonių komandos“ narių Larry Birdo, Magico Johnsono ir Michaelo Jordano laimėjimus, komandoje buvo žaidėjai, kurių sąskaitoje iš viso 10 NBA čempiono titulų, septyni naudingiausio finalo žaidėjo titulai, aštuoni reguliariojo sezono naudingiausio ir šeši reguliaraus sezono rezultatyviausio žaidėjo titulai.

– Taiklumas per vienerias rungtynes siekė 57,8 procento. Vidutiniškai per kiekvienas rungtynes atlikta po 29,9 perdavimo, perimta 22,1 kamuolio ir blokuota 5,9 metimų.

– Karlas Malone buvo pirmųjų ir paskutiniųjų taškų Barselonos olimpiadoje autorius. Praėjus vos vienuolikai sekundžių rungtynėse su Angola, jis stojo mesti baudų metimų, o finalinėse rungtynėse prieš Kroatiją, likus 41 sekundei pataikė dvitaškį metimą.

– Visas rungtynes JAV rinktinė Barselonos olimpiadoje laimėjo vidutiniškai 43,8 taško. Deja, tai nebuvo rekordas, kadangi 1956-aisiais Billo Rusello vedina komanda varžovus vidutiniškai įveikdavo 53 taškų skirtumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.