EUROLYGA 2023

Žydai juokiasi dėl saugumo Tel Avive: šūvių nėra, o „Mossad“ nė kvapo

Tel Avivas – saugus miestas. Taip sako ir vietiniai, ir čia atvykę lietuviai, o abejoti jų žodžiais priežasčių nėra. Nesaugumas – subjektyvus, iššaukiamas kiekvieno vidinės jausenos, tačiau tenka sutikti su tais, kurie atsipalaidavę po visą miestą vaikšto tiek dieną, tiek tamsią naktį. 

 Sirgaliai Europos čempionate jaučiasi saugūs, o įtampos tiesiog nėra.<br> lrytas.lt montažas.
 Sirgaliai Europos čempionate jaučiasi saugūs, o įtampos tiesiog nėra.<br> lrytas.lt montažas.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Toks vaizdas Jeruzalėje – įprastas. <br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Toks vaizdas Jeruzalėje – įprastas. <br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
 Apsauga Tel Avive.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 12:53 PM, atnaujinta Sep 5, 2017, 4:19 PM

Eini sau saulei nusileidus gatve, kuri primena vaizdus iš filmo „Bornas“, ir mėgaujiesi šiltu oru. Net ir prastuose kvartaluose, kur karaliauja netvarka ir šiukšlės. 

Jau nekalbant apie Europos krepšinio čempionatui skirtas vietas – areną ar lietuvių sirgaliams skirtą zoną paplūdimyje. 

Užkliūna tik tai, kad nėra tiek policijos pareigūnų ir apsauginių, kiek tikėjaisi. 

Iš tiesų, Tel Avive jų labai mažai.

„Izraelio įvaizdis pasaulio žiniasklaidoje ar filmuose – kitoks nei yra iš tiesų. Dažnai pateikiamas tam tikras požiūris į įvykius, nors būna kitaip. Tai – delikatus klausimas“, – paaiškino Price'as Nitzanas. 

Nenori kelti įtampos

Už Europos čempionato veiksmą atsakingas vyras, paklaustas, ar pats Tel Avivą laiko saugiu miestu, linksi galva ir kartoja: „Taip“.

Net kai į Europos čempionato rungtynes tarp Lietuvos ir Izraelio rinktinių susirinko tūkstančiai sirgalių, beveik užpildę areną, tos apsaugos daug nebuvo. 

O ir budintys pareigūnai – gan atsipalaidavę: skaitinėja kažką telefonuose, „pamėgsta“ arba ne įrašus „Facebook“, o tada aptaria tai su kitais. 

Daug skaitęs apie saugumo situaciją Izraelyje žmogus iš pradžių tiesiog nustemba – aplink tik atsipalaidavimas.

„Mes norime, kad šventė būtų žmonėms. Tai – sporto šventė, ji turi būti linksma. Nenorime įnešti nereikalingos įtampos ar dramos. Čia nereikia daugybės apsaugos darbuotojų, daug šunų ar prietaisų bomboms ieškoti. Čia tikrai nepamatysite ir riaušių malšinimo policijos ar kareivių. Renginys turi būti smagus, – aiškino P.Nitzanas. – Nesupraskite klaidingai – mes į apsaugą žiūrime labai rimtai, bet nenorime, kad dėl to komandos, treneriai ar sirgaliai jaustų spaudimą ar nerimą.“

Patruliuoja ir su civiliais rūbais

Susidaryti klaidintą įvaizdį apie Izraelį būnant svetur labai lengva, sako P.Nitzanas. Jeigu skaitysite naujienas vien apie išpuolius, saugumą ar politinę situaciją šiame regione, tuomet logiška, kad tikėsitės daugybės apsaugos ar aplinkos, kuri bent šiek tiek kelia nerimą.

Bet ne Tel Avive. 

„Čia matote tik dalį apsaugos. Dar yra pareigūnai, kurie dirba gudriau“, – kalbėjo P.Nitzanas.

„Ne su uniformomis?“, – paklausiau.

„Taip. Ne su uniformomis“, – atsakė jis.

Bet vietiniai tik šypsosi, kai išgirsta klausimus apie „Mossad“ - mistika apipintą Izraelio žvalgybą. Lietuvių sirgaliai kalbėdami apie saugumą dažnai sakydavo: „Nėra ir jokių mosadų.“ Bet „Mossad“ čia būti ir neturėtų.

„Jų veikla – visai kita. Organizacija veikia už Izraelio ribų“, - paaiškino Izraelyje daugybę metų gyvenantis Michaelis Rafaelis. 

Ginklą gauti ne taip ir lengva

Bet nereikia apsigauti – prireikus pagalbos pareigūnai čia reaguoja žaibiškai. Per avariją Tel Avive į įvykio vietą skriejo ne tik ryškiai pažymėti pareigūnų ekipažai, bet ir be jokių skiriamųjų ženklų, išskyrus švyturėlius, automobiliai. 

Gatvėmis vaikšto uniformuoti pareigūnai, kai kurie turi ginklus. Net ir autobuse galima pamatyti karį su automatu, bet vaizdas ištirpsta tame karštyje ir geroje nuotaikoje. 

Vienas pirmųjų mieste įstrigusių vaizdų – pro šalį praėjęs vyriškus civiliais rūbais, šalia turintis pistoletą.

Bet paprastiems žmonėms gauti ginklus nėra lengva.

„Yra paprastų žmonių, kurie gauna licencijas. Tačiau policija ją suteikia tik tada, kai įrodai, kad tau jis būtinas ir nurodai, kodėl jo reikia. Galbūt gyveni šalia pavojingos vietos ar netoli Jeruzalės, kur nėra taip saugu gyventi, – pasakojo P.Nitzanas. – Bet aš negalėčiau gauti leidimo ginklui, nes aš gyvenu pusantros valandos važiavimo už Tel Avivo. Ten nėra jokio pavojaus ir man ginklas suteiktas nebūtų. Bet aš ir nenorėčiau.“

Rinktinėms – privati apsaugos kompanija

Europos čempionato apsauga susideda iš keleto dalių – arenos, miesto svečių ir komandų saugumo. 

„Arenoje dirba apie 250 apsaugos darbuotojų, kurie prižiūri, kad būtų laikomasi tvarkos, stebi sirgalius, prižiūri įėjimus. 

„Kita dalis dirba su komandomis, kurios apgyvendintos „Hilton“ viešbutyje. Ten dirba privati apsaugos kompanija. Apsauga ten – labai rimta. Kiekviena komanda turi savo apsauginius, taip pat yra apsaugos komandos. Eskortas – policijos. Kiekviena komanda iš viso turi po 6 apsauginius. Jie miega tame pačiame viešbutyje, kur ir krepšininkai, – sakė P.Nitzanas. – Jų autobuse nebūna – apsauginiai sėda į automobilius.“

„Hilton“ viešbutyje taip pat yra įrengtas visą parą veikiantis specialus pagalbos centras. Jeigu Europos čempionato svečius ištiktų problemos ar nelaimės, jie žaibiškai reaguotų į situaciją. 

Tel Avivas ir Jeruzalė – labai skirtingi

Lietuvos rinktinės sirgaliai sutartinai kartoja, kad Tel Avive jaučiasi labai saugūs. O štai Jeruzalėje jausmas būna kitoks. Jeigu Tel Avive dažniau su apsauga susidursi dideliuose centruose ar stotyse, tai Jeruzalėje ginkluotų pareigūnų gerokai daugiau. 

„Jeruzalė nuo Tel Avivo skiriasi kardinaliai. Čia daug ginkluotų žmonių, daug policijos, kariuomenės. Vaikštinėdamas per turgų gali jausti tą įtampą, apie kurią visi kalba. Matosi, kad yra ko saugotis“, – sakė Lietuvos rinktinės sirgalius Mindaugas. 

Bet skirtumą suprasti labai lengva. Tel Avivas – linksmybių miestas, kuris nemiega ir naktį. Čia tvyro kita nuotaika nei istoriniame Jeruzalės mieste.

„Jeruzalėje yra daugiau įtampos. Ten kartu gyvena krikščionys, žydai, musulmonai. Jeruzalėje yra daug šventų vietų, kuriose ir gali įvykti nelaimės. Ten daugelis pasiskirstę rajonais. Bet man sunku pasakyti, ar ten turistai irgi jaučia įtampą. Jeruzalės klausimas – labai delikatus“, – pasakojo P.Nitzanas. 

Ir vietiniai, ir jis pasakojo, kad Izraelyje daug saugiau jaustis pradėta tada, kai buvo pastatyta 708 kilometrų siena, atitverianti Izraelį ir žaliąją liniją. 

Vietiniai pabrėžia, kad siena – saugumo garantas, o palestiniečiai pabrėžia, kad tai – rasinis atskyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.