EUROLYGA 2023

Neeilinė čempionato diena: Evano Fournier kelionė į rūbinę ir Izraelio gėda

Europos krepšinio čempionate trečiadienį pasibaigus A ir B grupių varžyboms paaiškėjo keturios aštuntfinalio poros.  

 E.Fournier.<br> AFP/Scanpix
 E.Fournier.<br> AFP/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2017, 8:47 AM, atnaujinta Sep 7, 2017, 10:08 AM

Rugsėjo 9 dieną Stambule susitiks Lietuva – Graikija, Vokietija – Prancūzija, Suomija – Italija ir Slovėnija – Ukraina. 

Ketvirtadienį baigsis varžybos C ir D grupėse, bet jose jau paaiškėjo visos komandos, kurios kovos aštuntfinalyje. C grupėje keturis kelialapius į atkrintamąsias varžybas gavo Ispanija, Kroatija, Juodkalnija ir Vengrija, D grupėje – Latvija, Serbija, Rusija ir Turkija. 

Kova-1. A grupėje trečiadienį dėl paskutiniojo kelialapio akis į akį kovojo Graikijos ir Lenkijos krepšininkai. Graikai laimėjo nemažu skirtumu 95:77, bet rezultatas neatspindėjo rungtynių eigos – daugiau nei tris kėlinius varžovai žygiavo koja kojon.

Lūžis įvyko tik ketvirtajame kėlinyje, kai varžovų krepšį tritaškiais apipylė graikai Nikas Kalathis ir Kostas Sloukas. 

33-ąją min. graikai pirmavo tik 74:71, bet per paskutines 7 min. abu graikų gynėjai pataikė po du tritaškius, dar vieną tolimą metimą pridėjo puolėjas Giorgos Printezis.  Lyderis. Lenkijos komandoje tris kėlinius puikiai žaidė Damianas Kuligas.

Jis nėra nei labai greitas, nei labai aukštas (206 cm), nei fiziškai stiprus, bet rungtyniavo vidurio puolėjo pozicijoje ir laimėjo vos ne visas mikrodvikovas su patyrusiu Gianniu Bourousiu bei NBA žaidžiančiu Giorgu Papagianniu.  

D.Kuligas per tris kėlinius pelnė net 26 taškus. Vis dėlto prieš ketvirtąjį kėlinį Graikijos rinktinės treneris Kostas Missas sugebėjo paaiškinti 20-mečiui G.Papagianniui, kaip stabdyti įsisiautėjusį lenką, ir per paskutinįjį ketvirtį D.Kuligas net nė karto nemetė į krepšį. 

Kova-2. B grupėje kovą dėl paskutiniojo kelialapio sudarė dvi dalys. Pirmojoje dalyje iškovoti laimingąjį bilietą bandė Gruzijos rinktinė, kuriai reikėjo įveikti Italijos komandą.  Tačiau gruzinai savo padėtį labai apsunkino jau pirmajame kėlinyje, kurį pralaimėjo net 10:27. 

Vis dėlto Gruzijos ekipa sugebėjo sugrąžinti intrigą ir ketvirtajame kėlinyje persvėrė rezultatą. Ypač gerai tuo metu žaidė buvęs Alytaus „Dzūkijos“ ir Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Michaelas Dixonas, vien per paskutines 4 min. pelnęs 9 taškus, o iš viso įmetęs 29 taškus.  

Vis dėlto intrigą atgaivinęs M.Dixonas padarė ir kone lemiamą klaidą. Likus keliolikai sekundžių gruzinai atsiliko 2 taškais (68:70), o natūralizuotas amerikietis skubotai švystelėjo iš trijų taškų zonos.  

Metimas nepasiekė tikslo, bet gruzinams liko dar vienas šansas. Jie greitai prasižengė, o italas Pietro Aradori įmetė tik vieną iš dviejų baudų. Kitoje gruzinų atakoje jau italai sąmoningai prasižengė ir likus 3 sek. teisę mesti baudas gavo M.Dixonas.

Jis pataikė pirmąją ir tyčia neįmetė antrosios, paskui Zaza Pačulija pagriebė kamuolį po varžovų krepšiu ir perdavė jį Giorgiui Šermadiniui. Gruzinų vidurio puolėjas buvo arti tikslo, bet jam išlyginti rezultatą sutrukdė metimą blokavęs Italijos rinktinės kapitonas Luigi Datome.  

Italijos rinktinė nugalėjo 71:69. Kelialapis. L.Datome blokas tapo karališka dovana ukrainiečiams, kurie pasinaudojo proga, sutriuškino Izraelio rinktinę 88:64 ir aplenkė Gruzijos komandą.  

Ukrainos krepšininkai savąją užduotį išsprendė neįtikėtinai lengvai ir milžinišką persvarą įgijo jau antrajame kėlinyje.  Tiesa, 6-ąją min. ukrainiečiai dar atsiliko 11:16, bet iki pirmojo kėlinio pabaigos pelnė 8 taškus be atsako ir persvėrė rezultatą, o 16-ąją min. pirmavo 41:18. 

Nuostabiai žaidusio kapitono Viačeslavo Kravcovo įkvėpta komanda 10 min. atkarpą laimėjo 30:2! Ukrainiečiams ko gero padėjo ir Tel Avivo sirgaliai. Šeimininkams ilgai nepelnant taškų, arenoje pasigirdo garsus Izraelio krepšininkams skirtas švilpimas.   

Sunkumai. Švilpimo buvo verta ir A grupės šeimininkė Suomijos rinktinė. Ji ilgai atsiliko nuo Islandijos komandos, kuri iki tol visas ketverias rungtynes pralaimėjo apie 30 taškų skirtumu.  

Vis dėlto „Vilkų gauja“ išvengė gėdos. Suomiai ketvirtajame kėlinyje persvėrė rezultatą ir nugalėjo 83:79. 

Nulis. Islandijos rinktinė antrą kartą dalyvavo Europos čempionate, bet dar neiškovojo nė vienos pergalės. Islandai tiek užpernai, tiek šiemet pralaimėjo visas penkerias rungtynes.  

Tiesa, užpernai islandai žaidė daug geriau ir iki paskutiniojo ketvirčio lygiai kovojo su italais, o turkams nusileido tik po dviejų pratęsimų.  

Duetai. Slovėnijos ir Prancūzijos rinktinės šiame čempionate turi du neabejotinai galingiausius gynėjų duetus. Slovėnų smogiamoji jėga yra Goranas Dragičius ir Luka Dončičius, prancūzų – Evanas Fournier ir Nando De Colo.  

Šie duetai trečiadienį santykius aiškinosi per rungtynes dėl pirmosios vietos A grupėje Helsinkyje, kur netikėtai lengvą pergalę 95:78 pasiekė jau antrajame kėlinyje varžovus į nokdauną pasiuntusi Slovėnijos rinktinė. 

Galima teigti, kad būtent patikimas lyderių žaidimas Alpių šalies komandai ir užtikrino teigiamą rezultatą. G.Dragičius ir L.Dončičius nuo pirmųjų minučių žaidė geriau ir iki didžiosios pertraukos pelnė 25 taškus (15 ir 10). 

Tuo tarpu E.Fournier ir N.De Colo pirmoje mačo pusėje surinko tik 14 taškų (8 ir 6). Slovėnai po dviejų kėlinių pirmavo 52:39.  

Nervai. Prancūzų lyderiui E.Fournier nepavyko susitaikyti su tuo, kad varžovai vos ne į vieną krepšį daužo „mėlynuosius“. Ketvirtojo kėlinio viduryje „Orlando Magic“ žvaigždė apsistumdė su šiame Europos čempionate puikiai žaidžiančiu Klemenu Prepeličiumi, kurio aukščiausias karjeros taškas kol kas buvo sutartys su Vokietijos ir Prancūzijos klubais.  

Teisėjai abu krepšininkus nubaudė techninėmis pražangomis, bet E.Fournier jau buvo gavęs vieną techninę pražangą, todėl kartu jam buvo skirta ir diskvalifikacinė pražanga.  

Vėsinti nervus E.Fournier turėjo rūbinėje. Dvikova. Per Lietuvos ir Vokietijos rinktinių rungtynes įvyko LKL klubų aukštaūgių dvikova. Vokietis Isaiah Hartensteinas iš Kauno „Žalgirio“ akis į akį susidūrė su lietuviu Artūru Gudaičiu iš Vilniaus „Lietuvos ryto“.  

19-metis I.Hartensteinas netikėtai lengvai susidorojo su šiame turnyre patikimai žaidžiančiu 24-erių A.Gudaičiu (vokietis pelnė 10 taškų, lietuvis – tik 2.), tačiau stabdydamas jauniausią Vokietijos komandos krepšininką didelių sunkumų turėjo net ir vienas labiausiai dominuojančių Europos čempionato vidurio puolėjų Jonas Valančiūnas.  

Vis dėlto I.Hartensteino blyksniai buvo tik epizodiniai, ir Lietuvos rinktinė įtikinamai nugalėjo varžovus 89:72 ir užėmė pirmąją vietą B grupėje. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.