EUROLYGA 2023

Rolandas Jarutis – apie Joną Kazlauską Kinijoje ir Donato Motiejūno vietą NBA

Nuo Tel Avivo „Maccabi“ iki Kazanės „Uniks“ – prieš daugiau nei pusmetį spėlionės dėl Lietuvos rinktinės trenerio postą palikusio Jono Kazlausko suko įvairiomis kryptimis.

 J.Jarutis kartu su J.Kazlausku dirbs Kinijoje.<br> lrytas.lt montažas.
 J.Jarutis kartu su J.Kazlausku dirbs Kinijoje.<br> lrytas.lt montažas.
 Guangdongo klube dirbs trys lietuviai.<br> Klubo nuotr.
 Guangdongo klube dirbs trys lietuviai.<br> Klubo nuotr.
 J.Kazlauskas šią vasarą vyksiuose šalies krepšinio apdovanojimuose paskelbtas geriausiu 95-mečio treneriu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 J.Kazlauskas šią vasarą vyksiuose šalies krepšinio apdovanojimuose paskelbtas geriausiu 95-mečio treneriu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Guangdongo klube dirbs trys lietuviai.<br> Klubo nuotr.
 Guangdongo klube dirbs trys lietuviai.<br> Klubo nuotr.
 D.Motiejūnas vasarą praleido Lietuvos rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 D.Motiejūnas vasarą praleido Lietuvos rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 16, 2017, 7:16 PM, atnaujinta Sep 17, 2017, 8:18 AM

Tačiau gegužę treneris istorijoje padėjo tašką ir nusprendė vėl grįžti į Kiniją, kurioje jau spėjo gauti „Krepšinio Cezario“ vardą. 

Tiesa, šįkart J.Kazlauskas išvyko ne vienas – Guangdongo „Souther Tigers“ klube jo asistentu bus Rolandas Jarutis, o fizinio rengimo trenerio pareigos atiteko Sigitui Kavaliauskui. 

„Tokia galimybe reikia naudotis“, – nusišypsojo R.Jarutis, jau pradėjęs pratintis prie naujo karjeros etapo. 

41-erių buvęs krepšininkas nuo šiol bus dešiniąja J.Kazlausko ranka ir rūpinsis tiek treniruočių procesu, tiek technine darbo dalimi. 

Prieš išvykdamas į Kiniją R.Jarutis Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje dirbo sporto reikalų direktoriaus pavaduotoju. 

Mažeikiškis taip pat yra treniravęs Mariupolio „Azovmaš“ ekipą bei dirbęs Lietuvos moterų krepšinio lygoje rungtyniaujančios „Utenos“ komandos direktoriumi. 

Nors daugelis tikėjosi, jog R.Jarutis ir toliau tęs vadybinį darbą, tačiau jis, sulaukęs J.Kazlausko pasiūlymo, ilgai nesvarstė. 

„Galimybė dirbti kartu su vienu geriausių Europos trenerių yra šansas nemažai išmokti. Jo žaidimo filosofija man įdomi ir tikrai patinka.  

Gal Kinija ir yra egzotiška šalis su savo kultūra, istorija bei tradicijomis, bet krepšinio lygis ten kiekvienais metais auga“,– portalui lrytas.lt pasakojo R.Jarutis. 

– Ilgai dvejojote, ar priimti J.Kazlausko pasiūlymą?, – lrytas.lt paklausė R.Jaručio. 

– Galimybė dirbti kartu su vienu geriausių Europos trenerių yra šansas nemažai išmokti. Jo žaidimo filosofija man įdomi ir tikrai patinka. Gal Kinija ir yra egzotiška šalis su savo kultūra, istorija bei tradicijomis, bet krepšinio lygis ten kiekvienais metais auga.  

Daug kas kopijuojama ir daroma lygiuojantis į NBA, kur atvyksta aukšto lygio legionieriai. Patys Kinijos lygos žaidėjai geri – yra ne vienas ir ne du, galintys žaisti aukščiausiame lygyje.  Visus pasvarstymus sudėjus, man didelių klausimų, ar priimti kvietimą, nekilo. 

– Jei ne J.Kazlauskas, vienas būtumėte vykęs dirbti Kinijos lygoje? 

– Kinija su J.Kazlausku yra vienokia, o be J.Kazlausko – kitokia. Žinoma, krepšinio prasme. Būčiau ilgiau svarstęs ir dvejojęs, bet dabar didelių abejonių tikrai nebuvo. 

– Kinijos lyga, bent žaidėjams, patraukli dėl trumpo sezono ir didelių pinigų. Kokius dar privalumus pastebėjote? 

– Krepšininkai gal daug ir uždirba, bet pinigai nėra svarbiausiais dalykas. Esmė yra patirties ir žinių kaupimas. Man tai yra galimybė dirbti aukštame lygyje.

Klubas turi labai geras sąlygas sportui, apie nieką patiems nereikia galvoti. Tiek žaidėjams, tiek treneriams sudarytos tokios sąlygos, kurias turi ne kiekviena Eurolygos komanda. 

– Kaip sekasi pratintis prie šalies kultūros ir gyvenimo būdo? 

– 19 metų esu klajojęs ir gyvenęs įvairiuose Europos kampeliuose. Kinijos ekonomika ir apskritai visas gyvenimas sparčiais žingsniais eina į priekį. Kinijos virtuvė nuostabi, žmonės, kiek teko bendrauti, malonūs. Aišku, tik galėtų daugiau kalbėti angliškai (šypsosi).  

Bet jokių problemų tikrai nėra. Visa tai, ką pamačiau, mano lūkesčius viršijo. Net J.Kazlauskas, po ketverių metų grįžęs į Kiniją, sakė, jog yra daug pozityvių pokyčių.  

– Dažniausiai pavyksta su Kinijos krepšininkais bendrauti angliškai? 

– Turime du vertėjus, kurie padeda komunikuoti. Yra dalis krepšininkų, suprantančių angliškai, bet, žinoma, tik krepšinio kalbą. O visa kita komunikacija vyksta vertėjų pagalba, tačiau jokių problemų nekyla. 

– Kokios konkrečiai jūsų užduotys komandoje? 

– Esu trenerio asistentas, todėl mano atsakomybė yra pats treniruočių procesas, vaizdo medžiagos ruošimas ir peržiūros, individualus žaidėjų rengimas. Man priklauso visas darbas, kurį atlikti paveda J.Kazlauskas. 

– J.Kazlauskas Kinijos žiniasklaidoje vadinamas „Krepšinio Cezariu“. Jaučiasi, jog jis turi itin didelį autoritetą? 

– Tikrai taip. Ir jo autoritetas, ir žinomumas bei pripažinimas Kinijoje yra labai dideli. Visi gerbia jį kaip trenerį ir asmenybę, Kinijos krepšiniui per visą istoriją davusį geriausią rezultatą. 

– Jūsų klubas vasarą mėgino įsigyti Donatą Motiejūną, tačiau jis pasirinko Šandongo „Golden Stars“. Susitarti nepavyko dėl finansinių sąlygų? 

– Turėjome beveik dviejų mėnesių stovyklą JAV ir buvome susitikę su Donato agentais. Preliminariai tarėmės ir klubas tikrai labai norėjo, kad jis žaistų pas mus. Bet paprasčiausiai kito klubo finansinės galimybės buvo didesnės.  

Yra rinkos dėsniai ir visi tai supranta. Aišku, gaila, kad Donatas bus priešingoje barikadų pusėje, bet galima jam tik linkėti sėkmės ir kad jis grįžtų į NBA, kurioje jam ir vieta. 

– Jūsų manymų, D.Motiejūno sprendimas minimalų atlyginimą siūliusias NBA komandas ar Eurolygą iškeisti į sezoną Kinijoje? 

– Galvoju, kad NBA už minimalios vertės sutartį minutės irgi būtų minimalios, o Donatui reikia žaisti, ir reikia žaisti daug. Tokią galimybę Kinijos lyga jam tikrai suteiks.  

Lyga yra pakankamai pajėgi ir jei jis gerai pasirodys čia, problemų grįžti į NBA ar tą pačią Eurolygą tikrai nekils. Suprantu, kad finansinė pusė irgi svarbi, bet turėdamas galimybę žaisti daug, jis sugrįš į formą, kurią demonstravo „Houston Rockets“ klube. 

– D.Motiejūno pasirodymas Europos čempionate buvo blankus. Drąsu tikėtis, jog jis taps Kinijos lygos žvaigžde? 

– Tikrai neabejoju, kad jam pavyks. Nors pats dar pakankamai nedaug mačiau kinų lygos žaidėjų, bet legionieriai vietiniams yra rimtas pastiprinimas. Manau, Donatas turės svarbų vaidmenį ir bus vienas geresnių lygos legionierių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.