EUROLYGA 2023

Eurolygos bosas bando į protą atvesti FIBA: „Jūs nekontroliuojate NBA. Tad gerbkite visas lygas“

Diena X, kai Europos krepšinio karo stovyje esančios priešiškai nusiteikusios organizacijos privalėjo žengti žingsnį susitaikymui – išaušo. Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu ketvirtadienį pateikė karingajai ir nesukalbamajai FIBA siūlymą, kaip išspręsti konfliktą dėl Europosje vyksiančios atrankos į 2019-ųjų pasaulio čempionatą. FIBA sugalvojo atranką rengti kaip ir Tarptautinė futbolo federacija (FIFA), tačiau į numatomus sezono „langus“ Eurolyga ir NBA atsakė paprastai – žaidėjų į nacionalines komandas neišleis ir pertraukas čempionatuose nedarys.

J.Bertomeu ramina Europos taurės varžybas pasirinkusius klubus, kad Eurolyga juos palaikys kare su FIBA.<br>„Euroleague.net“ nuotr.
J.Bertomeu ramina Europos taurės varžybas pasirinkusius klubus, kad Eurolyga juos palaikys kare su FIBA.<br>„Euroleague.net“ nuotr.
Jordi Bertomeu.<br>AFP nuotr.
Jordi Bertomeu.<br>AFP nuotr.
J.Bertomeu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Bertomeu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-09-21 20:54, atnaujinta 2017-09-22 09:48

„Bent jau reikia pasveikinti FIBA, kad ji pasaulio čempionatus rengs ne rudenį, o kas ketverius metus vasarą. Ir tie svarbiausi turnyrai vyks ne tais pačiais metais, kaip ir FIFA rengiami planetos futbolo forumai“, – pliusus dėl FIBA veiklos bandė atrasti J.Bertomeu.

Eurolyga ketvirtadienį išplatino pasiūlymą dėl galimo tarptautinių varžybų kalendoriaus, kuris leistų nacionalinėms komandos suburti visus geriausius žaidėjus. Tai – atsakas į FIBA sumanytą rinktinių atrankos varžybų tvarkaraštį, pagal kurį klubinio sezono metu numatyti taip vadinami „langai“ – jie turėtų būti lapkritį, vasarį ir birželį.

Tačiau per pirmuosius „langus“ rinktinėse tikrai nebus NBA žaidėjų, o Eurolygos klubų vadovai nubalsavo, kad jų turnyras taip pat nesitaikys prie prieštaringai vertinamos FIBA sistemos.

„Galiu pasakyti, kad Eurolyga palaiko visas nacionalines rinktines ir tikrai nori, kad jos žaistų namie ir pasirodytų prie savo sirgalius. Bet mes kalbame apie stipriausios sudėties komandas. O dabar to nebus, nes ne visi geriausieji galės atstovauti savo šalies ekipoms“, – aiškino FIBA vadovybei problemas J.Bertomeu.

Eurolyga FIBA vadovams pasiūlė aiškų planą, kaip sutvarkyti į aklavietę judantį Europos krepšinį. Visų pirma, ji pasiūlė naują rinktinių žaidimo kalendorių formuoti keturioms savaitėms per sezoną, neįskaitant dviejų savaičių pasirengimo laikotarpio.

Be to, Eurolyga siūlė, kad žaidėjai turėtų gauti mažiausiai keturias savaites poilsiui bei individualioms treniruotėms ir pateikė savo atrankos tvarkaraštį: visą liepą rinktinės varžysis atrankose į pasaulio taurę ar Europos čempionatus, rugpjūtį – keturias savaites žaidėjai ilsėsis, o rugsėjį – pradės pasirengimą klubiniam sezonui.

„Blogiausia, kad krepšinis negali susilyginti su futbolu ir ten rengiamomis kvalifikacinėmis varžybomis. Tokia žvaigždė kaip Lionelis Messi skraido po visą pasaulį, kad galėtų atstovauti savo šalies rinktinei. Mes negalime sau leisti. Kodėl? Todėl, kad FIFA kontroliuoja ir UEFA ir jos sprendimus privalo vykdyti žemyno organizacija“, – kalbėjo Eurolygos vadovas.

Jis pabandė paaiškinti FIBA valdžiai, kad ši nėra visagalė.

„Mes turime NBA, kuri dirba pati sau ir yra už FIBA ribų. FIBA niekaip negali kontroliuoti NBA ir ši lyga aiškiai sako, kad neišleis savo žaidėjų į atrankas.

Mes taip pat neleidžiame. Tam, kad į varžybas rinktųsi sirgaliai, reikia, kad NBA išleistų Europos žaidėjus į rinktines ir jos būtų pilnavertės. Jei geriausia pasaulio lyga jų neišleidžia, vadinasi rinktinės negalės turėti stipriausių krepšininkų.

Mes nesame NBA, tačiau ir FIBA taip pat nėra NBA. Kol kas pasaulio krepšinio federacijos idėja rengti atrankas kaip ji mato – neveikia. FIBA prašo duoti mūsų Eurolygos geriausius žaidėjus, tačiau NBA jų neduoda. Negalvoju, kad tokia idėja, kai ne visi geriausieji atstovauja rinktinėms yra gera ir turi teisę gyvuoti. Krepšinio žvaigždės privalo žaisti rinktinėse, kitą vertus, neteisinga ir mintis skirstyti sportininkus lygomis – iš NBA nevažiuos, iš Eurolygos ir Europos taurės važiuos. Taip, mes visi puikiai žinome, kad NBA yra geriausia lyga, bet kitų krepšininkų negalima numenkinti – visi turi būti kartu. Kol tokios galimybės nėra, tai blogas sprendimas. Iki 1999 metų visos krepšinio atrankos ir turnyrai vykdavo vasarą – tai geriausias laikas, kada aikštėje galėtų būti ir NBA atstovai“, – savo poziciją išdėstė Eurolygos vadovas J.Bertomeu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.