EUROLYGA 2023

Dainius Adomaitis – apie natūralizavimo galimybes, dėmesį ir būsimą rinktinės sudėtį

Europos krepšinio čempionatas jau finišavo ir emocijos, kurios sirgalius lydėjo pirmasias dvi rugsėjo savaites nuslinko į šoną.

Dainius Adomaitis LKF vaizdo konferencijoje atsakinėjo į sirgalių ir žurnalistų klausimus<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis LKF vaizdo konferencijoje atsakinėjo į sirgalių ir žurnalistų klausimus<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis gavo pasitikėjimą ir toliau darbuosis rinktinėje<br>G.Šiupario nuotr.
Dainius Adomaitis gavo pasitikėjimą ir toliau darbuosis rinktinėje<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2017, 11:58 AM, atnaujinta Sep 22, 2017, 1:00 PM

Nors Lietuvos rinktinė pasirodė ne taip, kaip visi tikėjosi ir kovą dėl medalių baigė jau aštuntfinalyje, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) išreiškė pasitikėjimą rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio darbu, argumentuodama, jog treneris dirbti atėjo ketverių metų ciklui.

D.Adomaitis niekada nepasižymėjo visišku uždarumu ir nevengė atsakinėti į užduotus klausimus, o penktadienio rytą atsakymų sulaukti galėjo bet kuris asmuo, kadangi D.Adomaitis tapo pirmuoju naujojo LKF projekto „LKF TV“ pašnekovu.

„Tokiame darbe, kurį dirbu dėmesio visada bus. Lietuvoje krepšinis yra numeris vienas, todėl stebėtis nereikia. Čia yra mūsų darbo dalis. Nėra nė vieno darbo, kuris būtų tik pozityvus. Kiekviename būna neigiamų minčių, kaip ir pas mus. Ir pergalės ir pralaimėjimai“, – sulauktą dėmesį po praūžusio čempionato apibūdino D.Adomaitis. 

Kalbėdamas apie būsimą pasaulio čempionato atranką, strategas atskleidė, kad iš viso yra daugiau nei 24 kandidatai, tačiau į stovyklą bus pakviesta 14 krepšininkų. 

„Sąraše yra daugiau nei 24 žaidėjai. Esame krepšinio šalis ir reikia visiems duoti šansą. Tikimės, kad bus jaunų žaidėjų. Greičiausiai į stovyklą bus pakviesta keturiolika. Prieš rungtynes Kosove, kai kurie žaidėjai dar turės rungtynes savo klubuose, todėl sudėtingiau. Bus taip, kad susirenki, koncentruotai, trumpai pasiruoši ir rungtyniauji. Bus daug niuansų“, – teigė rinktinės strategas. 

Sulaukęs netikėto klausimo apie natūralizuoto žaidėjo rinktinėje galimybę, D.Adomaitis griežtai pasisakė prieš:

„Aš esu prieš. Mes esame krepšinio šalis ir lietuviai turi čia žaisti, kurie yra išugdyti mūsų šalies. Lengviausias sprendimas imti ir naturalizuoti žaidėją. Tai nėra gerai ir aš su tuo nesutinku“.

Treneris norėtų, kad savo komandoje galėtų turėti geriausius žaidėjus, tačiau supranta, kad situacija šiuo metu yra sudėtinga. Jis viliasi, kad reikalai Europos krepšinyje pajudės į priekį.

„Yra daug informacijos iš skirtingų pusių dabar. Aš galiu bent jau džiaugtis, kad yra dialogas tarp FIBA ir Eurolygos. Kol kas planuojame atrankoje žaisti be NBA ir Eurolygos žaidėjų, bet viskas gali greitai pasikeisti. Kiekvieną dieną gali būti naujienų ir reikia leisti jiems tartis. Svarbu, kad būtų dialogas. Gaila, kad kenčia krepšinis. Deja, aišku yra tai, kad NBA žaidėjų tikėtis nėra įmanoma“, – pabrėžė D.Adomaitis. 

– Ar tokį dėmesį, kaip dabar, esate kada nors jautęs? - buvo paklaustas D.Adomaitis.

– Tai yra normalu tokiame darbe, kurį dirbu. Lietuvoje krepšinis yra numeris vienas, todėl stebėtis  juo nereikia.

– Po čempionato teko liudnesnėmis nuotaikomis bendrauti su žurnalistais. Ne pats maloniausias laikas?

– Čia yra mūsų darbo dalis .Nėra nė vieno darbo, kuris būtų tik pozityvus. Kiekviename yra neigiamų minčių, kaip ir mūsų: ir pergalės ir pralaimėjimai.

– Jūsų nuomone, ar ne per daug dėmesio gauta prieš kiekvienas rungtynes?

– Nėra didelės problemos. Atsiriboji nuo socialinių tinklų ir tiek. Tačiau žaidėjai yra kita karta, jie ten bendrauja ir reikia prisitaikyti. Ateina priešininkų komandos žurnalistai ir su jais reikia bendrauti. Tada sakoma, kad tai yra komandos trenerio ar asistento nuomonė. Trenerio darbas irgi yra apriboti kiek galima informaciją, sureaguoti tinkamai.

– Kokia buvo Arvydo Sabonio pozicija, kai kalbėjotės?

– Paprasčiausiai darbo analizė, kurį darėme visą vasarą. Kitas dalykas, įsipareigojimai ketveriems metams. Nebuvo lengva ir tai žinome. Rungtynių buvo ir blogų, tačiau pats rinktinės žaidimas ir žaidėjų atsidavimas buvo tai, ko aš ir norėjau.

– Ar yra įmanoma spėlioti, kas galėtų atstovauti rinktinei atrankoje?

– Yra daug informacijos iš skirtingų pusių dabar. Aš galiu bent jau džiaugtis, kad yra dialogas tarp FIBA ir Eurolygos. Kol kas planuojame atrankoje žaisti be NBA ir Eurolygos žaidėjų, bet viskas gali greitai pasikeisti. Kiekvieną dieną gali būti naujienų ir reikia leisti jiems tartis. Svarbu būtų dialogas. Gaila, kad kenčia krepšinis. Deja, NBA žaidėjų tikėtis nėra įmanoma.

Turime atidžiai žiūrėti į žaidėjus. Jie turi turėti poilsio, gerą pasiruošimą sezonui, išsispręsti problemas sveikatos. Daug kas turi problemų, vartoja nuskausminamuosius vaistus ir panašiai. Todėl reikia galvoti apie tai.

– O kaip su galutiniu žaidėjų sąrašu atrankai į pasaulio čempionatą?

– Nesinori detalizuoti. Jame yra daugiau nei 24 žaidėjai. Esame krepšinio šalis ir reikia visiems duoti šansą. Tikimės, kad bus jaunų žaidėjų. Greičiausiai į stovyklą bus pakviesta keturiolika. Prieš rungtynes Kosove, kai kurie žaidėjai dar turės rungtynes savo klubuose, todėl sudėtingiau. Bus taip, kad susirenki, koncentruotai, trumpai pasiruoši ir rungtyniauji. Bus daug niuansų

– Ar galima įsivaizduoti natūralizuotą krepšininką rungtyniaujantį Lietuvos rinktinėje?

– Aš esu prieš. Mes esame krepšinio šalis ir turi lietuviai čia žaisti, kurie yra išugdyti mūsų šalies. Lengviausias sprendimas naturalizuoti žaidėją. Aš esu prieš.

– Žaidėjai kalbėjo, kad rinktinėje atmosfera buvo gera. Malonu girdėti tai?

– Atmosfera rinktinėje visada buvo gera. Nebuvo problemų. Suvažiuoja motyvuoti žmonės, kurie pasirenka atstovavimą savo šaliai, o ne atostogas. Iš žaidėjų su kuriais dirbi išgirsti teigiamus atsiliepimus, būtų kiekvienam malonu. Tai yra darbo įvertinimas. Vadovaujuosi principu, kad pirmiausia turi pats kažką duoti. Kai duosi, tada ir pats užsitarnausi pasitikėjimą.

– Ar nebus pokyčių trenerių štabe?

– Kol kas ne. Dar turėsime vieną susitikimą su kolegomis ir kalbėsime apie ateities darbą. Reikia daug laiko skirti žaidėjų stebėjimui, kas kur rungtyniauja. Lietuvoje paprasta stebėti visus žaidėjus, o su tais kurie žaidžia užsienyje sudėtingiau. Reikia važiuoti pasikalbėti, prašyti klubų, kad juos išleistų. Reikia žmonių, reikia akių, o mano kolegos gerai viską daro.

– Ar rinktinėje jaučiasi žaidėjų statusas?

– Visi atvažiuoja su tikslu. Ir kiekvienas savo principus stengiasi nustumti į šoną ir palikti nuošalyje.

– Ar bandėte po čempionato spėlioti, kas būtų, jei žaistų krepšininkai, kurie negalėjo?

– Kas negalėjo, tas negalėjo. Nieko nebepakeisime. Luko nelemta trauma buvo didžiausias iššūkis ir netektis prieš čempionatą. Nes didelė dalis žaidimo buvo su juo. Buvo mažai laiko kažką keisti, jis buvo antras žmogus įžaidėjas. Labai trūko jo.

– Mindaugo Kuzminsko nuomone, dabartinėje žiniasklaidoje neturėtų keistis niekas. Viskas pasverta, pamatuota. Kitur kritika yra didesnė nei Lietuvoje. Kaip yra iš tikrųjų?

– Yra taip, kaip ir kiekvienoje sirtyje – versle ar politikoje. Žiniasklaida, jei yra bogai, tai ir parašo. Jei gerai – irgi. Man sunku vertinti, nes čempionato metu nebuvo galimybės skaityti. Kiek teko matyti ir peržvelgti, nemanau, kad kažkas yra blogai. Rašoma kaip yra. Pas mus, galbūt, tik reiktų daugiau išsamių analizių. Tai yra sunkoka padaryti, tačiau būtų žingsnis į priekį. Manau žaidėjai mielai prisidėtų ir duotų komentarų. 

– Kokia dabar paties veikla?

Stebiu rungtynes, kur žaidžia potenialūs kandidatai. Stebiu jų žaidimą, analizuoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.