EUROLYGA 2023

Rinktinių trenerius iš pareigų vertė ne vien blogi rezultatai, bet ir nauja FIBA tvarka

Po Europos čempionato kelios nacionalinės krepšinio federacijos suskubo ieškoti naujų rinktinių trenerių. Tačiau permainas labiau lėmė ne nepatenkinami rezultatai, o nauja FIBA varžybų sistema, dėl kurios krepšinio specialistams bus sudėtingiau suderinti darbą klubuose ir rinktinėse. Dėl to be trenerio liko net ir naujoji Europos čempionė Slovėnijos rinktinė.

Sergio Scariolo<br>AFP nuotr.
Sergio Scariolo<br>AFP nuotr.
Ainatas Bagatskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ainatas Bagatskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Scariolo stengiasi įkvėpti komandą, bet pripažįsta, kad ekipa jaučiasi šiek tiek sugniuždyta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Scariolo stengiasi įkvėpti komandą, bet pripažįsta, kad ekipa jaučiasi šiek tiek sugniuždyta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ainaras Bagatskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ainaras Bagatskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos rinktinės treneris S.Scariolo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos rinktinės treneris S.Scariolo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Bagatskis ramina aistras.<br>Indrė Pix nuotr.
A.Bagatskis ramina aistras.<br>Indrė Pix nuotr.
S.Scariolo turi daug rūpesčių.<br>AP nuotr.
S.Scariolo turi daug rūpesčių.<br>AP nuotr.
S.Scariolo stengiasi įkvėpti komandą, bet pripažįsta, kad ekipa jaučiasi šiek tiek sugniuždyta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Scariolo stengiasi įkvėpti komandą, bet pripažįsta, kad ekipa jaučiasi šiek tiek sugniuždyta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 22, 2017, 7:39 PM

Krepšinio vadovų parama

Lietuvos, Prancūzijos, Turkijos ir Kroatijos rinktinės laikomos vienomis stipriausių Europoje, bet šiame čempionate iš kovos dėl medalių pasitraukė labai anksti – jau aštuntfinalyje.

Vis dėlto Lietuvos, Prancūzijos ir Turkijos krepšinio vadovai nė negalvojo visą kaltę suversti treneriams. Juo labiau kad Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis ir Turkijos rinktinės treneris Ufukas Sarica dirbti pradėjo tik šiais metais, o Europos čempionatas jiems buvo pirmasis oficialus turnyras.

„Mūsų sirgaliai plojo net per pralaimėtas rungtynes su Ispanijos rinktine. Jie kalbėjo, kad didžiuojasi rinktine, o mes, Turkijos krepšinio federacija, galvojame, kad treneris ir visa komanda dirbo gerai, – sakė Turkijos krepšinio federacijos prezidentas Hidayetas Turkoglu. – Įsitikinome, kad nesuklydome paskirdami U.Saricą. Jis komandoje sukūrė puikią atmosferą ir yra vertas dirbti rinktinės vyriausiuoju treneriu“.

Itin greitai sureagavo Prancūzijos krepšinio federacija. Po „mėlynųjų“ pralaimėjimo Vokietijos komandai praėjus vos kelioms valandoms Prancūzijos krepšinio federacija paskelbė oficialų pranešimą, kad visiškai pasitiki treneriu Vincent‘u Collet ir neketina peržiūrėti iki 2020 metų galiosiančios sutarties. Nauja sutartis buvo pasirašyta pernai, bet V.Collet rinktinės treneriu dirba dar nuo 2009 metų.

Komandą perėmė padėjėjas

Aleksandaras Petrovičius į Kroatijos rinktinės vyriausiojo trenerio pareigas grįžo pernai, o su juo komanda iškovojo kelialapį į olimpines žaidynes. Tačiau Europos čempionato aštuntfinalyje kroatai patyrė žeminamą pralaimėjimą Rusijos rinktinei, ir A.Petrovičiaus likimas buvo aiškus.

„Pralaimėjimą Rusijos rinktinei neigiamai įvertino ir Kroatijos krepšinio federacija, ir pats treneris, todėl sutartis su juo nutraukiama“, – buvo parašyta žiniasklaidai išsiųstame Kroatijos krepšinio federacijos oficialiame pranešime.

A.Petrovičiaus įpėdinis buvo rastas labai greitai. Stambule dar nebuvo įteikti Europos pirmenybių medaliai, o Kroatijos krepšinio federacija rugsėjo 15 d. paskelbė, kad rinktinę treniruos Ivica Skelinas, kuris nuo 2011 metų dirbo rinktinės trenerio padėjėju.

Tarp kandidatų buvo minimos ir garsesnių specialistų pavardės, bet sprendimą labiausiai nulėmė tai, kad „Split“ klubo treneris I.Skelinas dirbo ir su Kroatijos rezervinės rinktinės žaidėjais, kurie rudenį turės atstovauti šaliai per pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Priverstinės permainos

Per Europos čempionatą net keturioms rinktinėms vadovavo krepšinio specialistai, NBA klubuose dirbantys trenerio padėjėjais. Tai – naujosios Europos čempionės Slovėnijos rinktinės treneris serbas Igoras Kokoškovas, Italijos rinktinės treneris Ettore Messina bei amerikiečiai Chrisas Flemingas (Vokietijos rinktinė) ir Joe Prunty (Didžiosios Britanijos rinktinė).

Rudenį per pasaulio čempionato atrankos rungtynes jie negalės atvykti į Europą, todėl šioms rinktinėms reikėjo naujų trenerių.

Greičiausiai šį klausimą išsprendė Italijos krepšinio federacija. Italai dar rugpjūčio pradžioje paskelbė, kad E.Messinos pradėtą darbą tęs buvęs ilgametis Italijos rinktinės krepšininkas Romeo Sacchetti, taip pat dirbantis Kremonos „Vanoli“ klube.

Ilgai nedelsė ir britai, rinktinę perdavę į Tony Garbelotto rankas. Šis specialistas praėjusius trejus metus treniravo Vietnamo rinktinę ir stipriausią šio šalies klubą „Saigon Heat“, o šiais metais sudarė sutartį ne tik su Didžiosios Britanijos krepšinio federacija, bet ir su „Glasgow Rocks“ klubu. Apie jo paskyrimą paskelbta prieš pat Europos čempionatą.

Įdomu, kad per Sandraugos žaidynes, vyksiančias 2018 metų pavasarį, T.Garbelotto treniruos Škotijos rinktinę ir su ja kovos prieš Anglijos rinktinę, kurios krepšininkai sudaro Didžiosios Britanijos rinktinės branduolį.

Vos pasibaigus Europos čempionatui Vokietijos krepšinio federacija paskelbė, kad šios šalies rinktinę treniruos buvęs ilgametis jos krepšininkas, 1993 metų Europos čempionas Henrikas Rodlis. Jis šiais metais buvo Ch.Flemingo padėjėjas, o anksčiau treniravo Vokietijos jaunimo rinktinę.

Slovėnų ir latvių galvosūkiai

Slovėnijos krepšinio federacijos vadovai neskuba, o labiausiai yra linkę priimti tarpinį sprendimą. Slovėnai norėtų, kad rinktinės vyriausiuoju treneriu liktų I.Kokoškovas, bet jis vadovautų tik per didžiuosius turnyrus (2019 metų pasaulio pirmenybes, 2020 metų olimpines žaidynes). Atrankos varžybose vyriausiojo pareigas eitų vienas iš trenerių, Europos čempionate dirbusių I.Kokoškovo padėjėju: Rado Trifunovičius, Aleksanderis Sekuličius arba Jaka Lakovičius.

Bent kol kas atrodo, kad nė vienas iš minimų trenerių tokiam variantui neprieštarauja.

Pasikeitęs FIBA varžybų tvarkaraštis veikiausiai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios su Latvijos rinktine atsisveikino Ainaras Bagatskis. Nuo 2010 metų nacionalinę komandą treniravęs A.Bagatskis iškart po Europos čempionato nuliūdino Latvijos sirgalius ir krepšinio federacijos vadovus paskelbdamas, kad nepratęs sutarties.

Šiuo metu A.Bagatskis netreniruoja jokio klubo, bet darbas rinktinėje derantis su stipriais klubais nėra privalumas. Nors buvęs ilgametis Latvijos rinktinės treneris šios priežasties atvirai neminėjo, aišku, jog priimant sprendimą ji buvo viena svarbiausių.

Latvijos krepšinio federacija naujo trenerio paskyrimo klausimą žada svarstyti rugsėjo 27 d. Pasak šalies krepšinio vadovų, bus svarstomos tiek Latvijos trenerių, tiek užsieniečių kandidatūros.

Naujų trenerių paieškos

Naujų trenerių šiuo metu ieško Juodkalnijos ir Izraelio krepšinio federacijos. Tiesa, šiose šalyse Europos pirmenybių rezultatai sukėlė visiškai priešingas emocijas.

Juodkalniečiai džiaugėsi pirmą kartą patekę į atkrintamąsias varžybas ir negalėjo pykti, kad istorinį rezultatą pasiekęs 70-metis rinktinės treneris Bogdanas Tanjevičius traukiasi iš begalę nervų ląstelių sudeginančių pareigų.

Beje, nors B.Tanjevičius paskelbė, kad daugiau nebedirbs treneriu, jis priėmė Italijos krepšinio federacijos kvietimą tapti šios šalies rinktinių direktoriumi.

Tuo tarpu Izraelio sirgaliai smarkiai nusivylė savo šalies rinktine, kuri žaisdama namie nesugebėjo iškovoti kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Ši nesėkmė reiškė rinktinės trenerio Erezo Edelsteino kadencijos pabaigą.

Kaip pagrindinis kandidatas tapti naujuoju rinktinės treneriu minimas buvęs legendinis krepšininkas Odedas Katashas, kurio treniruojama Izraelio jaunimo rinktinė šiais metais tapo Europos 20-mečių vicečempione. Taip pat neatmetama tikimybė, kad rinktinės vyriausiuoju treneriu pirmą kartą taps apie ją nuolat besisukiojantis Pini Gershonas. Jis šių metų Europos čempionate ėjo Izraelio rinktinės vyriausiojo vadybininko pareigas.

Izraelio krepšinio federacija pažadėjo naujo trenerio pavardę paskelbti iki spalio vidurio.

Graikiška rokiruotė

Vos pasibaigus Europos čempionatui rokiruotę atliko Graikijos krepšinio federacija – rinktinei vadovavę vyriausiasis treneris Kostas Missas ir jo padėjėjas Thanasis Skourtopoulos pasikeitė vietomis. Th.Skourtopoulos buvo paskirtas vyriausiuoju treneriu, o K.Missas nuo šiol eis neįprastas techninio patarėjo pareigas.

Th.Skourtopoulos rinktinės trenerio padėjėju dirbo ir anksčiau – nuo 2014 metų, o šiais metais jis tapo ir Graikijos pirmosios lygos debiutanto Larisos „Faros“ klubo treneriu.

Dėl trenerių – jokių klausimų

Po Europos čempionato jokių klausimų nekilo ir nekyla dėl Serbijos rinktinės trenerio Aleksandaro Džordževičiaus ir Ispanijos rinktinės trenerio Sergio Scariolo.

Medalius iškovojusių Serbijos ir Ispanijos rinktinių rezultatai galbūt nebuvo optimalūs, bet dėl „objektyvių trukdžių“ (daugybė atsisakymų ir traumų) A.Džordževičiui ir S.Scariolo priekaištavo nebent labiausiai užsispyrę kritikai.

Rusijos rinktinės treneris Sergejus Bazarevičius ketino po Europos čempionato palikti pareigas ir visas jėgas skirti darbui „Trabzonspor“ klube. Tačiau komandai pranokus drąsiausius lūkesčius ir žemyno pirmenybėse užėmus ketvirtąją vietą, Rusijos krepšinio federacijos vadovas Andrejus Kirilenka nesunkiai įkalbėjo S.Bazarevičių pakeisti planus.

„Nekalbėjome apie konkrečias sutarties detales, bet išgirdau tai, kas svarbiausia – S.Bazarevičius nori tęsti darbą, – šią savaitę tvirtino A.Kirilenka. – Tiesą sakant, net neabejojau, kad po tokio sėkmingo turnyro jis norės likti“.

Lenkai treneriu pasitiki

Kad nebus jokių permainų, iškart paskelbė dar kelios nacionalinės federacijos. Ukrainos rinktinę toliau treniruos Jevgenas Murzinas, Vengrijos – Stojanas Ivkovičius, Suomijos – Henrikas Dettmannas, Lenkijos – amerikietis Mike‘as Tayloras (beje, Vengrijos ir Lenkijos rinktinės pasaulio čempionato atrankoje bus Lietuvos krepšininkų varžovės).

Ukrainos, Vengrijos ir Suomijos rinktinės pateko į Europos čempionato atkrintamąsias varžybas, tad šių šalių krepšinio vadovams net nebuvo ko svarstyti.

Tuo tarpu Lenkijos krepšinio federacija sutartį su M.Tayloru pratęsė prieš pat Europos čempionatą. Ir nors rezultatas buvo daug prastesnis, negu laukta (lenkai iškrito pirmajame etape), šalies krepšinio vadovai teigė treneriu nenusivylę.

„Rezultatą vertinu neigiamai, – sakė Lenkijos krepšinio federacijos prezidentas Grzegorzas Bachanskis. – Tikslo nepasiekėme. Tačiau kūrimo procesas vyksta. Lengva sakyti: pakeiskime trenerį ir pradėkime viską iš pradžių. Treneris M.Tayloras padėjo tvirtus pamatus, todėl dabar reikia tęsti darbą. Nenorime daryti skubotų išvadų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.