EUROLYGA 2023

Mindaugas Balčiūnas apie FIBA ir Eurolygos karą: „Ožio pozicija niekur neveda"

Europos krepšinyje karštis vėl pasiekė sunkiai pakeliamas aukštumas. Nesutarimų sukiršintos FIBA ir Eurolyga ir toliau nenori viena kitai nusileisti, o galutinius taškus horizonte įžvelgti sunku.

 Europos krepšinyje sumaištis, o išeičių dar nematyti<br> Lrytas.lt koliažas
 Europos krepšinyje sumaištis, o išeičių dar nematyti<br> Lrytas.lt koliažas
"Žalgiriui" taip pat tektų dalį žaidėjų išleisti į rinktinę<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiriui" taip pat tektų dalį žaidėjų išleisti į rinktinę<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tomas Zmitrevičius

Sep 23, 2017, 1:37 PM

Eurolyga buvo pateikusi savo pasiūlymą, kaip galima išvengti rinktinių bei klubų krepšinio sezono susikirtimo, tačiau FIBA į visa tai sureagavo šaltu veidu – išdėstė poziciją, kad viskas daug paprasčiau susitvarkytų, jei Eurolyga pati pakoreguotų savo tvarkaraštį.

Į FIBA pusę išreikšdamos palaikymą jau stojo šešios Europos krepšinio elito šalys: Graikija, Italija, Ispanija, Rusija, Turkija, Vokietija. Jos pasirašė daugiašalį pareiškimą, kuriuo siekia pakeitimų Eurolygos tvarkaraštyje.

Pagal dabartinį Eurolygos tvarkaraštį, pajėgiausioje žemyno lygoje vyks sužaisti du turai tomis dienomis, kai numatytos atrankos rungtynės. 

Atrodo, jog pakeitimas būtų vienas paprasčiausių būdų išspręsti nesutarimus, tačiau tokiu atveju Eurolygai galimai tektų prailginti reguliarųjį sezoną.

Yra dar viena išeitis – išsisukti dvejomis rungtynėmis per vieną savaitę, tačiau tokių dvigubų turų Eurolygoje jau dabar yra numatyti penki, o dėl rinktinių langų pridėjus dar du, iš viso susidarytų net septyni.

Akivaizdu, jog tai yra įmanoma, bet jau praėjusį sezoną buvo skundų dėl varginančių dvigubų turų, kuomet komandoms reikėjo žaisti sunkias rungtynes ir daug keliauti.

Panašu, kad galutinio taško visoje istorijoje dar teks palaukti, mat Eurolyga ir patys klubai turi svarių priežasčių nesutikti: arenos yra rezervuotos, bilietai parduoti, skrydžiai užsakyti.

Su tuo sutinka ir lrytas.lt kalbintas buvęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, gerai pažįstantis Europos krepšinio virtuvę iš vidaus, 

„Jei yra rinktinės rungtynės, tai akivaizdu, kad iš klubo išvažiuojama ne visai trumpam laikotarpiui. O kur dar traumų rizika, išsimušimas iš įprasto varžybų proceso. Kiekvienos rungtynės Eurolygoje dabar yra nemaži finansai. Juk visos rungtynės tampa aukso vertės, kai pažvelgi į dabartinę sistemą. Geras rezultatas lemia ne tik vietą atkrintamosiose, tačiau ir komandos finansus bei perspektyvas“, – sakė jis apie priežastis, kodėl rinktinių langai gali būti nepalankūs klubams.

Anot M.Balčiūno, situacija, kai vis dar abejojama dėl rinktinių langų yra natūrali, kadangi klubai žaidėjams moka pinigus ir laukia iš jų rezultatų, o traumos atveju, praradusi žaidėją sezono viduryje, komanda patirtų nemenkų nuostolių.

„Klubuose žaidėjai tobulėja ir visapusiškai atsiskleidžia, o į rinktines važiuoja atstovauti savo šaliai, atlikti kilnios misijos. Bet juk gyvenimui užsidirba iš klubų. Reikia tai pripažinti“, – teigė jis.

Nors į FIBA pusę stojo šešių valstybių federacijos, buvusio LKF generalinio sekretoriaus nuomone, pats geriausias būdas viską išspręsti yra susėsti prie bendro stalo ir imtis bendrų veiksmų.

„Ožio pozicija niekur neveda. Čia kaip toje istorijoje, kur laivas skęsta, o kapitonas galvoja, kad jis dar plauks. FIBA irgi nėra šventa. Kartais atrodo, kad ji klevo lapu bando uždengti dramblį.

 

Pavyzdžiui, dabartinis Europos čempionatas. Bandoma paneigti akivaizdžius faktus, kuriuos mato pasaulis – žiūrovų lankomumą ir panašiai. Į tai pažvelgus panašu, kad viskas valdoma apgaulės principu. 

Į priekį galima eiti tik tuomet, kai įvertini ir pripažįsti savo klaidas, pamąstai, priimi sprendimus. Privaloma susėsti ir sukurti bendrą organizaciją, kuri vėliau dalintųsi gaunamas pajamas. Apjungiant rinktinių ir klubų reikalus būtų laimėta. Vėliau kažkokiomis proporcijomis galėtų būti dalijamasi gaunama nauda. Tai būtų tarsi investicinis planas su grąža",  – nesibaigiančio karo aktualijas aptarė jis. 

Laiko spręsti nesutarimams lieka vis mažiau. Pagal FIBA tvarkaraštį rinktinės į kovą stos jau lapkričio 23 ir 26 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.