EUROLYGA 2023

Buvęs „Žalgirio“ prezidentas kartu su FIBA smogė Eurolygai ir Kauno klubui

Nė vienos kariaujančios pusės pastaruoju metu nepalaikiusi Lietuvos krepšinio federacija galiausiai apsisprendė – jai priimtinesni FIBA argumentai, o Eurolygai skelbiamas savotiškas užkulisinis karas. Arvydo Sabonio vadovaujama mūsų šalies krepšinio federacija buvo tarp kitų devynių valstybių Federacijų, kurių atstovai ketvirtadienį FIBA būstinėje susirinkę aptarė situacija su 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atranka ir Eurolygos nenoru bendradarbiauti.

Lietuvos rinktinės treniruotė. Arvydas Sabonis.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinės treniruotė. Arvydas Sabonis.<br>G.Šiupario nuotr.
2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Tel Avivas. Lietuva - Ukraina 94:62.  Arvydas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Tel Avivas. Lietuva - Ukraina 94:62. Arvydas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
Kontrolinės rungtynės Lietuva - Ispandija 84:62. Šiaulių arena. Arvydas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
Kontrolinės rungtynės Lietuva - Ispandija 84:62. Šiaulių arena. Arvydas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
Kontrolinės rungtynės Lietuva - Ispandija 84:62. Šiaulių arena. Arvydas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
Kontrolinės rungtynės Lietuva - Ispandija 84:62. Šiaulių arena. Arvydas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2017, 7:01 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 11:44 AM

Pasikalbėti ir aiškias gaires sudėlioti su FIBA generalinius sekretoriumi Patricku Baumannu panoro devynių šalių krepšinio federacijų atstovai – visų jų klubinės ekipos varžosi Eurolygos turnyre.

Lietuvos, Vokietijos, Graikijos, Izraelio, Italijos, Rusijos, Serbijos, Ispanijos ir Turkijos federacijų delegatai pasmerkė Eurolygos atsisakymą pakeisti savo tvarkaraštį dėl būsimų atrankos „langų“ į planetos pirmenybes . Jie po posėdžio išplatino 6 punktų pareiškimą, kuriame kalbama apie Eurolygos bandymą žlugdyti Europos krepšinį.

„Mes smerkiame Eurolygos atsisakymą perkelti jos varžybų du turus į kitą datą. Laikome tai komerciniais principais paremta ataka prieš nacionalines rinktines, kas gali apsunkinti jų galimybes patekti į pasaulio čempionatą arba olimpines žaidynes. Nacionalinės rinktinės turėtų išlikti svarbiausia varomąja jėga pasaulyje“, – rašome išplatintame pranešime.

Lietuvai Eurolygos turnyre atstovauja Kauno „Žalgirio“ komanda, kuri savo sudėtyje turi tris rinktinės narius: Paulių Jankūną, Artūrą Milaknį ir Edgarą Ulanovą. Bei du kandidatus: Antaną Kavaliauską ir Martyną Sajų. A.Sabonis iki 2011 metų buvo Kauno „Žalgirio“ prezidentu ir palaikė daugeliu klausimų Eurolygą. Tačiau šįkart LKF prezidentui tenka suktis prieš savo klubą ir prioritetu laikyti nacionalinę komandą.

Be to, po pareiškimu pasirašę federacijų delegatai konstatavo, kad nepalaiko Eurolygos pozicijos. Visi šeši pareiškimo punktai.

1. Krepšinio šeima turi išlikti vieninga ir solidariai dirbti vardan vieningo tikslo – populiarinti krepšinį.

2. Klubai ir nacionalinės rinktinės gali kartu egzistuoti visus metus. Taip buvo iki 2003 metų krepšinyje ir yra normali praktika kitose sporto šakose.

3. Mes smerkiame Eurolygos atsisakymą perkelti du turus į kitą datą. Laikome tai komerciniais principais paremta ataka prieš nacionalines rinktines, kas gali apsunkinti jų galimybes patekti į Pasaulio taurės varžybas arba olimpines žaidynes. Nacionalinės rinktinės turėtų išlikti svarbiausiais krepšinio lokomotyvais pasaulyje

4. Mes pripažįstame Eurolygos pasirašytą pritarimą Europos komisijai, kad klubas nepažeis taisyklių, jei neišleis tam tikrus žaidėjus sezono metu žaisti FIBA organizuojamuose turnyruose. Raginame Eurolygą gerbti savo pasižadėjimą, pasirašytą 2016 metų lapkritį, pataisant tvarkaraštį taip, kad sąlygos žaidėjų išvykimui į rinktines taptų palankios. Mes primename klubams, kurie varžosi nacionaliniuose čempionatuose, kad jie turi ne tik teises, bet ir pareigas.

5. Mes smerkiame bet kokį tiesioginį ar netiesioginį klubų spaudimą žaidėjams.

6. Mes ir toliau sieksime sukurti palankiausias sąlygas nacionalinių rinktinių žaidėjams.

Pastarąjį mėnesį FIBA siuntė ne vieną pasiūlymą Eurolygai, kokios galėtų būti tvarkaraščio korekcijos, kurios leistų Eurolygos žaidėjams sezono metu išvykti į rinktinių stovyklas. Vis tik Eurolyga visus pasiūlymus atmetė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.