EUROLYGA 2023

127 dienos krepšinio klube: Antano Guogos kalbos ir darbai

Niekas neabejojo, jog Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo valdymą perėmusio Antano Guogos grįžimas į pirmąsias šalies krepšinio eiles tikrai nebus tylus. Tačiau nedidele staigmena tapo itin greitas šio žygio finišas.

 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Guoga ir R.Šimašius.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Guoga ir R.Šimašius.<br> T.Bauro nuotr.
 D.Gudelis ir L.Kleiza.<br> T.Bauro nuotr.
 D.Gudelis ir L.Kleiza.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Gudaitis persikėlė į Milano ekipą.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Gudaitis persikėlė į Milano ekipą.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 „Lietuvos ryto“ arena.<br> M.Kulbio nuotr.
 „Lietuvos ryto“ arena.<br> M.Kulbio nuotr.
 R.Kurtinaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Kurtinaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Guoga palieka sostinės klubą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2017-10-24 17:22

Birželį didžiausiu klubo dalininku tapusio europarlamentaro veikla „Lietuvos ryte“ truko iki šio antradienio, kai jis oficialiai pranešė savo dalį parduodantis klubo direktoriui ir kitam dalininkui Dariui Gudeliui. 

A.Guoga vasarą naujo sostinės klubo savininko vaidmens ėmėsi su plačia, politinių kampanijų metu ištobulinta šypsena bei į kairę ir į dešinę dalinamais pažadais. 

Po kiekvieno naujo pareiškimo ir įrašo socialiniuose tinkluose kilo vis didesnis šurmulys ir spėliojimas, kur veda verslininko viešųjų ryšių kryptis, kurią Vilniaus komandos treneris Rimas Kurtinaitis iškart pavadino „svaigimu“.

Apie klubo tikslus 

A.Guoga klubo sirgalius pradėjo stebinti dar tą pačią dieną, kai tik iš buvusių savininkų oficialiai perėmė „Lietuvos ryto“ valdymą. 

Naujasis klubo prezidentas vešai nustatė artėjančio sezono tikslą R.Kurtinaičiui – „Lietuvos rytas“ turi laimėti šalies pirmenybes. 

„Mūsų siekis aiškus – jau kitą sezoną tapti Lietuvos krepšinio lygos čempionais“, – rėžė A.Guoga. 

Pats R.Kurtinaits į tokias kalbas reagavo ramiai ir, kaip yra įpratęs, su ironiška šypsena: „Galime daug ką prisvaigti“ , –  atsakė jis. 

Lyg to būtų maža, A.Guoga užsiminė ir apie siekį „Lietuvos rytą“ netolimoje ateityje matyti Eurolygos turnyre. 

„Turime savo namų darbus. Iš pradžių turime parodyti pilną areną, stabilų biudžetą bei veiklą, o  tada bandysime atidaryti Eurolygos duris. Jeigu jie neįsileis, lįsime per kaminą“, – lkl.lt kalbėjo A.Guoga. 

Visgi praėjus mėnesiui po sezono pradžios, net ir LKL finalas atrodo tikslas, dėl kurio vilniečiams teks smarkiai pakovoti. 

Apie skolas ir paramą 

Tapęs klubo savininku, A.Guoga dar tą pačią dieną apsilankė LRT laidoje „Dėmesio centre“ ir prakalbo apie opiausią klausimą – klubo skolas. Tada jos siekė šiek tiek daugiau nei 3 mln. eurų.

„Įsipareigoju, kad klubas padengs visas skolas“, – paklaustas apie įsiskolinimus, birželį teigė A.Guoga. 

Tiesa, verslininkas ilgą laiką vengė atsakyti, kiek konkrečiai asmeninių lėšų investuos į klubą. 

„Dėl tolimesnių investicijų tikslių skaičių dar nežinome, tačiau mano parama klubui gali siekti ir milijoną eurų“, – lkl.lt tvirtino jis. 

Tik po kelių mėnesių paaiškėjo, kad A.Guoga perėmęs klubą jam įsipareigojo suteikti 850 tūkst. eurų paskolą.

Prieš palikdamas „Lietuvos rytą“ europarlamentaras buvo spėjęs pervesti trečdalį šios sumos, kurią nurašė kaip paramą. 

Pats A.Guoga savo indėlį skaičiavo kiek kitaip: „Be asmeninių lėšų, jau paskolintų klubui, pritraukiau tokį rėmėją kaip „NEM“. Mano įnašai ir rėmėjo suteikta parama jau sudaro arti milijono eurų.“ 

Šiuo metu, „Lietuvos ryto“ areną išpirkus „Norvelitai“, klubo skola siekia kiek daugiau nei milijoną eurų.

Apie areną 

Būtent „Lietuvos ryto“ arenos klausimas A.Guogai perėmus klubą tapo vienu įdomiausių – birželio mėnesį dėl klubo skolų salė buvo areštuota. 

Iš pradžių A.Guogos vizija buvo šią problemą spręsti areną išperkant vienai klubo dalininkių Vilnaus miesto savivaldybei. 

„Nebūtų gerai, jei arena būtų parduota privačiam verslui, o paskui klubas ką nuomotų. Visa tai neatrodytų gerai visuomenės akyse“, – interviu 15min.lt aiškino jis. 

Netrukus areną už 1,8 mln. eurų nupirko privati bendrovė „Norvelita“, kuri taip pat turi savo dalį viešojoje įstaigoje „KK Statyba“, valdančioje „Lietuvos ryto” krepšinio klubą.  

Tokiu būdu smarkiai sumažėjo klubo skolos, nes apie 900 tūkst. eurų iš sandorio teko “Norfai”, kuri buvo laidavusi už klubo bankinę paskolą. 

„Norvelita“ įsipareigojo leisti „Lietuvos ryto“ klubui naudotis arena trejus metus, su galimybe statinį atpirkti už 2,2 mln. eurų.

Po to A.Guoga apie „Lietuvos ryto“ areną užsiminė ir kitame kontekste, kai pareiškė, jog naikins joje esančią VIP ložę. 

„Vienas iš pirmų darbų toje arenoje bus panaikinti VIP ložę. Neturi būti tokios uždaros ložės. Vietoj to geriau atvežti vaikų iš ligoninių.

Mes turime sėdėti kartu su kitais žmonėmis. Jei negalime sėdėti su žmonėmis, tai tada ir ložių nereikia“, –  planus dėstė jis. 

Šis sumanymas kol kas nevirto realybe – tiek „Lietuvos ryto“, tiek „Siemens“ arenos ložėse įprastai įsitaiso ne vaikai, o D.Gudelis, L.Kleiza, bei kiti klubo vadovai. 

Tuo tarpu pats A.Guoga pastaruosius mėnesius apskritai leidžia toli nuo Lietuvos. 

Apie žinomus veidus klube 

Dar vienas sirgalių viltis sužadinęs A.Guogos sumanymas buvo į klubo valdymą įtraukti kuo daugiau žinomų žmonių. 

„Vos tik sužinojus apie pasikeitimus, su manimi susisiekė buvęs „Lietuvos ryto“ žaidėjas Arvydas Macijauskas, kuris pasirengęs padėti. Reikia į klubą sugrąžinti žmones, kurie myli krepšinį.  

Dar vienas žingsnis yra pritraukti L.Kleizą ir visus tuos krepšinio žmones, kurie gyvena Vilniuje, kurie turi patirties, kurie galėtų būti kad ir šalia klubo“, – pasakojo verslininkas. 

Jis taip pat užsiminė, jog vienas iš „Lietuvos rytą“ gaivinsiančių žmonių galėtų būti NBA rungtyniaujantis Jonas Valančiūnas. 

„Aš tikiuosi, kad jis tikrai prisidės. Esame su juo seniai pažįstami ir su Jonu kalbėsimės. Tų kontaktų dėl tam tikrų krepšinio situacijų su juo buvo ir anksčiau.  

Apie Vilniaus komandos reikalus dar su juo nesikalbėjome, tačiau, manau, J.Valančiūnas pasijungs ir sukursime labai gerą struktūrą“, – kalbėjo A.Guoga. 

Po šio pareiškimo praėjus keliems mėnesiams, J.Valančiūnas tikino kol kas apie tokius dalykus nė negalvojantis, o A.Macijauskas į klubo veiklą taip pat neįsiliejo. 

Tačiau į A.Guogos kvietimą atsakė L.Kleiza, kuris kartu su R.Kurtinaičiu vasarą ėmėsi formuoti komandą. L.Kleiza oficialiai užima klubo direktoriaus sportui pareigas ir yra vienas dalininkų. 

Apie žaidėjų išlaikymą 

Nors A.Guoga į komandos sporto reikalus, kaip ir žadėjo, nesikišo, per kelis mėnesius visgi spėjo pasireikšti ir šiuo klausimu. 

Pirmiausia, vasaros viduryje jis kreipėsi į dabar jau buvusį „Lietuvos ryto“ legionierių Drew Gordoną, kurį klubas norėjo išsaugoti po puikaus pasirodymo praėjusiame sezone. 

„Lik Vilniuje. Bus labai smagu!“, – krepšininkui žinutę siuntė socialiniame tinkle siuntė A.Guoga, nors tada jau senokai buvo aišku, jog legionierius tikrai negrįš. 

Prabėgu savaitei buvo oficialiai paskelbta apie D.Gordono parašą po sutartimi su Sankt Peterburgo „Zenit“.

A.Guogos dėmesio sulaukė ir kitas dabar jau buvęs „Lietuvos ryto” aukštaūgis Artūras Gudaitis. 

Jį savo gretose norėjo matyti ne vienas Europos klubas. A.Guoga nutarė savo poziciją dėl A.Gudaičio ateities išreikšti „Facebook“.

„Visiems aišku, kad Vilnius turi geriausią Lietuvos krepšininką. Mūsų nedomina bet kokie pinigai, – teigė A.Guoga. – Mus domina geriausi mūsų išugdyti talentai. Profesionalūs, aistringi, užsidegę. Toks yra Artūras Gudaitis. 

Šiandien ir kartu su „Lietuvos ryto“ krepšinio klubu jis turi visus šansus pasiruošti įspūdingam NBA startui jau po vienerių metų.

Mes stipriname trenerių korpusą, stipriname klubo vadybą, turime geriausią Lietuvos trenerį Kurtį. Mes dirbame, kad atmosfera klube būtų vieninga, darbinga ir pakili. Ir visi kartu padarysim, kad mūsų arena visada būtų pilna! Judam!”.

Kiek vėliau, A.Gudaičiui kelis kartus prabilus apie norą palikti Vilnių ir Milano „Olimpia“ klubui pasiūlius išpirką, aukštaūgis jau sėdėjo lėktuve į Italiją.

Apie bendražygius 

A.Guogai atėjus į „Lietuvos rytą“, visuomenė netruko prisiminti jo santykių su kitais klubo vadovais. 

Į akiratį grįžo tiek aštrūs europarlamentaro žodždžiai apie buvusį bendrapartietį Remigijų Šimašių, tiek senas vaizdo įrašas, kuriame L.Kleiza juokdamasis A.Guogą vadina svarbiausiu žmogumi Lietuvos krepšinyje. 

Visgi viešojoje erdvėje klubo dalininkai apie vieni kitus kalbėjo tik gražiausiais žodžiais. 

„Turime puikų merą, jis kasdien domisi klubo veikla ir nuveiktais darbais. Mūsų santykius galėčiau apibūdinti vienu žodžiu – puikūs“, – tikino A.Guoga. 

Paklaustas, ar klube susirinkus įtakingiems asmenims nebus tarpusavio nesutarimų, jis papurtė galvą. 

„Turėjau daug patirties politikoje, derinsime visus veiksmus su D.Gudeliu ir meru“, – užtikrino A.Guoga. 

Šį rudenį „Lietuvos rytui“ paskelbus apie paramos sutartį su „MG Baltic“, klubo prezidentas visas „draugystes“ pamiršo. 

„Paskelbiama, kad “MG Baltic“ imasi svarbaus vaidmens klube, kuriame didžiausią svorį turi savivaldybė, vadovaujama iš galimos korupcijos bylos besivaduojančių liberalų.  

Vietos interpretacijoms daug. Kam tai naudinga?“, – tarsi pirštu rodydamas į miesto merą, Liberalų sąjūdžiui vadovavusį R.Šimašių klausė A.Guoga. 

Jis taip pat kategoriškai pareiškė laukiantis D.Gudelio atsistatydinimo, tačiau tarp dalininkų užtarimo nesulaukė. 

Apie pasitraukimą 

„Lietuvos ryte“ kilus audrai, A.Guoga ne tik pats mėtėsi kaltinimais, bet ir sulaukė kitų dalininkų atsako. 

„Yra klubo prezidentas, yra direktorius, ir panašu, kad klubo prezidentas šiuo metu visiškai nevaldo situacijos“, – aštrių žodžių nevengė R.Šimašius. 

Miesto meras pridūrė, jog klubo prezidento pasisakymai jam primena „politinį šou“. 

Šįkart A.Guoga ir vėl neliko skolingas. 

„Jau paskolinęs ir pritraukęs tokią sumą, kurią žadėjau, turėdamas reikšmingai mažesnes teises ir įtaką ir nesikratydamas atsakomybės viešai esu apkaltinamas įsipareigojimų nevykdymu. Ar kažkas juokauja? Apie ką mes kalbame?“, „Facebook“ rašė verslininkas ir politikas. 

Po mažiau nei dviejų savaičių išaiškėjus, jog A.Guoga jau pardavė savo dalį D.Gudeliui, abiejų pusių tonas pasikeitė. 

„Kartu su Dariumi padėtį stabilizavome, sumokėjome didžiąją dalį skolų ir svarbiausia – sugrąžinome į arenas sirgalius“, – oficialiame klubo pranešime apie dalininkų pasikeitimą cituojamas A.Guoga. 

Panašūs buvo ir D.Gudelio žodžiai: „Antanas buvo vienas pagrindinių žmonių išgelbėjusių klubą ir padėjusių jam visapusiškai atsitiesti. Tikimės, kad Antanas ir toliau savo žiniomis, ryšiais ir asmeniškai prisidės prie „Lietuvos ryto“ klubo augimo“. 

Apie gelbėtojo vaidmenį 

127 dienos – lygiai tiek laiko A.Guoga oficialiai buvo vienas „Lietuvos ryto“ savininkų.  

Į klubą jis atėjo taip pat staigiai, kaip ir pasitraukė, o trumpa jo kampanija šiam verslininkui nebuvo neįprasta praktika. 

Dar vasarą A.Guoga buvo ne kartą priverstas prisiminti savo buvusias patirtis – Vilniaus „Sakalų“ ir „Prienų“ ekipas, kurių istorijos baigėsi ne itin sėkmingai. 

„Aš skyriau šioms komandoms finansinę paramą, tačiau jokių vadybos klausimų nesprendžiau. Tuo tarpu dabar su irklavimu (A.Guoga yra Lietuvos irklavimo federacijos viceprezidentas, – Red.) turiu visą spektrą veiklos ir rezultatai yra akivaizdūs. Pamatysite, ir Vilniuje krepšinio rezultatai bus akivaizdūs ir geri“, – perėmęs krepšinio klubą kalbėjo jis. 

Į tiesioginius klausimus, kiek planuoja užsilikti Vilniaus klube, verslininkas atsakė atsargiai. 

„Aš laisvas žmogus ir mano įsipareigojimas yra sutvarkyti situaciją. Bet jeigu Vilniuje jausiuosi gerai, čia liksiu ilgai“, – susitikime su „Lietuvos ryto“ sirgaliais svarstė A.Guoga. 

Jo pasisakymas, kaip ir daugelis kitų, baigtas optimistine, dabar šypseną keliančia gaida: „Galbūt mes čia bendrausime ir po 20 metų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.