EUROLYGA 2023

Į Lietuvos rinktinę kviečiamas naujokas: „Į sąrašą įtrauktas, bet man dar niekas nepaskambino“

Vijurku iš Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) į elitinę LKL, o jau iš ten – į Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjų gretas. Toks palygint trumpas „Šiaulių“ ekipos žaidėjo 20-mečio 213 cm ūgio Lauryno Biručio kelias į išsipildžiusią svajonę – atstovauti nacionalinei vyrų krepšinio ekipai. „Smagu, kad įvertino“, – teigė savo pavardę tarp kviečiamų komandos narių išgirdęs L.Birutis.

 Laurynas Birutis pakviestas į Lietuvos krepšinio rinktinę<br> G.Šiupario nuotr.
 Laurynas Birutis pakviestas į Lietuvos krepšinio rinktinę<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-08 09:07

Antradienį Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Dainius Adomaitis paskelbė susiaurintą krepšininkų sąrašą, kurie kviečiami po kelių savaičių pradėti treniruotes ir žaisti 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atrankojs akistatose su Kosovu ir Lenkija. Be šių rinktinių vienoje grupėje su lietuviais dar žaidžia ir Vengrija.

Trejus metus NKL žaidęs ir pastaruoju metu septynmyliais žingsniais tobulėjęs L.Birutis slapčia tikėjosi kvietimo į LKL. Pastarąjį sezoną antrame pagal pajėgumą NKL čempionate aukštaūgis vidutiniškai pelnė po 17,4 taško, atsikovojo po 9 kamuolius, blokavo po 2 metimus ir atliko po 1,4 rezultatyvaus perdavimo.

Daugelio amžiaus grupių Lietuvos rinktinėms atstovavęs L.Birutis krito į akį Prienų-Birštono „Vytauto“ ekipos treneriui Virginijui Šeškui, kuris baigiantis praėjusiam sezonui pasikvietė krepšininką į savo sudėtį, o jau vasaros pabaigoje dar tuomet 19-metis L.Birutis sukirto rankomis su „Šiaulių“ komanda.

„Buvo treji metai NKL ir geras paskutinysis sezonas. Po to LKL, o dabar jau ir rinktinė. Tiesiog dirbu savo darbą, o karjeros kreivė savaime kyla. Yra ta labai tolima svajonė dėl NBA, bet esu realistas. Kažkada buvo labai toli ir svajonė apie nacionalinę komandą“, – teigė jaunasis „Šiaulių“ aukštaūgis.

Rugpjūčio pabaigoje savo 20-ąjį gimtadienį atšventęs vienas iš šiauliečių ekipos lyderių sulaukė netikėtos dovanos po kelių mėnesių – L.Biručiu susidomėjo ir nacionalinės komandos strategas Dainius Adomaitis.

„Tiesą pasakius, net nežinau, kaip ir kas. Su manimi treneris dar nebuvo susisiekęs. Įtraukė į sąrašą ir tiek. Bet dar neskambino. Dabar bus smagu nuvykti į rinktinės treniruočių stovyklą, pabūti su vienais iš geriausių šalies krepšininkų“, – tikino patirties rinktinių stovyklose nestokojantis šiaulietis.

R.Birutis jau nuo šešiolikos metų kviečiamas į įvairių amžiaus grupių rinktines, o jį tose ekipose treniravo Robertas Giedraitis, Saulius Štombergas, Tomas Masiulis ir Marius Kiltinavičius.

Per trejus pastaruosius sezonus jaunasis žaidėjas tapo savo amžiaus grupėse ir Europos vicečempionu, ir trečiosios vietos savininku.

„Su Dainiumi Adomaičiu mes taip pat esame šiek tiek pažįstami. Kai atstovavau „Lietuvos ryto“ jaunimo komandai, tuomet ją į Eurolygos atrankos kovas Kaune vedė būtent D.Adomaitis. Todėl man nebus netikėta spausti ranką treneriui“, – tikino L.Birutis.

– Nėra tam tikro apmaudo, kad į Lietuvos rinktinę kviečiamas esate susidarius tam tikrai situacijai FIBA virtuvėje, kai ši nesutaria su Eurolyga, o pastaroji sudaro prielaidas neleisti geriausių krepšininkų į pasaulio krepšinio čempionato atrankos kovas?, – lrytas.lt paklausė L.Biručio.

– Kokios bebūtų varžybos, kas beatvyktų į rinktinę, tikrai malonu, kai esi kviečiamas į pagrindinę šalies komandą. Tas karas tarp organizacijų šiuo atveju nesumenkina noro prisidėti prie rinktinės žaidimo.

– Į ekipa kviečiami 15 žaidėjų, kurie lapkričio 24-ąją Kosove sužais su šios šalies ekipa, o jau po kelių dienų Klaipėdoje – su Lenkija. Esate rinktinės naujokas – nebaisu? Kas jums D.Adomaičio komandoje iš žaidėjų bus autoritetu?

– Galvoju, kad autoritetu visada būna vyriausi ekipos žaidėjai. Šiuo atveju, mano galva, visų mūsų autoritetu bus rinktinės senbuvis Kšištofas Lavrinovičius. Pažįstu dar kelis krepšininkus iš kitų komandų. Manau, kad rinktinėje man tikrai nebus labai sunku save atrasti.

– Patirties rinktinių stovyklose jums netrūksta. Kaip manote, yra skirtumas tarp vyrų ir jaunimo komandų treniruočių, pasirengimo kovoms?

– Galvoju, kad labai didelio skirtumo tikrai nėra – nebus kažko visiškai naujo, to, ko nebuvo jaunimo komandose. Žinoma, kiekvienas treneris turi savo sistemą, teks prie jos prisitaikyti. Tačiau tai ir yra didžiausias skirtumas – trenerių braižas.

– Sakėte, kad D.Adomaitis jau jus treniravo. Ką galėtumėte pasakyti apie dabartinį Lietuvos ekipos strategą?

– Tai buvo labai seniai – atstovavau Vilniaus klubo jaunimui. Bet atsimenu, kad tikrai buvo labai geras mums treneris.

– „Šiaulių“ komanda turi vieną rinktinės narį. Gal buvęs nacionalinės ekipos strategas Antanas Sireika ta proga įteikė kokią dovaną? Gavote laisvadienį?

– Ne, tik pasveikino ir viskas.

D.Adomaitis į Lietuvos rinktinės stovyklą, kuri vyks nuo lapkričio 20 dienos, pakvietė 15 žaidėjų.

Dėl naujos FIBA langų sistemos stovykla bus itin trumpa. Jau lapkričio 24 dieną Lietuvos rinktinė žais išvykos rungtynes su Kosovu, o lapkričio 26 dieną Klaipėdoje susitiks su Lenkija.

Sutrumpintas 15 Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas: Adas Juškevičius (Panevėžio „Lietkabelis“), Mindaugas Girdžiūnas (Klaipėdos „Neptūnas“), Šarūnas Vasiliauskas (Trabzono „Trabzonspor“), Marius Grigonis (Berlyno ALBA), Renaldas Seibutis (Klaipėdos „Neptūnas“), Rokas Giedraitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Deividas Gailius (Burgoso „Miraflores“), Arnas Butkevičius (Klaipėdos „Neptūnas“), Arnoldas Kulboka (Kapo d'Orlando „Betaland“), Gediminas Orelikas (Venecijos „Umana Reyer“), Eimantas Bendžius (Kompostelos Santjago „Obradoiro“), Kšyštofas Lavrinovičius (Panevėžio „Lietkabelis“), Evaldas Kairys (Biujukčekmedžės „Demir Insaat“), Vaidas Čepukaitis (Panevėžio „Lietkabelis“), Laurynas Birutis („Šiauliai“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.