EUROLYGA 2023

Ypatinga Kosovo rinktinės trenerio istorija: jo rankose buvo Arvydo Sabonio likimas

Kai Kosovo krepšinio rinktinės treneris Bradas Greenbergas pradėjo trenerio karjerą JAV, prie Lietuvos nacionalinės ekipos vairo stovinčiam Dainiui Adomaičiui tebuvo treji metai. 

B.Greenbergas nekantrauja vėl susitikti su A.Saboniu.<br> FIBA, „Blazers“ archyvo ir G.Šiupario nuotr.
B.Greenbergas nekantrauja vėl susitikti su A.Saboniu.<br> FIBA, „Blazers“ archyvo ir G.Šiupario nuotr.
 D.Adomaitis.<br> G.Šiupario nuotr.
 D.Adomaitis.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Sabonis visą NBA karjerą praleido Portlando klube.<br> „Blazers“ archyvo nuotr.
 A.Sabonis visą NBA karjerą praleido Portlando klube.<br> „Blazers“ archyvo nuotr.
 A.Sabonis visą NBA karjerą praleido Portlando klube.<br> „Blazers“ archyvo nuotr.
 A.Sabonis visą NBA karjerą praleido Portlando klube.<br> „Blazers“ archyvo nuotr.
 A.Sabonis visą NBA karjerą praleido Portlando klube.<br> „Blazers“ archyvo nuotr.
 A.Sabonis visą NBA karjerą praleido Portlando klube.<br> „Blazers“ archyvo nuotr.
 B.Greenbergas.<br> FIBA nuotr.
 B.Greenbergas.<br> FIBA nuotr.
 Kosovo rinktinė prieš makedonus iškovojo istorinę pergalę.<br> FIBA nuotr.
 Kosovo rinktinė prieš makedonus iškovojo istorinę pergalę.<br> FIBA nuotr.
 D.Beriša.<br> FIBA nuotr.
 D.Beriša.<br> FIBA nuotr.
 B.Greenbergas.<br> FIBA nuotr.
 B.Greenbergas.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2017-11-18 12:35

Įdomiai atrodo ir ryškiausi abiejų specialistų įrašai CV – „Los Angeles Clippers“, „New York Knicks“ ir „Portland Trail Blazers“ prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“, Utenos „Juventus“ bei Klaipėdos „Neptūną“.  

Tačiau visi skirtumai jau netrukus bus nustumti į šalį, kai treneriai 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atrankos rungtynėse susitiks akis į akį. 

Jose, nepaisant kur kas kuklesnės patirties, visi koziriai bus D.Adomaičio rankose.  

Net dėl naujosios FIBA atrankos „langų“ sistemos be NBA ir Eurolygos krepšininkų likę lietuviai „popieriuje“ pajėgumu ženkliai lenkia Kosovą, o ir pats B.Greenbergas didelių vilčių nepuoselėja. 

Suviliojo įdomi galimybė 

63-ejų amerikietis B.Greenbergas prie Kosovo rinktinės vairo stojo šių metų balandį. 

Šalies krepšinio federacijai pradėjus trenerio paieška, jis norą užimti šias pareigas išreiškė pats. 

„Apie tai, kad Kosovas ieškos naujo trenerio, sužinojau dar praėjusių metų gegužę. Visai atsitiktinai vienas pažįstamas manęs paklausė, galbūt man šios pareigos būtų įdomios.  

Tada susisiekiau su federacijos prezidentu ir viskas susidėliojo pakankamai greitai“, – portalui lrytas.lt pasakojo treneris. 

Kosovo rinktinė nėra pirmoji, kurioje dirba B.Greenbergas – 2012-aisias jis tapo Venesuelos nacionalinei ekipai vadovavusio ilgamečio NBA trenerio Erico Musselmano asistentu. 

„Man patirtis Venesueloje buvo tikrai gera, bet prieš atvykdamas į Kosovą visgi nelabai nutuokiau, į ką veliuosi“, – nusijuokė amerikietis. 

Jis neslėpė, jog apie nedidelę Kosovo valstybę iki praėjusių metų buvo girdėjęs labai nedaug. 

„Nežinojau beveik nieko. Todėl kai atvykau, federacijos atstovai man papasakojo Kosovo istoriją. Ji kol kas trumpa, bet išties išskirtinė. Man netgi teko čia sutikti žmonių, kurie gerai atsimena visus vykusius neramumus“,– pasakojo B.Greenbergas. 

Ilgą laiką karinių konfliktų Balkanuose alintas Kosovas vienašališkai nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė 2008-aisiais. 

Šiuo metu Kosovo respubliką yra pripažinusios 111 Jungtinių Tautų valstybių. Tarp jų – Lietuva bei visos, išskyrus Serbiją, kaimyninės šalys. 

Pasirinkimas kuklus 

Sportas Kosove atgijo tik prieš kelerius metus, o į FIBA narių gretas šios šalies krepšinio federacija įsiliejo 2015-ųjų kovą. 

Šiuo metu aukščiausioje vietos krepšinio lygoje varžosi aštuoni klubai, kurių priešakyje – Prištinos „Sigal“ komanda.

„Deja, lyga nėra pajėgi, klubai turi tik minimalius biudžetus, o aukšto lygio krepšininkų labai trūksta. Tokia realybė.  

Geriausias čempionato žaidėjas yra Dardanas Beriša, kuris yra žaidęs Lenkijoje ir Italijoje. Daugiau nieko ir nebepridursi“, – šyptelėjo B.Greenbergas. 

Visgi būtent vietinės lygos ekipos ir buvo ta vieta, kurioje B.Greenbergui teko dairytis žaidėjų pasaulio čempionato atrankos rungtynėms. 

„Pirmiausia peržiūrėjau komandos, rungtyniavusios praėjusią vasarą, sudėtį. Taip bent maždaug sužinojau, kuriuos žaidėjus turėčiau kviesti.   

Taip pat šįkart pasikvietėme keletą kitų vaikinų, kurie Kosovo lygoje sužaidė gerus sezonus“, – kalbėjo specialistas. 

Kosovo krepšinio federacija į pagalbą jau ne pirmus metus kviečiasi ir natūralizuotus žaidėjus. 

Šįkart į sąrašą rungtynėms su Lietuvos nacionaline komanda pateko du Kosovo pilietybę turintys amerikiečiai – Scottas Bamfortas ir Shawnas Jonesas. 

„Jie tikrai labai svarbūs komandai. Vasarą pirmajame atrankos etape S.Bamfortas su mumis žaidė tik dvejose rungtynėse, o S.Jonesas gydėsi traumą, todėl atvykti apskritai negalėjo.  

Prieš šį atrankos „langą“ į Kosovą atvažiuos jie abu, o tada su treneriais priimsime sprendimą, kurį registruosime“, – aiškino B.Greenbergas. 

Kosovo rinktinė į pasiruošimo stovyklą rinksis tą pačią dieną, kaip ir lietuviai – lapkričio 20-ąją.  

Tęsti žygį atrankoje padėjo ir sėkmė 

Pirmąjį pasaulio čempionato atrankos etapą Kosovo krepšininkai įveikė užėmę antrąją vietą C grupėje, kurioje varžėsi su Estija ir Makedonija. 

Būtent pergalė prieš makedonus rugpjūčio 2-ąją kosoviečiams tapo istorine, nes ji buvo pirmoji, iškovota oficialiose FIBA rungtynėse. 

Vėliau B.Greenbergo auklėtiniai pralaimėjo abejas išvykos rungtynes, tačiau lemiamu momentu namuose 75:69 įveikė estus. 

„Laimėti rungtynes labiausiai padėjo tai, kad žaidėme namų arenoje.  Be to, pasisekė, kad Estijos rinktinė įveikė makedonus ir taip paskutinėse rungtynėse turėjome šansą iškovojus pergalę žengti toliau.  

Tiek komandoje, tiek federacijoje visi labai džiaugėsi, kad pavyko perrašyti istoriją“ – sakė B.Greenbergas. 

Apie pergalę nekalba

Peržengę pirmąjį atrankos barjerą, Kosovo krepšininkai vėl pateko į C grupę. Tiesa, šįkart čia laukia rimtesni varžovai – Lietuva, Lenkija bei Vengrija. 

Pirmoji B.Greenbergo ekipos dvikova lapkričio 24-ąją Prištinoje vyks su lietuviais. 

„Lietuvos rinktinės sudėtis smarkiai skiriasi nuo tos, kuri vasarą rungtyniavo Europos čempionate. Nors nebus pajėgiausių žaidėjų, lietuviai vis tiek labai pavojingi. 

Su treneriais per šią savaitę bandysime susidėlioti mintis, kokį planą rungtynėms naudosime“, – sakė B.Greenbergas

 Paklaustas, ar turi minčių apie pergalę prieš Lietuvą, B.Greenbergas šyptelėjo. 

„Stengsimės iš visų jėgų. Lietuvos krepšinis labai aukšto lygio, todėl mes džiaugiamės tiesiog turėdami galimybę žengti į aikštę ir kovoti. Viliuosi, kad pavyks priešintis“, – kukliai atsiliepė specialistas. 

Jis taip pat pridūrė, jog su Kosovo federacijos atstovais kol kas nekalbėjo apie konkrečius artėjančio „lango“ tikslus. 

„Trenerių mintys sukasi tik apie artimiausią mačą. Jei kuriose nors rungtynėse pavyktų pasiekti pergalę, būtų puiku“,– teigė amerikietis. 

Tikisi sutikti A.Sabonį 

Nors B.Greenbergas prisipažino daugumą į Kosovą atvyksiančių Lietuvos krepšininkų žinantis tik minimaliai, vieną gerai pažįstamą veidą – Arvydo Sabonio –  jis visgi išvys. 

1989–1995 metais B.Greenbergas dirbo „Trail Blazers“ ekipos administracijoje ir iš arti sekė šiam klubui priklausiusio lietuvio žaidimą Europoje. 

„Mėginome kuo greičiau prisikviesti A.Sabonį į Portlandą. Ne vienerius metus vis vykdavau į Ispaniją stebėti jo rungtynių, kai jis žaidė „Valladolid“ komandoje (1989–1992 m. – Red.)

Su klubo vadovais vis galvodavome, ar jam būtų įmanoma atvykti į NBA, ar jis pats to norėtų, ar yra pakankamai sveikas“, – pasakojo B.Greenbergas. 

Amerikietis atskleidė, jog būtent jo rankose buvo sprendimas dėl A.Sabonio ateities Portlande. 

„Mano tikslas buvo išsiaiškinti, ar klubui verta toliau turėti teises į A.Sabonį. Žinojome, jog buvo daugelis kitų NBA komandų, norėjusių, kad jį išmainytume.  

Pasirinkti buvo nelengva, apie tai teko su Arvydu šnektelėti keletą kartų. Bet galų gale nusprendžiau, kad A.Sabonis yra tiesiog per geras, jog rizikuotume vietoj jo pasirinkti ką nors kitą“, – nusijuokė B.Greenbergas. 

Specialistas pridūrė, jog tikisi dabar Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu dirbantį A.Sabonį sutikti Prištinoje. 

„Viliuosi, jog jis atvyks į rungtynes. Galbūt dar prisimins mane, nors praėjo tikrai daug laiko. Norėčiau pasisveikinti“, – šypsojosi B.Greenbergas. 

Praeityje neišvengė skandalo 

B.Greenbergas trenerio karjerą pradėjo 1977 metais „American University“ krepšinio ekipoje. 

Po kiek mažiau nei dešimtmečio JAV studentų lygoje (NCAA), treneris persikėlė į „Clippers“ klubą, kuriame du sezonus dirbo trenerio asistentu. 

Vėliau tokias pačias pareigas jis ėjo „Knicks“ ekipoje, o palikęs Niujorką, buvo pakviestas į „Blazers“ administraciją. 

2003 metais B.Greenbergas grįžo į NCAA lygą, tačiau 2011-aisiais ją paliko dėl nemalonaus skandalo. 

„Radford University“ komandai tada vadovavęs treneris pripažintas kaltu dėl žaidėjų samdymo taisyklių pažeidimo ir penkeriems metams buvo nušalintas nuo darbo studentų krepšinyje. 

Pasibaigus tyrimui B.Greenbergas atvyko į Europą ir su „Haifa“ ekipa įveikęs Tel Avivo „Maccabi“ triumfavo Izraelio čempionate. 

Vėliau treneris sezoną praleido Jeruzalės „Hapoel“ ir pateko tarp aštuonių stipriausių Europos taurės komandų, 2014-aisiais pradėjo dirbti turkų Eskišechiro „Basket“ klube, 2015-aisias – Saratovo „Avtodor“. 

„Su „Avtodor“ žaidėme prieš  „Lietuvos rytą“,  tad esu lankęsis Vilniuje. Nors tai tebuvo vienerios rungtynės, nekantrauju vėl aplankyti Lietuvą“, – tikino B.Greenbergas. 

Šiuo metu amerikietis vadovauja Izraelio lygos „Maccabi Ashdod“ komandai. 

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas:

Adas Juškevičius (Panevėžio „Lietkabelis“), Mindaugas Girdžiūnas (Klaipėdos „Neptūnas“), Šarūnas Vasiliauskas (Trabzono „Trabzonspor“), Marus Grigonis (Berlyno ALBA), Renaldas Seibutis (Klaipėdos „Neptūnas“), Rokas Giedraitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Deividas Gailius (Burgoso „Miraflores“), Arnas Butkevičius (Klaipėdos „Neptūnas“), Arnoldas Kulboka (Kapo d'Orlando „Betaland“), Gediminas Orelikas (Venecijos „Umana Reyer“), Eimantas Bendžius (Kompostelos Santjago „Obradoiro“), Kšyštofas Lavrinovičius (Panevėžio „Lietkabelis“), Evaldas Kairys (Biujukčekmedžės „Demir Insaat“), Vaidas Čepukaitis (Panevėžio „Lietkabelis“), Laurynas Birutis („Šiauliai“). 

Kosovo rinktinės kandidatų sąrašas:

Artis Hajdari (“Peja“), Erjonas Kastrati (Liublianos „Olimpia“), Albanas Veseli (Prištinos „Sigal“), Granitas Ruganova (Prištinos „Sigal“), Dardanas Beriša (Prištinos „Sigal“), Urimas Zenelajus (Prizreno „Bashkimi“), Scottas Bamfortas (Sasario „Dinamo“), Erginas Groša (Bandirmos „Kirmizi“), Samiras Zekiqi (Prizreno „Bashkimi“), Lisas Šoši (Prištinos „Sigal“), Gezimas Morina (Koperio „Primorska“), Fisnikas Rugova (Prištinos „Sigal“), Leonardas Mekaj (“Peja“), Muhamedas Hasani (“Rahoveci“), Shawnas Jonesas (Sasario „Dinamo“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.