EUROLYGA 2023

Krepšinio rinktinės be NBA ir Eurolygos žaidėjų. Kas nukentėjo labiausiai?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje šį savaitgalį per pasaulio čempionato atrankos rungtynes žais vos du krepšininkai, rugsėjį rungtyniavę Europos pirmenybėse. Negalėdamos pasitelkti NBA ir Eurolygos žaidėjų neatpažįstamai pasikeitė ir kitos stipriausios rinktinės.

S.Scariolo nustebo, kai lietuviai jam pasiūlė rinktis, ar jis nori žaisti pratęsimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Scariolo nustebo, kai lietuviai jam pasiūlė rinktis, ar jis nori žaisti pratęsimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Scariolo gyrė Lietuvos rinktinės sirgalius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Scariolo gyrė Lietuvos rinktinės sirgalius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Scariolo stengiasi įkvėpti komandą, bet pripažįsta, kad ekipa jaučiasi šiek tiek sugniuždyta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Scariolo stengiasi įkvėpti komandą, bet pripažįsta, kad ekipa jaučiasi šiek tiek sugniuždyta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-11-24 19:32

Suprantama, giliausiai ieškoti rezervų turėjo galingiausios krepšinio valstybės, turinčios daugiausiai NBA žaidėjų ir daugiausiai Eurolygos klubų.

Rezervinė ispanų komanda

Ispanijos rinktinė šiame amžiuje iškovojo daugiausiai didžiųjų turnyrų medalių. Tačiau šią savaitę Sergio Scariolo treniruojamoje komandoje nėra nė vieno olimpinių žaidynių, pasaulio ar Europos pirmenybių prizininko. Nėra ir nė vieno šiais metais Europos čempionate žaidusio krepšininko – lygiai pusė iš Stambule bronzos medalius laimėjusio dvyliktuko iškeliavo už Atlanto, kur atstovauja NBA klubams, kita pusė rungtyniauja Eurolygos komandose.

S.Scariolo pakvietė 16 krepšininkų, iš kurių tik du – 34-erių Franas Vazquezas ir 36-erių Sergi Vidalis – yra rungtyniavę didžiuosiuose turnyruose (bet jie rinktinėje žaidė tada, kai ispanai medalių nelaimėjo). Keli žaidėjai yra vilkėję rinktinės aprangą per draugiškas rungtynes, bet į nacionalinės komandos stovyklą jie buvo kviečiami kaip treniruočių partneriai, o ne kaip rimti kandidatai patekti į pagrindinį dvyliktuką.

Dauguma Ispanijos rinktinės krepšininkų žaidžia ACB lygoje. Tačiau yra ir vienas legionierius – pastaraisiais metais visai šalia rinktinės slenksčio stovėjęs 29-erių andorietis Quino Colomas iš Kazanės „Uniks“.

Atvyko iš Kinijos klubų

Ispanija šį sezoną turi net penkias Eurolygos komandas, todėl S.Scariolo pasirinkimas itin susiaurėjo. Tačiau smarkiai nukraujavo ir nė vienos Eurolygos komandos neturinti Prancūzija.

Labai daug prancūzų žaidžia NBA lygoje arba kitų šalių Eurolygos klubuose, todėl tarp Vincent‘o Collet šią savaitę pakviestų krepšininkų yra tik trys šių metų Europos čempionato dalyviai: prieš sezoną iš NBA tėvynę grįžęs „mėlynųjų“ kapitonas Boris Diaw („Levallois“), Louis Labeyrie (Strasbūro SIG) ir iš Kinijos lygos atvykęs Edwinas Jacksonas („Guandong Southern Tigers“).

Pastiprinimo iš Kinijos lygos sulaukė ir Graikijos rinktinė, į kurią atskubėjo Giannis Bourousis („Zhejiang Lions“). Per pirmąsias atrankos rungtynes jis Graikijos rinktinėje bus vienintelis šių metų Europos čempionato dalyvis. Tačiau per antrąsias rungtynes, kurias graikai žais pirmadienį, prie komandos prisidės trys Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai: Nikas Kalathis, Ianas Vougioukas ir Thanasis Antetokounmpo.

Pasikeitę finalininkai

Europos čempionate aukso medalius iškovojusioje Slovėnijos rinktinėje žaidė nedaug NBA ir Eurolygos krepšininkų. Šią savaitę rinktinės aprangą vilkės net septyni šių metų Europos čempionai, tarp kurių yra rudens pradžioje vykusio turnyro didžiausiu atradimu tapęs Klemenas Prepeličius („Levallois“), buvę ilgamečiai Eurolygos klubų krepšininkai Jaka Blažičius (Andoros „MoraBanc“) ir naujasis rinktinės kapitonas Gašperis Vidmaras (Bandirmos „Banvit“).

Žinoma, Gorano Dragičiaus ir Lukos Dončičiaus praradimo neįmanoma kompensuoti, o be šio dueto slovėnams labai trūks ir natūralizuoto amerikiečio Anthony Randolpho bei trenerio Igoro Kokoškovo, kuris dirba „Utah Jazz“ klube. Slovėnijos rinktinėje I.Kokoškovą pakeitė buvęs jo padėjėjas Rado Trifunovičius.

Daug didesni Europos vicečempionės Serbijos rinktinės nuostoliai. Treneris Aleksandaras Džordževičius šią savaitę galėjo pakviesti tik du sidabrinės komandos narius kapitoną Milaną Mačvaną (Miuncheno „Bayern“) ir Stefaną Birčevičių („Istanbul“). Teoriškai rinktinei galėtų padėti ir Stefanas Jovičius, žaidžiantis „Bayern“ komandoje, kuriai vadovauja A.Džordževičius, tačiau S.Jovičius vis dar jaučia Europos čempionato pusfinalyje patirtos traumos pasėkmes.

Kita vertus, į Serbijos rinktinę grįžo dėl traumų Europos pirmenybes praleidę Miroslavas Raduljica („Jiangsu Dragons“) ir Marko Simonovičius (Sankt Peterburgo „Zenit“).

Į rinktinę po netrumpos pertraukos pakviestas ir buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Milenko Tepičius (Brindizio „New Basket“).

Pakvietė Eurolygos žaidėjus

Eurolygos rungtynės visiškai nesutrukdė Turkijos rinktinei, kuriai netrūksta nė vieno Europos klubuose žaidžiančio krepšininko. Tiek Stambulo „Fenerbahče“, tiek Stambulo „Anadolu Efes“ išleido visus žaidėjus, kuriuos pakvietė rinktinės treneris Ufukas Sarica.

Tiesa, klubams Meliho Mahmutoglu („Fenerbahče“), Dogušo Balbay ir Birkano Batuko („Anadolu Efes“) išvykimas nėra žymus nuostolis, nes turkų krepšininkai Eurolygoje žaidžia vos po kelias minutes ir net ne kiekvienose rungtynėse. Šių žaidėjų praradimas būtų daug svarbesnis Turkijos lygoje, kurioje dėl legionierių limito gali žaisti ne visi užsieniečiai.

Kelis mažiau svarbius krepšininkus į Rusijos ir Italijos rinktines išleido Eurolygoje žaidžiantys šių šalių klubai. Maskvos CSKA nacionalinei komandai nepagailėjo Vitalijaus Fridzono, Michailo Kulagino ir Semiono Antonovo, „Chimki“ – Andrejaus Zubkovo, Milano „Olimpia“ – Awudu Abasso ir Simonės Fontecchio.

Tačiau klubuose kur kas svarbesnius vaidmenis atliekantys rusai Nikita Kurbanovas, Andrejus Voroncevičius (CSKA) ir Aleksejus Švedas („Chimki“) bei italai Andrea Cinciarini ir Davide Pascolo per atrankos mačus nežais.

Tuo tarpu „Barcelona“ buvo vienintelė Eurolygos komanda, kuri abejoms atrankos rungtynėms išleido užsieniečius. Barselonos klubo vadovai nedarė kliūčių į Bulgarijos rinktinę išvykusiam Aleksandrui Vezenkovui ir į Latvijos rinktinę išvažiavusiam Rodionui Kurucui.

Rinktinėse – LKL žaidėjai

Naujo trenerio Arnio Vecvagaro vadovaujamoje Latvijos rinktinėje žais tik keturi Europos čempionate rungtyniavę krepšininkai: 35 metų veteranas Janis Blūmas (Saragosos „Tecnyconta“), Žanis Peineris (Panevėžio „Lietkabelis“), Andrejas Gražulis (Permės „Parma“) ir Aigaras Škėlė („Ventspils“).

Tiesa, į rinktinę grįžo Europos čempionatą praleidę Ojaras Silinis (Trento „Dolomiti Energia“) ir Anžejus Pasečnikas (Las Palmaso „Herbalife“).

Latvijos garbę šią savaitę gins du LKL krepšininkai: ne tik Ž.Peineris, bet ir kvietimo į nacionalinę komandą vel sulaukęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Artūras Ausėjas.

Dar daugiau LKL krepšininkų pakvietė Ukrainos rinktinės treneris Jevhenas Murzinas. Savo šaliai atstovaus Viačeslavas Bobrovas („Pieno Žvaigždės“), Maksymas Kornijenka (Utenos „Juventus“) ir Denysas Lukašovas (Prienų-Birštono „Vytautas“).

Ukrainos rinktinė bus viena nedaugelio komandų, kurios palyginti su Europos čempionatu sustiprėjo. Šią savaitę žaisti ketina ne tik visi buvę lyderiai, bet ir dėl operacijos žemyno pirmenybes praleidęs Serhijus Gladyris („Monaco“).

Nuostoliai – nežymūs

Silpnesnės Europos krepšinio šalys, neturinčios daug NBA ir Eurolygos žaidėjų, dėl naujos pasaulio čempionato atrankos sistemos nukentėjo mažiau. Sekmadienį su Lietuvos rinktine žaisiančioje Lenkijos komandoje nebus tik dviejų Europos čempionato dalyvių Adamo Waczynskio ir A.J.Slaughterio, toje pačioje grupėje kovojančiai Vengrijos ekipai šią savaitę trūks tik Adamo Hangos.

A.Waczynskis (Malagos „Unicaja“) ir A.Hanga („Barcelona“) rungtyniauja Eurolygos klubuose, o A.J.Slaughteris (Liono-Vilerbano ASVEL) į rinktinę neatvyko, nes vis dar jaučia per Europos čempionatą patirtos traumos pasėkmes.

Tiesa, atrankos turnyre Lenkijai neatstovaus du garsiausi šios šalies krepšininkai Marcinas Gortatas ir Maciejus Lampe, bet jie nežaidė ir Europos čempionate.

Tuo tarpu A.Hangą praradę vengrai sulaukė pastiprinimo – debiutuoti jų rinktinėje žada natūralizuotas amerikietis Darrinas Govensas (Sombathejo „Falco“). Per Europos čempionatą Vengrijos komanda žaidė be natūralizuoto amerikiečio.

JAV krepšinio rezervas

Šiomis dienomis atrankos turnyrai prasideda ir kituose žemynuose. Juose daugelis rinktinių taip pat žaidžia toli gražu ne stipriausios sudėties.

Galingiausia pasaulio krepšinio valstybė JAV nacionalinę komandą sudarė iš „G League“ (dukterinėje NBA lygoje) žaidžiančių krepšininkų. Amerikiečiai rudens pradžioje jau apšilo per 2017 metų Amerikos čempionatą, kuriame taip pat kovojo „G League“ žaidėjai. Nors daugumos jų pavardės nieko nesako nei JAV, nei Europos sirgaliams, toji keista komanda, treniruojama buvusio ilgamečio NBA stratego Jeffo Van Gundy, sugebėjo apginti JAV krepšinio garbę ir iškovojo aukso medalius.

Į rinktinę, kuri šią savaitę žais pasaulio čempionato atrankos rungtynes, J.Van Gundy pakvietė keturis 2017 metų Amerikos čempionus. Tarp jų – buvusį Klaipėdos „Neptūno“ žaidėją Larry Drew, šį rudenį atstovaujantį „Sioux Falls Skyforce“ ekipai.

L.Scola – vėl rinktinėje

Dauguma į Argentinos ir Brazilijos rinktines pakviestų krepšininkų žaidžia savo šalių lygose. Vis dėlto per Atlantą ar Ramųjį vandenyną kelioms dienoms persikėlė ir legionieriai iš Kinijos bei Europos klubų.

Pavydėtiną ištikimybę „baltiems-žydriems“ marškinėliams vėl rodo amžinai jaunas Luisas Scola. 37 metų olimpinis čempionas į Argentinos rinktinę atvyko iš „Shanxi Brave Dragons“ klubo (Kinija). Iš Europos į Argentinos ekipą atkeliavo buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas Nicolasas Laprovittola (šį sezoną žaidžia Sankt Peterburgo „Zenit“), Lucio Redivo (Bilbao „Retabet“) ir Marcosas Delia (Mursijos UCAM).

Naujasis Brazilijos rinktinės treneris kroatas Aleksandaras Petrovičius sulaukė dviejų „europiečių“: Ricardo Fischerio (Bilbao „Retabet“) ir Vitoro Benitės (Mursijos UCAM). Kandidatų sąraše buvo ir anksčiau Kauno „Žalgiryje“ žaidęs Augusto Lima, bet jis namo negrįžo.

Užtat prie nacionalinės komandos po ilgos pertraukos prisidėjo ilgametis NBA žaidėjas Andersonas Varejao, kuris šiuo metu nėra pasirašęs sutarties su jokiu klubu. 35 metų vidurio puolėjas nežaidžia nuo tada, kai pavasarį nutraukė sutartį su „Golden State Warriors“.

Australijos rinktinė sudaryta iš krepšininkų, žaidžiančių Australijos lygoje. Latvių kilmės treneris Andrejus Lemanis į

„Boomers“ dvyliktuką pakvietė ir du buvusius LKL klubų legionierius: Bradą Newley („Sydney Kings“) ir Angusą Brandtą („Perth Wildcats“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?