EUROLYGA 2023

Nuo pusiau garsaus Arvydo Sabonio – iki Billo Clintono: Kosovas tikisi nustebinti Lietuvą

„Sabonis. „Žalgiris“, – vardijo senyvas Prištinos taksi vairuotojas, išgirdęs, kad turi keleivių iš Lietuvos, taip tarsi nubraukdamas epizodą, kai gatvėje sutikti keli vaikinai vos tik išvydę trispalvę ėmė kalbėti apie Luką Dončičių. 

 Atsigaunantis Kosovas mažais žingsniais kyla ir krepšinio pasaulyje.<br> lrytas.lt montažas.
 Atsigaunantis Kosovas mažais žingsniais kyla ir krepšinio pasaulyje.<br> lrytas.lt montažas.
 Prištinos Jaunimo ir sporto rūmai.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Prištinos Jaunimo ir sporto rūmai.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Prištinos Jaunimo ir sporto rūmai.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Prištinos Jaunimo ir sporto rūmai.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 B.Clintono statula Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Clintono statula Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Clintono statula Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Clintono statula Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Clintono statula Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Clintono statula Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Statybos Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Statybos Prištinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 „New Born“ monumentas žymi aštuonerių Kosovo nepriklausomybės metų sukaktį. Šiandieną keletas raidžių jau yra nukritusios.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „New Born“ monumentas žymi aštuonerių Kosovo nepriklausomybės metų sukaktį. Šiandieną keletas raidžių jau yra nukritusios.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kosovas deda daug pastangų, kad atsivertų sienos į Europos sąjungą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kosovas deda daug pastangų, kad atsivertų sienos į Europos sąjungą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kosovas deda daug pastangų, kad atsivertų sienos į Europos sąjungą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kosovas deda daug pastangų, kad atsivertų sienos į Europos sąjungą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sporto žurnalistas G.Terstena.
 Sporto žurnalistas G.Terstena.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 24, 2017, 4:24 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 8:53 PM

Arvydą Sabonį jis žinojo dar nuo laikų, kai šis žaidė buvusios Sovietų Sąjungos rinktinėje. Kauno „Žalgirį“ – irgi iš tų laikų, ir dar dėl to, kad turi turkišką televiziją, tad žinojo, kad ketvirtadienį Šarūno Jasikevičiaus komanda turėjo žaisti su Stambulo „Anadolu Efes“. 

Senoji Kosovo karta, kuri užmesdavo akį į krepšinį, pakankamai gerai žino Lietuvos legendas, o jaunimas savo atmintį perkrato per dabartinių NBA krepšininkų sąrašus. 

Galbūt krepšinis Lietuvos rinktinę ketvirtadienį geriausiame savo viešbutyje priėmusioje Prištinoje ir nespindi taip, kaip šiandieną mūsų tėvynėje, bet aistruolių yra ir jie karštai palaiko ekipą.

„Krepšinis čia turi ateitį“, – pabrėžė sporto žurnalistas Granitas Terstena. 

Pasak jo, penktadienio rungtynės su Lietuvos krepšininkai 2019 metų pasaulio čempionato atrankoje ir yra vienas geriausių to įrodymų. 

Per porą metų – dvi istorinės pergalės

Kosovas – neturtinga karą išgyvenusi ir tik 2008 metais nepriklausomybę paskelbusi šalis. Atlygis čia žemas – minimumas yra apie 200 eurų, o kainos – žemos. Geros kavos puodelis kainuoja tik 1 eurą. 

Sostinės Prištinos gatvėmis pralekia ir naujutėlaičiai automobiliai, zuja ir senos mašinos. Šalia buvusią Jugoslaviją menančių didelių gabaritų pastatų plaikstosi ir parduodamos JAV vėliavėlės. 

Ne veltui nustebino ir Jaunimo ir sporto rūmai, kur penktadienio rytą treniruotę surengė ir Lietuvos rinktinės krepšininkai. Senas sovietines lietuviškas mokyklas primenančios durys, nešvara, o didieji rūmų langai tarsi valyti vos kartą nuo tada, kai 1977 metais iškilo šis didžiulis pastatas. 

Kita vertus, Kosovas į FIBA gretas buvo priimtas tik 2015 metais ir deda nemažai pastangų, kad pasikeistų. 

Kosovo krepšinio rinktinė pirmąjį vaisių nuraškė šiemet, kai priešatrankiniame turnyre iškovojo pirmąją pergalę tarptautinėje arenoje prieš Makedoniją. Vėliau jie nugalėjo ir estus, tad iš antrosios vietos šoko tiesiai į pasaulio čempionato atranką, kur jau jų laukia mūšiai su Lietuva, Lenkija ir Vengrija. 

„Tai – didžiausias Kosovo krepšinio pasiekimas. Aistruolių gal ir nėra tiek daug, kaip futbolo, tačiau Prištinoje žmonės mėgsta krepšinį. O tos pergalės visus pradžiugino“, – paaiškino G.Terstena.

Stiprina krepšinį 

Priština gan pavėlavusi pradėjo ruošti areną rungtynėms su Lietuva, tad per trečiadienio Kosovo rinktinės treniruotę aidėjo grąžtai ir plaktukai. Tada ir buvo tikrinamas krepšių aukštis. Kai kurie vietiniai žurnalistai net nėjo į treniruotę, nes manė, kad dėl vykstančių darbų ji nevyks. 

Bet G.Terstena į visa tai numoja ranka.

„Priešatrankiniame turnyre mums užteko tokios salės, kokią turėjome. Čia žaidė ir Makedonija, ir Estija, tačiau kai patekome į pasaulio čempionato atranką, sulaukėme naujų nurodymų iš FIBA. Federacijai teko padidinti sėdimų vietų skaičių“, – sakė jis. 

Statybos. Taip visapusiškai geriausia apibūdinti Kosovo krepšinį. Tvarkomos ne tik salės, bet ir pati krepšinio sistema. 

„Šios rinktinės žaidimas yra labai svarbus visai šaliai, nes būtent dabar vaikai gali pamatyti, kad čia jie gali turėti ateitį. Taip mes atrasime daugiau talentų“, – pridūrė G.Terstena. 

Lietuvius žino, Lietuvos – ne 

Prištinos „Sigal“ klubas yra turėjęs lietuvių – čia žaidė Aurimas Kieža, o praėjusį sezoną komandą treniravo Audrius Prakuraitis. Kosovo rinktinė turi penkis stipriausio šalies klubo krepšininkus. 

Bet lietuvišką krepšinį žino tik rimtesni šio sporto gerbėjai. 

„Žinome, kad turite NBA krepšininkų, bet čia jų negalėjote atsivežti. Jaunesnei kartai žinomesni Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas ar Domantas Sabonis. A.Sabonį žino jau tik vyresni, kurie yra jį matę“, – paaiškino G.Terstena. 

Bet kaip Gediminas Orelikas sakė, kad žemėlapyje net nerastų Kosovo, taip ir retas vietinis galėtų kažką daugiau pasakyti apie Lietuvą. 

„Jie nelabai galėtų mus atskirti ir nuo latvių, nebent savo gyvenime buvo susidūręs su lietuviais ar misijose dirbusiais patarėjais, medikais, stebėtojais iš Lietuvos. Ryga ar Vilnius – jiems tai nėra įdomu. Štai neseniai Kosovo futbolo rinktinė draugiškose rungtynėse įveikė latvius 4:3, ir po to susilaukiau daug klausimų, ar čia ta pati valstybė, iš kurios ir aš esu?“, – interviu portalui lrytas.lt yra sakęs etiketo žinovas ir rašytojas Giedrius Drukteinis. 

Jam antrino ir G.Terstena. Išgirdęs klausimą apie Lietuvos valstybę, jis ramiai pasitarė su šalia prisėdusiu pusbroliu ir nejaukiai paklausė: „Jūs juk neturite geros futbolo komandos?“

Padės šeštasis žaidėjas

Tačiau Kosovo krepšinio rinktinės gerbėjai žino, kaip svarbu kuo geriau sužaisti rungtynes su Lietuva. 

„Suprantame, kad turime labai mažas galimybes rungtynėse su Lietuva, tačiau tai suvienija sirgalius. Lietuva yra tapusi Europos čempione, ją žino labai daug žmonių. Tai, kad žaisime prieš Lietuvą, tikrai suteiks daugiau matomumo“, – vieną iš svarbių rungtynių aspektų nurodė sporto žurnalistas. 

Kosovo rinktinės treneris, NBA patirtį kaupęs Bradas Greenbergas pabrėžė, kad šalies krepšinio federacijai svarbu priimti tokią rinktinę, kaip Lietuvos, nors ši ir neatsiveža pačių pajėgiausių savo žaidėjų. 

„Kosovo rinktinė – labai jauna, kurioje yra ir nemažai jaunų krepšininkų. Rinktinė neturi patirties, žaidžiant prieš tokio lygios komandą, kaip Lietuva. Bet mes matėme keletą gerų rungtynių, todėl rinktinė gali ką nors pabandyti išpešti ir iš susitikimo su Lietuva, – pasakojo G.Terstena. – Rungtynės tikrai nebus lygios, nes lietuviai – favoritai, bet galbūt mes galime kažką bandyti išpešti iš to, kad Lietuva neturi pačių geriausių savo krepšininkų. Sirgaliai mėgsta garsiai palaikyti komandą, todėl Kosovo rinktinė turės ir šeštąjį žaidėją.“

Norėtų eiti Lietuvos keliu 

Kosovo krepšinis dar neturi sustyguotos jaunimo piramidės, dar tik svarstoma apie geresnes sąlygas moterų ekipoms, bet situacija iš lėto gerėja. Kosove visiškai dominuoja futbolas, o vietiniai palaiko ir po užsienio rinktines bei klubus išsibarsčiusius čia augusius žaidėjus. 

Štai Šveicarijos rinktinėje žaidžia visame pasaulyje žinomi Xherdanas Shaqiri ir Granitas Xhaka. Pirmasis gimė dabartinėje Kosovo teritorijoje, antrojo tėvai – Kosovo albanai. 

Bet G.Terstena tiki, kad vieną dieną krepšinio sistema bus sutepta taip, kaip Lietuvoje.

„Iš pradžių situacija buvo labai sudėtinga, – 2008 metais, kai buvo paskelbta nepriklausomybė prisiminė G.Terstena. – Tačiau federacija suvaldė padėtį, klubai ėmė kviesti žaidėjus iš užsienio, sugrįžo sirgaliai. Padidėjo ir investicijos. Kosovo krepšinio lyga nėra stipri, čia yra įvairių problemų, dažnai finansinių. Mūsų federacija tik neseniai suprato, kad jauniausiems krepšininkams irgi būtina gauti patirties. Jie pradėjo treniruotis, rinktinė ėmė laimėti. Tai prisidės ir prie to, kad vis daugiau jaunų žmonių norės žaisti krepšinį“, – pasakojo jis. 

Amerikiečiai gelbsti ir krepšinyje

Prie to stipriai prisideda ir amerikiečiai, kuriuos Kosovas taip myli už visą pagalbą per karą ir skelbiant neprikausomybę. Billui Clintonui Prištinoje pastatytas paminklas, yra ir jo vardu pavadintas bulvaras. Gatvės prekeiviai šalia Kosovo ar Albanijos vėliavų parduoda ir amerikiečių. 

Kosovo rinktinės trenerio B.Greenbergo darbas čia neapsiriboja vien rinktine – jis mėgina padėti išauginti ir jaunų žaidėjų, kurie galėtų tęsti krepšinio augimą.

 63 metų krepšinio treneris dar dirbdamas „Portland Trail Blazers“ klubo skautu stebėdavo, kaip Ispanijoje žaidė A.Sabonis. Jo darbas buvo pranešti „Blazers“ klubui, ar dar apsimoka laikyti teises į Lietuvos legendą. 

Kosovo rinktinė turi ir natūralizuotų amerikiečių krepšininkų. Pirmasis toks žaidėjas buvo „Barcelona“ žaidęs ir dabar Stambulo „Anadolu Efes“ rungtyniaujantis Justinas Doellmanas.

Rinktinė turi ir du Sasario „Banco di Sardegna“ amerikiečius – Shawną Jonesą ir Scottą Bamforthą. Dėl taisyklių tik pastarasis žais su Lietuva. 

„Sirgaliai puikiai priėmė amerikiečius. Jie čia mylimi, nes mes turime labai gerus santykius su Amerika. Jie labai svarbūs mūsų rinktinei, – kalbėjo G.Terstena. – Tačiau tai nėra patys svarbiausi krepšininkai. Lenkijos rinktinėje žaidęs Dardas Beriša sugrįžo į Kosovą ir dabar yra kapitonu. Jis yra geriausias rinktinėje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.