EUROLYGA 2023

Amerikai per naktį artimi tapę Prienai tikisi ir užsidirbti

Lietuvos krepšinio padangėje driokstelėjo iš giedro dangaus – jau ne tik visoje Amerikoje pagarsėjusios krepšininkų Ballų šeimos atstovai pažadėjo atvykti į kuklų Prienų-Birštono „Vytauto“ klubą.

Skandalingais pareiškimais išgarsėjusio tėvo LaVaro Ballo išugdyti LaMello (kairėje) ir LiAngelo pasirodys Lietuvoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Skandalingais pareiškimais išgarsėjusio tėvo LaVaro Ballo išugdyti LaMello (kairėje) ir LiAngelo pasirodys Lietuvoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šių metų NBA naujokų biržoje Lonzo Ballas buvo pakviestas antruoju šaukimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šių metų NBA naujokų biržoje Lonzo Ballas buvo pakviestas antruoju šaukimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Valančiūnas <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Valančiūnas <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas
Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas
 Ballų šeimyna už Atlanto yra tikros įžymybės<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ballų šeimyna už Atlanto yra tikros įžymybės<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ballų šeimyna už Atlanto yra tikros įžymybės<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ballų šeimyna už Atlanto yra tikros įžymybės<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ballų šeimyna už Atlanto yra tikros įžymybės<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ballų šeimyna už Atlanto yra tikros įžymybės<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Tomas Aleksiūnas („Lietuvos rytas“)

Dec 13, 2017, 10:14 AM, atnaujinta Dec 13, 2017, 5:49 PM

16-metis LaMello ir 19-metis LiAngelo Ballai parašus ant Virginijaus Šeškaus treniruojamos komandos sutarties padėjo antradienio naktį.

Nors kol kas skandalingais pareiškimais išgarsėjusio tėvo LaVaro išugdyti žaidėjai profesionalų krepšinyje savo vertės neįrodė, prieniškius jie suviliojo milžinišku šeimą supančiu dėmesiu.

Amerikoje Ballai pravardžiuojami krepšinio Kardashianų dinastija.

Po žinios apie Ballų sutartį pasaulis išties akimirksniu atsigręžė į Prienus – mažiau nei 10 tūkst. gyventojų turintį miestą, o V.Šeškus jau spėjo būti pakrikštytas kaip „lietuviškasis LaVaras“.

Tėvas vykdo savąjį planą

Ballų šeimos galva 50-metis LaVaras jaunystėje pats žaidė krepšinį ir amerikietiškąjį futbolą, bet profesionalu netapo.

Vyras savo gyvenimą skyrė kitam tikslui – krepšinio žvaigždėmis paversti savo sūnus.

LaVaras Ballas netgi yra pusiau juokais yra kalbėjęs, kad žmoną Tiną, kuri taip pat yra buvusi krepšininkė, pasirinko dėl tinkamų genų. Vos su ja susižadėjęs vyras pareiškė planuojantis susilaukti trijų berniukų, ir šis noras išsipildė.

Lonzo, LaMello ir LiAngelo nuo mažens buvo treniruojami tėvo, o pradėję žaisti Kalifornijos „Chino Hills“ vidurinėje mokykloje iškart išsiskyrė savo talentu.

„Lakers“ patiria spaudimą

Didžiausia dėmesio banga Ballų šeimą užgriuvo tada, kai 20-metis sūnus Lonzo pradėjo belstis į NBA duris.

Krepšinio analitikų įvertintas gynėjas iš JAV studentų lygos, kurioje rinko vidutiniškai 14,6 taško ir atlikdavo 7,6 perdavimo, šių metų naujokų biržoje buvo antruoju šaukimu pakviestas „Los Angeles Lakers“ ekipos.

Kaip ir tikėtasi, kartu su Lonzo atvykimu Los Andželo klubui teko pajusti ir aikštingojo LaVaro įtaką.

Tėvas jau spėjo pareikšti, kad solidžiai debiuto NBA sezoną pradėjęs jo sūnus geresnis už „Golden State Warriors“ žvaigždę Stepheną Curry, o Los Andželo komandos treneriai jam turėtų skirti daugiau dėmesio.

„Duokite man „Lakers“, ir komanda žais geriau nei dabar“, – prieš JAV žurnalistus nesikuklino LaVaras Ballas.

Užkliudė ir JAV prezidentą

Pastaruoju metu dėmesį nuo LaVaro Ballo nukreipė vidurinis sūnus LiAngelo – vaikinas įsipainiojo į nemalonumus Kinijoje.

Kartu su dar dviem Kalifornijos universiteto ekipos krepšininkais jis buvo įtariamas apvogęs tris skirtingas parduotuves.

Žaidėjams pagal Kinijos įstatymus grėsė nuo 3 iki 10 metų kalėjimo, tačiau kurį laiką dėl arešto į JAV negalėjusiems sugrįžti vaikinams kaltinimai galiausiai panaikinti. Tiesa, LiAngelo savo kaltės neneigė ir viešai atsiprašė.

„Labai apgailestauju dėl savo poelgio. Pamoką išmokau ir galiu garantuoti, kad tai daugiau nepasikartos“, – grįžęs į JAV kalbėjo jis.

Į šią istoriją buvo įsitraukęs ir Donaldas Trumpas. JAV prezidentas kalbėdamas su Kinijos vadovu Xi Jinpingu užtarė tris amerikiečius ir prašė juos išleisti atgal į tėvynę.

Nors neaišku, kiek D.Trumpas realiai prisidėjo prie krepšininkų grįžimo į JAV, LaVaras Ballas ironiškai pašiepė prezidento mėginimą prisiimti nuopelnus.

„Kas jis toks? Gal D.Trumpas tik nori, kad atrodytų taip, lyg jis mums labai padėjo“, – apie valstybės vadovą kalbėjo tėvas.

Tokį atsaką socialiniuose tinkluose išvydęs D.Trumpas netruko vėl prabilti: „Turėjau juos palikti kalėjime!“

Garsiai nuskambėjęs apsižodžiavimas visai Ballų šeimai išėjo į naudą – jiems priklausantis prekės ženklas „Big Baller Brand“ iš to uždirbo daugiau nei 13 mln. JAV dolerių.

Nusprendė keltis į Europą

LaVaras Ballas iškart po nemalonumų Kinijoje paskelbė abu jaunesniuosius sūnus sieksiantis įtraukti į profesionalų krepšinį. Iki šiol LiAngelo rungtyniavo Kalifornijos universitete, o LaMello atstovavo vidurinės mokyklos komandai.

Tiesa, talentingiausiu šeimos atstovu vadinamas jaunėlis nuo spalio pamokų nebelanko, mat tėvas nusprendė sūnų mokyti ir treniruoti pats.

„Nesiruošiu derintis nei prie trenerių, nei prie mokyklos administracijos. Noriu, kad LaMello dėmesys būtų sutelktas tik į krepšinį ir jis taptų geriausiu visų laikų žaidėju“, – aiškino LaVaras Ballas.

Broliai šį gruodį buvo pasiūlyti daugeliui klubų Lietuvoje, Prancūzijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir kitose Europos valstybėse.

Šmaikščiai į galimybę įsigyti krepšininkus reagavo dabar jau buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ treneris Artūras Štalbergas – latvis žaidėjams pasiūlė įsidarbinti klubo apsaugoje.

Apie tai, kad gavo Ballų agento Harrisono Gaineso laišką, viešai pranešė ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ bei „Šiauliai“. Šie klubai pabrėžė, kad rimtai nesvarstė galimybės įsigyti jaunuosius Ballus.

Nusiderėjo mokėti mažiau

Apie garsiųjų Ballų šeimos susidomėjimą Lietuvos krepšinio lygos ekipomis sužinoję „Vytauto“ ekipos atstovai su H.Gainesu nutarė susisiekti patys.

Nors pirminės agento sąlygos – bent 25 minutės aikštėje ir 15–30 tūkst. JAV dolerių (12,7–25,4 tūkst. eurų) siekiantis mėnesio atlyginimas – prieniškiams buvo neįkandamos, derybos nenutrūko.

Bet geromis gyvenimo Birštono SPA sąlygomis ir galimybe broliams pasirodyti prieš pajėgiausias LKL ekipas susidomėjęs H.Gainesas ne kartą pabrėžė, jog pinigų klausimas derybose toli gražu nebuvo svarbiausias.

Po kelių dienų pirminių kalbų „Vytautas“ nusprendė rimčiau įsitraukti į derybas ir dėl finansinės pagalbos pradėjo tartis su rėmėjais.

Kai Ballų atstovai pagaliau nuleido norimą atlyginimų dydį iki kelių tūkstančių dolerių, broliai padėjo parašus ant sutarties. Joje numatyta, kad LiAngelo ir LaMello į Lietuvą atvyks sausio 4 dieną ir rungtyniaus iki sezono pabaigos.

Sutartyje taip pat įrašyta galimybė klubui sutartį vienašališkai nutraukti po pirmojo mėnesio.

Prieniškiai tikisi užsidirbti

„Vytauto“ krepšinio klubo direktorius Adomas Kubilius pabrėžė, kad brolių pasikvietimas yra komercinis projektas.

„Mes įsipareigojome jiems suteikti galimybę pasirodyti Baltijos krepšinio lygoje, o dėl LKL pažiūrėsime, ar jie pajėgūs čia žaisti. Diskutavome ir su treneriu, ir su mūsų žaidėjais.

Krepšininkai šią žinią priėmė linksmai: kodėl gi nepabandyti? Treneris irgi sakė, jog tai bus dar vienas iššūkis“, – lkl.lt pasakojo A.Kubilius.

Klubas tikisi, kad atvykus naujokams į Prienus pavyks privilioti ir rėmėjų iš užsienio, pasiūlius reklamuotis priekinėje marškinėlių pusėje.

Miestui – neregėtas dėmesys

Vos pasirodžius naujienoms apie pirmąją profesionalią Ballų šeimos jaunėlių sutartį Prienų vardas sumirgėjo JAV žiniasklaidoje. Nedidelis miestas ir „Vytauto“ klubas sulaukė milžiniško dėmesio.

Amerikiečiams Ballų sprendimas tapo ne ką menkesne staigmena nei Lietuvai. Reakcija – skirtinga.

Iš pradžių keli žurnalistai prakalbo apie tai, kad tėvas LaVaras greitai pradės pasakoti apie sudėtingas keliones kita eismo puse, nors Lietuvoje ir JAV eismas vyksta ta pačia kryptimi.

Žinomas ESPN žurnalistas Jeffas Goodmanas paskelbė, kad V.Šeškus nekalba angliškai, bet čia įžvelgė ir gerąją pusę – mažiau teks diskutuoti su Ballų šeimos prekės ženklu besirūpinančiu tėvu.

Jis taip pat pridūrė, kad „Vytauto“ komanda gali būti tobula Ballams, nes V.Šeškaus komanda mėto itin daug tritaškių ir nesigina, o tai – puikus LaMello žaidimo apibūdinimas.

Netrukus internete jau sklandė ir „Vytauto“ sporto salės nuotraukos.

„Klubas žaidžia 1700 vietų arenoje. 500 vietų rezervuotos rėmėjams ir draugams. Bilietai į rungtynes kainuoja apie 5 eurus.

Komanda net neturi generalinio direktoriaus ir reguliariai nesitreniruoja“, – rašė ESPN.

Socialiniuose tinkluose taip pat greitai išpopuliarėjo ir prieštaringa V.Šeškaus asmenybė.

„Lietuvoje žinoma, kad jis retkarčiais nebrangiai prekiauja žuvimis ir dyzelinu“, – specialistą apibūdino „DraftExpress“ žurnalistas Jenathanas Givony.

3,1

Tiek milijonų sekėjų socialiniame tinkle „Instagram“ turi 16-metis LaMello Ballas. 19-metis LiAngelo turi 1,9 milijono gerbėjų.

J.Valančiūnas ragina nebijoti

„Jeigu turės bėdų, tegul pasako man“, – išgirdęs apie Ballų atvykimą į Lietuvą juokėsi Jonas Valančiūnas (nuotr.).

„Toronto Raptors“ centras sakė: „Jie turi puikų šansą. Lietuva yra graži šalis. Tikiuosi, kad jiems patiks. Lietuvos krepšinio lygis – aukštas, todėl pamatysime, kaip jiems seksis. Jeigu jie parodys, kad gali žaisti, galės pasiekti viską, ką norės. Ribų nėra. Visi žaidžia krepšinį. Lietuva – irgi. Esame maža šalis, bet turime puikią krepšinio istoriją ir labai gerų žaidėjų. Jie pasirinko gerą krepšinio mokyklą.“

J.Valančiūnas prisiminė, kad ir pats profesionaliai žaisti krepšinį pradėjo būdamas šešiolikos: „Jie turi sunkiai dirbti. Viskas sukasi apie darbą. Talentas – viena, bet viską lemia darbas.“

Meras džiaugiasi reklama

„Laukiame. Ras jie ir draugų, ir su kuo bendrauti, ir merginų, – būsimais „Vytauto“ naujokais iš JAV džiaugiasi Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas (nuotr.). –

Smagu, kad Amerika domisi Prienais. Kiekviena žinia, kad Prienus pasirenka JAV sportininkai, – tik į gera. Jie padės garsinti miestą. Aklimatizuosime amerikiečius, ir viskas bus gerai. Mes turime ką parodyti. Galbūt žiemos metas ir nėra tas, kai gali atsiskleisti gamtos grožis. Bet mielai galime pakelti Pociūnų aerodrome lėktuvėliu, aprodyti Nemuno kilpas. Ne kiekvienas lietuvis tai yra matęs ir nežino, koks tai grožis. „Harmony Park“ sulaukia daug pagyrimų ir iš užsieniečių, taip pat turime Šilavoto Davatkyną ar tą patį Stakliškių midų. Prienai irgi turi ką parodyti. Manau, kad jie nesigailės.“

Meras tikisi ir finansinės naudos: „Pasinaudosime Ballų atvykimu. Jau dabar ta žinia naudinga ir klubo, ir Prienų garsinimui. Tikimės, kad padės ne tik viešųjų ryšių prasme, bet sulauksime ir rėmėjų. Esame atviri investuotojams tiek Prienų, tiek klubo mastu. Mums nėra lengva išlaikyti klubą, iššūkių daug. Ši žinia turėtų padėti. Galbūt amerikiečiai norės investuoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?