EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: Jono Mačiulio atsisveikinimas, Edgaro Ulanovo rekordas ir Pauliaus Jankūno trejetai

Likus vos penkioms savaitėms iki Eurolygos reguliariojo sezono pabaigos stipriausiame žemyno turnyre žaidžiančių Lietuvos krepšininkų sąrašas sutrumpėjo viena eilute, kurioje anksčiau buvo įrašyta Madrido „Real“ puolėjo Jono Mačiulio pavardė.

J.Mačiulis paliko Madridą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Mačiulis paliko Madridą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rungtynėse su „Barcelona“ lietuviai pelnė 27 taškus iš 90.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rungtynėse su „Barcelona“ lietuviai pelnė 27 taškus iš 90.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rungtynėse su „Barcelona“ lietuviai pelnė 27 taškus iš 90.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rungtynėse su „Barcelona“ lietuviai pelnė 27 taškus iš 90.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rungtynėse su „Barcelona“ lietuviai pelnė 27 taškus iš 90.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rungtynėse su „Barcelona“ lietuviai pelnė 27 taškus iš 90.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 3, 2018, 9:20 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 10:05 AM

Eurolygos kovas tęsiantys lietuviai 24-ajame ture dideliu rezultatyvumu nepasižymėjo, bet dauguma jų galėjo teigiamai įvertinti ir savo žaidimą, ir komandos rezultatą.

Šią savaitę su Eurolyga bent iki kito sezono atsisveikino darbo „Real“ klube netekęs Jonas Mačiulis. Jis „Real“ aprangą vilkėjo nuo 2014 metų rudens, 2015 metų pavasarį padėjo madridiečiams tapti Eurolygos čempionais ir atstovaudamas „karališkajam“ klubui Eurolygoje žaidė 103 rungtynes.

33 metų puolėjas per „Real“ praleistą laikotarpį pelnydavo 4,5 taško, bet šį sezoną jo vaidmuo buvo labai nežymus. J.Mačiulis žaisdavo 12,9 min., pelnydavo vidutiniškai 3 taškus ir net per geriausias rungtynes įmetė tik 9 taškus. Lietuvio asmeninis rekordas per keturis sezonus „Real“ klube buvo 20 taškų (tiek taškų jis įmetė 2017 metų sausį į Maskvos CSKA krepšį).

Kol „Real“ svarstė J.Mačiulio likimą, puolėjo gimtoji komanda „Žalgiris“, net neatskleidusi visų savo kozirių, ketvirtadienį namie nesunkiai nugalėjo „Barcelona“ komandą 90:74.

Šios rungtynės buvo neįprastos tuo, kad „Žalgirio“ lietuviai nusileido varžovų ekipos vietiniams žaidėjams. Septyni šeimininkų dvyliktuke buvę Lietuvos krepšininkai pelnė tik 27 taškus, o keturi Barselonos ekipai atstovavę Ispanijos krepšinio auklėtiniai įmetė 36 taškus.

Nė vieno Lietuvos krepšininko rezultatyvumas nebuvo dviženklis, o trumpiausiai rungtyniavę Martynas Sajus (beveik 2 min.) ir Gytis Masiulis (3 min.) taškų nepelnė.

Paulius Valinskas įmetė 2 taškus, Paulius Jankūnas – 3, Antanas Kavaliauskas – 6, Edgaras Ulanovas – 7, Artūras Milaknis – 9.

Šįkart neįprastai daug laiko aikštėje praleido P.Valinskas. Tiesa, rudenį jis yra žaidęs ir dar ilgiau, bet nuo gruodžio pradžios nė vienose rungtynėse jam nebuvo skirta daugiau nei 10 min. Ketvirtadienį gynėjas žaidė 15,5 min., bet pasinaudojo ne visomis progomis: jei per dvejas praėjusias rungtynes P.Valinskas pataikė visus metimus, tai į „Barcelona“ krepšį neįskriejo nė vienas iš trijų jo tolimų metimų.

Eurolygoje taškų jau senokai (nuo lapkričio pradžioje vykusių rungtynių su Milano „Olimpia“) nepelnė G.Masiulis. Kita vertus, jis nuo tada ir žaidė labai retai ir trumpai – treneris Šarūnas Jasikevičius jaunąjį puolėją nuo lapkričio vidurio į aikštę buvo įleidęs tik per ketverias rungtynes.

15-ąją pergalę iškovojęs „Žalgiris“ užima ketvirtąją vietą. Kauniečiams pirmą kartą nebereikia šios pozicijos dalintis su kitomis komandomis, nes šiame ture pralaimėjo po 14 pergalių turinčios „Real“, „Chimki“ ir Atėnų „Panathinaikos“ ekipos.

„Panathinaikos“ savo aikštėje per pratęsimą pripažino Pirėjo „Olympiakos“ klubo pranašumą 85:87. Atėnų ekipos gynėjas Lukas Lekavičius dar lapkritį per pirmąjį Graikijos titanų mūšį pasiekė iki šiol nepagerintą asmeninį sezono rekordą (14 taškų), tačiau „žaliųjų“ gretas papildžius Mike‘ui Jamesui, turėjo daugiau laiko leisti ant atsarginių suolo ir penktadienį žaidė tik 8,5 min. Gynėjas kartą netaikliai mėtė į krepšį ir gavo 4 pražangas.

L.Lekavičius taškų nepelnė antrose iš eilės rungtynėse.

Tik dėl garbės kovojanti Milano „Olimpia“ pasiekė pergalę, kuri veikiausiai padės pagerinti pernykštį rezultatą ir išvengti paskutinės vietos. Lombardijos ekipa ketvirtadienį autsaiderių dvikovoje įveikė Stambulo „Anadolu Efes“ klubą 77:64.

Milano komandoje žaidė tik du iš trijų lietuvių. Mindaugas Kuzminskas per 18 min. pelnė 9 taškus, Artūras Gudaitis per 20 min. įmetė 7 taškus ir atkovojo 10 kamuolių.

„Olimpia“ visai neregistravo Manto Kalniečio, kurį greitai gali ištikti jo ilgamečio bendražygio Lietuvos rinktinėje J.Mačiulio likimas. M.Kalnietis šį sezoną Eurolygoje žaidė 20 rungtynių, įmesdavo 4,5 taško ir atlikdavo 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Aštuntąją pergalę iškovojusi Milano komanda pakilo į 14-ąją vietą. Per visą praėjusį sezoną, kuriame liko paskutiniai 16-ieji, „raudonieji bateliai“ pasiekė 8 pergales – tiek pat, kiek turi dabar.

Savaitės lietuviai

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Jei prieš savaitę prastas A.Gudaičio žaidimas antrajame kėlinyje gramzdino jo komandą, tai šiame ture lietuvio dominavimas po krepšiais antrajame kėlinyje buvo viena svarbiausių „Olimpia“ pergalės priežasčių. Kai A.Gudaitis įėjo į aikštę, rezultatas buvo lygus, tačiau vidurio puolėjui užtikrinus tvarką po krepšiais (jis per antrąjį ketvirtį pelnė 5 taškus, atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas) jo komanda greitai įgijo dviženklę persvarą. Iš viso A.Gudaitis žaidė 20 min., pelnė 7 taškus (2/4 dvitaškių, 3/6 baudų) ir atkovojo 10 kamuolių.

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). Puolant E.Ulanovui nepavyko įgyvendinti visų sumanymų, nes varžovai buvo pasiruošę jo individuliems veiksmams. Tačiau E.Ulanovas gerai vykdė užduotis gindamasis ir buvo puiki „Žalgirio“ puolimo jungiamoji grandis. Net 29 min. (ilgiausiai komandoje) žaidęs puolėjas atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir pasiekė karjeros rekordą. Be to, jis pelnė 7 taškus (2/3 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 3/3 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis nedažnai atsidurdavo „Žalgirio“ puolimo smaigalyje, bet per 17 min. pelnė 9 taškus (1/1 dvitaškio, 2/4 tritaškių, 1/1 baudos) bei atkovojo 4 kamuolius ir buvo rezultatyviausias šios savaitės lietuvis (tiesa, tiek pat taškų pelnė ir Mindaugas Kuzminskas).

Savaitės nusivylimas

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). „Žalgirio“ kapitonas per lengvai laimėtas rungtynes nerado vietos aikštėje. Jis tiek puldamas, tiek gindamasis buvo nepanašus į save ir per 13 min. pelnė 3 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio, 1/2 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir gavo tris pražangas.

Į sportinės formos duobę patekęs P.Jankūnas per dvejas pastarąsias rungtynes pelnė tik 5 taškus ir prasižengė 7 kartus. Puolėjo sezono vidurkis yra 11,7 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.