EUROLYGA 2023

„Juventus“ FIBA turnyre persvaros nesusikrovė – su italais sužaidė lygiosiomis

[[ge:lrytas:lrytas:5337462]]

„Juventus“ ekipa neįveikė Avelino klubo.<br> fiba.com nuotr.
„Juventus“ ekipa neįveikė Avelino klubo.<br> fiba.com nuotr.
 Avelino „Sidigas“.<br> Instagram nuotr.
 Avelino „Sidigas“.<br> Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-03-21 20:18, atnaujinta 2018-03-21 20:20

FIBA Europos taurės atkrintamosiose varžybose pirmąją kliūtį įveikę Utenos „Juventus“ krepšininkai ketvirtojo pagal rangą žemyno turnyro ketvirtfinalyje sprendė sudėtingesnę užduotį. Trečiadienį prieš aštuntąją vietą LKL čempionate užimančius uteniškius išsirikiavo trečiąją vietą Italijos pirmenybėse užimanti Avelino „Sidigas“ komanda. Pirmoje atkalioje dvikovoje laimėtojas taip ir nepaaiškėjo: klubai Utenoje išsikyrė taikiai 77:77 (21:14, 15:24, 24:22, 17:17).

Po pirmojo kėlinio „Juventus“ galėjo didžiuotis savo žaidimu – šeimininkai italams leido įmesti tik 14 taškų ir pirmavo solidžiu atotrūkiu 21:14.

Tačiau jau antrame ketvirtyje Italijos klubas parodė, kad ne be reikalo prasimušė į šį FIBA Europos taurės turnyro etapą: ne tik pasivijo uteniškius, tačiau baigiantis mačo 20-ąjai minutei išsiveržė į priekį, o ilsėtis išėjo pirmaudamas 38:36.

Didžiausia intriga mače įsivyravo lemiamo kėlinio penktąją minutę, kai pirmaudami 70:66, uteniškiai leido Avelino atstovams perimti žaidimo vadžias ir persverti rezultatą 71:70.

Baigiantis mačui svečiai pirmavo 77:75 ir uteniškiai sugebėjo tik išlyginti rezultatą.  LIkus dviems sekundėms pasižymėjo Simas Buterlevičius. Tad kelialapio į pusfinalį likimas spręsis po savaitės Aveline.

„Juventus“: Kenny Gainesas 18, Maksimas Kornijenka (10 atk. kam.) ir Mindaugas Kupšas (8 atk. kam.) – po 15, Simas Buterlevičius 13, Arvydas Šikšnius 11.

„Sidigas“: Dezas Wellsas 17, Kirilas Fesenka 15, Jasonas Richas 11, Bruno Fitipaldo, Maartenas Leunenas (8 rez. perd.) ir Thomasas Scrubbas – po 8

 

Šie varžovai jau buvo pažįstami: „Juventus“ kovojo su „Sidigas“ praėjusį sezoną, tačiau nuo tada Avelino ekipa smarkiai pasikeitė – iš pagrindinio dešimtuko joje liko vos trys krepšininkai.

„Sidigas“, kaip ir „Juventus“, europinį sezoną pradėjo Čempionų lygoje, tačiau į šio turnyro atkrintamąsias varžybas nepateko. Avelino komanda šlubavo nuo pirmųjų turų, bet galimybes patekti į aštuntfinalį išsaugojo iki paskutinės pirmojo etapo savaitės. Vis dėlto lemiamose rungtynėse „Sidigas“ nesugebėjo išvykoje įveikti Bonos „Telekom“ klubo ir D grupėje užėmė penktąją vietą.

Tiek pat taškų iškovojo Zeliona Guros „Stelmet“ krepšininkai, bet jie aplenkė Avelino komandą dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse.

„Sidigas“ gana netikėtų problemų turėjo FIBA Europos taurės aštuntfinalyje, kuriame kovojo su Minsko „Cmoki“ klubu. Pirmosios rungtynės Aveline baigėsi lygiosiomis 70:70, tad prieš kelionę į Baltarusijos sostinę nerimo netrūko. Vis dėlto svečiuose „Sidigas“ žaidė geriau ir iškovojo pergalę 81:72.

„Juventus“ į FIBA Europos taurės ketvirtfinalį pateko įveikęs Sėkešfehėrvaro „Alba“ klubą. Uteniškiai laimėjo pirmąsias rungtynes namie 87:74, o išvykoje varžovams nusileido mažesniu skirtumu 76:78.

Utenos ir Avelino ekipos praėjusį sezoną buvo susidūrusios Čempionų lygoje. Tuomet „Juventus“ abukart pralaimėjo „Sidigas“ komandai vienodu 10 taškų skirtumu: 75:85 namie ir 64:74 svečiuose.

Nors nuo tų rungtynių praėjo nedaug laiko, per keliolika mėnesių smarkiai pasikeitė abi komandos. „Juventus“ gretose liko tik vienas su „Sidigas“ žaidęs krepšininkas Dovis Bičkauskis. Avelino ekipoje vis dar rungtyniauja trys žaidėjai: Kyrylo Fesenka, Maartenas Leunenas ir Andrea Zerini.

Dauguma buvusių pagrindinių „Sidigas“ krepšininkų po neblogo praėjusio sezono gavo darbą stipresniuose arba panašaus pajėgumo klubuose. Joe Raglandas išvyko į Krasnodaro „Lokomotiv“, Adonisas Thomasas – į Bandirmos „Banvit“, Levi Randolphas ir Davidas Loganas (jis pernai į Aveliną atvyko jau po rungtynių su Utenos klubu) – į Strasbūro SIG, buvęs Italijos rinktinės vidurio puolėjas Marco Cusinas – į Milano „Olimpia“.

55 tūkstančius gyventojų turintis Avelino miestas Italijos didžiojo krepšinio žemėlapyje buvo pažymėtas gana neseniai. Avelino klubas tik 2000 metais debiutavo „Serie A“ čempionate ir jame dažniausiai nekovodavo dėl aukštų vietų. Per 17 sezonų stipriausioje šalies krepšinio pakopoje Avelino ekipa į atkrintamąsias varžybas kol kas pateko vos keturis sykius.

Vis dėlto keliskart Avelino komandai pavyko blykstelėti, o ryškiausias jos blyksnis buvo 2007-2008 metų sezone. Tuomet Avelino krepšininkai pirmą kartą užėmė trečiąją vietą reguliariajame sezone, pirmą kartą pateko į atkrintamųjų varžybų pusfinalį ir, svarbiausia, iškovojo vienintelį istorijoje titulą – Italijos taurę.

Avelino komanda tąkart Italijos taurės finale įveikė Bolonijos „Virtus“ klubą, o ryškiausia nugalėtojų žvaigždė buvo amerikietis Devinas Smithas. Šiam puolėjui Avelino ekipa tapo tramplinu į Eurolygą. Sužibėjęs kukliame Italijos klube, D.Smithas 2008 metais buvo pakviestas į Stambulo „Fenerbahče“, o dar vėliau daug sezonų vilkėjo Tel Avivo „Maccabi“ aprangą.

D.Smitho pramintu taku neseniai nuėjo kitas amerikietis Jamesas Nunnally, kuris 2015 metais į Aveliną atvyko būdamas menkai žinomas Europos krepšinio specialistams, bet žaidė taip naudingai, kad buvo išrinktas geriausiu 2015-2016 metų sezono Italijos lygos krepšininku, ir 2016 metais pasirašė sutartį su „Fenerbahče“ klubu.

O J.Nunnally vedamas „Sidigas“, kuriame tą sezoną žaidė ir lietuvis Benas Veikalas, pakartojo geriausią savo rezultatą Italijos lygoje ir antrą kartą pateko į pusfinalį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.