EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: stebuklingas P. Jankūnas, galingas A. Gudaitis ir „Žalgirio“ rekordas

Greitos pražangos vėl kišo koją Pauliui Jankūnui ir Artūrui Gudaičiui, bet du geriausiai šį sezoną Eurolygoje žaidžiantys lietuviai spindėjo ir paskutiniajame reguliariojo sezono ture. Tiesa, jų komandos rungtynes baigė skirtingai: jei P.Jankūno dvitaškis likus kelioms sekundėms iki pratęsimo pabaigos padėjo Kauno „Žalgiriui“ pasiekti istorinį rezultatą, tai A.Gudaičio pastangas nubraukė paskutinę pratęsimo akimirką į Milano „Olimpia“ krepšį įkritęs kamuolys.

Paulius Jankūnas solidžiai žadė Pirėjuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas solidžiai žadė Pirėjuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-07 00:09, atnaujinta 2018-04-07 00:10

Kauno „Žalgiris“ penktadienį paskutines reguliariojo sezono rungtynes pradėjo snūduriuodamas ir jau pirmajame kėlinyje atsiliko 15 taškų skirtumu, tačiau apsnūdimu užkrėtęs varžovus, trečiojo kėlinio viduryje pradėjo juos vytis, ketvirtajame kėlinyje nepasinaudojo geromis galimybėmis pasiekti pergalę per pagrindinį laiką, bet per pratęsimą išvykoje palaužė Pirėjo „Olympiakos“ klubą 86:85.

Į Graikiją nekeliavo Martynas Arlauskas ir Martynas Sajus, o dvyliktuke buvęs Paulius Valinskas nesulaukė trenerio Šarūno Jasikevičiaus ženklo eiti į aikštę. Kiti penki „Žalgirio“ lietuviai pelnė 38 taškus: Paulius Jankūnas – 15, Edgaras Ulanovas – 11, Artūras Milaknis – 8, Antanas Kavaliauskas – 4, trumpai žaidęs (2 min.) Gytis Masiulis į krepšį nemetė.

E.Ulanovas aikštėje praleido net 36 min. 34 sek. Taip ilgai šį sezoną nežaidė nė vienas žalgirietis. Iki šio turo komandos rekordas buvo 35 min. 29 sek. – tiek žaidė A.Milaknis per rungtynes, kuriose „Žalgiris“ išvykoje po pratęsimo nusileido Atėnų „Panathinaikos“ klubui. 

A.Milaknis šį penktadienį pasižymėjo kitaip – jis visus 8 taškus pelnė ketvirtojo kėlinio antroje pusėje ir pirmąją pratęsimo minutę.

Traumų išretintoje Pirėjo komandoje buvo registruoti šeši graikai, bet žaidė tik keturi. Jie pelnė 29 taškus. Tarp krepšininkų penktadienį negalėjusių padėti „Olympiakos“ buvo ir du Graikijos rinktinės senbuviai Giorgos Printezis bei Kostas Papanikolaou. 

„Žalgiris“ per 30 rungtynių iškovojo 18 pergalių ir reguliariajame sezone užėmė šeštąją vietą. Kauno krepšininkai ketvirtfinalyje kovos su trečiąją vietą užėmusiu „Olympiakos“. 

Lietuvos lygoje pirmaujanti Kauno komanda Graikijos lygoje antrąją vietą užimančią Pirėjo ekipą šį sezoną nugalėjo abu kartus. Žalgiriečiai po du kartus nugalėjo dar penkis klubus: Milano „Olimpia“, „Barcelona“, Stambulo „Anadolu Efes“, „Valencia“ ir Malagos „Unicaja“. 

„Žalgiris“ dar prieš atkrintamąsias varžybas pakartojo per vieną europinį sezoną iškovotų pergalių skaičių. 1998-1999 metų sezone, kai tapo senosios FIBA Eurolygos čempionu, Kauno klubas irgi pasiekė 18 pergalių, bet tada žaidė daug mažiau rungtynių – tik 22-ejas.

Kauniečių rekordas šiuolaikinėje Eurolygoje buvo 14 pergalių. 2012-2013 metų sezone „Žalgiris“ laimėjo 14 iš 24 rungtynių, 2016-2017 metų sezone – 14 iš 30 rungtynių (pernai Lietuvos čempionai reguliariajame sezone užėmė 10-ąją vietą). 

Ketvirtadienį paskutines šį sezoną Eurolygos rungtynes žaidė į atkrintamąsias varžybas nepatekusi Milano „Olimpia“. Milano krepšininkai, namie kovodami su Atėnų „Panathinaikos“ klubu, iššvaistė antrajame ir trečiajame kėliniuose turėtą 17 taškų persvarą, paskutinėmis ketvirtojo kėlinio akimirkomis išplėšė pratęsimą, bet per papildomas minutes vis tiek turėjo pripažinti minimalų varžovų pranašumą 95:96. 

Rezultatyviausi „Olimpia“ žaidėjai buvo du lietuviai. Artūras Gudaitis pelnė 18 taškų ir atkovojo 10 kamuolių, Mindaugas Kuzminskas įmetė 16 taškų. Trenerio Simone Pianigiani pasitikėjimą praradęs Mantas Kalnietis vėl nebuvo registruotas.
„Panathinaikos“ aprangą vilkintis Lukas Lekavičius taškų nepelnė. 

„Olimpia“ iškovojo 10 pergalių ir užėmė priešpaskutinę 15-ąją vietą. „Raudonieji bateliai“ galėjo pasiguosti nebent tuo, kad pagerino praėjusių metų rezultatą. Pernai Milano ekipa per reguliarųjį sezoną laimėjo 8 rungtynes ir liko paskutinė.

„Panathinaikos“ iškovojo 19 pergalių ir užėmė ketvirtąją vietą. Atėnų krepšininkai ketvirtfinalyje kovos su vienu laipteliu žemiau likusiu Madrido „Real“ klubu. Įdomu, kad praėjusį sezoną „žalieji“ irgi laimėjo 19 rungtynių ir taip pat užėmė ketvirtąją vietą, bet ketvirtfinalio serijoje nepasinaudojo aikštės pranašumu. 

Savaitės lietuviai

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Atrodo, kad „Žalgirio“ kapitonui nėra nieko neįmanomo. Rungtynių pradžia jam susiklostė labai prieštaringai: nors P.Jankūnas pirmajame kėlinyje pelnė 6 taškus, jis jau 4-ąją min. gavo antrąją pražangą, o 11-ąją min. – ir trečiąją (visos trys pražangos buvo tiesiog neatleistinos tokiam patyrusiam žaidėjui). Puolėjas ilgam nukeliavo ant suolo ir turėjo laiko apmąstyti savo klaidas, o grįžęs į aikštę kartu su Brandonu Daviesu užtikrino teigiamą rezultatą. Iš viso P.Jankūnas žaidė tik 19,5 min., bet labai taikliai atakavo ir pelnė 15 taškų (7/8 dvitaškių, 1/1 baudos), o likus 3 sek. iki pratęsimo pabaigos pataikė pergalingą dvitaškį. 

Artūras Gudaitis („Olimpia“). A.Gudaitis šeimininkavo „Panathinaikos“ baudos aikštelėje. Puikiai padėtį užsiimdavęs vidurio puolėjas vien po varžovų krepšiu atkovojo 6 kamuolius ir kūrė savo komandai antruosius šansus, kuriais dažnai pats ir pasinaudodavo. Tiesa, keliskart ne laiku ir ne vietoje rankas kyštelėjęs aukštaūgis vėl gana greitai rinko pražangas, todėl buvo priverstas gindamasis žaisti atsargiau ir kartais suteikdavo varžovams pernelyg daug laisvės. A.Gudaitis per 23,5 min. pelnė 18 taškų (5/8 dvitaškių, 8/8 baudų), atkovojo 10 kamuolių ir išprovokavo 7 pražangas. Jis pasiekė trečiąjį šį sezoną dvigubą dviženklį ir pagerino karjeros išprovokuotų pražangų bei be klaidų mestų baudų rekordus. 

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). Rungtynių pradžioje E.Ulanovas nuolat dideliu žingsniu atsilikdavo nuo jo dengiamo Vasilio Spanoulio ir keliskart nepataikė iš po krepšio. Puolėjo taiklumas atakuojant iš arti nelabai pagerėjo, tačiau jo du tritaškiai, mesti vien dėl to, kad nebuvo kur dėti kamuolio, trečiojo kėlinio viduryje išjudino 16 taškų skirtumu atsilikusį „Žalgirį“. Iš viso E.Ulanovas žaidė 36,5 min., pelnė 11 taškų (2/11 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 1/1 baudos) ir atkovojo 4 kamuolius. Jo rezultatyvumas buvo dviženklis pirmą kartą po dešimties iš eilės rungtynių, kuriose įmesdavo mažiau nei 10 taškų. 

Mindaugas Kuzminskas („Olimpia“). Nors M.Kuzminskas žaidė labai savanaudiškai ir visai nežiūrėjo į komandos draugus, rungtynių pradžioje jo sprendimai imtis iniciatyvos pačiam dažniausiai pasiteisindavo. Puolėjas pirmajame kėlinyje pataikė visus metimus ir pelnė 12 taškų (4/4 metimų, 3/3 baudų), o „Olimpia“ susikrovė dviženklę persvarą. Tačiau paskui taiklių metimų atsargos išseko ir M.Kuzminsko veiksmai jo komandai padarė nemažai žalos. Lietuvis žaidė 23 min., pelnė 16 taškų (4/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 5/5 baudų) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus (pakartojo karjeros rekordą). 

Savaitės nusivylimas

Lukas Lekavičius („Panathinaikos“). L.Lekavičius trečiose iš eilės rungtynėse ir 11-ąjį kartą šį sezoną nepelnė nė taško. „Panathinaikos“ labai greitai atsilikus, treneris Xavieras Pascualis jau pirmajame kėlinyje pakėlė nuo suolo lietuvį, tačiau jis neatgaivino komandos puolimo ir per 6 min. nė karto nemetė į krepšį. Antroje mačo pusėje L.Lekavičius visai nežaidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.