EUROLYGA 2023

Į Lietuvą NBA skautus traukia du aikštėje nepalyginami bičiuliai

Kai Laurynas Birutis iš viršaus galingai į krepšį įgrūdo Donato Sabeckio jam „pakabintą“ kamuolį, pirmojoje Vilniaus „Lietuvos ryto“ arenos eilėje sėdėjęs „New York Knicks“ skautas Kevinas Wilsonas kilstelėjo antakius bei kažką užsirašė savo raudonoje knygutėje. Tuo pačiu metu į planšetę pastabą pasižymėjo ir šalia Lino Kleizos ložėje įsitaisęs „Utah Jazz“ atstovas.

 NBA klubų darbuotojai antradienio vakarą sostinėje stebėjo du juos dominančius 20-mečius Lietuvos vidurio puolėjus – M.Echodą ir L.Birutį.<br> G.Šiupario nuotr.
 NBA klubų darbuotojai antradienio vakarą sostinėje stebėjo du juos dominančius 20-mečius Lietuvos vidurio puolėjus – M.Echodą ir L.Birutį.<br> G.Šiupario nuotr.
 L.Birutis.<br> G.Šiupario nuotr.
 L.Birutis.<br> G.Šiupario nuotr.
 M.Echodas.<br> G.Šiupario nuotr.
 M.Echodas.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-20 06:43, atnaujinta 2018-04-20 11:25

NBA klubų darbuotojai antradienio vakarą sostinėje stebėjo du juos dominančius 20-mečius Lietuvos vidurio puolėjus – Martyną Echodą ir L.Birutį.

Lyg tyčia, būtent šios rungtynės tarp „Lietuvos ryto“ ir „Šiaulių“ komandų dviems bičiuliams nebuvo labai rezultatyvios – M.Echodas aikštę paliko su 4 taškais (tačiau atkovojo 10 kamuolių), o L.Birutis surinko 8 taškus bei sugriebė 7 kamuolius.

Toks L.Biručio pasirodymas ypač užkliuvo „Šiaulių“ treneriui Antanui Sireikai.

Stratego manymu, auklėtinio žaidimui įtakos galėjo turėti tai, kad jis šią savaitę oficialiai pateikė paraišką NBA naujokų biržai.

„Labai blogai, – lrytas.lt paklaustas, kaip vertina L.Biručio žingsnį link NBA, rėžė A.Sireika. – Tai parodo ir rezultatas pieš „Lietuvos rytą“. Neprisimenu, kada Laurynas buvo įmetęs tiek mažai taškų. Matyt, veikia psichologija“.

Po rungtynių, kurias „Šiauliai“ pralaimėjo 75:87, kiek nusiminęs bei nelabai kalbus buvo ir pats L.Birutis.

Į klausimą, ar jaučia jį vis aktyviau sekančių NBA skautų dėmesį, puolėjas atsakė trumpai: „Nežinau – jų tiesiog nematau“.

Akivaizdu, kad dėl įspūdingos pažangos šį sezoną kilęs ažiotažas kukliam šiauliečiui nėra prie širdies – jis labiau mėgsta tyliai dirbti.

Tuo tarpu A.Sireika tiesiai šviesiai kalbėjo, kad L.Biručio „apdainavimas“ jam kliūna.

„Man nepatinka, kai žaidėjus giria ir porą savaičių „persekioja“ spauda bei televizija. Kartą net manęs neklausę, po treniruotės Šiauliuose pasisodinę, žiūriu, jau kalbina.

Aš lyg ir nieko prieš, ten LKL žmonės dirbo, bet kaip treneriui, man tai nepatinka – žaidėjui pučia burbulą, nors jis turėtų daugiau dirbti“, – sakė treneris.

Kitaip nei A.Sireika, „Lietuvos ryto“ treneris Rimas Kurtinaitis drąsiai gyrė L.Birutį bei M.Echodą.

„Abu puolėjai progresuoja greitai ir šįmet padarė didelę pažangą. Bet nenorėčiau lyginti jų pagal žaidimo stilių.

M.Echodas yra vikresnis ir geriau ginasi, ypač žaidžiant du prieš du, o L.Birutis vienas iš puikiausių žaidėjų, kokius tik esu matęs, situacijose du prieš du eidamas žemyn.

Jis nenuleisdamas rankų įmeta kamuolį, bėga, „stoguoja“, turi gerą kamuolio jutimą. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje auga tokie vidurio puolėjai“, – kalbėjo Kurtis.

R.Kurtinaitis buvo teisus pabrėždamas, kad M.Echodo ir L.Biručio lyginti nereikėtų, nes jie – visiškai skirtingo stiliaus vidurio puolėjai.

Kadangi L.Birutis (213 cm) yra aukštesnis už M.Ehcodą (206 cm), tai natūraliai atsiliepia jo greičiui, o ypač gynyboje.

„Šiaulių“ krepšininkui neretai tenka iš galo vytis greitesnius oponentus, o ir stumdantis jam tebetrūksta atletiškumo.

Kita vertus, ūgis, ilgos galūnės ir greita reakcija Laurynui padeda susirinkti kamuolius – rungtynėse su „Lietuvos rytu“ jis kelis nusiėmė tiesiai M.Echodui iš panosės.

Šiaulietis taip pat gali pasigirti minkštu metimu bei gebėjimu pataikyti iš vidutinio nuotolio.

M.Echodo privalumai – tvirtas sudėjimas, mobilumas, jam leidžiantis žaisti ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, bei neblogas aikštės matymas.

Iš po krepšio mėgstantis atakuoti „Lietuvos ryto“ puolėjas perimetre žaidžia nedažnai ir šiuo aspektu atsilieka nuo L.Biručio.

Kokie abiejų talentų šansai artimiausiu metu praverti NBA duris?

Pagal ESPN sudarytą reitingą, L.Birutis 100 perspektyviausių talentų sąraše rikiuojasi 95 vietoje. Prognozuojama, kad šiųmetinėje NBA naujokų biržoje jis savo pavardę galėtų išgirsti antrajame rate.

Tačiau gali būti, kad L.Birutis su agentu Šarūnu Broga nutars atsiimti paraišką ir lauks kitų metų biržos. Juk kaip rimtą variantą jie turi ir Kauno „Žalgirį“ – būtent šiam klubui priklauso teisės į šiaulietį.

M.Echodas, irgi dirbantis su Š.Broga, taip pat pateikė paraišką, nors kol kas ir nefigūruoja tarp prognozuojamų šaukimų.

Pasak nbadraft.net, M.Echodas ir L.Birutis pastaruoju metu NBA komandoms pasidarė įdomesni, nei Tadas Sedekerskis ar Arnoldas Kulboka.

Nors būtent pastariesiems lietuviams prieš metus buvo prognozuojami aukštesni šaukimai šįmet, vidutiniški sezonai krepšininkų vertės ryškiau nekilstelėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.