EUROLYGA 2023

„Suvenyrai“ iš Pirėjaus: „Žalgiris“ grįžta su tvirtu pareiškimu ir pamokomis

Pagrindinis uždavinys – įvykdytas. Su tokia mintimi atgal į Lietuvą grįžta Kauno „Žalgiris“. Eurolygos ketvirtfinalio serijoje su Pirėjo „Olympiakos“ per dvejas pirmąsias rungtynes išvykoje žalgiriečiai įsirašė vieną svarbią pergalę.

 Eurolygos ketvirtfinalio serijoje su Pirėjo „Olympiakos“ per dvejas pirmąsias rungtynes išvykoje žalgiriečiai įsirašė vieną svarbią pergalę.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Eurolygos ketvirtfinalio serijoje su Pirėjo „Olympiakos“ per dvejas pirmąsias rungtynes išvykoje žalgiriečiai įsirašė vieną svarbią pergalę.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 P.Jankūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 P.Jankūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 B.Daviesas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 B.Daviesas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Š.Jasikevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Š.Jasikevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rungtynių akimirka.<br>euroleague.net nuotr.
 Rungtynių akimirka.<br>euroleague.net nuotr.
 Rungtynių akimirka.<br>euroleague.net nuotr.
 Rungtynių akimirka.<br>euroleague.net nuotr.
 Rungtynių akimirka.<br>euroleague.net nuotr.
 Rungtynių akimirka.<br>euroleague.net nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 21, 2018, 9:15 AM, atnaujinta Apr 21, 2018, 12:23 PM

Pirmajame mače trečiadienį Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai pergalę šventė 87:78, o po dviejų dienų antrajame neatsilaikė 68:79.

Prieš serijai keliantis į Kauną, lrytas.lt apžvelgia, ką iš atkrintamųjų starto Pirėjuje „Žalgiris“ turėtų pasiimti ir – ką palikti Graikijoje.

Pasiimti

1. Atkaklumą

Tiek pirmosiose, tiek antrosiose serijos rungtynėse „Žalgiris“ neleisdavo „Olympiakos“ pabėgti triuškinamu skirtumu ir vis grįždavo į rungtynes.

Tiesa, lemiamais momentais abu susitikimai susiklostė skirtingai.

Trečiadienio rungtynių pradžioje, dar 9-ąją minutę, graikai buvo susikrovę 15 taškų pranašumą. Tada per pertraukėlę Šaro pastabų išklausęs „Žalgiris“ persilaužė ir jį greitai pradėjo tirpdyti.

Prieš pat ilgąją petrauką rezultatas jau buvo lygus – 32:32, o pratęsime Kauno krepšininkai sublizgėjo savo šaltakraujiškumu bei ramiai sužaidė iki finalo sirenos.

Penktadienį istorijos pradžia dėliojosi panašiai – antrajame kėlinyje 10 taškų atsilikinėjęs „Žalgiris“ su nauja jėga į aikštę grįžo po ilgosios pertraukos ir per dešimt minučių deficitas buvo panaikintas.

Tačiau būtent paskutinio ketvirčio metu žalgiriečiai sužaidė, ko gero, prasčiausią kėlinį Pirėjuje, o atkarpa 1:14 leido „Olympiakos“ įsirašyti pergalę.

Beje, „Žalgiriui“, kaip Šaras nerimavo prieš ketvirtfinalius, neteko išgyventi „atsipalaidavimo sindromo“ – taškas į tašką vykusios rungtynės juos privertė nuolat žaisti susikaupus.

Todėl, nebent išskyrus paskutines 10 antrųjų rungtynių minučių, komandai dėl kovingumo nieko prikišti negalima.

2. Brandono Davieso iniciatyvą

Nors šį sezoną B.Daviesas nėra tas, kuriam Šaras kiekvienose rungtynėse galėtų drąsiai patikėti lyderio vaidmenį, amerikietis ketvirtfinalio serijoje kol kas žiba, o ypač puolime.

Legionierius išsiskyrė jau pirmajame mače, kai į „Olympiakos“ krepšį suvertė 21 tašką, atkovojo 8 kamuolius bei kartu su Kevinu Pangosu buvo pagrindiniu pergalės kalviu.

Penktadienį B.Daviesas ir vėl buvo rezultatyviausias žaliai-baltų gretose – jis pasižymėjo 20 taškų bei sugriebė du kamuolius.

Palyginimui, reguliariajame Eurolygos sezone B.Davieso fiksuotas taškų vidurkis buvo dvigubai mažesnis – 8,4.

Žinoma, B.Daviesas iš trenerių štabo turėtų sulaukti priekaištų dėl ne visada drausmingo žaidimo gynyboje ir, kaip Šaras sako, „psichologinių klaidų“, tačiau jei „graikiškoji“ jo forma persikels į Kauną, tai „Žalgiriui“ bus rimta paspirtis.

Amerikietis atkrintamosiose per pirmas dvejas rungtynes buvo vienas tų, kurių akyse aiškiai degė ugnelė ir kuris po krepšiu stumdėsi dėl kiekvieno centimetro.

Besiveržusios B.Davieso emocijos jam net uždirbo techninę pražangą penktadienio rungtynių pabaigoje, kai jis įsivėlė į konfliktą su varžovų puolėju JaMelu McLeanu.

3. Svarbius, bet nepanaudotus rezervus

Serijai persikėlus į Kauną, „Žalgirui“ reikės prisiminti ir Pirėjuje naudotus, ir iki galo neatskleistus ginklus.

O rezervo „Žalgiris“ dar turi – pavyzdžiui, antrosiose serijos rungtynėse su apvaliais nuliais pelnytų taškų grafoje aikštę paliko po kiek daugiau nei 20 minučių žaidę Edgaras Ulanovas ir Paulius Jankūnas.

P.Jankūnas pastarąjį kartą Eurolygos rungtynėse taškų nepelnęs buvo prieš penkerius metus.

Patyrusiam puolėjui neypatingai sekėsi ir pirmosiose serijos rungtynėse, tačiau tai dar nieko nesako – grįžus į Kauną, kur lietuvius ypač palaikys namų sienos, galima tikėtis kur kas agresyvesnio žaidimo.

Dar vienas „Žalgirio“ koziris, apie kurį daug kalbėta prieš prasidedant atkrintamosioms – įžaidėjas Beno Udrihas.

Į Kauną sezonui įpusėjus atvykęs gynėjas jau apšilo kojas komandoje ir savo patirtį neabejotinai gali panaudoti tokios reikšmės rungtynėse.

Nors kol kas Š.Jasikevičius ketvirtfinaliuose jam neskyrė daug minučių (14 ir 6), prireikus B.Udrihas jau ne kartą patraukdavo „Žalgirį“ svarbiomis akimirkomis.

Palikti

1. Klaidas

Jei pirmajame serijos mače „Žalgirį“ buvo galima pagirti už mažą klaidų kiekį, penktadienio rungtynių pradžioje jos varė Š.Jasikevičių iš proto.

Kauno ekipos krepšininkai per pirmąjį antrųjų serijos rungtynių kėlinį padarė tiek klaidų, kiek per visą praėjusį susitikimą – 7.

Prarasti kamuoliai trikdydavo vis įsibėgėti bandančią komandą, o „Olympiakos“ šias progas beveik kaskart versdavo taškais.

Š.Jasikevičius dar prieš prasidedant atkrintamosioms akcentavo, jog tokioje svarbioje turnyro stadijoje dažnai klystant išsilaikyti bus sunku.

Nors bendras antrųjų rungtynių klaidų skaičius (16) tik minimaliai viršijo komandos reguliariajame Eurolygos sezone fiksuojamą vidurkį (14), norint „Olympiakos“ įveikti dar du kartus, tai gali tapti problema.

2. Vassilį Spanoulį

Nors tai tik juokai ir pats V.Spanoulis, žinoma, niekur nedings, „Žalgiriui“ tikrai norėtųsi, kad į Kauną „neatvyktų“ bent jo geras žaidimas.

35-erių V.Spanoulis žalgiriečiams nemenku galvos skausmu tapo ir pirmosiose, ir antrosiose serijos rungtynėse.

Asmeninį trečiadienio šou graikas užbaigė sąskaitoje turėdamas 25 taškus, 2 atkovotus kamuolius bei 9 rezultatyvius perdavimus.

Nors daugelis tikėjosi, kad beveik 40 minučių pirmajame mače sužaidęs veteranas penktadienį bus išsikvėpęs – nieko panašaus.

V.Spanoulis ir tąkart „Žalgiriui“ įsūdė 17 taškų, taip pat įsirašydamas ir 4 rezultatyvius perdavimus.

Tiesa, antrosiose rungtynėse gynėjas jau žaidė mažiau – 24 minutes.

Kadangi iki kito serijos mačo Kaune jis gaus kelias dienas poilsio, „Žalgiriui“ teks vėl kurti planus V.Spanoulio stabdymui.

3. Teisėjų klausimą

Graikijos krepšinyje visą šį sezoną siaučiančios aistros dėl teisėjų darbo persikėlė ir į Eurolygos ketvirtfinalį.

Pirmasis po pralaimėjimo trečiadienio rungtynėse arbitrams pastabų skyrė „Olympiakos“ treneris Ioannis Sfairopoulos.

„Nemanau, kad arbitrai rungtynėse abejoms komandoms švilpė lygiai. Gerbiame Eurolygą ir teisėjus, tačiau dabar matau, kodėl apie teisėjavimą tiek daug kalbama.

Labai svarbu, kad teisėjų švilpukai būtų vienodi tiek vienai, tiek kitai komandai, bet trečiadienio vakarą to nebuvo“, – priekaištavo jis.

Situaciją apsivertė po penktadienio rungtynių – tąkart piktinosi Š.Jasikevičius.

„Žalgirio“ treneris pastebėjo, kad rungtynių pradžioje „Olympiakos“ paeiliui metė 11 baudų, kol kauniečiai – nė vienos.

„Manau, rungtynių pradžioje negavome tokios pagarbos, kokios prašėme. Teisėjavimas tikrai nebuvo 50 ant 50“, – spaudos konferencijoje dėstė Šaras.

Visgi, kaip treneris ir pripažino, ne tai buvo pagrindinė „Žalgirio“ pralaimėjimo priežastis penktadienį.

Ne dėl teisėjų pirmąsias serijos rungtynes pralaimėjo ir „Olympiakos“, todėl abiems komandoms keliaujant į Kauną, kalbas ir sąmokslo teorijas reikės palikti už nugaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.