EUROLYGA 2023

Valdingo ir aršaus graiko revoliucija: vadu regi Arvydą Sabonį, o pavyzdžiu – „Žalgirį“

Jei praėjusiais metais Dimitrio Giannakopoulo pavardė buvo girdėta ne kiekvienam krepšinio gerbėjui, šį sezoną apie skandalingąjį Atėnų „Panathinaikos“ savininką išgirdo visi.

 D.Giannakopoulos su lrytas.lt kalbėjosi apie L.Lekavičių, karą su Eurolygą ir J.Bertomeu turintį pakeisti A.Sabonį.<br> panathinaikos.com ir lrytas.lt nuotr.
 D.Giannakopoulos su lrytas.lt kalbėjosi apie L.Lekavičių, karą su Eurolygą ir J.Bertomeu turintį pakeisti A.Sabonį.<br> panathinaikos.com ir lrytas.lt nuotr.
 A.Sabonis.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Sabonis.<br> G.Šiupario nuotr.
 L.Lekavičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Lekavičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 J.Bertomeu.<br> M.Patašiaus nuotr.
 J.Bertomeu.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 1, 2018, 8:42 AM, atnaujinta May 2, 2018, 11:23 AM

Su Hitleriu lyginamas Eurolygos vadovas, sąmokslo teorijos ir pašaipos iš jam skiriamų šimtatūkstantinių baudų – tai tik dalis graiko išsišokimų.

Kontroversiškas, bet PAO sirgalių mėgstamas 44-erių D.Giannakopoulas pastaraisiais mėnesiais bangas Europos krepšinyje kelia piktindamasis teisėjais bei nuolat skalpuodamas Eurolygos bosą Jordi Bertomeu.

Neseniai jis netgi pareiškė, kad „Panathinaikos“, kurioje žaidžia ir lietuvis Lukas Lekavičius, „grįš ten, kur krepšinis visada ir turėjo būti – į FIBA“.

Po žinios, jog galingasis Graikijos klubas kitą sezoną planuoja nebesivaržyti Eurolygos turnyre ir rinktis FIBA Čempionų lygą, šalyje kilo sumaištis – ar dėl principų verta aukoti tiek daug?

„Taip, nerimo yra. Tačiau aš negaliu eiti prieš savo moralę ir įsitikinimus“, – kalbėdamas su lrytas.lt sprendimą su PAO trauktis iš Eurolygos aiškino D.Giannakopoulas.

Į finalo ketvertą nepateko

Visą šį sezoną Eurolygos teisėjų darbą kritikavęs ir netgi jų juodąjį sąrašą sudaręs „Panathinaikos“ klubas arbitrus dėl pralaimėjimų kaltino ir svarbiausiu – akrintamųjų – metu.

Po trečiųjų ketvirtfinalio serijos su Madrido „Real“ rungtynių PAO vadovai dėl, jų manymų, tendencingo teisėjavimo net norėjo nutraukti pasirodymą turnyre.

„Nežinau, ar yra kokia nors prasmė žaisti kitas rungtynes, jeigu viskas šiame turnyre nulemta iš anksto“, – tada rėžė „Panathinaikos“ prezidentas Manos Papadopoulas.

Jam pritarė ir D.Giannakopoulas: „Visa Europa savo akimis pamatė, kad Eurolygoje reikalai nėra sprendžiami ant parketo“.

Visgi galiausiai „Panathinaikos“ seriją tęsė ir ją pralaimėjo 1-3. Toks rezultatas Atėnų komandos vadovus privertė pripažinti, jog bėdos nebuvo vien teisėjavime.

„Reikia sutikti, kad teisėjavimas tikrai nebuvo vienintelė mūsų iškritimo priežastis. Turėjome būti žymiai geriau nusiteikę lemiamoms rungtynėms. Deja, buvo kitaip“, – apie baigtą žygį Eurolygoje kalbėjo D.Giannakopoulas.

L.Lekavičiaus ateitis – trenerio rankose

Visas PAO dramas ketvirtfinalyje stebėjo ir praėjusią vasarą į Atėnus atvykęs L.Lekavičius.

Tiesa, jis akrintamųjų metu nefigūravo trenerio Xavi Pascualio planuose ir porai paskutinių rungtynių net nebuvo registruotas.

„Leka yra tikrai puikus vyrukas, visais aspektais. Mes Atėnuose jį labai mylime.

O kalbant apie krepšinio pusę, tai nėra mano kompetencija. Čia jau trenerio reikalas“, – taktiškai apie lietuvių įžaidėją atsiliepė D.Giannakopoulas.

Šį sezoną L.Lekavičius Eurolygoje per vidutiniškai 13 minučių rinko po 4 taškus ir atliko 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Graikijos lygoje statistika kiek geresnė – per 20 minučių įžaidėjas pelno 7,6 taško ir atlieka 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

Kol kas neaišku, ar kitą sezoną L.Lekavičius liks Atėnuose. Jo sutartis vasarą buvo pasirašyta pagal formulę „1+1”.

„Kaip ir minėjau – viskas trenerio rankose. Jis priims sprendimą“, – sakė D.Giannakopoulas.

Abejoja lygiu teisėjavimu finalo ketverte

Prasidėjus Eurolygos atkrintamosioms tarp nesibaigiančio D.Giannakopolo įrašų „Instagram“ profilyje srauto atsirado vietos ir Kauno „Žalgiriui“.

Kai antrųjų „Žalgirio“ ir Pirėjo „Olympiakos“ serijos rungtynių metu oficiali kauniečių klubo paskyra pasidalino keistu komandų mestų baudų santykiu (0-11), graikas jį palydėjo ironišku plojančių rankų paveikslėliu.

Po kelių dienų, „Žalgirio“ arenoje sirgaliams nušvilpus teisėjus, D.Giannakopoulas ir vėl siuntė jiems linkėjimus.

Kaip dabar lrytas.lt prisipažino PAO savininkas, jam „Žalgiris“ – viena mėgstamiausių Eurolygos komandų.

„Lietuva ir „Žalgiris“ visada buvo vieni mano favoritų krepšinyje. Visi lietuviai jaučia išskirtinius jausmus krepšiniui ir sugeba kurti puikias šio sporto struktūras.

Galiu pasakyti, kad „Žalgiris“ yra labai sveika organizacija, į kurią galima lygiuotis“, – kalbėjo D.Giannakopoulas.

Jis pridūrė, jog finalo ketverte, kuriame bus ir žalgiriečiai, objektyvus teisėjų darbas jam (eilinį kartą) lieka klausimu.

„To tikėtis sunku. Bet aš viliuosi, kad po visų pastaruoju metu kilusių skandalų ir kaltinimų viešumoje teisėjai stengsis būti atsargesni ir apgalvos savo veiksmus“, – svarstė graikas.

Beje, pastaruoju metu Eurolygos arbitrų darbas kliūna ne vien D.Giannakopoului.

Skandalas nuvilnijo ir po ketvirtųjų serijos  tarp Maskvos CSKA ir „Chimki“ ekipų rungtynių, kai jų baigtį ir CSKA pergalę serijoje 3-1 keistu sprendimu paskutinėmis sekundėmis nulėmė būtent teisėjų brigada.

„Gėda“, – tokiu epitetu į situaciją sureagavo Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka.

Eurolygos vadovu regi ir A.Sabonį

D.Giannakopoulo manymu, visos teisėjavimo audros ir apskritai Eurolygos bėdos susiveda į vieną asmenį – J.Bertomeu.

PAO savininkas daugelio klubų gerbiamo Eurolygos vadovo nemėgsta taip labai, kad šio veidą net įmontavo į A.Hitlerio nuotrauką „Instagram“ tinkle.

„Eurolygoje yra begalė problemų. Visų pirma, nėra jokio sąžiningumo, visų antra – su finansais tvarkomasi labai blogai. Į tai įeina pinigai iš televizijos transliacijų teisių, rėmėjų, prekės ženklo.

Kaip gali būti, kad Europoje krepšinis į biudžetą pritraukia mažiau pajamų, nei tenisas ar rankinis?

Arba vyksta kažkas labai keisto, arba jie (Eurolygos vadovai, – red.) yra beverčiai ir turi būti pakeisti“, – rėžė D.Giannakopoulas.

Graikas net numatė žmonės, kurie, pasak jo, būtų tinkamiausi stoti į J.Bertomeu vietą. Tarp jų atsirado ir Lietuvos krepšinio federacijos vadovo Arvydo Sabonio pavardė.

„Europos krepšinyje turime daug iškilių asmenybių, kurios įėjo į šio sporto istoriją. Tokie žmonės ir yra tinkami vadovauti Eurolygai.

Tarp jų – A.Sabonis. Manau, kad jis krepšinyje yra užsitarnavęs milžinišką pagarbą ir turi pakankamai žinių, kad galėtų užimti svarbią poziciją“, – dėstė D.Giannakopoulas.

Be A.Sabonio, jis Eurolygos boso kėdėje matytų ir Miško Raznatovičių, A.Kirilenką, Dejaną Bodirogą, Radoslavą Nesterovičių, Maurizio Gherardinį ar Predragą Danilovičių.

Paskutinis bandymas

Nors į šuns dienas išdėjus visus Eurolygos vadovus ir pareiškus pereinant į kitoje barikadų pusėje esančią FIBA, „Panathinaikos“ dienos pajėgiausiame žemyno turnyre atrodo suskaičiuotos, taškas dar nepadėtas.

Anot D.Giannakopoulo, jis pirmiausia nori sulaukti vasarą vyksiančios Eurolygos asamblėjos.

„Aš esu skolingas savo klubo sirgaliams dar vieną, patį paskutinį bandymą išstumti J.Bertomeu kitoje generalinėje asamblėjoje.

Jeigu nepavyks, „Panathinaikos“ tikrai paliks Eurolygą“, – patvirtino graikų klubo savininkas.

Tiesa, pats J.Bertomeu tvirtai sėdi savo kėdėje ir niekur trauktis neketina.

„Jeigu „Panathinaikos“ nori likti Eurolygoje, tuomet jie turi mus gerbti. Jeigu to nebus, klubas negali likti organizacijoje“, – sakė Eurolygos prezidentas.

Pasitraukus iš Eurolygos, „Panathinaikos“ FIBA Čempionų lygoje varžytųsi su potencialiai žymiai silpnesnėmis ekipomis.

Šį sezoną FIBA turnyre dalyvavo ir Klaipėdos „Neptūno“ bei Utenos „Juventus“ klubai.

Žinoma, jei PAO išties paliktų prestižinę vietą Eurolygoje, kartu prarastų ir dalį rėmėjų, tad teoriškai remtųsi silpnesne sudėtimi.

„Panathinaikos“ klubo vertybės ir visa ši situacija mane privertė ieškoti kitos lygos. Manau, FIBA turi geras sąlygas kurti aukšto lygio turnyrą, o su laiku tai pritrauks ir rėmėjus, ir didesnį susidomėjimą“, – teigė D.Giannakopoulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.