EUROLYGA 2023

Šarūnas Jasikevičius: „Niekas mūsų nelaikys favoritais, bet kam tai rūpi?“

Kauno „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičus buvo vienintelis žaidėjas, laimėjęs keturis Eurolygos titulus šiame amžiuje. Jis buvo vienintelis žaidėjas, per 60 Eurolygos gyvavimo metų, tapęs čempionu su trimis skirtingais krepšinio klubais. Tačiau dabar jis nebe žaidėjas.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-05-15 16:55, atnaujinta 2018-05-15 19:12

„Esu įsitikinęs, kad niekas mūsų nelaikys favoritais, bet žinote ką, kam tai rūpi? Kuomet kamuolys išmetamas į žaidimą, manau, visi spėjimai nerūpi. Svarbiausi tampa žaidėjų bei trenerių veiksmai, pasiruošimas rungynėms. Mes žinome, kad galime nugalėti bet ką – tai įrodėme“, – interviu oficialiam Eurolygos tinklapiui euroleague.net pasakojo Š.Jasikevičius.

– Šarūnai, sveikiname su geru sezonu. Ar patekimas į Finalo ketvertą su „Žalgirio“ komanda yra tarsi svajonės išsipildymas?

– Taip, žinoma. Kuomet augau, nesvajojau būti treneriu. Svajojau apie žaidėjo karjerą, tačiau dabar geriau ir būti negali. Čia žmonės yra labai laimingi, o aš esu patenkintas dėl miesto susivienijimo bei paties klubo, kuris žengia istorinį žingsnį. Tikiuosi, kad padarysime dar daugiau.

– 1999 metais, kuomet  „​Žalgiris“ laimėjo Eurolygą, Jūs buvote Vilniuje. Kaip šventėte savo miesto komandos pergalę?

– Išėjau švęsti į Vilniaus gatves. Vilniaus „Lietuvos rytas“ tuo metu buvo tik pradedantis žaisti klubas. O „Žalgiris“ buvo ir yra visos Lietuvos komanda.

Jei dabar nugalėtų „Žalgiris“, nemanau, kad Vilniaus gatvėse galima būtų pamatyti tiek daug žmonių. Tada gatvės buvo pilna žmonių, mašinos pravažiuodamos signalizavo, visame mieste plėvėsavo Lietuvos bei „Žalgirio“ vėliavos. Aš buvau vienas tų sirgalių. Tai buvo nuostabus vakaras, daug švenčiau.

– Ar komanda pasirodė taip, kaip buvo tikėtasi, ar pasiekė daug daugiau?

– Tikėsies, ar ne, tai labai nepadės. Tiesiog stengiesi susikaupti prieš kiekvienas rungtynes. Kuomet įpusėjome sezoną, savo kišenėje turėjome pergalių prieš didžiuosius Europos klubus -  tapo akivaizdu, kad mes galime laimėti.

Tai, jog nugalėjome Pirėjo „Olympiakos“ du kartus šiame sezone, mums suteikė pasitikėjimo savimi. Pirmoji pergalė atkrintamosiose buvo milžiniškos svarbos. Atėmėme namų aikštės pranašumą, o kai grįžti namo su tokia persvara, žinai, kad tai pasiekiama. Sirgaliai mums labai padėjo. Ta atmosfera buvo neįtikėtina. Buvo labai gera būti to dalimi.

– Jūs dalyvavote kaip žaidėjas daugybėje finalo ketverto varžybų. Tokie klubai kaip CSKA, „Real“ ir „Fenerbahce“ į jas patenka reguliariai. Kaip manote, ar Jūsų komanda gali būti laikoma favorite ar ne?

– Esu įsitikinęs, kad niekas mūsų nelaikys favoritais, bet žinote ką, kam tai rūpi? Kuomet kamuolys išmetamas į žaidimą, manau, visi spėjimai nerūpi. Svarbiausi tampa žaidėjų bei trenerių veiksmai, pasiruošimas rungtynėms.

Mes žinome, kad galime nugalėti bet ką – tai įrodėme. Kaip visada sakau, patirtis yra svarbiausias faktorius. Tikiuosi, kad mums pavyks susikaupti ir būsime stiprūs kaip komanda.

– Nei vienas Jūsų auklėtinis nežaidė Finalo ketverte. Ką galėtumėte jiems suteikti iš savo patirties?

–Aš pasakysiu viską, ką žinau. Tai yra mano pirmasis Finalo ketvertas būnant treneriu. Jie turi nepasiduoti atmosferai, susijaudinimui. Turi sekti įvykius aikštelėje ir vykdyti žaidimo planą. Viskas yra jų rankose.

– Laimėjote 10 rungtynių, kurios baigėsi 6 taškų ar mažesniu skirtumu. Ar tai komandai suteiks daugiau pasitikėjimo žengiant į finalo ketvertą, kuriame tokių lemiamų rungynių galima tikėtis?

– Taip, mes žinome, kad galime nugalėti bet ką. Tačiau, žinote, finalo ketvertas yra nauja patirtis. Žiūrėsime, ar pavyks suvaldyti emocijas.

– Dabar susitiksite su Eurolygos čempionų titulą ginančia Stambulo „Fenerbahce“. Kaip planuojate sustabdyti komandą, kuri taip puikiai žaidžia?

– Reikia tiesiog turėti žaidimo planą. Manau, kad reikės rizikuoti tam tikruose žaidimo aspektuose ir tikėtis, kad rizika pasiteisins.

– Kartu su būsimų varžovų komandos treneriu Željko Obradovičiumi esate laimėjęs Eurolygos titulą. Ar yra kas nors, ką dabar galėsite panaudoti siekdamas jį nugalėti?

– Nemanau, kad yra kokių nors paslapčių. Viską lemia kasdienis darbas. Tai procesas, jis dirba su komanda visą sezoną aštuonis mėnesius.

Manau, kad jis stengiasi išgauti maksimumą iš turimos komandos, o toks darbo pobūdis dažniausiai atsiperka sezono pabaigoje.

– Jūsų, kaip buvusio įžaidėjo nuomone, kaip svarbu bus Kevinui Pangosui, Vasilije Micičiui ir Beno Udrihui kontroliuoti žaidimo tempą?

– Įžaidėjų žaidimas yra labai svarbus, jie priima didžiąją dalį sprendimų. Ir visi trys puikiai pasirodė prieš „Olympiakos“. O „Fenerbahce“ įžaidėjai Sloukas, Wanamakeris ir Gudurovičius žaidžia labai gerai, Įžaidėjų žaidimas Europos krepšinyje yra pats svarbiausias.

– Ką manote apie Maskvos CSKA ir Madrido „Real“ susitikimą?

– Laukiu lygios kovos. Visiems svarbu šį etapą pasiekti esant geriausios formos. CSKA į finalo ketvertą keliauja be Nando De Colo bei Hines'o.

O „Real“ visus metus rungtyniauja be Sergio Llullio. Komandai nepadės ir Campazzo. Tai suteikia didesnę netikėtumo tikimybę, nes sunku pasiruošti rungtynėms, kuomet nežinai, kas žais.

– Laimėjote pirmus keturis savo finalo ketvertus, o „Žalgiris“ – vienintelį, kuriame dalyvavo. Ar tai reiškia, kad mokate pasinaudoti suteiktomis galimybėmis?

– Nepasitikiu sėkme. Mes dirbome septynis ar aštuonis mėnesius, kad atsidurtume ten, kur dabar esame. Kaip ir sakiau, daug lemia tos 40 minučių. Žaidimo plano įgyvendinimas yra svarbiausias faktorius. Reikės stengtis, atiduoti visas jėgas ir priimti teisingus sprendimus.

–  Ką pergalė Eurolygoje reikštų Kaunui?

– Žinoma, kad daug, Kaunas yra krepšinio miestas, o Lietuva yra krepšinio šalis. „Žalgiris“ -  visos Lietuvos komanda. Mes suprantame, už kokią komandą žaidžiame. Vyrai padarys viską, ką galės. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.