EUROLYGA 2023

Šarūnas Jasikevičius – geriausia pagalba žalgiriečiams įžengus į nežinomą teritoriją

Savaitgalį Kauno „Žalgirio“ krepšininkai įžengs į jiems visai nežinomą teritoriją. Nė vienas žalgirietis iki šiol nėra žaidęs Eurolygos finalo ketverte, ir apie lemiamų kovų atmosferą žino tik iš pasakojimų ar televizijos ekrane pamatyto vaizdo. Per šiuolaikinės Eurolygos laikotarpį finalo ketvertų ar finalo serijos įtampą savo kailiu kol kas pajuto tik penkiolika užsienio klubams atstovavusių lietuvių. 

 Š.Jasikevičius yra daugiausiai titulų turintis Lietuvos žaidėjas Eurolygoje.<br> Lrytas.lt montažas
 Š.Jasikevičius yra daugiausiai titulų turintis Lietuvos žaidėjas Eurolygoje.<br> Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 10:24 AM, atnaujinta May 16, 2018, 1:39 PM

Kuo skiriasi finalo ketvertas nuo paprastų Eurolygos rungtynių, daugiausiai gali papasakoti „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius. Būdamas krepšininkas jis dalyvavo net šešiuose finalo ketvertuose – daugiausiai tarp lietuvių. 

Š.Jasikevičius pirmą kartą iki baigiamojo turnyro nužygiavo 2003 metais su „Barcelona“ komanda. Paskui jis 2004 ir 2005 metų finalo ketvertuose atstovavo Tel Avivo „Maccabi“ klubui, 2009 ir 2012 metais per lemiamą Eurolygos etapą gynė „Panathinaikos“ garbę, o 2013 metais į paskutinį krepšininko karjeroje finalo ketvertą vėl pateko su „Barcelona“. 

Š.Jasikevičiaus pergalių procentas yra puikus. Buvęs Lietuvos rinktinės įžaidėjas Eurolygos čempionu tapo net keturis kartus (2003 m. su „Barcelona“, 2004 ir 2005 m. su „Maccabi“ ir 2009 m. su „Panathinaikos“), o 2005 metais jis buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto krepšininku.

Penkiuose finalo ketvertuose atstovaudamas „Panathinaikos“ (2007 m.) ir Maskvos CSKA (2008, 2009, 2010 ir 2012 m.) rungtyniavo Ramūnas Šiškauskas. Jis Eurolygos čempionu tapo po vieną kartą su abiem komandomis (2007 ir 2008 m.). 

Kiti Lietuvos krepšininkai šiuolaikinės Eurolygos finalo ketvertuose žaidė tik po vieną arba du kartus. Po du sykius šį tikslą pasiekė Mindaugas Žukauskas (Sienos „Montepaschi“), Kšištofas Lavrinovičius („Montepaschi“), Martynas Gecevičius (Pirėjo „Olympiakos“) ir Jonas Mačiulis (Madrido „Real“), po vieną – Darius Songaila (CSKA), Arvydas Macijauskas (Vitorijos „Baskonia“), Robertas Javtokas („Panathinaikos“), Simas Jasaitis („Baskonia“), Linas Kleiza (Pirėjo „Olympiakos“), Rimantas Kaukėnas („Montepaschi“) ir Darjušas Lavrinovičius (CSKA). 

Sienos komanda tuo metu, kai joje žaidė R.Kaukėnas, buvo patekusi į dar vieną finalo ketvertą, bet tąkart gynėjui iš Lietuvos sutrukdė trauma. Dėl traumos nuvykti į finalo kevertą nepavyko ir buvusiam „Real“ žaidėjui Martynui Pociui. 

Dar du Lietuvos krepšininkai žaidė Eurolygos finalo serijoje. 2001 metais, pirmąjį šiuolaikinės Eurolygos sezoną, finalo ketvertas nebuvo rengiamas, o finalo serijoje „Baskonia“ ekipos aprangą vilkėjo Saulius Štombergas ir Mindaugas Timinskas.  

Šiuolaikinės Eurolygos čempionais yra tapę tik penki lietuviai. Be jau minėtų Š.Jasikevičiaus ir R.Šiškausko, savo komandų pergalėmis po paskutiniųjų sezono rungtynių džiaugėsi M.Gecevičius (2012 ir 2013 m.), R.Javtokas (2007 m.) ir J.Mačiulis (2015 m.).

Beje, M.Gecevičius per abu finalus nebuvo įleistas į aikštę. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.