EUROLYGA 2023

Krepšinio antradienis. Permainos Eurolygos sąraše, ir galingi Graikijos milžinai

Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“ tryliktą sezoną iš eilės susikaus Graikijos lygos finale, šį sezoną Eurolygoje žaidusios Bambergo „Brose“ ir Malagos „Unicaja“ pasitraukė iš kovos dėl kelialapių į kito sezono Eurolygos turnyrą, Martyno

Atėnų komanda su Luku Lekavičiumi Graikijoje pateko į finalą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atėnų komanda su Luku Lekavičiumi Graikijoje pateko į finalą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 9:23 AM, atnaujinta May 30, 2018, 9:25 AM

Andriuškevičiaus komanda baigė sezoną Ispanijos antrojoje lygoje, Martynas Gecevičius liko be medalio Lenkijos pirmenybėse, Bursos „Tofaš“ skėlė antrą antausį Stambulo „Anadolu Efes“ klubui, Liublianos „Olimpija“ apgynė Slovėnijos čempionės vardą, o Bulgarijos pirmenybių auksą iškovojo tituluotas, bet šiame amžiuje pergalėmis retai džiuginęs Sofijos „Levski“ klubas. 

Antradienio rezultatai

Vokietijos lyga. Pusfinalio ketvirtosios rungtynės (iki 3 pergalių). Bambergo „Brose“ – Miuncheno „Bayern“ 79:83 (serija 1:3). 
Vokietijos čempiono vardą gynęs Bambergo klubas antradienį iššvaistė triuškinamą persvarą ir nepateko į bundeslygos finalą. Kartu „Brose“ pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į Eurolygą, kurioje žaidė tris pastaruosius sezonus. 

Antradienį Bambergo krepšininkai labai galingai pradėjo ketvirtąsias pusfinalio rungtynes ir jau pirmajame kėlinyje pirmavo 33:13. Tačiau „Bayern“ netrukus pradėjo vytis, o trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo kėlinio pradžioje pelnė net 17 taškų be atsako ir persvėrė rezultatą 77:69. Ši atkarpa tapo nuosprendžiu „Brose“ klubui. 

Finale „Bayern“ kovos su Berlyno ALBA, kurioje žaidžia Marius Grigonis. Reguliariajame sezone būtent šios dvi komandos buvo geriausios: „Bayern“ užėmė pirmąją vietą (31 pergalė per 34 rungtynes), ALBA – antrąją (29 pergalės). Berlyniečiai pusfinalio serijoje sausu rezultatu 3:0 nugalėjo Liudvigsburgo „Riesen“ komandą. 

„Bayern“ į finalą pateko po dviejų sezonų pertraukos, ALBA – po trijų. 2014 metais Miuncheno ir Berlyno komandos jau kovojo finale, o lemiamą seriją tuomet rezultatu 3:1 laimėjo „Bayern“. Paskui tris sezonus paeiliui (2015-2017 m.) šalies čempionu tapo „Brose“. 

Vokietijos čempionas iškovos kelialapį į Eurolygą. 

Italijos lyga. Pusfinalio trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Trento „Dolomiti Energia“ – Venecijos „Umana“ (G.Orelikas traumuotas) 81:63 (serija 2:1).

Graikijos lyga. Pusfinalio trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Salonikų PAOK – Atėnų „Panathinaikos“ (L.Lekavičius 12, 3/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 3/3 baudų, 18 min.) 72:88 (serija 0:3), Patrų „Prometheas“ – Pirėjo „Olympiakos“ 56:89 (serija 0:3). 
Graikijos lygos favoritai negaišo pusfinalyje ir dar sykį iškovojo teisę susiremti finalo serijoje. 

„Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ lemiamoje dvikovoje varžysis jau 13-ąjį sezoną iš eilės. Per praėjusius tuziną metų „žalieji“ šventė devynias pergales (2006-2011, 2013, 2014 ir 2017 m.), „raudonieji“ – tik tris (2012, 2015 ir 2016 m.). Pernai finale aikštės pranašumą turėjo „Olympiakos“, tačiau seriją 3:2 laimėjo „Panathinaikos“. 

Pastarasis klubas, išardęs amžinų varžovų porą finale, buvo Atėnų AEK. AEK pateko į finalą 2005 metais, bet pralaimėjo „Panathinakos“ komandai. 
Beje, „Panathinaikos“ šį sezoną Graikijos lygoje laimėjo visas 31 rungtynes. 

Turkijos lyga. Pusfinalio antrosios rungtynės (iki 3 pergalių). Bursos „Tofaš“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 89:82 (serija 2:0).
„Tofaš“ ir antrosiose rungtynėse gana įtikinamai sudorojo „Anadolu Efes“ klubą. Nors šįkart skirtumas nebuvo toks didelis kaip sekmadienį (tada Bursos ekipa laimėjo net 91:63), „Tofaš“ ilgai pirmavo dviženkliu skirtumu ir varžovams priartėti leido tik tada, kai laiko pavyti nebeliko. 

Ispanijos lyga. Ketvirtfinalio antrosios rungtynės (iki 2 pergalių). Malagos „Unicaja“ – Vitorijos „Baskonia“ 64:80 (serija 0:2), Lagūnos „Iberostar“ – Madrido „Real“ 75:84 (serija 0:2). 

Buvusio „Žalgirio“ trenerio Joano Plazos vadovaujama „Unicaja“, kurioje žaidė buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas Nemanja Nedovičius, antrą kartą beviltiškai pralaimėjo „Baskonia“ ekipai ir nepateko į pusfinalį. Kartu „Unicaja“ prarado galimybes iškovoti kelialapį į Eurolygą. 

Į pusfinalį jau pateko ne tik „Baskonia“, bet ir antradienį antrąją pergalę iškovojęs reguliariojo sezono nugalėtojas „Real“. 

Rusijos lyga. Ketvirtfinalio trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Maskvos CSKA – Rygos VEF (A.Labuckas traumuotas) 99:73 (serija 3:0), Saratovo „Avtodor“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ (K.Kuricas 31) 78:90 (serija 0:3).

CSKA ir „Zenit“ pateko į Vieningos lygos finalo ketvertą, kurio pusfinalyje susitiks tarpusavyje. Į finalo ketvertą taip pat jau pateko „Chimki“, kurio varžovas paaiškės dar nepasibaigusioje ketvirtfinalio serijoje tarp Kazanės „Uniks“ ir „Nižnij Novgorod“ klubų. 

Šiais metais Vieningos lygos čempionai pirmą kartą paaiškės finalo ketverte, kurio rungtynės bus žaidžiamos birželio 8 ir 10 dienomis.

Lenkijos lyga. Mačo dėl 3-iosios vietos atsakomosios rungtynės. Torūnės „Polski Cukier“ – Zeliona Guros „Stelmet“ (M.Gecevičius 16, 2/3 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 3/4 baudų) 83:87 (pirmosios rungtynės 117:95). 

Pernai trečius metus iš eilės Lenkijos čempionu tapęs „Stelmet“ šį sezoną neiškovojo jokių medalių. Tad namo tuščiomis grįš ir lietuvis krepšininkas Martynas Gecevičius, ir sezono viduryje prie „Stelmet“ vairo stojęs buvęs Alytaus „Dzūkijos“ treneris Andrejus Urlepas. 

Sezonui jau įsibėgėjus į Zeliona Gurą atvykęs M.Gecevičius pelnydavo 10,4 taško ir buvo ketvirtas pagal rezultatyvumą komandos žaidėjas.

Beje, pernai „Stelmet“ ir „Polski Cukier“ kovojo PLK finale, o Zeliona Guros krepšininkai seriją laimėjo 4:1. 

Slovėnijos lyga. Finalo penktosios rungtynės (iki 3 pergalių). Liublianos „Olimpija“ – Novo Mesto „Krka“ 95:90 (po pratęsimo; serija 3:2). 

Slovėnijos čempionai paaiškėjo tik per lemiamų penktųjų finalo rungtynių pratęsimą. Jame tiksliau žaidė ir čempionės vardą apgynė „Olimpija“ komanda. 

„Olimpija“ aukso medalius iškovojo 17-ąjį kartą. Liublianos komanda dominavo nacionalinėse varžybose nuo 1992 iki 2009 metų, kuomet čempione tapo net 15 kartų. Tačiau paskui „Olimpija“ buvo atsitraukusi, porą sezonų net nepateko į finalą ir čempionės vardą susigrąžino tik 2017 metais. 

Šį sezoną „Olimpija“ atstovavo ir buvęs „Žalgirio“ milžinas Mirza Begičius. Tiesa, 32 metų bosnio indėlis nebuvo labai didelis – jis pelnydavo 6,4 taško ir atkovodavo 4,4 kamuolio. 

Bulgarijos lyga. Finalo ketvirtosios rungtynės (iki 3 pergalių). Botevgrado „Balkan“ – Sofijos „Levski“ 85:86 (serija 1:3). 
„Levski“ šalies čempionu tapo 19-ąjį kartą, bet daugumą titulų iškovojo dar praėjusiame amžiuje. Šiame amžiuje Bulgarijos krepšinio madas diktavo „Akademik“, kuris per praėjusius 15 sezonų net 14 kartų laimėjo aukso medalius (2003-2013 ir 2015-2017 m.). Vis dėlto šiais metais „Levski“ pavyko nutraukti kitos sostinės komandos viešpatavimą.

Nyderlandų lyga. Finalo ketvirtosios rungtynės (iki 4 pergalių). Leideno ZZ – Groningeno „Donar“ 66:73 (serija 0:4).
Groningeno klubas čempionu tapo trečius metus iš eilės. 

Ispanijos antroji lyga. Pusfinalio penktosios rungtynės (iki 3 pergalių). „Prat“ (M.Andriuškevičius 2, 1/5 dvitaškių, 5 atk.kam.) – „Melilla“ 63:64 (serija 2:3). 

Prato klubas pusfinalyje nepasinaudojo aikštės pranašumu ir pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į ACB lygą. 32 metų 218 cm ūgio „Prat“ vidurio puolėjas Martynas Andriuškevičius atkrintamosiose varžybose pelnydavo tik 4 taškus, atkovodavo 4,9 kamuolio ir pataikė 46,7 proc. dvitaškių. Reguliariajame sezone jo vidurkiai irgi buvo gana kuklūs: 6,4 taško ir 5,1 atkovoto kamuolio. 
Finale „Melilla“ žais su Manresos ICL, kuriai atstovauja Jokūbas Gintvainis. Šios komandos kovos dėl antrosios lygos vicečempionės vardo ir antrojo kelialapio į ACB lygą. Lygos čempione tapo ir pirmąjį kelialapį iškovojo reguliariajame sezone pirmąją vietą užėmusi Lugo „Breogan“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.