EUROLYGA 2023

LKL klubus įsukusios trenerių rokiruotės: intrigos, gandai ir keistos istorijos

Jei pabaigos link artėjantis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas ir nepateikė ypač didelių sensacijų aikštėje, už jos ribų nuolat virė veiksmas. Komandose permainos palietė ir vadovybes, ir žaidėjus, ir, žinoma, trenerius.

 Šį sezoną trenerius pakeitė keturios LKL ekipos.<br> lrytas.lt montažas.
 Šį sezoną trenerius pakeitė keturios LKL ekipos.<br> lrytas.lt montažas.
 G.Petrauskas.<br> G.Šiupario nuotr.
 G.Petrauskas.<br> G.Šiupario nuotr.
 Ž.Urbonas.<br> G.Šiupario nuotr.
 Ž.Urbonas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Grigas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Grigas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Butautas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Butautas.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Šeškus.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Šeškus.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Varrakas.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Varrakas.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Štalbergas.<br> K.Kavolėlio/kklietkabelis.lt nuotr.
 A.Štalbergas.<br> K.Kavolėlio/kklietkabelis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 3, 2018, 11:01 AM, atnaujinta Jun 3, 2018, 11:35 AM

Pastaruosius šį sezoną pakeitė keturi klubai – Utenos „Juventus“, Pasvalio „Pieno žvaigždės“, Alytaus „Dzūkija“ ir Panevėžio „Lietkabelis“.

Beveik visais atvejais trenerių rokiruotes lydėjo įdomios istorijos bei spėlionės, kokios tikrosios pokyčių priežastys.

Lrytas.lt apžvelgia, kaip LKL komandos keitė specialistus ir kas iš to išėjo.

Utenos „Juventus“: pakilimas ir neišpildyti pažadai

Sezono pradžioje niekaip iš pralaimėjimų liūno neišlipę uteniškiai permainų ėmėsi spalio pabaigoje.

Visus septynis LKL mačus bei dvejas rungtynes FIBA Čempionų lygos grupių etape su „Juventus“ pralaimėjęs Gediminas Petrauskas iš trenerio posto pasitraukė valdybos nutarimu.

„Tai nebuvo neapgalvotas sprendimas, jau anksčiau vyko pamąstymai ir pokalbiai su valdyba“, – tuomet sakė G.Petrauskas.

Įdomu tai, kad kelios dienos prieš trenerio atleidimą klubo prezidentas Žydrūnas Urbonas apie situaciją dar kalbėjo aptakiai ir tikino, jog pasitiki G.Petrausku.

Nusprendus nebetęsti bendradarbiavimo su šiuo specialistu, prie „Juventus“ vairo, iš pradžių laikinai, stojo pats Ž.Urbonas.

Tai nebuvo jokia staigmena – iki tol 41-erių Ž.Urbonas Utenoje užėmė asistento pareigas ir talkino Gintarui Kručkauskui, Robertui Giedraičiui, Ryčiui Vaišvilai, Vitoldui Masalskiui, Virginijui Sirvydžiui, Dainiui Adomaičiui, Antanui Sireikai ir G.Petrauskui.

Nors uteniškiai kurį laiką tarėsi su kitais kandidatais į trenerio kėdę, tarp kurių buvo ir Dainius Adomaitis, galiausiai nutarė joje palikti Ž.Urboną.

Naujo iššūkio ėmęsis treneris greitai įpūtė „Juventus“ energijos. Komanda vienu metu LKL buvo pakilusi iki penktosios vietos, o FIBA Europos taurėje pateko į ketvirtfinalį.

Nepaisant sezono pabaigoje uteniškių gretas išretinusių traumų – kurį laiką ekipa žaidė vos septyniese – jie LKL reguliarųjį sezoną baigė septinti.

Ketvirtfinalio serijoje „Juventus“ 0:3 pralaimėjo Vilniaus „Lietuvos rytui“.

Finišavus sezonui klubo valdyba (kuriai priklauso ir klubo prezidentas) nusprendė Ž.Urboną palikti trenerio pareigose. Kaip juokavo internautai, Ž.Urbonas šioje situacijoje išreiškė pasitikėjimą Ž.Urbonu.

„Norime patekti į LKL finalo ketvertą, o kaip ten bus – matysime“, – ambicingus tikslus kitam sezonui kėlė specialistas.

Beje, Utenoje trenerių rokiruotė baigėsi įdomia istorija įnešdama sumaišties dėl finansų.

Klubo direktorius Eimantas Skersis „Verslo žinioms“ pasakojo, jog atleidus G.Petrauską nesulaukė jo tėvo, žymaus šalies verslininko Zigmo Petrausko žadėtos paramos.

„Kai Gediminas atėjo į komandą, buvo sutarta su jo tėčiu, kad šis parems „Juventus“. Pusės tų pinigų, kuriuos žadėjo Z.Petrauskas, negavome.

Biudžetą suplanavome prieš sezoną, todėl suma, kurią turėjo pervesti Z.Petrauskas, buvo įtraukta į biudžetą, o dabar jame atsirado skylė“ , – yra pasakojęs E.Skersis.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“: keistas sprendimas ir titulas

Šis klubas puikiai pratęsia „Juventus“ istoriją – būtent į Pasvalį po visiškai nesėkmingo pasirodymo Utenoje patraukė G.Petrauskas.

Tai krepšinio gerbėjams buvo didelis netikėtumas, mat sezono pradžioje pasvaliečius treniravęs Rimantas Grigas demonstravo gerus rezultatus ir ekipa laikėsi penktojoje LKL vietoje.

Kadangi sprendimas R.Grigą pakeisti ką tik tragišką pasirodymą „Juventus“ surengusiu G.Petrausku daugeliui pasirodė keistas, pradėta spėlioti, kiek įtakos situacijai galėjo turėti Z.Petrauskas ir jo pinigai.

„Taip susiklostė situacija“, – lakoniškais žodžiais R.Grigo atleidimą pakomentavo „Pieno žvaigždžių“ vadovas Arūnas Burkevičius.

Kodėl buvo išmestas, tada tiksliai negalėjo pasakyti ir pats R.Grigas.

„Man pasakė ačiū gerą darbą ir viso gero. Būna ir taip“, – krepsinis.net sakė akivaizdžiai nustebęs treneris.

R.Grigas iki gruodžio mėnesio su „Pieno žvaigždėmis“ LKL spėjo iškovoti penkias pergales.

Per likusią sezono dalį G.Petrauskas pridėjo dar devynias ir pasvaliečiai po reguliariojo sezono liko šeštoje vietoje.

Atkrintamosiose jų žygis baigėsi ketvirtfinalio seriją 1:3 pralaimėjus Klaipėdos „Neptūnui“.

Tiesa, G.Petrauskas per savo laiką Pasvalyje spėjo pasižymėti užsienio fronte ir laimėjo pirmąjį klubo istorijoje Baltijos krepšinio lygos (BBL) trofėjų.

Alytaus „Dzūkija“: nesibaigiančios permainos

Dzūkai šį sezoną lengva ranka keitė ne tik žaidėjus, bet ir trenerius. Pokyčiai vyko taip dažnai, kad kilo klausimas – kas iš tikrųjų vyksta Alytuje?

Viskas prasidėjo dar prieš sezono startą, kai likus savaitei iki pirmųjų LKL rungtynių „Dzūkijos“ trenerio kėdę paliko Andrejus Urlepas.

Oficialiai skelbta, kad nuo 2014-ųjų ekipą treniravęs specialistas darbo atsisakė dėl šeimyninių priežasčių.

Į A.Urlepo vietą stojo „Lietuvos ryto“ klube Tomo Pačėso ir Rimo Kurtinaičio asistentu buvęs makedonas Nikola Vasilevas.

Antrojoje LKL lentelės pusėje besimaišiusiai „Dzūkijai“ N.Vasilevas vadovavo iki sausio mėnesio. Klubo faktinio vadovo T.Pačėso sprendimu, jo vietą užėmė estas Alaras Varrakas.

Ryškiausias šio specialisto pasiekimas buvo Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertas, į kurį dzūkai pateko ketvirtfinalyje sensacingai eliminavę „Neptūną“.

Galiausiai, balandžio mėnesį Alytaus ekipą paliko ir A.Varrakas, o ketvirtuoju „Dzūkijos“ treneriu šį sezoną tapo iki tol asistentu dirbęs Valdemaras Chomičius.

Klubas A.Varrako išvykimą aiškino „sveikatos problemomis“.

Dėl išlikimo LKL sezono pabaigoje kovojusi „Dzūkija“ paskutinių turų metu išsikapstė iš pavojingos situacijos ir už nugaros palikusi Prienų-Birštono „Vytautą“, toliau varžysis aukščiausiame divizione.

Panevėžio „Lietkabelis“: dvigubas latvio atleidimas

Sezono pradžioje atrodė, kad Artūro Štalbergo treniruojamas „Lietkabelis“ gali pakartoti praėjusių metų sėkmę.

Tačiau po aštuonių paeiliui laimėtų LKL rungtynių komanda pradėjo gerokai strigti ir beveik mėnesį neiškovojo nė vienos pergalės.

Gruodį Panevėžio klubo vadovų kantrybė galutinai išseko ir A.Štalbergas paliko savo postą.

„Lietkabelis“ po specialisto atleidimo neslėpė, jog pralaimėjimų virtinė nebuvo vienintelė skyrybų priežastis – latvis taip ir nerado bendros kalbos tiek su kai kuriais žaidėjais, tiek su ekipos vadovais.

Beje, A.Štalbergo atleidimo istorija neapsėjo be įdomių vingių – jau po to, kai klubas pats pranešė jį atleidžiantis, treneris buvo netikėtai vėl iškviestas į treniruotę.

Ją pravedus, latvį darkart informavo apie atleidimą.

„Manau, klubo vadovybė ne visai supranta, kas vyksta. Man ryte paskambino komandos vadovas ir pasakė, kad turiu atvykti į treniruotę, nes esu komandos treneris.

Pravedžiau treniruotę ir po jos buvau atleistas dar kartą“, – latvių žiniasklaidai tada pasakojo A.Štalbergas.

Jo atleidimo metu „Lietkabelis“ rikiavosi trečiojoje LKL pozicijoje, o Europos taurės B grupėje su 3 pergalėmis ir 4 nesėkmėmis žengė ketvirti.

Po A.Štalbergo istorijos pabaigos ekipos vairą laikinai perėmė asistentas Vitalijus Černijus, o į trenerio vietą, anot klubui artimo krepsinis.net portalo, buvo trys pagrindiniai pretendentai – Dainius Adomaitis, Ramūnas Butautas ir Iliasas Zourosas.

Galiausiai parašą po „Lietkabelio“ pasiūlyta sutartimi padėjo R.Butautas, iki tol kurį laiką treniravęs Libano rinktinę.

Šis specialistas su panevėžiečiais LKL reguliarųjį sezoną baigė ketvirtoje vietoje su 20 pergalių, o tai yra penkiomis mažiau, nei surinko trečiąją vietą užėmęs „Neptūnas“.

R.Butauto sutartis baigiasi po šio sezono ir sunku nuspėti, ar jam bus suteiktas šansas ekipai vadovauti dar bent metus.

Prienų-Birštono „Vytautas“: liūdnai pasibaigęs šou

Teoriškai, prieniškiams visą sezoną vadovavo vienas ir tas pats žmogus – „Vytauto“ komandos simbolis Virginijus Šeškus.

Tačiau aplinkybės susiklostė taip, kad prasidėjus Ballų istorijai Lietuvoje, treneris ne kartą ir ne du leidosi nustumiamas į antrą planą, o komandos vairo imdavosi amerikiečių šeimos galva LaVaras.

Jis draugiškose rungtynėse savo vadovavimu glumino tiek „Vytauto“ vadovus, tiek pačius žaidėjus.

Jei iš pradžių skandalingojo tėtušio kalbos apie tai, kaip reikia įmesti 200 taškų ar rūbinėje ant derinių lentos rašomi žodžiai, jog tiesiog reikia „sudaužyti“ varžovus, visiems keldavo šypseną, ilgainiui šou pasidarė nuobodus.

Ypač dėl to, kad lentelės dugne tūnojęs „Vytautas“ taip iš jo ir nebeišsikapstė.

Po liūdnos sezono pabaigos V.Šeškus pripažino, kad mintis leisti L.Ballui net ir trumpam perimti komandos vairą nebuvo pati geriausia.

Kol kas Prienuose kalbos apie kitą sezoną miglotos, bet, lrytas.lt žiniomis, panašu, jog ekipa išties iškris į Nacionalinę krepšinio lygą (NKL).

Net jei į LKL pretenduojantis Šakių „Vytis“ dėl savų priežasčių ir neužimtų prieniškių vietos, jie turi tik labai minimalius šansus surinkti reikiamą biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.