EUROLYGA 2023

Policija pradeda bausti sirgalius: keiksmai gali atsieiti labai skaudžiai

Nors Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos policijos sumanymas iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL) arenų išguiti keiksmažodžius sirgaliams atrodo kova su vėjo malūnais, tai – visiškai realus planas.

Sirgaliams uždrausta skanduoti necenzūrines skanduotes.<br>G.Bitvinsko ir D.Umbraso nuotr.
Sirgaliams uždrausta skanduoti necenzūrines skanduotes.<br>G.Bitvinsko ir D.Umbraso nuotr.
Sirgaliams uždrausta skanduoti necenzūrines skanduotes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Sirgaliams uždrausta skanduoti necenzūrines skanduotes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 1:40 PM, atnaujinta Jun 15, 2018, 2:46 PM

Iniciatyva pradėta po antrųjų LKL finalo serijos tarp Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ rungtynių. Sirgaliams pranešta, kad už necenzūrines skanduotes bus baudžiama kaip už viešosios tvarkos pažeidimą.

Tokia naujovė sukėlė didelę pasipiktinimo bangą, o trečiajame finalo mače necenzūriniai žodžiai vis tiek skambėjo nuo pirmųjų minučių.

„Gal ir gera iniciatyva, bet tikrai nebus taip, kad jos kas nors laikysis, – prieš rungtynes lrytas.lt pasakojo „Žalgirio“ sirgalių grupės „Green White Boys“ narys. – Netikiu, kad policija pradės tramdyti visus. Kiltų skandalas“.

Nors pareigūnai rungtynėse sirgalių tramdyti išties nepuls, anot Policijos departamento komunikacijos skyriaus vadovo Ramūno Matonio, už tvarkos pažeidimą gresiančios bausmės – ne vien pagąsdinimas.

„Nesiruošiame sirgalių išvedinėti viduryje rungtynių, bet visas vaizdas filmuojamas ir jį nagrinėsime. Formaliai žiūrint, galima bausti visus žmonės, vartojančius necenzūrinius žodžius.

Tačiau esmė tikrai ne tame, skanduoja du šimtai, šimtas, ar vienas žmogus – visada galima nustatyti, kas yra lyderiai, kas užveda publiką“, – portalui lrytas.lt sakė R.Matonis.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, viešosios tvarkos pažeidimas gali užtraukti baudą nuo 30 iki 140 eurų arba draudimą lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo 6 mėnesių iki 2 metų.

„Nė vienas sirgalius nenori, kad jam būtų uždrausta lankytis rungtynėse, todėl tikimės iš visų geranoriškumo“, – kalbėjo R.Matonis.

Trečiosiose LKL finalo serijos rungtynėse „Žalgirio“ arenoje ši praktika buvo išbandyta – pareigūnai stebėjo ir fiksavo necenzūrines skanduotes šaukiančius sirgalius.

Policija informavo lygą, kad „turi filmuotą medžiagą, ją išanalizuos ir priims sprendimus“, o „aršiausi sirgaliai per didžiąją pertrauką buvo papildomai perspėti ir antrojoje dalyje jau neskandavo įžeidžiančių skanduočių, vartojant keiksmažodžius“.

Primename, kad į sirgalių tvarką arenoje didesnis dėmesys atkreiptas po pirmadienį sostinėje kilusios incidento, kai vienas gerbėjų šalia aikštės pastūmė „Žalgirio“ gynėją Vasilije Micičių.

Nors tada apsauga į incidentą nesureagavo, policija prasižengusiam vaikinui skyrė 85 eurų baudą bei 15 mėnesių uždraudė lankytis sporto renginiuose.

„Problemą dėl necenzūrinių skanduočių iškėlėme būtent naudodamiesi po šio įvykio kilusiu susidomėjimu viešąją tvarka.

Pasibaigus sezonui susėsime su LKL vadovais, klubų, sirgalių, apsaugos atstovais ir priimsime susitarimą dėl tolesnio bendradarbiavimo.

Kiek teko bendrauti, patys sirgaliai tikrai supratingi, bet emocijoms užvirus tie susitarimai kartais pamirštami“, – teigė R.Matonis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.