EUROLYGA 2023

LKL klubų vasara: ar „Žalgirio“ sudėtis baugina varžovus?

Iki Lietuvos krepšinio lygos čempionato pirmųjų rungtynių liko penkios savaitės. Kai kurie klubai jau yra visiškai sukomplektuoti, kai kurios komandos jau pradėjo ikisezonines treniruočių stovyklas, bet tarp dešimties LKL dalyvių yra ir komandų, kurioms trūksta kone pusės žaidėjų.

Kauno „Žalgirio“ ekipa rengiasi nauja sezonui<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ekipa rengiasi nauja sezonui<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ekipa rengiasi nauja sezonui<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ekipa rengiasi nauja sezonui<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis <br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Dainius Adomaitis <br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“<br>G.Šiupario nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“<br>G.Šiupario nuotr.
Prienų miesto ekipos treneris Virginijus Šeškus
Prienų miesto ekipos treneris Virginijus Šeškus
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 16, 2018, 1:12 PM

Kauno „Žalgiris“

Pasibaigus praėjusiam sezonui „Žalgirio“ vadovybė atsidūrė keistoje padėtyje. Dar vienam sezonui sutartį su treneriu Šarūnu Jasikevičiumi pratęsusių LKL čempionų gretose liko visi priekinės linijos žaidėjai (neskaičiuojant tų, kurių vaidmenys buvo epizodiniai), tačiau išvyko net keli labai svarbūs gynėjai: Kevinas Pangosas, Vasilije Micičius, Axelis Toupane‘as.

Priekinę liniją Kauno klubas dar labiau sustiprino susigrąžindamas rezultatyviausią praėjusio sezono LKL krepšininką Lauryną Birutį, kuris buvo paskolintas „Šiauliams“, tačiau permainos antrojoje linijoje „Žalgirio“ aistruoliams turėtų kelti nerimą. Thomasas Walkupas, Marius Grigonis ir, juo labiau, Donatas Sabeckis nėra žaidę tokio lygio komandoje, o trumpam į NBA ir Eurolygą užklydęs Nate‘as Waltersas irgi dar neįrodė, kad gali susidoroti su svarbiomis užduotimis.

Optimalus penketas: N.Woltersas (atėjo iš Šalono „Elan“, Prancūzija), M.Grigonis (Berlyno ALBA, Vokietija), E.Ulanovas, P.Jankūnas, B.Daviesas. Treneris Š.Jasikevičius.

Vilniaus „Rytas“

Sutrumpėjęs pavadinimas, naujas logotipas, pakeistas treneris ir daugiau nei perpus atnaujinta sudėtis – Vilniaus klube šią vasarą permainų buvo nors vežimu vešk.

„Ryto“ vadovybei reikėjo ieškoti, kuo pakeisti tris rezultatyviausius praėjusio sezono krepšininkus Roką Giedraitį, Travisą Petersoną ir Louką Maurokefalidį, kurie nepanoro likti Lietuvos sostinėje. Vilniečiai atsigręžė į amerikiečius ir prie senbuvio Chriso Kramerio pridėjo dar tris jo tautiečius: Europoje jau pasižymėjusius Dominique‘ą Suttoną bei D.J.Seeley ir praėjusiais metais NCAA lygoje spindėjusį, bet europinės patirties visai neturintį Mattą Farrellą.

Vilniaus klubas suformavo stiprią antrąją liniją, bet aukštaūgių grandis kol kas atrodo gerokai silpniau. Naujasis treneris Dainius Adomaitis bandys remtis žaidėjais, kuriuos kvietė ir į Lietuvos rinktinę (naujokais Eimantu Bendžiumi ir Evaldu Kairiu bei senbuviu Martynu Echodu), tačiau galvojant apie gerus rezultatus Europos taurės turnyre, to nepakanka.

Optimalus penketas (šiuo metu): Ch.Krameris, D.J.Seeley (Las Palmaso „Herbalife“, Ispanija), D.Suttonas (Trento „Dolomiti Energia“, Italija), E.Bendžius (Santjago „Obradoiro“, Ispanija), M.Echodas. Treneris D.Adomaitis (praėjusį sezoną klubuose nedirbo).

Klaipėdos „Neptūnas“

Du rezultatyviausi praėjusio sezono žaidėjai Renaldas Seibutis ir Edgaras Želionis „Neptūnui“ tapo per brangūs ir iškeliavo į užsienį. Į kitus klubus patraukė dar keli krepšininkai, tad Klaipėdoje likusiam treneriui Kaziui Maksvyčiui reikia susipažinti su nemažu būreliu naujokų. Vis dėlto Klaipėdos komanda rudenį, ko gero, nebus silpnesnė negu prieš vasaros atostogas.

„Neptūno“ vadovai surizikavo puolimo gijas atiduodami praėjusį sezoną traumų kamuotam Pauliui Dambrauskui, tačiau jei įžaidėjas bus sveikas, jis gali tapti vienu labiausiai pasiteisinusių šio LKL tarpsezonio pirkinių. Klaipėdos sirgalius turėtų džiuginti ir kitos naujokų sąraše esančios pavardės: po metų pertraukos grįžtantis Jerai Grantas, dar vienas amerikietis Kyle‘as Weaveris, „Žalgirio“ paskolintas Gytis Masiulis bei Osvaldas Olisevičius.

Pridėjus senbuvius Tomą Delininkaitį, Simą Galdiką ir Laimoną Kisielių, gaunasi visai neblogas žaidėjų derinys, kuris gali kelti sau tikslą pakartoti praėjusio sezono rezultatą.

Optimalus penketas: P.Dambrauskas („Dąbrowa“, Lenkija), T.Delininkaitis, K.Weaveris (Jėnos „Science City“, Vokietija), G.Masiulis („Žalgiris“), J.Grantas (Ravenos „Orasi“, Italijos antroji lyga). Treneris K.Maksvytis.

Panevėžio „Lietkabelis“

Kai „Lietkabelis“ vasaros pradžioje paskelbė, kad vyriausiojo trenerio pareigas perims iki tol padėjėju dirbęs Gintaras Kadžiulis, atsisveikino su broliais Lavrinovičiaus, Lorenzo Williamsu ir Žaniu Peineriu, netrūko svarstymų, jog panevėžiečių ambicijos sumažės. Tačiau klubo vadovai vasarą paplušėjo iš peties, tad jau dabar du kone lygiaverčius penketus turintis „Lietkabelis“ ir naujame sezone bus kietas riešutas.

Solidžiausi Panevėžio klubo pirkiniai – pagrindinis Suomijos rinktinės įžaidėjas Jamaras Wilsonas, „Žalgirio“ paskolintas Paulius Valinskas ir į Lietuvos rinktinės silpnesniąją versiją (žaidžiančią be NBA krepšininkų) besibeldžiantis Mindaugas Kupšas. Vytenis Lipkevičius, kroatas Franas Pilepičius ir amerikietis Mike‘as Morrisonas – irgi puikus pastiprinimas komandai, žadančiai kovoti dėl prizinės vietos.

Optimalus penketas: J.Wilsonas („Nanterre“, Prancūzija), P.Valinskas („Žalgiris“), S.Jasaitis, D.Tarolis, M.Kupšas („Juventus“). Treneris G.Kadžiulis (praėjusį sezoną buvo trenerio padėjėjas).

„Šiauliai“

Nors „Šiauliuose“ liko apie pusė praėjusį sezoną geltonus-juodus marškinėlius vilkėjusių krepšininkų, treneriui Antanui Sireikai reikės iš naujo perbraižyti visas žaidimo schemas, nes komandoje nebėra nei abiejų jos veidą lėmusių žaidėjų Lauryno Biručio bei Donato Sabeckio, nei pavojingiausio snaiperio Nicko Zeislofto.

Šiuo metu „Šiaulių“ finansinė padėtis nėra tokia, kad šis klubas galėtų įsigyti panašaus lygio žaidėjus. O šiauliečių naujokus galima suskirstyti į dvi kategorijas: buvę NKL klubų lyderiai (Karolis Lukošiūnas, Antanas Udras ir Rokas Stankevičius praėjusį sezoną pateko į NKL rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką) ir tiesiai iš NCAA atvykstantis jaunimas (Christianas Terrellas, Ronaldas Delphas ir lietuvis Benas Griciūnas šiais metais baigė JAV universitetus).

Šiems žaidėjams dar reikės daug ko išmokti, o jiems pavydžiu galbūt taps daug labiau patyręs „Šiaulių“ naujokas 31-erių kanadietis Diego Kapelanas.

Optimalus penketas: Ch.Terrellas (Floridos Įlankos pakrantės universitetas), D.Kapelanas („Melilla“, Ispanijos antroji lyga), I.Vaitkus, A.Urbutis, A.Udras (Marijampolės „Sūduva“). Treneris A.Sireika.

Pasvalio „Pieno Žvaigždės“

„Pieno Žvaigždžių“ vadovybė paprastai vasarą snūduriuoja, o praėjusiais sezonais Pasvalio komanda kartais pradėdavo čempionatą net neturėdama dešimties krepšininkų.

Šį tarpsezonį „Pieno Žvaigždės“ irgi niekur neskuba. Jų sudėtyje yra vos du senbuviai Tomas Lekūnas ir Tomas Galeckas bei keturi naujokai Vytautas Šulskis, Gytis Sirutavičius, Ericas McClellanas ir Justinas Wattsas. Beje, dvi sutartys buvo pasirašytos šią savaitę.

Akivaizdu, kad Pasvalyje likęs treneris Gediminas Petrauskas prieš sezoną turės labai mažai laiko, kad sustyguotų smarkiai pasikeitusios komandos žaidimą.

Utenos „Juventus“

„Juventus“ tarpsezoniu vėl pasikeis daugiau nei perpus, o uteniškių sirgaliai su didele nostalgija prisimins praėjusiame čempionate spindėjusius, bet į kitus klubus išvykusius Anthony Irelandą, LeRoną Dendy ir Mindaugą Kupšą. Kita vertus, treneris Žydrūnas Urbonas gali džiaugtis, kad Utenoje liko praėjusį sezoną sutvirtėjęs Dovis Bičkauskis ir kapitonas Arvydas Šikšnius, o į „Juventus“ dar kartą grįžo Vaidas Čepukaitis.

V.Čepukaitis – neabejotinai garsiausias Utenos komandos naujokas. Jam neprilygsta nei praėjusio sezono pabaigoje LKL truputį jau apsipratęs rusas Aleksandras Zacharovas, nei tik šiais metais universitetą baigęs ir pirmą kartą jėgas Europoje bandysiantis amerikietis Connoras Burchfieldas, nei praėjusį sezoną NKL komandose sėkmingai žaidę Gytis Radzevičius ir Arnas Beručka.

Optimalus penketas (šiuo metu): D.Bičkauskis, C.Burchfieldas (Viljamo ir Marijos koledžas), A.Šikšnius, A.Zacharovas („Nevėžis“), V.Čepukaitis („Lietkabelis“). Treneris Ž.Urbonas.

Kėdainių „Nevėžis“

Nors po praėjusio sezono netrūko kalbų apie sudėtingą Kėdainių klubo finansinę padėtį, „Nevėžis“ ne tik gavo LKL licenciją, bet ir gerokai anksčiau negu kiti vidutiniokai ar autsaideriai suformavo komandos branduolį ir pradėjo treniruočių stovyklą.

Kėdainiečiai nusitaikė į jaunus ir alkanus krepšininkus, kurie tikisi, kad šis sezonas jiems taps proveržio sezonu. Pirmiausiai tai pasakytina apie 22-ejų Regimantą Miniotą bei 21-erių Martyną Varną ir Aidą Einikį. Šiuo metu vyriausi „Nevėžio“ žaidėjai – 27-erių Nikita Balašovas, praėjusį sezoną sėkmingai žaidęs „Pieno Žvaigždėse“ ir debiutavęs Rusijos rinktinėje, bei vienintelis senbuvis Gabrielius Maldūnas.

„Nevėžis“ dar nepanaudojo legionierių kvotos, todėl reikia manyti, kad prieš pat sezoną Ramūno Cvirkos treniruojamą komandą papildys du ar trys pigūs ir beveik nežinomi amerikiečiai.

Optimalus penketas (šiuo metu): Ch.Collinsas (Varšuvos „Legia“, Lenkija), M.Varnas („Pieno Žvaigždės“), A.Einikis („Neptūnas“), R.Miniotas („Prienai“), N.Balašovas („Pieno Žvaigždės“). Treneris R.Cvirka.

Alytaus „Dzūkija“

Praėjusį čempionatą „Dzūkija“ buvo viena dažniausiai trenerius ir krepšininkus keitusių komandų. Grįžus slovėnui treneriui Andrejui Urlepui, dzūkų sirgaliai gali pagrįstai tikėtis, kad naujajame sezone bent šioje pozicijoje permainų nebus, o kiek Alytaus ekipoje pasikeis žaidėjų, parodys tik laikas.

Kol kas „Dzūkija“ sukomplektuota tik iš dalies. Alytuje liko praėjusį sezoną svarbius vaidmenis atlikę Gediminas Navickas, Gediminas Žalalis ir Paulius Petrilevičius, o dviem pirmaisiais naujokais tapo patyrę Artūras Jomantas ir Egidijus Dimša. Tačiau laisvų vietų komandoje dar yra nemažai.

Įdomu, kad „Dzūkija“ dar nesudarė sutarties nė su vienu krepšininku iš užsienio.

Optimalus penketas (šiuo metu): G.Navickas, P.Danisevičius, A.Jomantas („Rytas“), P.Petrilevičius, E.Dimša („Prienai“). Treneris A.Urlepas (Zeliona Guros „Stelmet“, Lenkija).

„Prienai“

Praėjusiame LKL čempionate paskutiniąją vietą užėmę „Prienai“ palankiai susiklosčius aplinkybėms liko stipriausioje šalies lygoje, bet atsisveikino su visais žaidėjais.

Nauja komanda lipdoma labai vangiai. „Prienų“ vadovybė kol kas susitarė su vos šešiais krepšininkais, iš kurių tik Gintaras Leonavičius praėjusį sezoną žaidė Lietuvoje. Kiti penki naujokai – iš užsienio į Lietuvą grįžtantys Arnas Labuckas ir Ovidijus Varanauskas, latvis Davis Lejasmeieris bei amerikiečiai Mike‘as Bruesewitzas ir Austinas Ariansas.

„Prienams“ įperkamų ir sustiprinti komandą galinčių krepšininkų rinkoje liko nemažai, tačiau jei ir toliau bus delsiama, sezono pradžia treneriui Virginijui Šeškui bus labai sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.