EUROLYGA 2023

Metai ant Lietuvos krepšinio scenos: dešimt labiausiai intriguojančių vardų

Būriui jaunųjų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) žaidėjų šią vasarą teko nekantriai laukti savo agentų skambučių. Vieni iš jų talentams patys ieškojo naujų komandų, kiti derino skolinimo sutarčių sąlygas, o treti ramiai priiminėjo pasiūlymus.

 Artėjantį LKL sezoną galėsime išvysti daug įdomių jaunųjų talentų.<br> G.Šiupario nuotr.
 Artėjantį LKL sezoną galėsime išvysti daug įdomių jaunųjų talentų.<br> G.Šiupario nuotr.
 M.Farrellas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Farrellas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Radzevičius.<br> NKL nuotr.
 G.Radzevičius.<br> NKL nuotr.
 M.Gebenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Gebenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Echodas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Echodas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 D.Sirvydis.<br> G.Šiupario nuotr.
 D.Sirvydis.<br> G.Šiupario nuotr.
 G.Masiulis.<br> G.Šiupario nuotr.
 G.Masiulis.<br> G.Šiupario nuotr.
 P.Valinskas.<br> G.Šiupario nuotr.
 P.Valinskas.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Einikis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Einikis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Birutis.<br> G.Šiupario nuotr.
 L.Birutis.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Miniotas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Miniotas.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Aug 25, 2018, 1:03 PM

Šiuo metu oficialiose LKL ekipų sudėtyse iš viso yra 42 krepšininkai, kuriems 23 arba mažiau metų.

Lrytas.lt pažvelgė, kurių iš šių žaidėjų galimybės artėjantį sezoną kelia didžiausią intrigą.

Skliausteliuose – klubas, kuriam priklauso teisės į žaidėją.

1. Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“)

20-metis 213 cm ūgio vidurio puolėjas ateinantį sezoną pagaliau apšils kojas ne tik vietiniame, bet ir Europos fronte.

Atstovaudamas „Šiauliams“ L.Birutis praėjusį sezoną LKL vidutiniškai rinko po 15,1 taško ir 7,2 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Nors toks pasirodymas jam greičiausiai būtų leidęs išgirsti savo pavardę jau šių metų NBA naujokų biržoje, L.Birutis su agentu paraišką atsiėmė.

Tai reiškia, jog krepšininkas tikisi šįmet dar labiau užsirekomenduoti NBA skautams ir pakovoti dėl aukštesnio šaukimo.

Tiesa, pirmiausia L.Biručiui reikės kovoti dėl minučių – „Žalgiris“ vidurio puolėjo pozicijoje turi patyrusius Brandoną Daviesą ir Antaną Kavaliauską.

„Į tai žiūriu kaip į gerą iššūkį. Visada reikia, stengtis, treniruotis ir bandyti parodyti save. Taip gali gauti šansų pasirodyti rungtynėse“, – teigė jaunasis talentas.

Šią vasarą L.Birutis plušėjo su individualių įgūdžių treneriais bei gerino fizinę formą.

2. Mattas Farrellas (Vilniaus „Rytas“)

23-ejų 185 cm amerikietis – vienintelis užsienio žaidėjas šiame sąraše.

Nors ką tik NCAA universitetą baigusio žaidėjo įsigijimas visada yra rizika, „Rytas“ į M.Farrellą deda dideles viltis ir su juo pasirašė trejų metų sutartį.

M.Farrellas kartu su M.Gebenu rungtyniavo „Notre Dame“ universitete. Šią vasarą jis netgi tikėjosi savo pavardę išgirsti NBA naujokų biržoje.

„Be abejonių, jis yra NBA lygio žaidėjas“, – taip apie M.Farrellą metų pradžioje kalbėjo jo agentas Keithas Glassas.

Snaiperio savybėmis ir nebloga gynyba pasižymintis amerikietis „Ryte“ įžaidėjo pozicijoje turėtų prireikus pavaduoti Chrisą Kramerį.

Kol kas M.Farrello galimybės europietiškame krepšinyje lieka dideliu klausimu, tad jo debiuto su laukia ir sirgaliai, ir treneriai.

„Kaip ir kiekvienam amerikiečiui, kuris atvyksta iškart po NCAA, jam reikės laiko. Bet mes tikrai turėsime kantrybės“, – tikino „Ryto“ treneris Dainius Adomaitis.

3. Martynas Echodas (Vilniaus „Rytas“)

21-erių 206 cm ūgio vidurio puolėjui ateinantis sezonas bus ypač svarbus – jei pavyktų sužibėti, M.Echodas galėtų rimčiau taikytis į NBA naujokų biržą.

Jaunasis puolėjas „Ryte“ dėl vidurio puolėjo pozicijos kol kas konkuruoja su vieninteliu Evaldu Kairiu.

Klubas planuoja įsigyti dar vieną „centrą“, tačiau norėtų rasti kuo universalesnį žaidėją ir taip neapkarpyti M.Echodo minučių.

„Tai didelė atsakomybė, bet noriu ją prisiimti ir noriu daug žaisti“, – vienos pirmųjų „Ryto“ priešsezoninių treniruočių metu sakė M.Echodas.

Puolėjas šią vasarą turėjo vos porą savaičių poilsio, mat buvo suplanavęs vykti į NBA žaidėjų pamėgtą stovyklą Los Andžele.

Ten jis treniravosi su tokiais krepšininkais kaip „Miami Heat“ puolėjas Kelly Olynykas ar „Indiana Pacers“ atstovaujantis Domantas Sabonis.

Prieš artėjantį sezoną drąsiai dalindamas interviu M.Echodas parodė, kad antruosius metus Vilniuje pradeda jausdamasis žymiai užtikrinčiau.

Belieka pamatyti, kaip šis pasitikėjimas ir vasarą lietas prakaitas atsispindės aikštėje.

4. Martinas Gebenas (Kauno „Žalgiris“)

Tai, kad šią vasarą „Žalgirio“ vadovai nusprendė pasirašyti dviejų metų sutartį su 23-ejų 208 cm ūgio lietuviu, daugeliui buvo netikėta žinia.

M.Gebenas pastaruosius ketverius metus praleido už Atlanto, kur vilkėjo „Notre Dame“ universiteto marškinėlius.

Paskutinį sezoną vidurio puolėjas vidutiniškai rinko po po 11,1 taško bei 8 atkovotus kamuolius.

Artėjantis sezonas bus pirmasis rimtas M.Gebeno prisistatymas Lietuvos sirgaliams, nors iki šiol jis yra atstovavęs jaunimo bei studentų rinktinėms.

„Esu nusiteikęs atvažiuoti, dirbti ir parodyti, ką galiu. Savaime aišku, kad pats svarbiausias tikslas yra prasibrauti į pagrindinę „Žalgirio“ komandą“, – sakė M.Gebenas.

Pastaruoju metu galimybę pasiskolinti M.Gebeną domėjosi Utenos „Juventus“ klubas, tačiau neaišku, ar susitarimas bus pasiektas.

5. Paulius Valinskas (Kauno „Žalgiris“)

22-ejų 191 cm ūgio gynėjas kitam sezonui buvo paskolintas Panevėžio „Lietkabelio“ klubui.

Kadangi iki šiol P.Valinskas visą laiką žaidė Kaune – „Žalgirio“ dublerių ir pagrindinėje ekipose – bus įdomu pamatyti jį kitoje aplinkoje.

P.Valinskas Panevėžyje atakuojančio gynėjo poziciją dalinsis su Franu Pilepičiumi ir Ernestu Ežerskiu.

„Su „Žalgirio“ klubu pasitarėme ir priėmėme tokį sprendimą. „Lietkabelis“ man parodė didelį dėmesį ir tai tikrai gera vieta patobulėti“, – kalbėjo P.Valinskas.

„Lietkabelio“ treneris Gintaras Kadžiulis žada propaguoti greitą krepšinį, tad komandos naujokas turėtų nesunkiai rasti vietą jo planuose.

Jei P.Valinskui per ateinančius metus pavyktų sužibėti, jo „Žalgiris“ greičiausiai lauktų išskėstomis rankomis – sutartis su žaidėju galioja iki 2021 metų.

6. Gytis Masiulis (Kauno „Žalgiris“)

Kaip ir P.Valinskas, 20-metis 206 cm ūgio G.Masiulis iki šiol visą karjerą glaudėsi po šiltu „Žalgirio“ sparnu.

Po svaiginančio „Žalgirio“ žygio Eurolygoje praėjusį sezoną puolėjas nuo rudens skolinamas Klaipėdos „Neptūno“ ekipai.

Pagrindinė priežastis – žaidimo laikas.

Praėjusį sezoną G.Masiulis LKL rungtynėse ant parketo vidutiniškai praleisdavo po 12,5 min., o Eurolygoje pasirodydavo tik epizodiškai.

„Nenorėjau dar vieno sezono praleisti ant suolo, – aiškino G.Masiulis. – Manau, kad Klaipėda yra pats geriausias variantas – geras trenerių štabas, stipri komanda bei žaidimas FIBA Čempionų lygoje“.

Nors G.Masiuliui pasiūlymus pateikė ir pora užsienio klubų, jis į uostamiestį išvyko dėl  dar vieno svarbaus veiksnio – Kazio Maskvyčio.

Galima tikėtis, kad treneris jam suteiks ne tik patarimų, bet ir taip reikiamų minučių, mat vienintelis rimtas G.Masiulio konkurentas sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje – 25-erių Osvaldas Olisevičius.

7. Gytis Radzevičius (Utenos „Juventus“)

Tai, kad 23-ejų 197 cm ūgio G.Radzevičius šią vasarą iš Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) šoktelėjo į LKL, nebuvo staigmena.

Atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose galintis rungtyniauti krepšininkas praėjusį sezoną pateko į simbolinį NKL penketą ir tapo naudingiausiu žaidėju.

Jo karjera iki šiol kilo stabiliai – iš pradžių G.Radzevičius vienerius metus praleido Regionų lygoje, vėliau – dar trejus NKL.

Šią vasarą jį į Uteną pasikvietė „Juventus“ treneris Žydrūnas Urbonas.

„Debiutuoti LKL siekiau jau seniai. Natūralu, kad lygiai tarp LKL ir NKL čempionatų skiriasi, tačiau debiuto nebijau, kadangi esu pasiruošęs ir žinau ko reikia tikėtis“, – tikino G.Radzevičius.

Krepšininkas vasarą praleido intensyviai treniruodamasis – beveik tris savaites plušėjo „UBE Talent Camp“ stovykloje Kaune, vėliau vykdė „Juventus“ trenerių sudarytą planą.

8. Regimantas Miniotas (Kėdainių „Nevėžis“)

Kol Prienų komanda pernai išgyveno Ballų šeimynėlės atneštus džiaugsmus ir vargus, 22-ejų 206 cm R.Miniotas dirbo aikštėje.

Puolėjas LKL susirinko neprastą statistiką – 8 taškai ir 4 atkovoti kamuoliai per rungtynes – tad Virginijaus Šeškaus buvo kviečiamas pasilikti dar vienam sezonui.

Vis tik žybtelėjusį R.Miniotą jau viliojo keli užsienio bei LKL klubai.

Apsvarstęs visus pasiūlymus, jis pasirinko potencialiai daug žaidimo laiko galintį suteikti gimtojo miesto Kėdainių klubą.

„Mano amžiuje ne pinigai yra svarbiausia. Noriu žaisti gimtajame mieste, tobulėti bei dėti pagrindus tolimesnei karjerai.

Dėmesys iš kitų lygos klubų buvo, bet, manau, atsirinkau geriausią variantą iš visų“, – pasakojo R.Miniotas.

„Nevėžis“ su puolėju sudarė dvejų metų sutartį. Kadangi ateinantį sezoną komandą sudarys beveik vien jauni žaidėjai, R.Miniotas bus vienas ryškiausių veidų.

9. Deividas Sirvydis (Vilniaus „Rytas“)

Didžiausia intriga kalbant apie šį 202 cm ūgio 18-metį – ne kaip jis žais LKL pirmenybėse, o kiek žais.

Po sėkmingo Eurolygos finalinio jaunimo turnyro etapo Belgrade, kuriame D.Sirvydis, be čempionų taurės, gavo ir naudingiausio žaidėjo prizą, „Ryto“ vadovai negailėjo liaupsių.

„Norime, kad Deividas kitą sezoną žaistų pagrindinėje komandoje, tačiau jam pirma reikės išsikovoti vietą joje“, – gegužę kalbėjo „Ryto“ sporto direktorius Linas Kleiza.

Iš visų ekipos dublerių „Perlo“ komandos žaidėjų D.Sirvydis yra vienintelis, turintis rimtesnę progą įsitvirtinti pagrindinėje sudėtyje.

Tiesa, atakuojančio gynėjo ir įžaidėjo pozicijoje „Rytas“ turi užtektinai pajėgų – Mindaugą Girdžiūną su D.J.Seeley bei Chrisą Kramerį su M.Farrelu.

Ateinantį sezoną D.Sirvydis su dviguba licencija rungtyniaus ir NKL, ir LKL, tačiau būtų įdomu talentą pagaliau išvysti stabiliau žaidžiantį būtent pastarajame čempionate.

10. Aidas Einikis (Klaipėdos „Neptūnas“)

21-erių 195 cm ūgio gynėjas praėjusį sezoną tapdamas NKL čempionu bei naudingiausiu finalo serijos žaidėju įrodė, jog nėra tik Gintaro Einikio sūnus.

Nors jis jau spėjo šiek tiek apsiprasti LKL žaisdamas pagrindinėje „Neptūno“ komandoje, artėjantį sezoną praleis „Nevėžyje“.

Uostamiesčio klubas savo sistemos auklėtinį nusprendė paskolinti vienam sezonui.

A.Einikis gali rungtyniauti atakuojančio gynėjo bei lengvojo krašto puolėjo pozicijose ir jau spėjo pasižymėti kaip geras snaiperis.

Kėdainiuose jam konkurenciją sudarys Martynas Varnas, Simas Buterlevičius ir Ignas Labutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.