EUROLYGA 2023

Rinktinės stuburas dar netvirtas: Dainiui Adomaičiui gali pritrūkti krepšininkų

Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Dainius Adomaitis praėjusią savaitę sulaukė galutinio kviečiamų į ekipą žaidėjų apsisprendimo: pirmadienį jis paskelbė dvyliktuką tų, kas rugsėjo 7-ąją turėtų pasirodyti startuosiančioje nacionalinės ekipos stovykloje. Nors strategas pasirengimą 2019 metų pasaulio krepšinio čempionato atrankos kovoms planavo pradėti paskutinįjį vasaros savaitgalį, klubų ambicijos privertė D.Adomaitį savaitei vėlinti rinktinės treniruotes. Tačiau gera naujiena – visi dvylika kviečiami kandidatai susirinks į treniruotes sostinėje. Nors ir ne visi vienu metu.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjas  Renaldas Seibutis ir rinktinės treneris Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjas  Renaldas Seibutis ir rinktinės treneris Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>M.Patašiaus nuotr.
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>M.Patašiaus nuotr.
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>Indrė Pix/renginiu fotografavimas
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>Indrė Pix/renginiu fotografavimas
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Dainius Adomaitis turi problemų renkant rudenį Lietuvos krepšinio rinktinę<br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjas  Renaldas Seibutis <br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjas  Renaldas Seibutis <br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kuzminskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kuzminskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 3, 2018, 7:37 PM, atnaujinta Sep 3, 2018, 8:48 PM

Lietuvos krepšinio rinktinės planai, kurie buvo styguojami vasarą, nuėjo perniek, nes Europos klubai nėra nusiteikę išleisti savo žaidėjų į nacionalinės ekipos stovyklą.

Tokią žinią praėjusį pirmadienį sirgaliams ir šalies krepšinio federacijai pasiuntė mūsų šalies ekipos strategas 44-erių Dainius Adomaitis, pristatydamas tuomet dar 15 kandidatų, kuriuos jis kvietė į stovyklą 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato antrojo etapo „langui“.

Bet praėjus septyniomis dienoms jis dar kartą perėjo tušinuku per kandidatų sąrašą ir iš penkioliktuko teliko dvyliktukas.

Iš kandidatų sąrašo dingo Martyno Echodo, Mariaus Grigonio, Mindaugo Girdžiūno ir Arnoldo Kulbokos pavardės, o į sudėtį įtrauktas po traumų atsigaunantis Deividas Gailius.

„Mums trūko šios pozicijos žaidėjo, o Deivido privalumas tas, kad jis gali žaisti per dvi-tris pozicijas. Be to, jis jau yra rungtyniavęs atrankos rungtynėse, žino mūsų žaidimo sistemą, tas tikrai palengvins darbą“, – tikino Lietuvos krepšinio rinktinės treneris.

Tačiau dabar ir Vilniaus „Ryto“ ekipą treniruojantis D.Adomaitis savo sąrašą užpildė ne visais svarbiausiais šalies krepšininkais – tarp paskelbtų pavardžių nebuvo nei NBA žaidžiančių Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, nei legionieriaus duonos ragaujančių Jono Mačiulio ar Donato Motiejūno, nei kelių Kauno „Žalgirio“ žaidėjų.

„Naujos atrankos sistemos specifika apsunkino darbą tiek ir treneriams, tiek ir klubams. Todėl teko trumpinti pasirengimą iki dešimties dienų“, – be didelio džiaugsmo ir suirzęs Vilniuje rugpjūčio 27-ąją kalbėjo D.Adomaitis.

Lietuviai naujai suformuotoje planetos čempionato atrankos antrojo etapo J grupėje žengia pirmi su šešiomis pergalėmis ir rugsėjį susikaus išvykoje su Kroatija ir namie – su Nyderlandais.

Lietuva išvykoje santykius rugsėjo 14-ąją aiškinsis su stipriausią sudėtį turėsiančiais kroatais, o po trijų dienų Vilniaus „Siemens“ arenoje varžysis su olandais.

Dar prieš savaitę buvo aiškiai sudėlioti taškai, kad „Žalgiris“ nedega dideliu noru išleisti savo krepšininkų į nacionalinę ekipą: išplėstiniame sąraše D.Adomaitis savo laiku minėjo net 7 kauniečius, tačiau į rugsėjo „langą“ bandė prisišaukti bent su: Kauno klubo naujoką Marių Grigonį ir rinktinės senbuvį Edgarą Ulanovą.

Kaip aiškėja, pirmasis, pasitaręs su žalgiriečių treneriu Šarūnu Jasikevičiumi, nutarė likti ekipos stovykloje, o E.Ulanovas vis dėlto sutiko padėti rinktinei.

„Galvojate, kad ir man, kaip sostinės klubo strategui, lengva išleisti „Ryto“ žaidėjus? Kalbėjausi su žalgiriečiais. Nesuprantu, kur yra Lietuvos krepšinis ir kurioje jos piramidės vietoje yra rinktinė. Anksčiau sistema buvo tokia – čempionatai vasarą, visi išleidžia į rinktinę. O dabar visi – prieš. Neginu sistemos, kuri yra šioje atrankoje. Reikia tik dešimties dienų, per kurias reikia išleisti geriausius žaidėjus. Bet to nėra. Tai kur yra mūsų krepšinio prioritetai?“, – piktinosi treneris D.Adomaitis.

Tačiau lyg žengdamas įkandin „Žalgirio“, jis iš sąrašo išbraukė du „Ryto“ žaidėjus, tad dabar iš dviejų Lietuvos superklubų nacionalinei ekipai atstovaus du Vilniaus ir vienas Kauno krepšininkas: Eimantas Bendžius, Evaldas Kairys ir Edgaras Ulanovas.

Strategas rugsėjo „lango“ pasirengimui turi dvylika žaidėjų, tačiau keli ekipos nariai prie rinktinės gali pasijungti ir vėliau.

Apie savo pasirodymą nacionalinėje ekipoje tvirtai iki pirmadienio buvo pareiškę užsienyje kovojantys Mantas Kalnietis, Adas Juškevičius, Edgaras Želionis ir Renaldas Seibutis.

Tiesa, su nauju klubu Ispanijoje besitreniruojantis 33-ejų lietuvis lrytas.lt sakė, kad į rinktinės stovyklą atvyks, greičiausiai, ne rugsėjo 7 dieną.

„Aš turėčiau būti, tačiau ne nuo pat nacionalinės ekipos stovyklos pradžios. Kaip ir pas daugelį rinktinės draugų, mano komanda turi suplanavusi kontrolinių mačų laiką, todėl ir man teks pasirodyti rinktinėje šiek tiek vėliau. Kada tiksliai, dar negaliu pasakyti, bet aš žadu atstovauti rinktinei“, – tikino Saragosos „Tecnyconta“ klube sezoną žaisiantis R.Seibutis.

Iš Mažeikių kilusio mūsų rinktinės žaidėjo ekipa rugsėjo 7-8 dienomis dalyvaus turnyre Taragonoje ir susikaus su Tenerifės „Iberostar“ ir Belgrado „Partizan“ klubais. Be to, Saragosos komanda dar ir rugsėjo 12 dieną varžysis su Huescos „Levitec“ klubu bei planuojamas mačas ir po trijų dienų.

Panaši situacija ir su Roku Giedraičiu, kuris šį sezoną atstovaus Vokietijos Berlyno ALBA komandai. Vokiečiai tomis pačiomis dienomis kaip ir Saragosos ekipa žais varžybose Ispanijoje Santjage de Kompasteloje – vyks keturių klubų turnyras.

Vis dar miglota informacija apie Luką Lekavičių. Nors lietuvis ir nori atstovauti rinktinei, graikų žurnalistų teigimu, Atėnų „Panathinaikos“ vykdo pasirengimą čempionatui ir Eurolygai, o nuo rugsėjo 7 iki 17 dienų turės vieną suplanuotą kontrolinį mačą su „Larissa“ klubu ir kelis treniruočių pobūdžio susitikimus.

Tapo aišku, kad į rinktinės stovyklą nuo pat pradžių atvyks abu Italijos Milano „Olimpia“ klube žaidžiantys mūsų šalies atstovai – Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis.

„Mes būsime rinktinė stovykloje kartų su Artūru Gudaičiu“, – lrytas.lt patvirtino M.Kuzminskas, kuris savaitgalį sužaidė pasakiškai sėkmingas rungtynes.

Milano klubas draugiško turnyro finale 106:72 sutriuškino Varezės „Openjobmetis“ krepšininkus.

Didžiausią indėlį į pergalę įnešęs M.Kuzminskas, pelnęs 21 tašką ir pagal šį rodiklį jam neprilygo joks aikštelėje buvęs krepšininkas.

Rungtynės be taškų liko Artūras Gudaitis.

Lietuvos rinktinės dvyliktukas:

Įžaidėjai:

Mantas Kalnietis (Vilerbano ASVEL)

Lukas Lekavičius (Atėnų „Panathinaikos“)

Atakuojantys gynėjai:

Adas Juškevičius (Nantero JSF)

Renaldas Seibutis (Saragosos „Tecnyconta“)

Deividas Gailius (Izmiro „Pinar Karsiyaka“ )

Lengvieji krašto puolėjai:

Edgaras Ulanovas (Kauno „Žalgiris“)

Rokas Giedraitis (Berlyno ALBA)

Sunkieji krašto puolėjai:

Eimantas Bendžius (Vilniaus „Rytas“)

Mindaugas Kuzminskas (Milano „Olimpia“)

Edgaras Želionis (Afjonkarahisaro „Afyon“)

Vidurio puolėjai:

Artūras Gudaitis (Milano „Olimpia“)

Evaldas Kairys (Vilniaus „Rytas“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.