EUROLYGA 2023

„Ryto“ klubui – rimti iššūkiai: Vilnių aplankys olimpiados ir NBA čempionai

Buvęs JAV rinktinės ir NBA čempiono „Detroit Pistons“ klubo treneris Larry Brownas, Atėnų olimpinių žaidynių čempionas argentinietis Carlosas Delfino ir praėjusį sezoną Eurolygos rezultatyviausių krepšininkų sąraše penktąją vietą užėmęs Errickas McCollumas. Tai – ryškiausios žvaigždės, kurios šį rudenį turėtų aplankyti Vilnių per krepšinio Europos taurės varžybas. 

Vilniuje apsilankys NBA čempionas ir olimpiados aukso medalio laimėtojas.<br> Lrytas.lt montažas
Vilniuje apsilankys NBA čempionas ir olimpiados aukso medalio laimėtojas.<br> Lrytas.lt montažas
 Kazanės komanda pasiliko daugumą svarbiausių žaidėjų.<br> Kazanės klubo nuotr.
 Kazanės komanda pasiliko daugumą svarbiausių žaidėjų.<br> Kazanės klubo nuotr.
 Turino komanda turi patyrusių žaidėjų.<br> Turino klubo nuotr.
 Turino komanda turi patyrusių žaidėjų.<br> Turino klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 2, 2018, 10:38 AM

Europos taurės turnyre šį sezoną startuos tik vienas Lietuvos klubas Vilniaus „Rytas“, kurio varžovai pirmojo etapo grupėje bus Malagos „Unicaja“, Kazanės „Uniks“, Turino „Fiat“, Frankfurto „Skyliners“ ir Baro „Mornar“. 

Malagos „Unicaja“

Praėjęs sezonas. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 7 vietą, ketvirtfinalyje pralaimėjo Vitorijos „Baskonia“. Ispanijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Madrido „Real“. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 9 vietą. 

Optimalus penketas. Brianas Robertsas (JAV; 33, 188, Pirėjo „Olympiakos“), Adamas Waczynski (Lenkija; 29, 199), Draganas Milosavljevičius (Serbija; 29, 196), Kyle‘as Wiltjeris (Kanada; 26, 208, Pirėjo „Olympiakos“), Giorgis Šermadinis (Gruzija; 29, 217). Treneris Luisas Casimiro (Las Palmaso „Herbalife“). 

Praėjusį sezoną Eurolygoje žaidusi „Unicaja“ neapgynė teisės kovoti su stipriausiais Europos klubais. Malagos komandai trūko labai daug – ji smarkiai atsiliko nuo Ispanijos lygos lyderių. O pasibaigus sezonui, „Unicaja“ buvo priversta skaičiuoti gausius nuostolius, nes į kitus klubus išvyko net keturi pagrindinio penketo žaidėjai. Neabejotinai didžiausias praradimas – Nemanja Nedovičius, praėjusį sezoną užėmęs antrąją vietą Eurolygos rezultatyviausių krepšininkų sąraše, bet Malagos ekipoje svarbius vaidmenis atliko ir Jamesas Augustine‘as, Ray McCallumas ir Jeffas Brooksas.

Svarbiausių „Unicaja“ naujokų pristatinėti Europos sirgaliams nereikia. Keli į Andalūziją persikėlę krepšininkai praėjusį sezoną irgi žaidė Eurolygoje. Vis dėlto B.Robertsas ir K.Wiltjeris buvo tik tolimi atsarginiai „Olympiakos“ klube, o iš Belgrado „Crvena Zvezda“ atvykęs prancūzas Matthias Lessort‘as dar tik bando įsitvirtinti Europos krepšinio elite. 

Naujajam „Unicaja“ treneriui L.Casimiro, paskeitusiam penkerius metus Malagoje dirbusį Joaną Plazą, dar reikės paplušėti, kad sustyguotų šią komandą. 

Kazanės „Uniks“ 

Praėjęs sezonas. Rusijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą, pusfinalyje pralaimėjo „Chimki“. Europos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Miuncheno „Bayern“. 

Optimalus penketas. Errickas McCollumas (JAV; 30, 188, Stambulo „Anadolu Efes“, Turkija), Jamaras Smithas (JAV; 31, 191), Melvinas Ejimas (Kanada; 27, 201), Raymaras Morganas (JAV; 30, 202, Bursos „Tofaş“, Turkija), Maurice‘as Ndouras (Senegalas; 26, 206). Treneris Dimitris Priftis (Graikija). 

Nors praėjusį sezoną „Uniks“ pralaimėjo visas svarbiausias rungtynes ir neiškovojo teisės grįžti į Eurolygą, klubo vadovybė reagavo santūriai. Komandoje buvo palikti ir treneris D.Priftis, ir dauguma svarbiausių žaidėjų, o su Kazane atsisveikino tik du rezultatyviausi krepšininkai Quino Colomas ir Stephane‘as Lasme, kurie patys norėjo pakeisti aplinką (juo labiau kad S.Lasmę grįžti pakvietė Atėnų „Panathinaikos“). 

Pamaina išvykusiems buvo rasta Turkijoje. Į Tatarstaną iš „Anadolu Efes“ persikėlė penktąją vietą praėjusio Eurolygos sezono rezultatyviausių žaidėjų sąraše užėmęs E.McCollumas, iš labai gerai Turkijos lygoje žaidusio „Tofaş“ – šio klubo lyderiai R.Morganas ir Pierria Henry. 

Vis dėlto „Uniks“ neužkamšė visų praėjusio sezono spragų. Kazanės komandai trūksta ir ilgesnio atsarginių suolo, ir pajėgesnių rusų krepšininkų. Žaidėjų iš Rusijos reikia nacionalinėse varžybose, kuriose galioja legionierių limitas. Tad sprendžiant sugrįžimo į Eurolygą klausimą, dabartinės sudėties „Uniks“ pirmiausiai turėtų nusitaikyti į Europos taurės turnyrą. 

Turino „Fiat“

Praėjęs sezonas. Italijos lygos reguliariajame sezone užėmė 11 vietą ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. Italijos taurės finale nugalėjo Brešos „Germani“. Iš Europos taurės iškrito „Top 16“ etape.

Optimalus penketas. Tyshonas Tayloras (JAV; 28, 191, „Samsun“, Turkijos antroji lyga), Tony Carras (JAV; 21, 196, Pensilvanijos valstybinis universitetas, NCAA), Vojislavas Stojanovičius (Serbija; 21, 200, Kapo d‘Orlando „Orlandina“), Victoras Ruddas (JAV; 27, 204, Maskvos CSKA, Rusija), Jamesas McAdoo (JAV; 25, 206, „Aqua Caliente Clippers“, G lyga). Treneris Larry Brownas (JAV; praėjusį sezoną nedirbo). 

Turino klubo vadovybė daugiau kalba, negu daro. Iš pirmo žvilgsnio, „Fiat“ užmojai platūs, tačiau nuo tada, kai 2015 metais grįžo į „Serie A“, Turino komanda dar nė karto nepateko į atkrintamąsias varžybas ir gali pasigirti tik šių metų pradžioje iškovota Italijos taure. 

Prieš šį sezoną Pjemonto sostinėje buvo suburta komanda, kuri labiau gali privilioti sirgalius skambiais vardais, negu kovoti dėl išties skambių pergalių. Tiesa, per vasarą „Fiat“ susprogdino net kelias krepšinio rinkos bombas, tarp kurių galingiausia – sutartis su legendiniu 78 metų treneriu Larry Brownu, kelis dešimtmečius dirbusiu elitiniuose JAV universitetuose bei NBA klubuose, tapusiu NBA čempionu ir vadovavusiu JAV rinktinei per jai liūdnai pasibaigusias 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes. 

Dar du garsūs vardai – olimpinis čempionas, italų kraujo turintis argentinietis Carlosas Delfino, kuris dėl sunkių traumų beveik nežaidė nuo 2013 metų (tik 2017 m. po kelias savaites atstovavo Argentinos ir Ispanijos komandoms), bei Jamesas McAdoo, kuris dukart tapo NBA čempionu kaip „Golden State Warriors“ tolimas atsarginis ir yra NBA bei Italijos lygos legendos Bobo McAdoo tolimas giminaitis. 

Viena bėda, nei šiedu žaidėjai, nei dauguma kitų „Fiat“ krepšininkų nekelia didelės grėsmės net Europos taurės vidutiniokams.

Frankfurto „Skyliners“ 

Praėjęs sezonas. Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 8 vietą, ketvirtfinalyje pralaimėjo Miuncheno „Bayern“. Vokietijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Bairoito „medi“. Europos turnyruose nežaidė. 

Optimalus penketas. Qvantezas Robertsonas (JAV; 34, 188), Brady Heslipas (Kanada; 28, 188, „Trabzonspor“, Turkija), Shawnas Huffas (Suomija; 34, 198), Erikas Murphy (JAV; 28, 208, „Oklahoma City Blue“, G lyga), Jonasas Wolfarthas (28, 207). Treneris Gordonas Herbertas (Kanada). 

„Skyliners“ amžių sandūroje bandė pasiekti dangų ir kelis sezonus kovojo dėl aukščiausių vietų Vokietijos lygoje, bet pastaraisiais metais yra pilkas bundeslygos vidutiniokas, ne visuomet patenkantis į atkrintamąsias varžybas. Frankfurto krepšininkai ir šių metų pavasarį buvo ant ribos – reguliariajame sezone užėmė vos aštuntąją vietą. 

Prieš naująjį sezoną nebuvo jokių požymių, kad Frankfurto komanda rengtųsi proveržiui. Kelis buvusius lyderius, kurie sudomino turtingesnius klubus (18-metis Isaacas Bonga netgi buvo pakviestas NBA naujokų biržoje ir sudarė sutartį su „Los Angeles Lakers“), pakeitė krepšininkai, kurie turtingesnių klubų kol kas nedomina. Tarp naujokų labiausiai pažymėtini į NBA neprisibeldžiantis Suomijos rinktinės aukštaūgis E.Murphy, B.Heslipas ir Jasonas Clarkas, kurie gali žaisti labai rezultatyviai, bet tik aukštų tikslų nesiekiančiose komandose. 

Nuo 2013 metų Frankfurto komandą treniruojančiam kanadiečiui G.Herbertui šį sezoną vėl bus sudėtinga nudžiuginti sirgalius skambiomis pergalėmis ne tik Europos turnyre, bet ir nacionalinėse varžybose. 

Baro „Mornar“ 

Praėjęs sezonas. Juodkalnijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą, finale nugalėjo Podgoricos „Budućnost“. Juodkalnijos taurės finale pralaimėjo „Budućnost“. Adrijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą, pusfinalyje pralaimėjo Belgrado „Crvena Zvezda“. Iš Čempionų lygos iškrito atrankos antrajame etape. FIBA Europos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Groningeno „Donar“.

Optimalus penketas. Khadeenas Carringtonas (Trinidadas ir Tobagas; 23, 187, Virdžinijos universitetas, NCAA), Nemanja Vranješas (Bosnija ir Hercegovina; 30, 188), Džordže Drenovacas (Serbija; 26, 201, Veisenfelso „Mitteldeutscher“, Vokietija), Strahinja Mičovičius (Serbija; 26, 204), Urošas Lukovičius (Serbija; 29, 210). Treneris Mihailo Pavičevičius. 

Nedidelio Baro miesto klubas pavasarį įvykdė neįmanomą misiją ir nuvertė „amžiną“ Juodkalnijos čempionę „Budućnost“ komandą. Maža to, „Mornar“ pirmą kartą pateko į Adrijos lygos pusfinalį ir iškovojo teisę debiutuoti Europos taurės turnyre.

Šį rudenį į Barą pirmą kartą atvyks ne vien Pietų slavų regiono krepšinio lyderiai, bet ir gerokai aukštesnio lygio kitų Europos šalių klubai. „Mornar“ priešintis galingiems varžovams bandys be dviejų pagrindinių praėjusio sezono pergalių kalvių Dereko Needhamo ir Brandiso Raley-Rosso, tačiau visi Juodkalnijos čempionų aprangą vilkėję juodkalniečių ir serbų krepšininkai vasarą nusprendė nekeisti komandos. Prie senbuvių prisidėjo keli naujokai, turintys ką įrodinėti: Nikola Rebičius – kad per ilgai užsisėdėjo ant Belgrado „Crvena Zvezda“ atsarginių suolo, šiais metais JAV universitetą baigęs Kh.Carringtonas – kad gali pritapti Europos krepšinyje. 

Suprantama, „Mornar“ sudėtis tiesiog per silpna, kad ši komanda kovotų dėl aukščiausių vietų Europos taurės turnyre. Tačiau tiek žaidėjai, tiek Bare gimęs ir dar 1989 metais pirmą kartą prie „Mornar“ vairo stojęs treneris M.Pavičevičius nestokoja ambicijų sujaukti favoritų planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.