EUROLYGA 2023

Europos taurės startas: kas turnyre laukia „Ryto“ komandos?

Krepšinio sirgaliai jau buvo beįprantą Europos taurės turnyre savo dėmesį dalinti dviem Lietuvos komandoms. Tačiau šį rudenį antrajame pagal svarbą Eurolygos rengiamame turnyre startuos tik viena mūsų šalies ekipa – Vilniaus „Rytas“. LKL vicečempionai europinį sezoną atidarys antradienį rungtynėmis namie su Malagos „Unicaja“. 

 Sostinės klubas antradienį pradeda kovas Europos taurėje.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Sostinės klubas antradienį pradeda kovas Europos taurėje.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2018, 7:41 AM, atnaujinta Oct 2, 2018, 7:42 AM

Turnyras. Europos taurės turnyre šį sezoną kovos 24 klubai iš 13 valstybių. Pirmojo etapo varžybos vyks keturiose grupėse, kuriose žais po šešias komandas. Antrajame etape liks 16 komandų, kurios bus išskirstytos į keturias naujas grupes, o aštuonios stipriausios ekipos pateks į atkrintamąsias varžybas. 

Pirmasis etapas baigsis gruodžio 19 d., „Top 16“ etapo rungtynės vyks sausio 1 – vasario 6 d., o atkrintamosios varžybos prasidės kovo 5 d. 

Visuose trijuose atkrintamųjų varžybų etapuose (ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale) komandos kovos iki dviejų pergalių. Finalo rungtynės numatomos balandžio 9-15 d. 

Geografija. Dėl Europos taurės kovos po tris komandas iš Italijos, Rusijos, Turkijos ir Vokietijos, po dvi – iš Ispanijos, Prancūzijos ir Serbijos, po vieną – iš Andoros, Monako, Juodkalnijos, Kroatijos, Lenkijos ir Lietuvos. Tiesa, abiejų miniatiūrinių valstybių klubai dalyvauja ne savo, o didesnių kaimyninių šalių nacionalinėse varžybose (Andoros „MoraBanc“ – Ispanijos, „Monaco“ – Prancūzijos). 

Trys šį sezoną Europos taurės turnyre žaidžiančios komandos praėjusį sezoną rungtyniavo Eurolygoje. Tai – Malagos „Unicaja“, „Valencia“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“. 

Šešios šįmečio turnyro ekipos jau yra iškovojusios Europos taurę. „Valencia“ šį prizą laimėjo 2003, 2010 ir 2014 m., „Rytas“ – 2005 ir 2009 m., Kazanės „Uniks“ – 2011 m., Krasnodaro „Lokomotiv“ – 2013 m., Stambulo „Galatasaray“ – 2016 m., „Unicaja“ – 2017 m. 

Varžovai. „Rytas“ pirmajame etape žais D grupėje, kurioje susitiks su „Unicaja“, „Uniks“, Turino „Fiat“, Frankfurto „Skyliners“ ir Baro „Mornar“. 

A grupėje rungtyniaus „MoraBanc“, „Galatasaray“, „Crvena Zvezda“, Ulmo „ratiopharm“, „Monaco“ ir Brešos „Germani“, B grupėje – „Lokomotiv“, Berlyno ALBA, Limožo CSP, „Cedevita“, Bursos „Tofaş“ ir Gdynės „Arka“, C grupėje – „Valencia“, Ankaros „Turk Telekom“, Sankt Peterburgo „Zenit“, Liono-Vilerbano ASVEL, Belgrado „Partizan“ ir Trento „Dolomiti Emergia“. 

Legionieriai. Lietuvos krepšininkai atstovauja trims Europos taurės turnyre startuojančioms užsienio komandoms. ASVEL žaidžia Mantas Kalnietis (32, 195), ALBA – Rokas Giedraitis (26, 200), „Arka“ – Deividas Dulkys (30, 198). 

Praeitis. Praėjusį dešimtmetį „Rytas“ dukart iškovojo Europos taurę (2005 ir 2009 m.), tačiau pastaraisiais metais tiek vilniečių, tiek kitų Lietuvos komandų rezultatai šiame turnyre nebuvo geri. 

Tris praėjusius sezonus Lietuva į antrąjį pagal svarbą Europos turnyrą siųsdavo dvi komandas, bet nė vienai iš jų nepavyko patekti į atkrintamąsias varžybas. 2015-2016 metų sezone „Rytas“ iškrito pirmajame etape, Klaipėdos „Neptūnas“ – „Last 32“ etape, 2016-2017 metų sezone ir „Rytas“, ir Panevėžio „Lietkabelis“ kovą baigė „Top 16“ etape, praėjusį sezoną „Lietkabelis“ iškrito pirmajame etape, „Rytas“ – „Top 16“ etape. 

Praėjusį sezoną Europos taurę ir kelialapį į Eurolygą iškovojo Stambulo „Darüşşafaka“, finale nugalėjusi Krasnodaro „Lokomotiv“ klubą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.