EUROLYGA 2023

LKL klubų spalio mėnesio reitingas: „Dzūkiją“ didžiausią pažangą padariusia komanda

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) artėjant pirmojo rato pabaigai susiformavo lyderių trejetas, kurį sudaro praėjusio sezono prizininkai Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“. Spalio mėnesį savo gerbėjus pergalėmis dažniausiai džiugino Klaipėdos krepšininkai, tačiau kauniečiai ir vilniečiai irgi gali būti patenkinti rezultatais. Kol kas labiausiai nepatenkinti – šiauliečiai, kurie šį rudenį dar nematė nė vienos savo komandos pergalės.

„Dzūkija“ – didžiausią pažangą padariusi LKL komanda.<br> LKL/BNS nuotr.
„Dzūkija“ – didžiausią pažangą padariusi LKL komanda.<br> LKL/BNS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-01 12:23, atnaujinta 2018-11-01 12:24

„Žalgiris“

Spalį: 6-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 7-1, Eurolyga: 2-2.

„Žalgirio“ žaidimas sezono pradžioje buvo lyg amerikietiški kalneliai. Kauniečių aistruolius turėjo apimti neviltis stebint kiaurą gynybą per rungtynes su Vitorijos „Baskonia“ ar bedantį puolimą per mačą su „Neptūnu“, bet jau po kelių dienų jie galėjo didžiuotis vos ne idealiu žaidimu su Stambulo „Anadolu Efes“ ir pirmąja istorijoje pergale Atėnų „Panathinaikos“ arenoje.

Kauno komandos turnyro padėtis yra gera tiek Lietuvos lygoje, tiek Eurolygoje, o prisidėjus Derrickui Waltonui, Lietuvos čempionai tapo dar sunkiau įveikiami.

Įdomu, kad „Žalgiris“ šį rudenį visus tris pralaimėjimus patyrė savo aikštėje. Pergales iš Kauno išsivežė „Baskonia“, „Neptūnas“ ir Stambulo „Fenerbahce“.

„Neptūnas“

Spalį: 7-2.

Nuo sezono pradžios. LKL: 7-1, Čempionų lyga: 2-2.

„Neptūnas“ – vienintelė komanda, spalio mėnesį nepatyrusi nesėkmių Lietuvos lygoje. Šalies čempionate klaipėdiečiai tęsia ilgiausią šio sezono pergalių seriją, kurią sudaro jau penkerios laimėtos rungtynės, tarp jų – prieš čempioną „Žalgirį“. O ir Čempionų lygoje Kazio Maksvyčio auklėtiniai laimėjo abejas namie žaistas rungtynes su išties nesilpnais varžovais Stambulo „Beşiktaş“ bei Strasbūro SIG.

Tačiau išvykus už Lietuvos sienų „Neptūnui“ vis pritrūksta kokio nors mažmožio. Bolonijos „Virtus“ komandai buvo pralaimėta po pratęsimo, „Ostende“ ekipai – dviejų taškų skirtumu, praleidus lemiamą dvitaškį prieš pat finalo sireną.

„Rytas“

Spalį: 6-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-1, Europos taurė: 3-2.

Vilniaus krepšininkai pralaimi retai, o du iš trijų šį rudenį patirtų pralaimėjimų („Žalgiriui“ ir Kazanės „Uniks“) netgi galima vadinti užprogramuotais. Tačiau spalį buvo ir dar vienas pralaimėjimas, kurio pateisinti neįmanoma – namie silpnai Vokietijos lygos vidutiniokei Frankfurto „Skyliners“ komandai.

Tiesa, turnyro prasme šis pralaimėjimas nebuvo labai svarbus, nes paskutinę spalio dieną iškovojęs triuškinamą pergalę prieš Baro „Mornar“ ekipą, „Rytas“ jau įkėlė vieną koją į Europos taurės antrąjį etapą. Vilniaus komandai šiuo metu daug svarbesnės yra sudėtyje vis dar neužlopytos spragos. Sezonui jau prasidėjus atvykęs amerikietis Manny Harrisas visiškai nepateisino lūkesčių, o „Rytui“ reikia žūtbūt stiprinti priekinę liniją.

Alytaus „Dzūkija“

Spalį: 5-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 4-4, Taurė: 2-0.

„Dzūkiją“ galima vadinti didžiausią pažangą padariusia LKL komanda. Jei praėjusiame čempionate alytiškiai nepateko į atkrintamąsias varžybas, tai šį rudenį laimėjo lygiai pusę rungtynių ir saugiai įsitaisė lentelės viduryje. Spalio mėnesį Alytaus krepšininkai pralaimėjo tik trims lyderiams („Neptūnui“, „Rytui“ ir „Žalgiriui“), o su lygos vidutiniokais ar autsaideriais susidorojo tiek žaisdami namuose, tiek išvykose.

Suprantama, pagrindinė „Dzūkijos“ pakilimo priežastis – trenerio Andrejaus Urlepo sugrįžimas. Tačiau neįmanoma nepažymėti ir įžaidėjo Kendricko Browno, kuris patenka tarp LKL lyderių ir pagal taškus (vid. 14), ir pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6).

Tiesa, Lietuvos taurės pirmajame etape, kuriame Alytaus komanda dukart nugalėjo „Žalgirio“ dublerius, jai teko paprakaituoti daug labiau nei kitos trys šiame etape žaidusios LKL ekipos.

Utenos „Juventus“

Spalį: 4-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 3-5, Taurė: 2-0.

Sezono pradžioje „Juventus“ yra labiausiai nuo savo aikštės priklausoma LKL komanda. Namie uteniškiai pralaimėjo tik kartą (ir pralaimėjo ne bet kam, o čempionui „Žalgiriui“), o svečiuose dar neiškovojo nė vienos pergalės. Tiesa, tokius rezultatus didele dalimi lėmė tvarkaraštis: Žydrūno Urbono penketas per daugumą namie žaistų rungtynių buvo gana aiškus favoritas, per išvykas – toks pat aiškus autsaideris.

Klausimų nekilo ir per lengvai laimėtą Karaliaus Mindaugo taurės pirmojo etapo mačą su „Neptūno“ dubleriais. Bet lapkritį „aiškių“ rungtynių serija baigsis, todėl Utenos komandai dar labiau reikės traumų niekaip neatsikratančio Kenny Gaineso pagalbos.

Prienų „Skycop“

Spalį: 4-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 3-5, Taurė: 2-0.

Tai, kas buvo veiksminga Panevėžyje, nebūtinai turi būti veiksminga Prienuose... Būrelį buvusių Panevėžio „Lietkabelio“ veteranų pasikvietęs „Skycop“ klubas iš šio ėjimo didelių dividendų nepeša.

Žinoma, būtų buvę naivu tikėtis, kad 39-erių broliai Lavrinovičiai vartys visas jų kelyje pasitaikančias kliūtis, tačiau Prienų gerbėjai vien neabejotinai tikėjosi daugiau nei poros nelengvų pergalių prieš „Šiaulius“ bei „Juventus“ ir laimėtos taurės turnyro dvikovos su NKL lyderiu Šakių „Vyčiu“.

Kad formuojant komandą nebuvo išvengta klaidų, jau pripažino ir Prienų klubų vadovai, nutraukę sutartis su lūkesčių nepateisinusiais Daviu Lejasmeieriu ir Mavericku Morganu (abu pelnydavo po vidutiniškai 4 tšk.).

Kėdainių „Nevėžis”

Spalį: 4-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 2-6, Taurė: 2-0.

Neįtikėtinai prastas žaidimas pirmajame kėlinyje šį sezoną tapo „Nevėžio“ vizitine kortele. Net abejose LKL rungtynėse, kuriose iškovojo pergales, Kėdainių komanda turėjo kapstytis iš baisiai gilios duobės: po pirmųjų 10 minučių nuo „Šiaulių“ atsiliko 17 taškų, nuo „Skycop“ – 15 taškų. Tuodu kartus kėdainiečiai išsigelbėjo, tačiau treneriui Ramūnui Cvirkai būtinai reikia išsiaiškinti, kodėl jo vyrai nuolat pramiega rungtynių pradžią. Priešingu atveju viltis patekti į atkrintamąsias varžybas bus galima pamiršti.

Įdomu, kad per abejas Karaliaus Mindaugo taurės pirmojo etapo rungtynes su Marijampolės „Sūduva“ pirmojo kėlinio sindromas Kėdainių komandos neištiko. Priešingai, „Nevėžis“ labai gerai pradėjo abejas rungtynes ir užtikrintai žengė į kitą etapą.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Spalį: 2-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 3-5.

„Pieno žvaigždės“ – vienintelė komanda, kuri iki šiol kovojo tik LKL ir nežaidė nė vienerių rungtynių jokiame kitame turnyre. Ko gero, tai palanku treneriui Gediminui Petrauskui, nes jo komanda, kaip ir prieš kiekvieną sezoną, buvo sukomplektuota labai vėlai, o ir sezonui vos prasidėjus neišvengė pirmųjų pataisymų (buvo atleistas Ericas McClellanas ir pakviestas Yannickas Franke).

Kad pasvaliečių galimybių ribos yra gana aukštai, parodė pergalė prieš „Lietkabelį“. Kita vertus, pralaimėjimas namie „Dzūkijai“ rodo, jog silpnų vietų šioje komandoje irgi yra nemažai. Viena visiškai aišku – „Pieno žvaigždžių“ stiprioji vieta yra Emmanuelis Omogbo, kuris pirmauja LKL pagal pelnytus taškus (vid. 16,4) ir jau dukart buvo pripažintas naudingiausiu savaitės žaidėju.

„Lietkabelis“

Spalį: 3-5.

Nuo sezono pradžios. LKL: 4-3, Čempionų lyga: 1-3.

Kelis pirmuosius LKL čempionato turus Panevėžio komanda žygiavo lyderių ketverte, bet po paskutiniųjų spalio rungtynių lyderių ketvertas tapo trejetu, o iš jo buvo pašalintas „Lietkabelis“, patyręs du paeiliui pralaimėjimus Pasvalyje ir Kaune.

Spalį „Lietkabelis“ apskritai nelaimėjo nė vienerių rungtynių išvykose, bet skaudžiausią nesėkmę patyrė namie, kai Čempionų lygos mače po pratęsimo nusileido Antverpeno „Giants“ klubui. Panevėžiečiai žaidžia labai stiprioje grupėje, todėl ne favoritams atiduotas taškas jau turnyro pradžioje ženkliai sumažino galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas.

Mėnesio pabaigoje Panevėžį sudrebino ir įvykiai klubo užkulisiuose. O pasikeitus vadovybei tvyranti permainų nuojauta nestiprina darbingumo atmosferos.

„Šiauliai“

Spalį: 0-6.

Nuo sezono pradžios. LKL: 0-8, Čempionų lygos atranka: 0-2.

„Šiauliai“ anksčiausiai pradėjo sezoną, bet pirmosios pergalės laukia ilgiausiai. Antano Sireikos komanda rugsėjį ir spalį pralaimėjo visas 10 rungtynių. Keliuose mačuose šiauliečiams pavyko išsaugoti intrigą iki ketvirtojo kėlinio vidurio, tačiau pabaigoje stipresni vis tiek buvo varžovai.

Didelės naudos nedavė ir pirmosios permainos – „Šiauliai“ atleido vos 2 taškus pelnydavusį Ronaldą Delphą ir pakvietė kitą amerikietį Cedricką Boweną. Jis žaidžia rezultatyviau, tačiau apskritai „Šiaulių“ legionierių indėlis pirmosiomis sezono savaitėmis yra labai kuklus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.