EUROLYGA 2023

Europos turnyrai: veteranų pamokos, nestabdantis R. Giedraitis ir praskydęs „Rytas“

36 metų Tomas Delininkaitis iš Klaipėdos „Neptūno“ ir Simas Jasaitis iš Panevėžio „Lietkabelio“ vėl davė meistriškumo pamokas jaunesniajai krepšinio kartai, o jų komandos papildė pergalių kraitį Čempionų lygos turnyre. „Neptūno“ pergalė buvo ypač vertinga, nes klaipėdiečiai pirmą kartą laimėjo išvykoje. 

Sostinės klubas sugriuvo antroje mačo dalyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Sostinės klubas sugriuvo antroje mačo dalyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Sostinės klubas sugriuvo antroje mačo dalyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Sostinės klubas sugriuvo antroje mačo dalyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Klaipėdiečiai po pergalės LKL pratęsė pergalių seriją Europoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdiečiai po pergalės LKL pratęsė pergalių seriją Europoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rokas Giedraitis vėl buvo puikus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis vėl buvo puikus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 12:04 PM, atnaujinta Nov 8, 2018, 12:10 PM

Europos taurės turnyre šią savaitę galingiausiai tarp lietuvių žaidė Rokas Giedraitis iš Berlyno ALBA. Tuo tarpu Vilniaus „Rytas“ tolimojoje Andalūzijoje tik pusę mačo varė baimę šeimininkams, bet po pertraukos išskydo ir patyrė pralaimėjimą. 

Europos taurė

Vilniaus „Rytas“ pasitraukė iš kovos dėl pirmosios vietos Europos taurės D grupėje. Tiesa, net ir po trečiadienį išvykoje patirto pralaimėjimo Malagos „Unicaja“ komandai 76:95 aritmetinės galimybės dar nedingo, bet blaiviai vertinant padėtį, atsilikimas nuo grupės lyderių jau yra nepanaikinamas.

Vilniečiai per šešis turus iškovojo 3 pergales, o grupės lyderiai Kazanės „Uniks“ ir „Unicaja“ turi po 5 taškus. Tarp lyderių ir „Ryto“ dar įsiterpė 4 kartus laimėjęs Frankfurto „Skyliners“. 

Nors Vilniaus komanda šią savaitę pralaimėjo dideliu skirtumu, ji pakuteno nervus Malagos sirgaliams. Svečiai du kėlinius pirmavo, bet iškart po pertraukos „Unicaja“ pelnė 15 taškų be atsako, išsiveržė į priekį 56:48, o paskui žaidimas vyko vos ne į vieną krepšį. 

„Rytas“ žaidė be Chriso Kramerio, kuris niekaip neatsigauna po kelio traumos, patirtos per pirmąsias rungtynes su „Unicaja“. Dėl to Vilniaus komandos sudėtyje buvo tik du užsieniečiai D.J.Seeley (jis pelnė 15 taškų, bet nepataikė nė vieno metimo po pertraukos) ir Dominique‘as Suttonas (8 taškai).

Lietuvos vicečempionams beviltiškai atsilikus, treneris Dainius Adomaitis pirmą kartą Europos taurės turnyre į aikštę įleido 23 metų aukštaūgį Norbertą Gigą. Jis taškų nepelnė, o tarp lietuvių rezultatyviausiai žaidė Eimantas Bendžius (11) ir Mindaugas Girdžiūnas (10). 

Kitame ture „Rytas“ namie susitiks su „Uniks“ (antradienį, lapkričio 13 d.). Kazanės ekipa šią savaitę savo aikštėje sutriuškino Baro „Mornar“ klubą 90:73 ir pirmoji bei kol kas vienintelė užsitikrino kelialapį į „Top 16“ etapą. 

Čempionų lyga

Per keturis pirmuosius Čempionų lygos turus nė vienai Lietuvos komandai nepavyko laimėti svečiuose. Nors keliskart trūko labai nedaug, pirmosios pergalės reikėjo laukti iki penktojo turo, o ledus pralaužė LKL lyderis Klaipėdos „Neptūnas“, laimėjęs Slovėnijos sostinėje.

Klaipėdiečiai trečiadienį jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, panašiu skirtumu pirmavo iki finalo sirenos ir nugalėjo Liublianos „Olimpija“ komandą 97:88. 

Panevėžio „Lietkabelis“ žaidė namie ir antradienį taip pat gana įtikinamai įveikė Dižono JDA ekipą 78:62. Panevėžiečiai tik keliose trumpose atkarpose pirmajame ir antrajame kėliniuose leido svečiams persverti rezultatą, bet didžiąją rungtynių dalį žaidė daug geriau. 

Panevėžio klubas šią savaitę atsisakė Vytenio Lipkevičiaus paslaugų (jis pelnydavo 3,8 taško), bet pasirašė sutartį su serbu Stefanu Sinovecu, todėl antradienį „Lietkabelio“ paraiškoje buvo šeši lietuviai ir penki užsieniečiai. Debiuto Čempionų lygoje vis dar laukiantis Ernestas Ežerskis liko ant suolo, o kiti penki Lietuvos krepšininkai pelnė 43 iš 78 komandos taškų. Rezultatyviausiai vėl žaidė Simas Jasaitis. Vyriausias „Lietkabelio“ krepšininkas pelnė 16 taškų. 

Po trijų savaičių pertraukos į aikštę grįžo traumą išsigydęs Donatas Tarolis. Jis įmetė 5 taškus. 

Klaipėdos komandos puolimas irgi buvo „lietuviškas“. Trys „Neptūno“ aprangą vilkintys amerikiečiai šįkart pelnė tik 25 taškus, o dviejų legionierių taikikliai buvo smarkiai nusimušę: Lorenzo Williamsas pataikė tik 1 iš 8 metimų (5 taškai), Kyle‘as Weaveris – 1 iš 5 metimų (4 taškai). 

Tačiau tai nebuvo problema, nes labai taikliai atakavo ir Tomas Delininkaitis (20 taškų, 6/9 metimų), ir Gytis Masiulis (16 taškų, 6/8 metimų), ir netgi Laimonas Kisielius (11 taškų, 5/7 metimų), kuriam pataikyti į krepšį dažnai būna nemenka problema.

„Neptūnas“ per penkis turus iškovojo 3 pergales ir D grupėje užima ketvirtąją vietą. Klaipėdiečius lenkia Bolonijos „Virtus“ (5 pergalės), Strasbūro SIG Ir Patrų „Prometheas“ (po 4). 

„Lietkabelis“ pasiekė 2 pergales ir C grupėje dalijasi penktąją vietą. Grupėje pirmauja Jeruzalės „Hapoel“, Atėnų AEK (po 4 pergales), „Fuenlabrada“ ir Bambergo „Brose“ (po 3). 

Kitą savaitę abi Lietuvos komandos žais su Graikijos klubais. „Neptūnas“ keliaus į svečius pas Čempionų lygos debiutantą „Prometheas“, „Lietkabelis“ priims praėjusį sezoną šio turnyro nugalėtoju tapusį AEK, kuriam atstovauja Jonas Mačiulis. Abejos rungtynės vyks antradienį (lapkričio 13 d.). 

Penktajame ture „Prometheas“ svečiuose pralaimėjo SIG klubui 78:83, AEK nugalėjo „Fuenlabrada“ komandą 78:71. J.Mačiulis pelnė tik 4 taškus ir atkovojo 5 kamuolius. 

Legionieriai 

Europos taurės turnyre per šešis turus po 5 pergales iškovojo ne tik du D grupės lyderiai „Uniks“ bei „Unicaja“, bet ir kitose grupėse pirmaujantys Krasnodaro „Lokomotiv“, Berlyno ALBA (B grupė) bei Vilerbano ASVEL (C grupė). 

Dviem iš šių ekipų nenukrypti nuo pergalių kurso padeda Lietuvos krepšininkai Rokas Giedraitis (ALBA) ir Mantas Kalnietis (ASVEL).  

Vienvaldžiu C grupės lyderiu tapęs ASVEL antradienį namie įveikė „Valencia“ komandą 73:69, atsirevanšavo už vienintelį pralaimėjimą ir iškovojo penktąją iš eilės pergalę. Aukštai pakeltos kartelės nenuleidžiantis M.Kalnietis pelnė 11 taškų, atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 7 pražangas. 

Ketvirtąją iš eilės (o skaičiuojant ir Vokietijos lygos varžybas – aštuntąją iš eilės) pergalę iškovojusi ALBA trečiadienį po dramatiškos kovos ir pratęsimo išvykoje palaužė Bursos „Tofaş“ komandą 106:101. Galingai žaidžiantis R.Giedraitis pelnė 21 tašką ir atkovojo 9 kamuolius. 

Tuo tarpu Gdynės „Arka“ gynėjas Deividas Dulkys vėl neturėjo kuo pasigirti. Jis pelnė tik 5 taškus, o „Arka“ svečiuose pralaimėjo „Lokomotiv“ klubui 72:96. Gdynės krepšininkai laimėjo tik kartą ir B grupėje užima paskutinę vietą. 

Čempionų lygoje antradienį debiutavo Donatas Sabeckis, kurį Kauno „Žalgiris“ paskolino Liudvigsburgo „Riesen“ klubui. 25 metų gynėjas žaidė neblogai: pelnė 14 taškų ir atkovojo 6 kamuolius. Tačiau jis nebaigė rungtynių dėl pratęsimo pradžioje gautos penktosios pražangos, o visuose turnyruose stringanti „Riesen“ pratęsė nesėkmių seriją. Liudvigsburgo ekipa išvykoje pralaimėjo „Ventspils“ klubui 92:93.

„Riesen“ dar neturi nė vienos pergalės ir A grupėje užima paskutinę aštuntąją vietą. 

Šią savaitę geriau žaidė kitos lietuvių komandos. Be traumuoto Arnoldo Kulbokos rungtyniavusi „Brose“ svečiuose pranoko Antverpeno „Giants“ klubą 85:76 (Bambergo ekipai net 30 taškų pelnė buvęs „Ryto“ puolėjas Stevanas Jelovacas), o „Nanterre“, kurios gynėjas Adas Juškevičius pelnė 8 taškus ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus, namie įveikė Fribūro „Olympic“ klubą 96:87. 

„Nanterre“ iškovojo dvi pergales ir B grupėje dalijasi ketvirtąją vietą. 

Savaitės lietuviai

Rokas Giedraitis (ALBA). R.Giedraitis tapo Berlyno komandos gelbėtoju. Puolėjas iš Lietuvos paskutinę ketvirtojo kėlinio minutę pataikė du tritaškius: pirmuoju sumažino atsilikimą 89:90, antruoju – išlygino rezultatą 92:92 ir perkėlė rungtynes į pratęsimą. Vien per ketvirtąjį kelinį R.Giedraitis pelnė 13 taškų, o iš viso per 31,5 min. surinko 21 tašką (4/5 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius. ALBA puolėjo vidurkiai yra 15,2 taško ir 5,2 atkovoto kamuolio. 

Tomas Delininkaitis („Neptūnas“). Nors gindamasis T.Delininkaitis neretai nespėja paskui jaunesnius varžovus, šiuos trūkumus su kaupu kompensuoja kitoje aikštės pusėje. Labai taikliai mėtantis 36 metų gynėjas praplečia „Neptūno“ puolimą ir dažnai pats atsiduria atakos smaigalyje. Trečiadienį T.Delininkaitis vos per 15,5 min. pelnė 20 taškų (4/5 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 6/6 baudų). Jo vidurkis yra 15,6 taško, o per pastarąsias trejas rungtynes veteranas įmetė 26, 17 ir 20 taškų. 

Simas Jasaitis („Lietkabelis“). S.Jasaičiui nesvarbu, kas treniruoja Panevėžio komandą. 36 metų puolėjas naudojasi kiekviena proga ir antradienį atakavo beveik be klaidų. Jis per 25 min. pelnė 16 taškų (3/3 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 1/1 baudos). S.Jasaitis per abejas laimėtas rungtynes buvo rezultatyviausias „Lietkabelio“ žaidėjas, o jo vidurkis yra 9,8 taško. 

Gytis Masiulis („Neptūnas“). 20-metis puolėjas jau vienoje pirmųjų atakų pataikė tritaškį, prie kurio pridėjo taiklų baudos metimą. Tai buvo tik pradžia. Pajutęs dar didesnį pasitikėjimą savimi G.Masiulis per 22,5 min. pelnė 16 taškų (4/5 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 2/2 baudų) ir pasiekė asmeninį rekordą Čempionų lygoje. Jo rekordas LKL čempionate yra 19 taškų (pasiektas dar praėjusį sezoną atstovaujant „Žalgiriui“). 

Mantas Kalnietis (ASVEL). Šią savaitę M.Kalniečiui pavyko anaiptol ne viskas, ką jis buvo sumanęs. Kartais kamuolys visai neklausė ir skriejo į lanką arba varžovams į rankas. Vis dėlto keliose atkarpose lietuvis buvo nedidelių ASVEL spurtų įkvėpėjas ir per 28,5 min. pelnė 11 taškų (2/4 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 1/3 baudų), atliko 6 rezultatyvius perdavimus bei išprovokavo 7 pražangas. 

Savaitės nusivylimas

Paulius Dambrauskas („Neptūnas“). Traumą išsigydęs P.Dambrauskas ne sustiprino Klaipėdos komandą, o ją susilpnino. Gynėjas žaidė labai neužtikrintai tiek puldamas, tiek gindamasis ir per 8 min. nepelnė nė taško (0/1 dvitaškių). Treneris Kazys Maksvytis suteikė P.Dambrauskui tris progas, bet galiausiai pasodino atsarginių suolo gale, kad net nekiltų pagunda dar sykį leisti jį į aikštę.

Europos taurė. 6 turas

A grupė

Ulmo „ratiopharm“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 95:80, „Monaco“ (D.Needhamas 2, 1/7 metimų) – Brešos „Germani“ 80:86, Andoros „MoraBanc“ – Stambulo „Galatasaray“ 95:87 (po pratęsimo). 

Lentelė: „Crvena Zvezda“ ir „Monaco“ – po 4, „MoraBanc“ ir „ratiopharm“ – po 3, „Galatasaray“ ir „Germani“ – po 2. 

B grupė

Bursos „Tofaş“ – Berlyno ALBA (R.Giedraitis 21, 9 atk.kam.) 101:106 (po pratęsimo), Krasnodaro „Lokomotiv“ – Gdynės „Arka“ (D.Dulkys 5) 96:72, Zagrebo „Cedevita“ – Limožo CSP 91:71.

Lentelė: „Lokomotiv“ ir ALBA – po 5, „Cedevita“ – 3, „Tofaş“ ir CSP – po 2, „Arka“ – 1. 

C grupė

Vilerbano ASVEL (M.Kalnietis 11, 6 perd., 7 išpr.praž.) – „Valencia“ 73:69, Ankaros „Turk Telekom“ (V.Štimacas 20) – Sankt Peterburgo „Zenit“ 81:75, Belgrado „Partizan“ – Trento „Dolomiti Energia“ 76:71.

Lentelė: ASVEL – 5, „Valencia“ – 4, „Zenit“ ir „Turk Telekom“ – po 3, „Partizan“ – 2, „Dolomiti Energia“ – 1. 

D grupė

Malagos „Unicaja“ – Vilniaus „Rytas“ (D.J.Seeley 15, E.Bendžius 11, M.Girdžiūnas 10) 95:76, Turino „Fiat“ – Frankfurto „Skyliners“ (E.Murphy 33) 75:85, Kazanės „Uniks“ – Baro „Mornar“ 90:73.

Lentelė: „Uniks“ ir „Unicaja“ – po 5, „Skyliners“ – 4, „Rytas“ – 3, „Mornar“ – 1, „Fiat“ – 0. 

„Uniks“ yra vienintelė komanda, jau užsitikrinusi kelialapį į kitą etapą. 

Čempionų lyga. 5 turas

A grupė

„Ventspils“ – Liudvigsburgo „Riesen“ (D.Sabeckis 14, 6 atk.kam., 5 praž.) 93:92 (po pratęsimo), „Nižnij Novgorod“ – Le Mano „Sarthe“ 85:71, Vloclaveko „Anwil“ – Mursijos UCAM 68:87, Avelino „Sidigas“ – Bandirmos „Banvit“ 99:95.

Lentelė: UCAM – 5, „Sidigas“ – 4, „Banvit“ – 3, „Nižnij Novgorod“, „Anwil“, „Sarthe“ ir „Ventspils“ – po 2, „Riesen“ – 0. 

B grupė

„Nanterre“ (A.Juškevičius 8, 6 rez.perd.) – Fribūro „Olympic“ 96:87, Lagūnos „Iberostar“ – Holono „Hapoel“ 84:52, „Opava“ – Salonikų PAOK 69:94, Bonos „Telekom“ – Venecijos „Umana“ 84:94.

Lentelė: „Iberostar“ – 5, „Umana“ – 4, „Hapoel“ – 3, „Nanterre“, PAOK ir „Telekom“ – po 2, „Olympic“ ir „Opava“ – po 1. 

C grupė

Panevėžio „Lietkabelis“ (S.Jasaitis 16, J.Wilsonas 12, S.Kulvietis ir D.Mavra po 11) – Dižono JDA 78:62, Antverpeno „Giants“ – Bambergo „Brose“ (S.Jelovacas 30, T.Tice‘as 8, 3/15 metimų, A.Kulboka nežaidė) 76:85, Atėnų AEK (J.Mačiulis 4, 5 atk.kam.) – „Fuenlabrada“ 78:71, Jeruzalės „Hapoel“ (J.Feldeine‘as 35) – Nimburko ČEZ 88:64. 

Lentelė: „Hapoel“ ir AEK – po 4, „Fuenlabrada“ ir „Brose“ – po 3, „Giants“ ir „Lietkabelis“ – po 2, JDA ir ČEZ – po 1. 

D grupė

Liublianos „Olimpija“ (M.Begičius 14) – Klaipėdos „Neptūnas“ (T.Delininkaitis 20, J.Grantas ir G.Masiulis po 16, L.Kisielius ir O.Olisevičius po 11) 88:97, Stambulo „Beşiktaş“ – Bolonijos „Virtus“ 90:94, Bairoito „medi“ – „Ostende“ 87:71, Strasbūro SIG – Patrų „Prometheas“ (R.Brownas 30) 83:78.

Lentelė: „Virtus“ – 5, SIG ir „Prometheas“ – po 4, „Neptūnas“ – 3, „medi“, „Olimpija“, „Beşiktaş“ ir „Ostende“ – po 1. 

FIBA Europos taurė. 4 turas

A grupė

Viurcburgo „s.Oliver“ – „Oradea“ (A.Valeika 14, 11 atk.kam., V.Kariniauskas 4) 91:82. 

Lentelė: „s.Oliver“ ir Leideno ZZ – po 3, „Oradea“ ir „Sakarya“ – po 1. 

C grupė

Izmyro „Karşıyaka“ (D.Gailius 6) – Šarlerua „Spirou“ 90:72.

Lentelė: Groningeno „Donar“ ir „Karşıyaka“ – po 3, „Spirou“ – 2, „Istanbul“ – 0. 

E grupė

Čerkasų „Mavpy“ – „Prishtina“ (D.Krestininas 11, 5 atk.kam.) 73:92.

Lentelė: Orhuso „Bakken Bears“ – 4, „Prishtina“ – 3, „Mavpy“ – 1, Bukarešto „Steaua“ – 0. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.