EUROLYGA 2023

Užstojo skambią frazę išleidusį „Juventus“ trenerį: „Visi išsigando žodžio „rusas“

Po Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynių per ausis Rusijos žaidėjui vožti grasinęs Utenos „Juventus“ komandos strategas Žydrūnas Urbonas galėjo sukelti ir nemenką konfliktą, jei galiausiai po to nebūtų atsiprašinėjęs. „Jei kas pasakytų, kad už blogą žaidimą ausų reikia duoti lietuviui, tai niekas net ir nesureaguotų. O dabar rusas – visi sukluso, suskubo aiškintis tarptautinių santykių“, – juokėsi Kėdainių „Nevėžio“ ekipos treneris Ramūnas Cvirka.

 Ramūnas Cvirka, Žydrūnas Urbonas ir Aleksandras Zacharovas
 Ramūnas Cvirka, Žydrūnas Urbonas ir Aleksandras Zacharovas
„Juventus“ treneris Žydrūnas Urbonas<br> T.Bauro nuotr.
„Juventus“ treneris Žydrūnas Urbonas<br> T.Bauro nuotr.
„Nevėžio“ treneris Ramūnas Cvirka<br> G.Šiupario nuotr.
„Nevėžio“ treneris Ramūnas Cvirka<br> G.Šiupario nuotr.
 Aleksandras Zacharovas<br> lkl.lt
 Aleksandras Zacharovas<br> lkl.lt
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 19, 2018, 2:40 PM, atnaujinta Nov 19, 2018, 3:27 PM

LKL čempionate šį sezoną žaidžia vos du Rusijos krepšininkai – „Nevėžiui“ atstovaujantis Rusijos rinktinė narys Nikita Balašovas ir į „Juventus“ ekipą iš Kėdainių perėjęs Aleksandras Zacharovas.

Abu šiuos žaidėjus į mūsų šalį pasikvietė dabartinis kėdainiškių klubo treneris 51-erių R.Cvirka. Trejus metus treniruodamas Maskvos srities „Chimki“ jaunimo komandą, R.Cvirka nusižiūrėjo rusų jaunuosius talentus ir pasikvietė juos sugrįžęs tęsti karjerą Lietuvoje.

Šeštadienį „Juventus“ ekipa LKL kovojo su Prienų „Skycop“ klubu ir pirmavo vienu metu didesniu nei 20 taškų skirtumu – 61:39, tačiau po to sustojo ir leido sugrįžti intrigai. „Skycop“ sumažino atsilikimą iki 61:69. Vis dėlto Ž.Urbono auklėtiniai nepaleido pergalės ir savo rankų ir laimėjo 78:67.

Tačiau pasibaigus rungtynėms uteniškių strategas surado ką pasakyti visiems savo žaidėjams. Kliuvo ir 25-erių 203 cm ūgio legionieriui iš Rusijos A.Zacharovui.

„Bandysime išmušti šitą balvonizmą. Piktas esu po tokių rungtynių. Vietoje to, kad išlaikytume turėtą pranašumą, tai prisidarome rūpesčių. Visi pirmaujant pradeda būti lebronais džeimsais“, – dėstė savo mintis „Juventus“ treneris.

Vos tik prakalbus apie 11 minučių žaidusį, 3 kamuolius atsikovojusį, tačiau tris tritaškius ir dvitaškį prametusį rusą, Ž.Urbonas užsivedė.

„Jis rusas yra, jam per ausį kartais reikia duoti gerai, – apie A.Zacharovą šnekėjo uteniškis. – Ten tokia šalis, ji pratusi prie autokrato. Jeigu jį šiek tiek paleidi, jis sau leidžia per daug ir iškrenta iš „Juventus“ šeimos. Jis toks revoliucionierius – kaip sakant“.

Tačiau supratęs, kad pasakė ne itin korektiškai, Ž.Urbonas suskubo taisyti padėtį, tikindamas, kad tautinės nesantaikos nekursto.

„Atsiprašau, kad nacionalistiškai nuskambėjo, jog jis rusas. Tik norėjau pasakyti, kad jo savybės tokios „ai, nusipjaut“. Lietuvis – kantrus, atsakingas, o ten... biški...Yra, kaip yra“, – sakė strategas.

„Nevėžio“ treneris pokalbyje su lrytas.lt tikino, kad tiek A.Zacharovą, tiek ir N.Balašovą į Lietuvą jis pakvietė todėl, kad abu krepšininkai norėjo tobulėti ir siekė surasti savo vietą Europos rinkoje.

„Žinau tą rinką, todėl šiuos vyrukus pasikviečiau. Jie yra talentai – tikrai nėra blogi. Negaliu sakyti, kad jie yra labai geri, bet bent jau atitinka mūsų LKL lygį“, – kalbėjo R.Cvirka.

– Tai ar reikia „duoti per ausį“ Rusijos žaidėjams?

– Tai jei jų negali kitaip pastatyti į vietą, tai reikia duoti per ausį (juokiasi). Bent žodžiais. Aš su Aleksandru Zacharovu dirbau penketą metų ir jį žinau kaip nuluptą. Gal Žydrūnas kiek ir pasikarščiavo. Praėjusį sezoną jis žaidė Kėdainiuose ir aš žinojau, kur galima jam atleisti, kur jo išsidirbinėjimą praleisti pro akis, o kur būtina stabdyti.

– Bet esmė, kad „Juventus“ strategas akcentavo, kad rusui reikia duoti ausų.

– Ką ten su tais rusais... Tai amerikiečių legionieriams šimtą kartų reikėtų duoti ausų. Kai kurie atvažiuoja ir nežino, ką čia reikia daryti. Iš Rusijos atvyksta krepšininkai, kurie bent turi artimą kultūrą, supranta, kas šiame regione vyksta. Sakau, jei pasakytum, kad lietuviui ar amerikiečiui reikia duoti į ausį, tai niekas nieko nesureaguotų, bet kai pasakai, kad rusui, tuomet jau skandalas.

– Kodėl Lietuvos rinkoje nėra daug Rusijos krepšininkų? Jiems neįdomus krepšinis?

– Tai atsakymas labai paprastas – Rusijoje viską valdo pinigai. Gerai žinau tą rinką, kasmet kalbuosi su rusų krepšininkais, tačiau yra motyvuoti žaidėjai ir yra norintys gauti tik pinigų.

Turėjau pasikvietęs ir Valerijų Lichodejų, kuris dabar persikėlė į Lenkiją. Tai visi šie vyrai, palyginus su Rusijos algomis, žaidžia už pakankamai kuklų atlygį, tačiau jie motyvuoti, jie nori žaisti, siekti karjeros.

Tačiau yra Rusijoje ir tokių krepšininkų, kurie dešimt metų gali sėdėti ant atsarginių žaidėjų suolo, gauna į mėnesį po 15 tūkstančių JAV dolerių ir nesuka sau galvos.

Taip Rusijoje ir susiklostė – dabartinėje VTB lygoje yra šeši užsieniečiai, kurie tempia komandą, keli rusai, kurie lyg ir nori žaisti ir likę, kurie nori tik pinigų.

Todėl į Lietuvą sunku prisivilioti gerus Rusijos krepšininkus, nes jie visų pirma kalba apie didelius pinigus.

– Gal galima teigti, kad Lietuva ir iš dalies ignoruoja Rusijos rinką, žinant politines peripetijas ir požiūrį į šią valstybę?

– Tikrai neverta aiškinti, kad ignoruojami rusai, paprasčiausiai ta rinka yra mums yra nepažįstama. Ir pagal pinigus ji mums nėra įkandama. Tikrai Kėdainiai ar kokie Šiauliai negali sau leisti pirkti rusų krepšininkų – kaina yra per didelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.