EUROLYGA 2023

Ypatingi L. Ulecko ir A. Gudaičio pirmieji kartai Eurolygoje

Eurolygos 17-ajame ture tarp Lietuvos krepšininkų vėl naudingiausiai žaidė Artūras Gudaitis, pirmą kartą šį sezoną patekęs į Milano „Olimpia“ starto penketą.

 L.Uleckui ir A.Gudačiu i ši Eurolygos savaitė buvo ypatinga.<br>Lrytas.lt montažas
 L.Uleckui ir A.Gudačiu i ši Eurolygos savaitė buvo ypatinga.<br>Lrytas.lt montažas
 Eurolygos lietuvių statistika.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Eurolygos lietuvių statistika.<br> Lrytas.lt nuotr.
A.Gudaitis pirmą kartą šiame sezone Eurolygoje rungtynes pradėjo startiniame penkete.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis pirmą kartą šiame sezone Eurolygoje rungtynes pradėjo startiniame penkete.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milkanis rungtynes baigė su -1 naudingumo balu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milkanis rungtynes baigė su -1 naudingumo balu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis buvo rezultatyviausias savo komandoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis buvo rezultatyviausias savo komandoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-01-10 09:26, atnaujinta 2019-01-10 09:27

Nė vieno kito lietuvio rezultatyvumas nebuvo dviženklis, bet Kauno „Žalgirio“ gynėjui Lukui Uleckui ši savaitė buvo ypatinga, nes jis ne tik debiutavo Eurolygoje, bet ir pelnė pirmuosius taškus.

„Žalgiris“

Šiais metais dar nelaimėjęs Kauno „Žalgiris“ antradienį patyrė didžiausią sezono pralaimėjimą. Lietuvos čempionai namie, stebint 14738 žiūrovams, nusileido Stambulo „Anadolu Efes“ klubui 58:79.

„Žalgiris“ trumpai pirmavo tik pirmajame kėlinyje, antrajame ketvrityje atsiliko dviženkliu skirtumu, o po pertraukos visiškai nuleido rankas ir varžovams nebesipriešino.

Kauno komanda tik antrą kartą šį Eurolygos sezoną pralaimėjo dviženkliu skirtumu (pirmą kartą – irgi savo aikštėje Madrido „Real“ klubui 79:90) ir pirmą kartą nuo 2017 metų sausio 20 d. nepelnė 60 taškų (tuomet namie pralaimėjo „Real“ klubui 59:74).

Skaičiuojant visus turnyrus, „Žalgiris“ patyrė trečiąjį iš eilės pralaimėjimą (praėjusią savaitę Eurolygoje nusileido Maskvos CSKA ir Lietuvos lygoje – Klaipėdos „Neptūnui“). Praėjusį kartą „Žalgiris“ trejas iš eilės rungtynes pralaimėjo 2015 metų kovą, kai komandą treniravo Gintaras Krapikas. Tą nesėkmių seriją sudarė pralaimėjimai „Neptūnui“, Berlyno ALBA ir Vilniaus „Rytui“.

 

Antradienį dėl traumų nežaidė Antanas Kavaliauskas ir Leo Westermannas, o naujokas Deonas Thompsonas dar nebuvo įtrauktas į paraišką. Dėl to į dvyliktuką pateko du dublerių komandos krepšininkai Rokas Jokubaitis ir Lukas Uleckas. Treneris Šarūnas Jasikevičius jau pirmajame kėlinyje į aikštę įleido visus dvylika krepšininkų, o 19-metis L.Uleckas per Eurolygos varžybas ant parketo žengė pirmą kartą.

Septyni lietuviai pelnė 25 taškus: rezultatyviausias komandos žaidėjas Marius Grigonis – 9, Laurynas Birutis ir Edgaras Ulanovas – po 5, Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis ir L.Uleckas – po 2, R.Jokubaitis – 0.

Penktąsias Eurolygos rungtynes žaidęs R.Jokubaitis pirmą kartą nepelnė taškų (per visas ketverias praėjusias rungtynes jis pelnydavo po 2 taškus).

Dviem kauniečių veteranams krepšys pastarosiomis savaitėmis yra užrištas. P.Jankūnas per trejas pastarąsias rungtynes nepataikė nė vieno metimo žaidžiant (0/6 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir visus 6 taškus surinko baudos metimais, o A.Milaknis per dvejas šiais metais žaistas rungtynes pataikė tik 2 iš 10 metimų (1/3 dvitaškių, 1/7 tritaškių).

„Anadolu Efes“ komandoje antradienį buvo registruoti trys turkai. Doguşas Balbay pelnė 6 taškus, o Birsenas Metacanas ir Sertaças Şanlı į aikštę buvo įleisti tik priešpaskutinę minutę ir į krepšį nemetė.

Ketvirtadienį „Žalgiris“ išvykoje žais su kitu Stambulo klubu „Fenerbahçe“. „Fenerbahçe“ antradienį išvykoje pralaimėjo „Chimki“ komandai 78:84 (po pratęsimo) ir nutraukė 12 pergalių seriją. Beje, „Fenerbahçe“ praėjusį savaitgalį labai panašiu rezultatu 78:83, irgi po pratęsimo išvykoje pralaimėjo Turkijos lygos rungtynes Bandirmos „Banvit“ komandai.

Nors ir suklupęs, „Fenerbahçe“ neprarado pirmosios vietos Eurolygoje. Stambulo komanda laimėjo 15 iš 17 rungtynių ir vienu tašku lenkia antrojoje vietoje esantį Madrido „Real“ klubą.

„Žalgiris“ iškovojo 7 pergales ir dalijasi dešimtąją vietą su Vitorijos „Baskonia“ bei „Chimki“.

Legionieriai

Milano „Olimpia“ lietuvių duetas šiame ture pelnė beveik tiek pat taškų, kiek septyni „Žalgirio“ lietuviai, bet Italijos čempionų galutinis rezultatas buvo toks pat, kaip Lietuvos čempionų – pralaimėjimas namie. Tiesa, Milano krepšininkai nesudėjo ginklų iki paskutinių sekundžių ir trečiadienį savo svečiams „Barcelona“ krepšininkams nusileido nedideliu skirtumu 85:90.

„Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė 16 taškų, jo komandos draugas Mindaugas Kuzminskas įmetė 8 taškus.

Trečiadienį blogiausias rungtynes nuo tada, kai Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkus treniruoti pradėjo Rickas Pitino, sužaidė Lukas Lekavičius. „Panathinaikos“ jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir ramiai nugalėjo Miuncheno „Bayern“ klubą 77:67, bet L.Lekavičius net esant solidžiai persvarai vietos aikštėje nerado ir per 9 min. pelnė tik 1 tašką (0/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio, 1/2 baudų).

„Olimpia“ ir „Panathinaikos“ iškovojo po 8 pergales ir dalijasi septintąją vietą (tiek pat taškų turi „Bayern“).

Turo lietuviai

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Nors A.Gudaitis vėl žaidė rezultatyviai ir per 31,5 min. pelnė 16 taškų (5/7 dvitaškių, 6/8 baudų), atkovojo 7 kamuolius bei išprovokavo 5 pražangas, šįkart net ir puolant jam pavykdavo ne viskas. Vidurio puolėjas sykį neįdėjo į krepšį, porą sykių nesugraibė kamuolio, o ketvirtajame kėlinyje jau akivaizdžiai pristigo jėgų. A.Gudaitis pirmą kartą šį sezoną pateko į starto penketą, pirmą kartą per Milano ekipoje praleistus du sezonus žaidė ilgiau nei 30 min. ir tik trumpoms atkarpoms užleisdavo vietą aikštėje naujokui Alenui Omičiui, kuris pavaduoja traumuotą Kalebą Tarczewskį. A.Gudaičio vidurkiai yra 13,2 taško, 7,5 atkovoto kamuolio ir 5,1 išprovokuotos pražangos.

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonis kūrė ir klydo. Dažniau klysdavo, bet buvo kone vienintelis visą laiką bandęs kurti ir žaisti išties agresyviai. Nors daugelis jo sumanymų atsitrenkdavo į „Anadolu Efes“ gynybos užkardas, 24 metų gynėjas buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas. Jis per 22,5 min. pelnė 9 taškus (2/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus suklydo. M.Grigonio vidurkis yra 7,5 taško.

Mindaugas Kuzminskas („Olimpia“). Du taiklūs M.Kuzminsko dvitaškiai ketvirtojo kėlinio pradžioje Milano komandai tapo nedideliu emociniu impulsu. Tačiau to impulso neišvystė nei pats M.Kuzminskas, nei kiti „Olimpia“ krepšininkai. Lietuvis žaidė 17,5 min., pelnė 8 taškus (3/6 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius. M.Kuzminsko vidurkiai yra 7,8 taško ir 3,1 atkovoto kamuolio.

Turo nusivylimas

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis triskart iš eilės nepataikė būdamas visiškai laisvas, o paskui net nebeturėjo ūpo bėgioti nei puldamas, nei gindamasis. Gynėjas per 20 min. pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/3 tritaškių). Jo rezultatyvumo vidurkis smuktelėjo iki 7,2 taško.

Turo skaičius

6. „Žalgiris“ šį sezoną jau šešiems krepšininkams suteikė galimybę debiutuoti Eurolygoje. Vilkėdami Kauno komandos aprangą per kelis pastaruosius mėnesius svarbiausiame žemyno turnyre pirmąsias rungtynes sužaidė Marius Grigonis, Laurynas Birutis, Donatas Sabeckis, Rokas Jokubaitis, Erikas Venskus ir šią savaitę sąrašą papildęs Lukas Uleckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.